Ποιοι είμαστε
Αρχική Like farming με φωτογραφία ζεύγους που πάσχει από σύνδρομο DownΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ LIKE FARMING

Like farming με φωτογραφία ζεύγους που πάσχει από σύνδρομο Down

6 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ζευγάρι με Σύνδρομο Down ανάρτησαν το 2022 φωτογραφία τους με μήνυμα πως «γιορτάζουν 2 χρόνια γάμου» και «πολλοί δεν θα τους ευχηθούν».

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία έχει κυκλοφορήσει από το 2020, και απεικονίζονται σε αυτήν δύο άτομα από τη Μάλτα. Στα προσωπικά τους προφίλ στο Facebook δεν εντοπίζεται καμία πληροφορία για γάμο τους, και δεν έχουν δημοσιεύσει κείμενο όπως αυτό που διαμοιράζεται. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδρόμου Down Μάλτας, δεν έχουν πραγματοποιήσει τέτοια έκκληση και δεν έχουν συνάψει γάμο.

Δεκάδες χιλιάδες αλληλεπιδράσεις και σχόλια, καθώς και χιλιάδες αναπαραγωγές, συγκεντρώνει μια εικόνα στο Facebook που αποτελείται αφενός από φωτογραφία ζεύγους με Σύνδρομο Down και αφετέρου από δήθεν μήνυμά τους ότι «γιορτάζουν 2 χρόνια γάμου» και «πολλοί δεν θα τους ευχηθούν». Πρόκειται για περίπτωση κατασκευασμένου κειμένου με σκοπό την προσέλκυση αντιδράσεων, με επίκληση στο συναίσθημα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Στιγμιότυπα οθόνης που ελήφθησαν στις 05/07/2022

Μόνο από δύο δημοσιεύσεις, των σελίδων Ένα ταξίδι είναι η ζωή.ღ και Δημήτριος Ι. Πετρούνιας – Κλινικός Ψυχολόγος, συγκεντρώνονται περισσότερες από 51 χιλιάδες αλληλεπιδράσεις («Μου αρέσει» και «Τέλειο» οι περισσότερες), 13 χιλιάδες σχόλια και 380 κοινοποιήσεις.

Το κείμενο που φέρονται οι ίδιοι οι εικονιζόμενοι να έχουν δηλώσει, είναι το εξής:

Σήμερα γιορτάζουμε 2 χρόνια γάμου… Πολλοί άνθρωποι δεν θα μας ευχηθούν, επειδή έχουμε Σύνδρομο Down αλλά εμείς ευχαριστούμε όσους μας θεωρούν ίσους.

Τι ισχύει

Αναζητώντας την πηγή της φωτογραφίας, εντοπίσαμε μία ανάρτησή της το Νοέμβριο του 2020 σε αγγλόφωνη σελίδα του Facebook, με λεζάντα σύμφωνα με την οποία πρόκειται για ζευγάρι από τη Μάλτα. Στις εν λόγω αναρτήσεις δε γίνεται καμία αναφορά σε «2 χρόνια γάμου» ή άλλα στοιχεία που εμφανίζονται στις εξεταζόμενες, ελληνικές, αναρτήσεις.

Επικοινωνήσαμε μέσω e-mail με την Ομοσπονδία Συνδρόμου Down Μάλτας, και στις 05/07/2022 η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κα. Joeanna Xerri μας απάντησε ότι πράγματι είναι πρόσωπα γνωστά στην κοινότητα των ατόμων με Σύνδρομο Down στη χώρα, ωστόσο «δεν έχουν δώσει καμία συγκατάθεση για να χρησιμοποιείται έτσι η φωτογραφία τους» και το κείμενο που κυκλοφορεί είναι ψευδές. Εξ όσων γνωρίζει, τα εικονιζόμενα πρόσωπα δεν έχουν συνάψει γάμο, και ενδεχομένως να μην είναι καν σε σχέση σήμερα.

Η σχέση ενός εκ των δυο εικονιζόμενων με την Ομοσπονδία Συνδρόμου Down Μάλτας τεκμηριώνεται και από την παρουσία του σε δράσεις του φορέα όπως φαίνεται από τις παρακάτω φωτογραφίες:

Επιπροσθέτως, ερευνώντας σε ειδήσεις και δημοσιεύσεις στο Facebook σχετικά με τα πρόσωπα της κοινότητας ατόμων με Σύνδρομο Down στη Μάλτα, κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε τα (δημόσια) προσωπικά προφίλ των εικονιζόμενων στην υπό εξέταση φωτογραφία. Πρόκειται για τον David Cauchi και την Charline Magro.

Σε αναρτήσεις τους έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον μία κοινή τους φωτογραφία αναρτημένη σε αμφότερα τα προφίλ, ενώ στο προφίλ του David Cauchi είναι αναρτημένη και η υπό εξέταση φωτογραφία, από το Νοέμβριο του 2020.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 05/07/2022 από το Facebook

Ούτε κατά την ανάρτηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, ούτε σε άλλη ανάρτηση των δύο αυτών ανθρώπων εντοπίζεται κείμενο όπως αυτό που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Καμία πληροφορία δεν υπάρχει για γάμο τους. Κι ενώ φαίνεται πως ήταν σε σχέση τουλάχιστον κατά το 2021, στα προφίλ τους στο Facebook γράφουν ο μεν άνδρας ότι είναι «σε σχέση», ενώ η γυναίκα ότι είναι «ελεύθερη».

Δεν είναι σπάνια στην Ελλάδα η τακτική σελίδων στο Facebook να αναρτούν μία φωτογραφία ανθρώπου με πρόβλημα υγείας που συνοδεύεται από δήθεν απεύθυνση του ιδίου του εικονιζομένου, σε α’ ενικό πρόσωπο, με φράσεις που προκαλούν συμπάθεια ή οίκτο, και προσκαλούν έμμεσα ή άμεσα σε αντίδραση με «like». [παράδειγμα 1][παράδειγμα 2][παράδειγμα 3][παράδειγμα 4]

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία ενός ζευγαριού ατόμων με σύνδρομο Down διαμοιράζεται το 2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την παραπλανητική λεζάντα ότι δήθεν ζητούν να τους ευχηθούν για τα 2 χρόνια γάμου τους.

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία έχει κυκλοφορήσει από το 2020, και απεικονίζονται δύο άτομα από τη Μάλτα. Στα προσωπικά τους προφίλ στο Facebook δεν εντοπίζεται καμία πληροφορία για γάμο τους, και δεν έχουν δημοσιεύσει κείμενο όπως αυτό που διαμοιράζεται. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδρόμου Down Μάλτας, δεν έχουν πραγματοποιήσει τέτοια έκκληση και δεν έχουν συνάψει γάμο.