Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Παραπληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19

19 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με μελέτη, τα εμβόλια για την COVID-19 περιέχουν γραφένιο το οποίο είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπέρασμα 1:

Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε αναφορά μεμονωμένου καθηγητή του πανεπιστημίου της Αλμερίας η οποία δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη και δεν ελέγχθηκε από ομότιμους, κάτι το οποίο αναφέρει και ο ίδιος εντός της. Το ίδιο το πανεπιστήμιο, σε επίσημη ανακοίνωση του, πήρε αποστάσεις από παρεμφερείς αναφορές του εν λόγω καθηγητή.

Ισχυρισμός 2:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε θέμα για την ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19 το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις για την ύπαρξη της ουσίας στα εμβόλια.

Συμπέρασμα 2:

Πρόκειται για ερώτημα που τέθηκε από ιταλό ευρωβουλευτή για την εικαζόμενη ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια της COVID-19 χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει αυτή τη θέση. Σε επίσημη απάντηση στο ερώτημα του εν λόγω ευρωβουλετή τονίζεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ύπαρξης γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εμβόλια για την COVID-19 περιέχουν γραφένιο το οποίο είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε θέμα για την ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19. Ωστόσο, οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί.

Παραδείγματα: ygeiamasnews.gr, pronews.gr, bahalonews.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τα αποτελέσματα των Ισπανών ερευνητών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν οξείδιο γραφενίου σε τρία εμβόλια του κορωνοϊού, της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca, επιβεβαίωσε η μελέτη που πραγματοποίησε εργαστήριο στην Βρετανία.

Η ισπανική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Pablo Campra, ερευνητή στο Universidad de Almeira, ανακάλυψε ότι το εμβόλιο Covid από την BioNTech και την Pfizer δηλαδή το Comirnaty περιέχουν 99,2 τοις εκατό οξείδιο του γραφενίου (747 ng/ul), και μόνο 0, 8 τοις εκατό mRNA (6 ng / ul).

Η περιεκτικότητα σε οξείδιο του γραφενίου στο Cormirnaty ανιχνεύθηκε στην Ισπανία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μετάδοσης και οι ποσότητες προσδιορίστηκαν με φασματόμετρο απορρόφησης. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το εμβόλιο θα πρέπει να περιέχει 30 μικρογραμμάρια mRNA ανά 0,3 στο χιλιοστόλιτρο, ενσωματωμένα σε νανοσωματίδια λιπιδίων.

Ένας Ιταλός ευρωβουλευτής ο Sergio Berlato, ζήτησε να μάθει με σαφήνεια για το αν υπάρχει γραφένιο στα εμβόλια Covid19. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη του Δρ Ricardo Delgado Martin και του Dr. Pablo Campra, που αναφέραμε πιο πάνω.

Ο Berlato επεσήμανε περαιτέρω ότι το 2018 μια ομάδα ερευνητών απέδειξε ότι το γραφένιο θα μπορούσε να μετατρέψει ηλεκτρικά σήματα σε εξαιρετικά δυνατά σήματα terahertz με τρισεκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα με βάση το πυρίτιο που χρησιμοποιούμε σήμερα επιτυγχάνουν ταχύτητες ρολογιού x-gigahertz, όπου το 1 GHz αντιστοιχεί σε 1000 εκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο.

Ευρωβουλευτής ζήτησε να πάρει απάντηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το γραφένιο θα μπορούσε να μετατρέψει σήματα με αυτές τις συχνότητες σε σήματα, χίλιες φορές υψηλότερα από σήματα που παράγονται με πυρίτιο, σύμφωνα με τον Berlato.

«Το γραφένιο είναι επομένως σε θέση να απορροφά ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά τοξικό και επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία όταν αυτό το υλικό περιλαμβάνεται σε ένα εμβόλιο», σημείωσε ο βουλευτής.

Και ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν, δεδομένης αυτής της τελευταίας έρευνας, σκόπευε να εξετάσει προσεκτικά την παρουσία γραφενίου στα εμβόλια Covid από κάποιο ανεξάρτητο εργαστήριο.

Τι ισχύει

Πριν την ανάλυση των επίμαχων ισχυρισμών, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι το αφήγημα περί ύπαρξης ενώσεων γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19 έχει διαδοθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει αναλυθεί σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3]

Η επίμαχη “μελέτη”

Η “μελέτη” στην οποία αναφέρονται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα δεν αποτελεί πραγματική έρευνα, αλλά ανεπίσημη αναφορά, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και δεν έχει περάσει έλεγχο από ομότιμους. Την εν λόγω αναφορά υπογράφει ο Dr. Pablo Campra Madrid, ο οποίος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αλμερίας στην Ισπανία.

Στην αρχή της επίμαχης αναφοράς, υπάρχει επισήμανση από τον ίδιο τον Dr. Campra, ο οποίος αναφέρει ότι η μελέτη δεν έχει περάσει εξέταση από κάποιο ίδρυμα στο πλαίσιο peer-review ενώ τα αποτελέσματα αφορούν μόνο τα δείγματα που εξέτασε, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα γενικευμένων συμπερασμάτων.

Επίσης αυτή είναι η δεύτερη ανεπίσημη αναφορά του Dr. Campra αναφορικά με υποτιθέμενη ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19. Η δεύτερη αναφορά, η οποία βγήκε σύντομα μετά την πρώτη, ακολουθεί πρακτικά το ίδιο μοτίβο εξέτασης και συμπερασμάτων.

Όπως είχαμε εξηγήσει σε παλαιότερο άρθρο μας, για την πρώτη αναφορά, τα συμπεράσματα περί ύπαρξης γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19 προέκυψαν από σύγκριση εικόνων δείγματος του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε οπτικό και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο με δείγματα οξειδίου του γραφενίου. Σύμφωνα με την ανεπίσημη αναφορά του Dr. Campra, αυτή η σύγκριση δείχνει ότι μόρια εντός του εμβολίου μοιάζουν δομικά με το μόριο του γραφενίου.

Επιπρόσθετα, και σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω ανάλυση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Ricardo Delgado Martín, δηλαδή του ιδρυτή της ιστοσελίδας που δημοσίευσε την επίμαχη αναφορά, και όχι από κάποιον επίσημο φορέα.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, Dr. Campra εντός της αναφοράς, ενώ από το δείγμα υπήρξαν κάποια στοιχεία για την πιθανότητα ύπαρξης παραγώγων γραφενίου (σχηματικές ομοιότητες), η ανάλυση στο μικροσκόπιο δεν αποτελεί οριστική απόδειξη για την ύπαρξη τους στα συστατικά των εμβολίων. Επίσης τόνισε πως το εξεταζόμενο δείγμα προερχόταν από ένα μόνο φιαλίδιο, δηλαδή ένα εξαιρετικά μικρό δείγμα, και επισήμανε πως για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα θα πρέπει να εξεταστούν πολλά περισσότερα δείγματα από φιαλίδια των οποίων είναι γνωστή η προέλευση καθώς και οι συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς πριν την ανάλυση. [πηγή – σελ. 22]

Παρότι η αρχική αναφορά έφερε την σφραγίδα του Πανεπιστημίου της Αλμερίας, ο Dr. Campra, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της ανάλυσης του δεν προβάλουν κάποια θέση του πανεπιστημίου και ότι το πανεπιστήμιο δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο και τις απόψεις τρίτων σχετικά με την εν λόγω αναφορά καθώς και την πιθανή διάδοση αυτών των απόψεων και συμπερασμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. [πηγή – σελ. 23]

Μετά την κυκλοφορία της αναφοράς το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας δήλωσε τα εξής:

[…] Είναι κατηγορηματικά ψευδές ότι το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας διεξήγαγε μια επιστημονική έρευνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται από μέσα ενημέρωσης. Τα εν λόγω δημοσιεύματα διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο μιας ανεπίσημης αναφοράς ενός καθηγητή του πανεπιστημίου, η οποία αφορούσε την ανάλυση ενός δείγματος άγνωστης προέλευσης με παντελή έλλειψη εντοπισμού. Αναφέρουμε πως το Πανεπιστήμιο δεν προσυπογράφει ούτε προωθεί το περιεχόμενο (σ.σ. της αναφοράς), όπως επισημαίνεται και εντός της.

Το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας, ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, υποστηρίζει πλήρως τα εμβόλια ως ένα αδιαμφισβήτητο επιστημονικά εργαλείο για την αντιμετώπιση λοιμωδών ασθενειών. […]

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τα συστατικά των εμβολίων της COVID-19 είναι δημόσια διαθέσιμα, δεν περιλαμβάνουν γραφένιο, ενώ έλεγχος σε αυτά έχει γίνει από επίσημους φορείς υγείας κατά τη πορεία αδειοδότησης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Το ερώτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρεται επίσης ότι το ζήτημα της ύπαρξης γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19 τέθηκε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δίνοντας επιπλέον βαρύτητα στους εν λόγω ισχυρισμούς.

Ωστόσο, ενώ είναι αλήθεια ότι τέθηκε το εν λόγω ερώτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δεν υπήρχε καμία στέρεη επιστημονική απόδειξη η οποία να υποστηρίζει τον εξεταζόμενο ισχυρισμό.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα τέθηκε από τον Ιταλό ευρωβουλευτή, Sergio Berlato, ο οποίος παρέθεσε την μελέτη του Dr. Campra ως τεκμήριο για τον ισχυρισμό περί ύπαρξης γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19:

Αρχικό κείμενο:

A recent investigation by Dr Ricardo Delgado Martin and the technical report by Dr Pablo Campra ‘Detection of graphene in COVID vaccines by micro-Raman spectroscopy’ claim that the COVID-19 vaccines contain graphene.

As reported by CORDIS in 2018, a team of researchers has proven that graphene is able to convert electronic signals into signals in the terahertz range, with trillions of cycles per second.

The silicon-based electronic components we use today generate clock speeds in the GHz range, where 1 GHz is equal to 1 000 million cycles per second. The scientists showed that graphene can convert signals with these frequencies into signals with frequencies that are thousands of times higher than those created by silicon.

Graphene is therefore able to absorb radiation, meaning that, if contained in a vaccine, it would be highly toxic and harmful to human health.

In the light of this recent investigation, does the Commission intend to have an independent laboratory perform a careful analysis to check for the presence of graphene in the COVID-19 vaccines?


Μετάφραση:

Μια πρόσφατη έρευνα του Dr. Richard Delgado Martin και η τεχνική αναφορά του Dr. Pablo Campra “Detection of graphene in COVID vaccines by micro-Raman spectroscopy” ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια για την COVID-19 περιέχουν γραφένιο.

Όπως αναφέρθηκε από το CORDIS το 2018, μια ομάδα ερευνητών έχει αποδείξει ότι το γραφένιο μπορεί να μετατρέπει ηλεκτρονικά σήματα σε σήματα του εύρους των τέραχερτζ, με τρισεκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο.

Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα, τα οποία βασίζονται στο πυρίτιο, παράγουν επεξεργαστικές ταχύτητες στο εύρος των GHz, όπου 1GHz είναι 1,000 εκατομμύρια κύκλοι ανά δευτερόλεπτο. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι το γραφένιο μπορεί να μετατρέπει σήματα με αυτές τις συχνότητες σε σήματα με συχνότητες χιλιάδες φορές υψηλότερες από αυτές που παράγονται από τις συσκευές με βάση το πυρίτιο.

Επομένως, το γραφένιο μπορεί να απορροφά ακτινοβολία, το οποίο σημαίνει ότι αν περιέχεται στα εμβόλια, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα τοξικό και επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία των μελετών, είναι πρόθυμη η επιτροπή να αναθέσει σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο την ανάλυση για τον εντοπισμό γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19;

Πέραν του γεγονότος ότι οι μελέτες που αναφέρθηκαν από τον κ. Berlato δεν συνιστούν στέρεη επιστημονική βάση για τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε επίσημη απάντηση στο σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή. Στην απάντηση δηλώνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια κατά της COVID-19:

Αρχικό κείμενο:

In the EU a marketing authorisation is granted to a medicinal product only after its quality, safety and efficacy have been evaluated and a positive benefit-risk balance related to its use has been concluded. For EU authorisations of COVID-19 vaccines this assessment is carried out by the European Medicines Agency (EMA).

EMA has analysed reports describing the analysis of several vials of COVID-19 vaccines suggesting the presence of graphene and concluded that the currently available data do not show presence of graphene in the vaccines concerned. The analysis by EMA’s working party for biological medicines included an input on the Raman spectroscopy from the European Directorate for Quality of Medicines and the independent national testing laboratories responsible for batch release (OMCLs).

Graphene oxide is not used in the manufacture or formulation of any of the COVID-19 vaccines or other medicines, so it would not be present at manufacturing facilities and there is no obvious way that it could get into the vaccines. Quality control testing and quality assurance review, by the vaccine manufacturers and OMCLs responsible for batch release, confirm that each batch met all quality standards prior to release. No product complaints have been received for the batches mentioned in the paper. The presence of graphene or graphene derivatives in the vaccines therefore are not plausible.

The Commission and EMA do not consider that any further actions are necessary at this stage.


Μετάφραση:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους δίνεται για ένα φαρμακευτικό προϊόν μόνο εφόσον έχει γίνει έλεγχος ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και έχει εδραιωθεί θετικό ισοζύγιο ρίσκου-οφέλους από τη χρήση του. Για την αδειοδότηση των εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η αξιολόγηση έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο ΕΜΑ έχει εξετάσει αναφορές που περιγράφουν την ανάλυση πολυάριθμων φυαλιδίων από τα εμβόλια για την COVID-19 που υποτίθεται πως περιείχαν γραφένιο και συμπέρανε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν παρουσία γραφενίου στα εν λόγω εμβόλια. Η ανάλυση της σχετικής επιτροπής του EMA συμπεριλάμβανε και σχετική εξέταση της φασματοσκοπίας Raman από το European Directorate for Quality of Medicines και των ανεξάρτητων εθνικών εργαστηρίων που είναι επιφορτισμένα με την εξέταση των παρτίδων που κυκλοφορούν (OMCLs).

Το οξείδιο του γραφενίου δεν χρησιμοποιείται για την σύνθεση ή την παραγωγή κανενός εκ των εμβολίων κατά της COVID-19 που κυκλοφορούν ή άλλων φαρμάκων, επομένως δεν ήταν διαθέσιμο στα κέντρα παραγωγής ενώ δεν υπάρχει κάποιος εμφανής τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η ουσία να εισέλθει στα εμβόλια. Η εξέταση των ελέγχων ποιότητας από τους παραγωγούς των εμβολίων και των OMCLs επιβεβαιώνουν ότι κάθε παρτίδα πληρούσε τις προϋποθέσεις ποιότητας πριν τη κυκλοφορία της. Δεν έχουν καταγραφεί παράπονα για τις παρτίδες που αναφέρονται στις επίμαχες αναφορές. Κατά συνέπεια, η παρουσία γραφενίου ή παραγώγων του στα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι πιθανή.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή και ο ΕΜΑ δεν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ενεργειών σε αυτό το στάδιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2020, ο Sergio Berlato πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει διαδικτυακό συνέδριο για την πανδημία της COVID-19, στο οποίο παρουσιάστηκαν ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί, γεγονός που προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι η ύπαρξη γραφενίου στα εμβόλια για την COVID-19 τεκμηριώνεται από δεδομένα που κατατέθηκαν σε επίσημη ερώτηση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ψευδής. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Sergio Berlato, δεν ήταν επίσημες επιστημονικές μελέτες αλλά ανεπίσημες αναφορές, οι οποίες δεν έχουν περάσει peer-review. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον επίμαχο ισχυρισμό, κάτι που ξεκαθάρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίσημη απάντηση της στον Ιταλό ευρωβουλευτή.