Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με διαγωνισμό στο Facebook που υπόσχεται καινούργιο τροχόσπιτοSCAMS

Απάτη με διαγωνισμό στο Facebook που υπόσχεται καινούργιο τροχόσπιτο

12 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαγωνισμός προσφέρει ένα ολοκαίνουργιο τροχόσπιτο σε χρήστη του Facebook ο οποίος θα αφήσει σχόλιο και θα εγγραφεί στη σελίδα που φιλοξενεί το διαγωνισμό.

Συμπέρασμα:

Ο εξεταζόμενος διαγωνισμός για την απόκτηση τροχόσπιτου στο Facebook αποτελεί περίπτωση απάτης. Μέσω της εν λόγω ανάρτησης, επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών ώστε να τους χρεώσουν μεγάλα ποσά για υπηρεσίες αποστολής SMS.

Ανάρτηση που αναπαράγεται από χρήστες στο Facebook, αναφέρει πως θα δοθεί ως δώρο ένα τροχόσπιτο, σε όσους σχολιάσουν την αρχική δημοσίευση. Ωστόσο ο εν λόγω διαγωνισμός συνιστά απάτη.

Η σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Τη συγκεκριμένη αναρτηση έχουν δει σχεδόν 160 χιλιάδες χρήστες, ενώ έχουν αλληλεπιδράσει πάνω από 8 χιλιάδες χρήστες, μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου.

Τι ισχύει

Προκειμένου να συμμετάσχει ένας χρήστης στον “διαγωνισμό” πρέπει να αφήσει σχόλιο στην εξεταζόμενη ανάρτηση, ενώ καλείται να πατήσει το κουμπί της εγγραφής, στην κορυφή της σελίδας.

Πατώντας το κουμπί της εγγραφής, ο χρήστης οδηγείται σε μια ιστοσελίδα, όπου και πάλι παρακινείται να κάνει εγγραφή.

Στη συνέχεια, ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μια νέα ιστοσελίδα, όπου του ζητείται να πληκτρολογήσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Στο κάτω μέρος της σελίδας, με μικρά γράμματα, βλέπουμε πως πρόκειται για συνδρομητική υπηρεσία, που χρεώνει 24.96 ευρώ το μήνα, για SMS που θα λάβει ο χρήστης περιοδικά μέσα στην εβδομάδα. Στην ιστοσελίδα διαβάζουμε επίσης πως η υπηρεσία παρέχεται από την εταιρία “MOVIBAS Μονοπρόσωπικη ΙΚΕ“, που προσφέρει Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Η έδρα της εταιρίας είναι στην Αθήνα και συγκεκριμένα, εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας αρ. 166 Α (ΑΦΜ 801353653 Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου).

Αναζητώντας πληροφορίες για τον αριθμό υποστήριξης 2111881795, βρίσκουμε μια σειρά αρνητικών σχολίων που κάνουν λόγο για υψηλές χρεώσεις σε κινητά τηλέφωνα. Πατώντας στο σημείο που λέει “Όροι & Προϋποθέσεις / Πολιτική Απορρήτου”, ανακατευθυνόμαστε σε άλλη ιστοσελίδα, που μας ενημερώνει πως ανήκει σε διαφορετική εταιρία, την Globway International B.V. με έδρα στο Spoorhaven 44-46, Berkel en Rodenrijs, Ολλανδία, όπου είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 2131248.VAT nr. NL8171.08.476.B.07. H ολλανδική εταιρία, εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την MOVIBAS.

Σύμφωνα με τον ΕΕΤΤ, οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφορίας/περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Παραδείγματα ΥΠΠ αποτελούν οι ψηφοφορίες για διαγωνισμούς, αγορά ηλεκτρονικής μουσικής, εικόνων, βίντεο, παιχνιδιών μέσω SMS, παροχή τεχνικής υποστήριξης, παιχνίδια από την τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι χρήστες μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης για τον καιρό, αστρολογία/χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων και ούτω καθεξής.

Η πρόσβαση στις ΥΠΠ είναι εφικτή μέσω κλήσεων ή λήψης/αποστολής SMS/MMS προς αριθμούς που ξεκινούν από 901, 909, 806, 812, 825, 850, 875, 14, 190-195, και 54. Η χρέωση για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών είναι υψηλότερη από τις βασικές υπηρεσίες και η τιμολόγηση πραγματοποιείται με χρέωση στο λογαριασμό σας.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε πως οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στη ανάρτηση προέρχονται από αγγελία πώλησης του εικονιζόμενου τροχόσπιτου στην ιστοσελίδα “Caravan and Motorhome Club”.

Σε κάθε περίπτωση, ο “διαγωνισμός” δεν είναι πραγματικός, αλλά αποτελεί προσπάθεια επιτηδείων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες, αποσπώντας τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου με σκοπό να τους χρεώσουν μεγάλα ποσά για υπηρεσίες αποστολής SMS.

Οι χρήστες, για να προστατευθούν, έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν φραγή προς πενταψήφια νούμερα. Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, παρέχουν ορισμένες σχετικές πληροφορίες για τους κινδύνους και τα μέτρα προφύλαξης, σχετικά με τα υψηλής χρέωσης πενταψήφια νούμερα.

Με αντίστοιχες περιπτώσεις εξαπάτησης χρηστών έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Ο εξεταζόμενος διαγωνισμός για την απόκτηση τροχόσπιτου στο Facebook αποτελεί περίπτωση απάτης. Μέσω της εν λόγω ανάρτησης, επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών ώστε να τους χρεώσουν μεγάλα ποσά για υπηρεσίες αποστολής SMS.

Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Fact-check for the sake of Democracy