Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με δήθεν επενδύσεις σε πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων που λανσάρει η TeslaSCAMS

Απάτη με δήθεν επενδύσεις σε πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων που λανσάρει η Tesla

14 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Tesla λανσάρει τη νεότερη πλατφόρμα Bitcode Prime - σκοπεύει να βοηθήσει τις οικογένειες να γίνουν πλουσιότερες.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση διαδικτυακής απάτης με την οποία επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομα επωνύμων για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία και χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες.

Εμφανίστηκε εκ νέου η διαδικτυακή απάτη στην οποία χρησιμοποιείται το όνομα επωνύμων για να αποσπάσουν επιτήδειοι χρηματικά ποσά από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη φορά χρησιμοποιείται το όνομα της εταιρείας Tesla και του ιδρυτή της Elon Musk.

Στο υπό εξέταση δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Η μεγάλη εταιρία “Tesla” αποφάσισε να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη και άρχισε να δημιουργεί το “Bitcode Prime”, επενδύοντας 1.32 δις € σε bitcoin.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ζήτησε να κρατηθεί μυστικό το έργο καθώς βρίσκεται υπό εργασία.

Τώρα η Tesla αποκάλυψε επιτέλους το Bitcode Prime και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οι πολίτες της Ελλάδας είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν αυτή τη νέα πλατφόρμα μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Λίγο παρακάτω διαβάζουμε:

Όλοι στον κόσμο συγκλονίστηκαν όταν άκουσαν για αυτήν τη νέα πλατφόρμα, που υπόσχεται να σας βοηθήσει να γίνετε πιο πλούσιοι γρήγορα.

Το Bitcode Prime είναι μια νέα πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, που σύμφωνα με την Tesla, μπορεί να μετατρέψει οποιονδήποτε σε εκατομμυριούχο μέσα σε 3-4 μήνες!

Τι ισχύει

Πως λειτουργεί η απάτη

Αυτοί που κρύβονται πίσω από την απάτη έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες που αντιγράφουν τη διάταξη που έχει ο ενημερωτικός ιστότοπος news247.gr, το λογότυπο του οποίου υπάρχει πάνω αριστερά στην οθόνη.

Η δομή και τα κείμενα σε όλες τις υπό εξέταση ιστοσελίδες είναι ίδια με την μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην ονομασία της “πλατφόρμας” όπου άλλοτε ονομάζεται Bitcode Prime κι άλλοτε BitProfit.

Στο κείμενο εντοπίζονται οι ακόλουθες “δηλώσεις” που αποδίδονται στον Elon Musk και στοχεύουν στην παραπλάνηση των χρηστών:

Η νεότερη πλατφόρμα μας, Bitcode Prime, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πλουσιότεροι ΓΡΗΓΟΡΑ, αντί να εργάζονται για κάθε το κάθε ευρώ, θα κάνουμε τα χρήματα να λειτουργήσουν ΓΙΑ ΕΣΑΣ!

Ακολούθως αναφέρεται ψευδώς ότι την πλατφόρμα υποστηρίζουν προσωπικότητες όπως ο Richard Branson, ο Jeff Bezos και ο Bill Gates.

Τα βήματα

Οι χρήστες αρχικά καλούνται να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό βάζοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει στην ιστοσελίδα.

Εν συνεχεία, ζητούνται στοιχεία των χρεωστικών/πιστωτικών καρτών. Οι επιτήδειοι έχουν ορίσει ως ελάχιστο ποσό για την αρχική κατάθεση τα 250€.

Στιγμιότυπο από τις υπό εξέταση ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται, το “λογισμικό” ξεκινάει να κάνει συναλλαγές με τα χρήματα που έχουν καταθέσει οι χρήστες.

Για να είναι πιο αληθοφανής η διαδικασία στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας έχουν τοποθετηθεί παραπλανητικά σχόλια από “χρήστες” μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν την “πλατφόρμα” και έχουν κερδίσει χρήματα.

Αύξηση των περιστατικών το 2022

Σε ανακοίνωση που έβγαλε στις 28 Ιουνίου 2022 το τραπεζικό ίδρυμα Santander UK, τόνισε ότι καταγράφεται μία αυξητική τάση στις αναφορές για απάτες με κρυπτονομίσματα που ψευδώς δηλώνεται ότι υποστηρίζονται από διασημότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι πολίτες έχασαν κατά μέσο £11,872 (περίπου 14,027€) από αυτό το είδος απάτης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 65%. Το ίδρυμα αναμένει αύξηση της τάξεων του 87% στον όγκο των υποθέσεων το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Confiant, σε σχετική ανάλυσή της στις αρχές του 2020, κατέγραψε εκδόσεις της απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία.

Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες

Συνηθισμένες ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα αφορά απάτη είναι οι εξής:

  • Η διεύθυνσή της (URL) είναι άσχετη με τα όσα παρουσιάζει.
  • Τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή είναι φανταστικά ή οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζει μια συνέντευξη με κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της.
  • Τα σχόλια που περιέχει είναι πλαστά.
  • Δεν έχει κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Δεν υπάρχει τηλέφωνο ή διεύθυνση της εταιρείας (συχνά αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό).
  • Υπόσχεται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους διαπιστώνετε πως είναι διατυπωμένοι ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ να επιστρέψουν τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση διαδικτυακής απάτης με την οποία επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομα επωνύμων για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία και χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες. Μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερα άρθρα μας με παρόμοιες απάτες εδώ κι εδώ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).