Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το λογότυπο με το Rafale και την γαλοπούλα που τρέχειΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Το λογότυπο με το Rafale και την γαλοπούλα που τρέχει

6 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι πιλότοι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στη μοίρα με τα Rafale έχουν ως λογότυπο ένα Rafale και μία γαλοπούλα που τρέχει μπροστά από τον χάρτη της Τουρκίας.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση λογότυπο σχεδίασε ιδιώτης, ο οποίος διαχειρίζεται σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όπως ο ίδιος μας ανέφερε, πρόκειται για απάντηση σε λογότυπο που έκαναν Τούρκοι. Το σχέδιο δεν χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία και την 332η Μοίρα στην οποία έχουν ενταχθεί τα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο ισχυρισμός ότι στο σήμα της πολεμικής αεροπορίας που φέρουν οι πιλότοι των Rafale απεικονίζεται μία γαλοπούλα κι ένας χάρτης της Τουρκίας διαμοιράζεται τα τελευταία 24ωρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες. Πρόκειται όμως για μία ακόμη περίπτωση παραπληροφόρησης καθώς η εικόνα δημιουργήθηκε από έναν ιδιώτη και δεν πρόκειται για επίσημο έμβλημα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το περιστατικό γνώρισε μεγάλη διάδοση στην Ελλάδα μετά την δημοσίευση της “είδησης” στον ιστότοπο της τουρκικής εφημερίδας Turkiye. Συγκεκριμένα, ελληνικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν μέρη του άρθρου μαζί με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, χωρίς να διασταυρώσουν το γεγονός.

Παραδείγματα: aftodioikisi.gr, in.gr, tovima.gr

Δεκάδες ήταν και οι κοινοποσιήσεις με τον υπό εξέταση ισχυρισμό στο Facebook.

Τι ισχύει

Το γραφικό που χρησιμοποιήθηκε στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δημιούργησε ο διαχειριστής της σελίδας του Facebook Hellenic Air Force Squadrons και το ανήρτησε πρώτη φορά σε αυτήν την 1η Ιουνίου 2022.

Στιγμιότυπο από την επίμαχη ανάρτηση που έκανε την 1η Ιουνίου 2022.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα ΕΗ μαζί του μας ενημέρωσε ότι το εν λόγω γραφικό ήταν απάντηση στην εικόνα που δημιούργησαν Τούρκοι και το οποίο δείχνει έναν αετό να σπάει στη μέση ένα Rafale. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εντοπίζεται να διαμοιράζεται από τουρκικούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη Μαΐου 2022. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το έμβλημα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο αετός, ωστόσο το εν λόγω λογότυπο που διαμοιράστηκε από τούρκικους λογαριασμούς σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι επίσημο έμβλημα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, στο γραφικό που δημιούργησε ο Έλληνας ιδιώτης, έχει χρησιμοποιήσει το σχέδιο των Τούρκων στο φέσι που φοράει η γαλοπούλα.

Το τουρκικό σχέδιο ενυπάρχει στο φέσι που φοράει η γαλοπούλα.

Όπως μας δήλωσε ο σχεδιαστής της εικόνας, το εν λόγω λογότυπο δεν σχετίζεται με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τον “Διακλαδικό Κανονισμό Στολών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων” οι στολές και τα διακριτικά που φέρουν όσοι εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι προκαθορισμένες και δεν επιδέχονται τροποποιήσεις κατά το δοκούν. Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και εφαρμόζονται από όλα τα μέλη των ΕΔ.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Rafale έχουν ενταχθεί στην 332η Μοίρα Παντός Καιρού (114 Πτέρυγα Μάχης) της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία φέρει ως έμβλημα ένα γεράκι με φόντο το χάρτη της Ελλάδος.

Το έμβλημα της 332Μ.

Συμπέρασμα

Το λογότυπο με το Rafale και την γαλοπούλα που τρέχει μπροστά από έναν χάρτη της Τουρκίας δημιούργησε ιδιώτης, ο οποίος διατηρεί σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όπως ανέφερε στα ΕΗ, αφορμή υπήρξε η δημιουργία ενός σχεδίου όπου παρουσιάζει έναν αετό (έμβλημα της τουρκικής αεροπορίας) να καταστρέφει ένα Rafale.

Το λογότυπο δεν είναι επίσημο σχέδιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η 332η Μοίρα, στην οποία έχουν ενταχθεί τα Rafale, έχει ως έμβλημα ένα γεράκι με φόντο το χάρτη της Ελλάδος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).