Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν περιέχουν κύτταρα εκτρώσεωνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν περιέχουν κύτταρα εκτρώσεων

6 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα εκτρώσεων.

Συμπέρασμα:

Οι κυτταρικές σειρές ανθρώπινων κυττάρων που συνδέονται με τα εμβόλια της COVID-19, αποτελούν μακρινούς συγγενείς κυττάρων που προέκυψαν από δύο εκτρώσεις που έλαβαν χώρα πριν δεκαετίες. Η χρήση τέτοιων κυτταρικών σειρών είναι καθιερωμένη στην φαρμακευτική, και ενδεικτικά, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εμβολίων κατά της ανεμοβλογιάς και φαρμάκων κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όσον αφορά την COVID-19, οι εν λόγω σειρές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson, και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένα κατά την φάση ελέγχου των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σε κάθε περίπτωση, κανένα εμβόλιο εκ των παραπάνω δεν περιέχει κύτταρα των επίμαχων σειρών στο τελικό προϊόν, καθώς για να προκύψουν τα τελικά εμβόλια, απαιτούνται εξειδικευμένες διεργασίες καθαρισμού.

Πρόσφατα, ο συνταξιούχος ιατρός Δημήτρης Αντωνίου ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα εκτρώσεων. Ωστόσο, πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Παραθέτουμε τις επίμαχες αναρτήσεις του κ. Αντωνίου, τις οποίες ανέρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook:

Τι ισχύει

Όπως έχουμε δείξει σε σειρά προηγούμενων άρθρων μας, ο κ. Αντωνίου παρουσιάζει εκτενές ιστορικό παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων της COVID-19.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα του κ. Αντωνίου για την υποτιθέμενη ύπαρξη εμβρυϊκών κυττάρων στα εμβόλια, συνοδεύονται από την δήλωσή του ότι θα καταθέσει σχετική μήνυση. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι ο κ. Αντωνίου παρουσιάζει ιστορικό δημοσιοποίησης αμφιλεγόμενων μηνύσεών του τουλάχιστον από το 2011, αρχικά για δημοσιονομικά ζητήματα, και πλέον για ζητήματα σχετικά με τα εμβόλια της COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Όσον αφορά τον επίμαχο ισχυρισμό, αποτελεί διαστρέβλωση των πραγματικών επιστημονικών δεδομένων, όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο κυτταρικές σειρές ανθρώπινων κυττάρων που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ, η σειρά HEK 293 προέρχεται από έκτρωση η οποία έλαβε χώρα το 1972, και η σειρά PER.C6 από έκτρωση που έγινε το 1985. Όμως αυτές οι κυτταρικές σειρές δεν αποτελούν κύτταρα από εκτρώσεις, αλλά μακρινούς συγγενείς τέτοιων κυττάρων, που φτιάχτηκαν σε αλληλουχία του ενός από το άλλο σε εργαστήρια.

Η χρήση τέτοιων κυτταρικών σειρών είναι καθιερωμένη στην διαδικασία ανάπτυξης φαρμακευτικών σκευασμάτων, και μεταξύ άλλων έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή των παρόντων εμβολίων κατά της ερυθράς, της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας Α και του έρπητα ζωστήρα. Επίσης, οι ίδιες κυτταρικές γραμμές έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εγκεκριμένων φαρμάκων κατά της αιμοφιλίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της κυστικής ίνωσης.

Όσον αφορά τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ, οι εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson χρησιμοποιούν τις εν λόγω σειρές κατά την παρασκευή των αντίστοιχων εμβολίων τους. Oι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna δεν χρησιμοποιούν αυτές τις κυτταρικές σειρές στην παρασκευή των εμβολίων τους για την COVID-19, αλλά μεμονωμένα χρησιμοποίησαν τέτοιες σειρές κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των εμβολίων τους, ώστε να επαληθεύσουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι κανένα εμβόλιο εκ των παραπάνω δεν περιέχει κύτταρα των επίμαχων σειρών στο τελικό προϊόν, καθώς για να προκύψουν τα τελικά εμβόλια, απαιτούνται εξειδικευμένες διεργασίες καθαρισμού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Τέλος, ενώ δεν αναφέρεται από τον κ. Αντωνίου, αξίζει να σημειωθεί ότι πιο πρόσφατα, αδειοδοτήθηκε στην ΕΕ και το εμβόλιο για την COVID-19 της εταιρείας Novavax, η οποία χρησιμοποιεί μια κυτταρική σειρά από έντομα για την παραγωγή του επίμαχου εμβολίου και δεν είχε χρησιμοποιήσει τις προαναφερόμενες κυτταρικές σειρές, ούτε κατά τον πρώιμο έλεγχο του εμβολίου της. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα εκτρώσεων είναι ψευδής. Οι κυτταρικές σειρές ανθρώπινων κυττάρων που συνδέονται με τα εν λόγω εμβόλια, αποτελούν μακρινούς συγγενείς κυττάρων που προέκυψαν από δύο εκτρώσεις που έλαβαν χώρα πριν δεκαετίες. Η χρήση τέτοιων κυτταρικών σειρών είναι καθιερωμένη στην φαρμακευτική, και ενδεικτικά, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εμβολίων κατά της ανεμοβλογιάς και φαρμάκων κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όσον αφορά την COVID-19, οι εν λόγω σειρές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένα κατά την φάση ελέγχου των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σε κάθε περίπτωση, κανένα εμβόλιο εκ των παραπάνω δεν περιέχει κύτταρα των επίμαχων σειρών στο τελικό προϊόν, καθώς για να προκύψουν τα τελικά εμβόλια, απαιτούνται εξειδικευμένες διεργασίες καθαρισμού.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.