Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί αναφορικά με θανάτους από COVID-19 στην ΟυκρανίαΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί αναφορικά με θανάτους από COVID-19 στην Ουκρανία

9 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Εντός Μαρτίου του 2022 δεν υπήρχε κανένας νεκρός στην Ουκρανία από COVID-19 επειδή σταμάτησε η χορήγηση των εμβολίων για την πανδημική νόσο.

Συμπέρασμα:

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι εντός Μαρτίου 2022 δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από COVID-19 στην Ουκρανία γιατί σταμάτησαν τα εμβόλια κατά της νόσου είναι ψευδής. Δεδομένης της εισβολής στη χώρα η δυνατότητα γενικευμένης καταγραφής νοσηλειών και θανάτων από την πανδημική νόσο είναι περιορισμένη, ωστόσο οι κατά τόπους καταγραφές νεκρών από την COVID-19 αποστέλλονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη σελίδα του οποίου φαίνεται ότι οι περιπτώσεις θανάτων από τη νόσο δεν έχουν εξαφανιστεί.

Σε αναρτήσεις του γιατρού Δημήτρη Αντωνίου στο Facebook, εντοπίζουμε τον ισχυρισμό ότι εντός Μαρτίου του 2022 δεν υπήρχε κανένας νεκρός στην Ουκρανία από COVID-19 επειδή σταμάτησε η χορήγηση των εμβολίων για την πανδημική νόσο. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παρακάτω παραθέτουμε τις σχετικές δημόσιες αναρτήσεις στο προφίλ του κ. Αντωνίου στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως κατά τη περίοδο της πανδημίας έχουμε αναλύσει αρκετές φορές ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Αντωνίου αναφορικά με την ίδια την COVID-19 και με τα εμβόλια κατά της νόσου. Παραδείγματα σχετικών άρθρων μας μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Όσον αφορά την περίπτωση που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο, όπως είναι γνωστό, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει παύση των εχθροπραξιών. Από την εισβολή και μετά οι καταγραφές των στοιχείων για την COVID-19 σταμάτησαν στη χώρα καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα γενικευμένης καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων από τη νόσο εν καιρώ πολέμου. Χαρακτηριστικά, η σελίδα στην οποία παρουσιάζονταν τα σχετικά στοιχεία για ασθενείς με COVID-19 στην Ουκρανία έχει πέσει από τα τέλη Φεβρουαρίου. [πηγή]

Ωστόσο, πέρα από τις καταγραφές επίσημων φορέων εντός Ουκρανίας, κατά τόπους στοιχεία αναφορικά με τη πανδημική νόσο έχουν καταγραφεί και αποτυπώνονται σε σχετική σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα του ΠΟΥ, ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου παρατηρείται πτωτική πορεία στον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19, γεγονός που σχετίζεται με τη δυσκολία καταγραφής λόγω πολέμου, οι περιπτώσεις θανάτων από τη νόσο δεν έχουν εξαφανιστεί.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως οι αναφορές του κ. Αντωνίου για σύνδεση των θανάτων από COVID-19 με τα εμβόλια κατά της νόσου δεν είναι πρόσφατες, αλλά έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φορές κατά τη περίοδο της πανδημίας. Σχετικά άρθρα μας για ψευδείς ισχυρισμούς που αφορούν τα εμβόλια για την COVID-19 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι εντός Μαρτίου 2022 δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από COVID-19 στην Ουκρανία γιατί σταμάτησαν τα εμβόλια κατά της νόσου είναι ψευδής. Δεδομένης της εισβολής στη χώρα η δυνατότητα γενικευμένης καταγραφής νοσηλειών και θανάτων από την πανδημική νόσο είναι περιορισμένη, ωστόσο οι κατά τόπους καταγραφές νεκρών από την COVID-19 αποστέλλονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη σελίδα του οποίου φαίνεται ότι οι περιπτώσεις θανάτων δεν έχουν εξαφανιστεί.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.