Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Pfizer ΔΕΝ απέσυρε το εμβόλιό της από την ΟυρουγουάηFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Pfizer ΔΕΝ απέσυρε το εμβόλιό της από την Ουρουγουάη

22 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Pfizer απέσυρε το εμβόλιό της από την Ουρουγουάη, όταν τοπικό δικαστήριο ζήτησε να μάθει το περιεχόμενο του εμβολίου.

Συμπέρασμα:

Ο εν λόγω δικαστής ζήτησε απάντηση σε 12 ερωτήματα αναφορικά με το εμβόλιο εντός 48 ωρών, και η Pfizer δεν κατέθεσε επίσημη απάντηση, καθώς μεταξύ άλλων, δεν διέθετε παράρτημα στη χώρα. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επίσης ρωτήθηκε, απάντησε αναλυτικά. Όσον αφορά την σύσταση του εμβολίου, ήταν γνωστή ήδη από τα τέλη του 2020, όταν το σκεύασμα είχε εγκριθεί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, και είχαν εκδοθεί έγγραφα που επεξηγούσαν αναλυτικά κάθε σκέλος του. Ο δικαστής αποφάσισε την προσωρινή παύση του εμβολιασμού στις ηλικίες κάτω των 13 ετών, αλλά το Υπουργείο Υγείας άσκησε έφεση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ιστορικό σχετικών απόψεων του δικαστή, που έδειχνε μεροληψία. Το εμβόλιο της Pfizer δεν αποσύρθηκε από τη χώρα, και τις μέρες μετά την απόφαση, καταγράφηκαν εκατοντάδες χορηγήσεις του.

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στο ελληνικό διαδίκτυο, η Pfizer απέσυρε το εμβόλιό της από την Ουρουγουάη, όταν τοπικό δικαστήριο ζήτησε να μάθει το περιεχόμενο του εμβολίου. Ωστόσο, πρόκειται για παραποιημένη είδηση.

Παραδείγματα: anazitiseis.gr, aegeanews.gr, attikanea.info, makeleio.gr, gegonotstomikroskpio.com, e-synews.gr

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα γράφουν τα εξής:

Προκαλεί η Pfizer: Προτίμησε να αποσύρει το εμβόλιο από την Ουρουγουάη επειδή το δικαστήριο απαίτησε να μάθει το περιεχόμενο!

Αφού το δικαστήριο της Ουρουγουάης έκρινε ότι η εθνική κυβέρνηση και η εταιρία Pfizer έπρεπε να αποκαλύψουν τα ακριβή συστατικά του εμβολίου COVID-19 που χρησιμοποιείται ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα, έλαβαν από τον δικαστή Alejandro Recarey διορία 48 ωρών για να υποβάλουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια ή αλλιώς να αποσύρουν το εμβόλιο απο το πληθυσμό.

Η Pfizer προτίμησε να κάνει το δεύτερο και απέσυρε το εμβόλιο απο την Ουρουγουάη! Κάτι που σίγουρα αποτελεί πρόκληση και ευελπιστούμε να το δούμε και στα κυριάρχα μέσα ενημέρωσης!

“Η Pfizer αποσύρει το εμβόλιο από την Ουρουγουάη αντί να περιγράψει λεπτομερώς τι περιέχει. Τι θα γινόταν αν ΚΑΘΕ χώρα ζητούσε από την Pfizer να παράσχει τα συστατικά του εμβολίου; Και γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Δεν έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε;“

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η εκτελεστική εξουσία και το εργαστήριο των ΗΠΑ θα έπρεπε να παράσχουν τεκμηρίωση σχετικά με τη σύνθεση των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παρουσίας «οξειδίου του γραφενίου» ή «νανοτεχνολογικών στοιχείων», όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο.

Ζητήθηκαν επίσης δεδομένα που αποδεικνύουν την «ασφάλεια» της «ουσίας που ονομάζεται mRNA» και ότι το πειραμάτικό στάδιο των εμβολίων δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Ο δικαστής δεν δίστασε να ζητήσει ακόμα εξηγήσεις για το αν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες «για να εξηγηθεί η περιβόητη αύξηση των θανάτων λόγω covid-19 από τον Μάρτιο του 2021 που ξεκίνησαν τα εμβόλια σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Η Pfizer θα έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει το θέμα «των δυσμενών επιπτώσεων των εμβολίων κατά του λεγόμενου Covid-19. Γενικά, αλλά και ιδιαίτερα σε σχέση με τον παιδικό πληθυσμό», αναφερόταν στο δικαστικό έγγραφο.

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ουρουγουάης, η Κρατική Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και η Προεδρία κλήθηκαν επίσης να υποβάλουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση για την αγορά εμβολίων, όπου οι ρήτρες αστικής αποζημίωσης ή ποινικής ατιμωρησίας των προμηθευτών σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών έπρεπε να εξεταστούν.

Τι ισχύει

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, ο δικηγόρος Maximiliano Dentone, κίνησε νομικές διαδικασίες αμφισβήτησης της νομιμότητας του παιδικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Ουρουγουάη, κάνοντας παραλληρισμό με ιατρικές πράξεις σε «πειραματόζωα». Την ίδια μέρα, ο δικαστής Alejandro Recarey αποφάσισε ότι για να αποφανθεί τελικώς, το Υπουργείο Υγείας και η Pfizer, θα έπρεπε να απαντήσουν σε 12 σχετικά ερωτήματα εντός 48 ωρών από την επίδοση τους, την Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Στις 7 Ιουλίου, δημοσιεύτηκαν τα έγγραφα που είχε καταθέσει ως απάντηση το Υπουργείο Υγείας. Καταρχάς, το Υπουργείο ισχυρίστηκε ότι σειρά παραγόντων καθιστούσε την αμφισβήτηση νομικά αβάσιμη, ότι η εμπλοκή του δικαστηρίου σε ζητήματα δημόσιας υγείας παραβίαζε τον διαχωρισμό εξουσιών, και ότι ο ίδιος ο δικαστής δεν μπορούσε να θεωρηθεί αμερόληπτος στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς στο παρελθόν είχε εκφράσει απόψεις ελαχιστοποίησης του κόστους της πανδημίας και αμφισβήτησης του σχετικού ρόλου της επιστήμης. Ανεξαρτήτως όμως, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ένα προς ένα στα 12 ερωτήματα του δικαστή, σε ένα έγγραφο 20 σελίδων.

Παρόλα αυτά, την ίδια μέρα, ο δικαστής Recarey αποφάσισε την προσωρινή παύση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στα παιδιά κάτω των 13 ετών στην Ουρουγουάη. Για να επιτραπούν και πάλι οι εμβολιασμοί στις εν λόγω ηλικίες, η απόφαση όριζε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα τα σχετικά συμβόλαια και έγγραφα μεταξύ της κυβέρνησης και της Pfizer, και ότι οι κηδεμόνες των εν λόγω παιδιών θα πρέπει να ενημερώνονται για την σύσταση του εμβολίου, τα ρίσκα του, τα οφέλη του και το είδος της έγκρισης που έχει λάβει ο εμβολιασμός.

Άμεσα, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου δήλωσε πως θα συμμορφωνόταν με την απόφαση αλλά ότι ταυτόχρονα ασκούσε έφεση. Την επομένη, στις 8 Ιουλίου, ο δικαστής Recarey εξέδωσε δική του ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που είχαν παρερμηνεύσει την απόφασή του, και διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν γνωμοδοτούσε αναφορικά με επιστημονικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, και δεν απαγόρευε τον εμβολιασμό στις αναφερόμενες ηλικίες, αλλά τον έπαυε προσωρινά. Ανεξαρτήτως όμως, η απόφαση έγινε αποδέκτης εκτενούς κριτικής στην επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας Εταιρείας Παιδιατρικής (SUP) και του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).

Η απόφαση του δικαστή Recarey ανέφερε ότι η Pfizer δεν είχε υποβάλλει τις δικές της απαντήσεις εντός του ορισμένου 48ωρου, και σημείωνε ότι η εταιρεία δεν διέθετε παράρτημα στη χώρα. Ωστόσο, είναι ψευδές ότι η Pfizer απέσυρε το εμβόλιό της από την Ουρουγουάη.

Καταρχάς, οι προαναφερόμενες ανακοινώσεις και ρεπορτάζ υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να λαμβάνει κανονικά χώρα για τις ηλικίες από 13 ετών και άνω, και το εμβόλιο της Pfizer παραμένει στις διαθέσιμες επιλογές στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, 10 ημέρες μετά την απόφαση.

Τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ουρουγουάη, όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδα του εγχώριου Υπουργείου Υγείας στις 17-7-2022. [πηγή]

Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του εμβολιαστικού προγράμματος που δημοσιεύει καθημερινά το Υπουργείο Υγείας, χορηγήθηκαν εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τις μέρες μετά την επίμαχη απόφαση. Σημειώνουμε ότι οι τακτικοί μηδενισμοί που παρατηρούνται αντιστοιχούν στα σαββατοκύριακα κάθε εβδομάδας, και ότι η ταχύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος έχει παραμείνει σχεδόν σταθερή τους τελευταίους μήνες.

Συλλογή δεδομένων: Vacuna.uy / Οπτικοποίηση: Ellinika Hoaxes

Η παλιότερη πηγή που ανιχνεύσαμε να ισχυρίζεται ότι η Pfizer απέσυρε το εμβόλιό της από την Ουρουγουάη, είναι ο λογαριασμός @GinaSaysSo στο Twitter, που παραθέτουν και τα επίμαχα δημοσιεύματα. Ωστόσο, πρόκειται για προφίλ με μακρύ ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης στο πλαίσιο της πανδημίας, που πλέον έχει διαγραφεί από το Twitter για παραβίαση των όρων του.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του εν λόγω λογαριασμού, ότι η Pfizer απέφυγε να αποκαλύψει τα περιεχόμενα του εμβολίου της, και ότι αυτό δεν έχει λάβει χώρα διεθνώς, είναι θεμελιωδώς εσφαλμένος.

Το αναφερόμενο εμβόλιο είχε εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, και στην ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2020, και οι αντίστοιχοι θεσμοί υγείας είχαν δημοσιεύσει άμεσα αναλυτικά έγγραφα που περιέγραφαν κάθε σκέλος των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν το εμβόλιο, όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μας. Τέτοια έγγραφα είχαν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021, τα οποία αποτελούσαν ισπανική μετάφραση των αντίστοιχων εγγράφων που είχε υποβάλλει η Pfizer στον θεσμό FDA των ΗΠΑ, μήνες νωρίτερα.

Εκτός του mRNA του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τα μόνα αξιοσημείωτα συστατικά του είναι τα λιπίδια που περικλείουν το mRNA, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε το mRNA να μπορεί να εκφραστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από τα ανθρώπινα κύτταρα, και να προστατέψει τον οργανισμό από την COVID-19.

Η σύσταση του εν λόγω εμβολίου έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο παραπληροφόρησης. Ένας από τους πιο συνηθισμένους σχετικούς ισχυρισμούς είναι πως το εμβόλιο περιλαμβάνει οξείδιο του γραφενίου, ισχυρισμό που πολλές ομάδες ελέγχου γεγονότων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχουν διαψεύσει επανειλημμένα. Τον Μάρτιο του 2022, τον ισχυρισμό διέψευσε και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μετά από έρευνα ευρωπαϊκών και εθνικών εργαστηρίων που διηύθυνε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Pfizer απέσυρε το εμβόλιό της από την Ουρουγουάη, όταν τοπικό δικαστήριο ζήτησε να μάθει το περιεχόμενο του εμβολίου. Ο εν λόγω δικαστής ζήτησε απάντηση σε 12 ερωτήματα αναφορικά με το εμβόλιο εντός 48 ωρών, και η Pfizer δεν κατέθεσε επίσημη απάντηση, καθώς μεταξύ άλλων, δεν διέθετε παράρτημα στη χώρα. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επίσης ρωτήθηκε, απάντησε αναλυτικά. Όσον αφορά την σύσταση του εμβολίου, ήταν γνωστή ήδη από τα τέλη του 2020, όταν το σκεύασμα είχε εγκριθεί στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, και είχαν εκδοθεί έγγραφα που επεξηγούσαν αναλυτικά κάθε σκέλος του. Ο δικαστής αποφάσισε την προσωρινή παύση του εμβολιασμού στις ηλικίες κάτω των 13 ετών, αλλά το Υπουργείο Υγείας άσκησε έφεση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ιστορικό σχετικών απόψεων του δικαστή, που έδειχνε μεροληψία. Το εμβόλιο της Pfizer δεν αποσύρθηκε από τη χώρα, και τις μέρες μετά την απόφαση, καταγράφηκαν εκατοντάδες χορηγήσεις του.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.