Ποιοι είμαστε
Αρχική Στο στόχαστρο των θεωριών της Qanon μπήκε ένα μικροσκοπικό θέατρο στη ΣικελίαFAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στο στόχαστρο των θεωριών της Qanon μπήκε ένα μικροσκοπικό θέατρο στη Σικελία

30 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο βίντεο απεικονίζεται ένας χώρος που η «ελίτ» χρησιμοποιεί για τις θυσίες παιδιών.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θέατρο που βρίσκεται στην πόλη Ragusa της Σικελίας. Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός κοινοποιήθηκε εν πρώτοις από συνωμοσιολογικό προφίλ στην πλατφόρμα του Bichute, στις 20 Μαρτίου του 2022. Το αυθεντικό βίντεο εντοπίζεται αναρτημένο ήδη από την 16η Οκτωβρίου του 2021, στο λογαριασμό του Ιταλού καλλιτέχνη Arturo Brachetti.

Σύμφωνα με ανάρτηση χρήστριας του Facebook, σε βίντεο διάρκειας τριάντα τριών δευτερολέπτων που κυκλοφορεί, απεικονίζεται ένας βωμός που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της ανάρτησης, χρησιμοποιείται από την «ελίτ» για τη θυσία παιδιών. Ωστόσο, ο επίμαχος ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε πως οι αναφορές στην ύπαρξη μιας υποτιθέμενης «ελίτ» που θυσιάζει παιδιά, σχετίζονται με τη γνωστή θεωρία συνωμοσίας της Qanon, που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, οι υποστηρικτές της Qanon πιστεύουν πως μια ελίτ παιδόφιλων σατανιστών εξουσιάζει πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης και την αμερικανική βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης, ενώ εμπλέκεται επίσης σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Πίσω από αυτή την «ελίτ», οι ακόλουθοι της Qanon βλέπουν γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ (για παράδειγμα τους Μελ Γκίμπσον και Τομ Χάνκς), αλλά και πολιτικούς όπως η Χίλαρι Κλίντον.

Αναπαραγωγές του ισχυρισμού

Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, εντοπίσαμε μια παλαιότερη αναπαραγωγή του εξεταζόμενου βίντεο και της επίμαχης πλαισίωσής του, στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο, Bichute. Υπενθυμίζουμε πως στην εν λόγω πλατφόρμα μεταφέρθηκαν πολλοί από τους χρήστες που κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 διαμοίραζαν θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις, μιας και πλατφόρμες όπως το YouTube αυστηροποίησαν τους κανόνες χρήσης τους. Ειδικότερα, το βίντεο συνοδευόμενο από τη φράση “This is where elites sacrifice kids” αναρτήθηκε στις 20 Μαρτίου του 2022, από το συνωμοσιολογικό κανάλι THE_HIGH_COMMAND.

Αρχική πηγή

Η πλαισίωση του επίμαχου βιντεοληπτικού υλικού είναι παραπλανητική, και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Το αυθεντικό βίντεο δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2021 στον λογαριασμό του Ιταλού καλλιτέχνη, Arturo Brachetti, στην πλατφόρμα του Facebook. Σε αυτό απεικονίζεται το μικροσκοπικό θέατρο Donnafugata, το οποίο χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και εντοπίζεται στην πόλη Ragusa της Σικελίας.

[πηγή]
Η μικρή θεατρική αίθουσα του Donnafugata
Πηγή: ANSA

Χαρακτηριστικά, το βίντεο του Brachetti είχε τέτοια απήχηση, που ο ίδιος αναγκάστηκε να φτιάξει ένα νέο βίντεο στο οποίο απαντά τα ερωτήματα των χρηστών του Facebook.

Ας αναφερθεί τέλος, πως σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του θεάτρου στο Facebook, το Donnafugata φιλοξενούσε μέχρι πρότινος παραστάσεις του Φεστιβάλ Ελληνικής Τραγωδίας (Festival Ibleo della Tragedia Greca).

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως το εικονιζόμενο κτήριο δεν είναι κάποιος βωμός που χρησιμοποιείται από την «ελίτ» για τις θυσίες παιδιών. Στο βίντεο απεικονίζεται η είσοδος του θεάτρου Donnafugata, το οποίο βρίσκεται στη Σικελία. Έτσι, οι μοναδικές θυσίες που έλαβαν χώρα στο εν λόγω θέατρο, είναι εκείνες που σχετίζονται με την αρχαία Ελληνική τραγωδία, ενώ τα υπόλοιπα εντάσσονται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας της Qanon.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).