Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητική παρουσίαση δηλώσεων του Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων mRNAΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παραπλανητική παρουσίαση δηλώσεων του Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA

23 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Άλμπερτ Μπουρλά παραδέχτηκε σε συνέντευξη πως όταν η Pfizer έφτιαξε το mRNA εμβόλιο για την COVID-19 δεν είχαν τον ιό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Ο CEO της Pfizer δεν υπονόησε πως όταν έγινε η σύνθεση του πρώτου mRNA εμβολίου της εταιρίας δεν είχε απομονωθεί ή δεν ήταν γνωστός ο ιός SARS-CoV-2. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν χρησιμοποιήθηκε ο φυσικός ιός, αλλά αρχείο υπολογιστή με τις γενετικές πληροφορίες του ιού ως καλούπι για να συντεθεί το mRNA των εμβολίων στο εργαστήριο για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και υλικών πόρων. Για την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA, δεν είναι απαραίτητη η καλλιέργεια του φυσικού ιού στο εργαστήριο, εφόσον υπάρχει καταγεγραμμένη η γενετική αλληλουχία του γονιδιώματός του.

Σε αναρτήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται δήλωση από παλαιότερη συνέντευξη του Άλμπερτ Μπουρλά ως απόδειξη ότι το εμβόλιο mRNA της Pfizer παράχθηκε ενώ δεν υπήρχε ο ιός SARS-CoV-2. Ωστόσο, η δήλωση του κ. Μπουρλά παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Οι εξεταζόμενες αναρτήσεις αναπαράγουν μια εικόνα από άρθρα που κυκλοφόρησαν σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης και εξετάζουν δηλώσεις που έκανε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξη που έδωσε στον σταθμό CosmosFM τον Νοέμβριο του 2020. Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω. Το επίμαχο σημείο βρίσκεται μετά το 6ο λεπτό:

Η πλήρης δήλωση του κ. Μπουρλά είναι η εξής:

Μου είπανε θέλουμε messenger RNA που είναι η τεχνολογία που η Moderna χρησιμοποιεί διότι μπορούμε να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα. Για να καταλάβετε, όταν σχεδιάσαμε το πρώτο εμβόλιο, όταν παράγαμε δηλαδή στο εργαστήριο το πρώτο εμβόλιο, δε το παράγαμε έχοντας τον ιό στο εργαστήριο μας. Αυτό που μας έστειλαν ήταν ένα αρχείο υπολογιστή με τις γενετικές πληροφορίες του ιού και από αυτές τις πληροφορίες αντιγράψαμε το DNA του και μετά το RNA, το messenger RNA που θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε. Καταλαβαίνετε πόσα στάδια κόβει κάτι τέτοιο από το να στείλεις τον ιό, να τον καλλιεργήσεις στο εργαστήριο και ούτω καθεξής.

Κατά συνέπεια, αυτό που είπε ο κ. Μπουρλά στη συνέντευξη του, ήταν πως δεν χρησιμοποίησαν τον φυσικό ιό για να παράγουν το mRNA με τις πληροφορίες για τη σύνθεση της πρωτεϊνης ακίδας, αλλά τις γενετικές του οδηγίες καθώς με αυτό το τρόπο μειώθηκε δραματικά ο χρόνος παραγωγής. Στη συνέντευξη δεν αναφέρθηκε άμεσα ή έμμεσα ότι η απουσία του ιού στο εργαστήριο της Pfizer κατά την σύνθεση του αρχικού εμβολίου ήταν γιατί δεν γνώριζαν ποιος ιός προκαλεί τη νόσο ή γιατί δεν είχε απομονωθεί ακόμα ο SARS-CoV-2. Η χρήση των γενετικών πληροφοριών σε μορφή αρχείου ήταν αμιγώς ζήτημα εξοικονόμησης χρόνου και πόρων. [πηγή]

Όπως έχουμε αναλύσει και σε παλαιότερα άρθρα μας, το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί και εξεταστεί από ειδικούς ερευνητές από τα αρχικά στάδια της πανδημίας. Στη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκουμε ήδη από τις 2 Ιουνίου 2020 δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη η οποία ανέλυσε τη γενετική αλληλουχία του ιικού RNA του SARS-CoV-2 από 10,022 δείγματα. Επίσης στις 8 Ιανουαρίου 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε ειδική αναφορά σχετικά με τις τεχνικές και τα δεδομένα από τις γενετικές αναλύσεις στον SARS-CoV-2 όπου αναφέρει ρητά ότι η αλληλουχία του RNA ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές του 2020. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, η παρουσίαση των λεγομένων του Αλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξη που έδωσε στο CosmosFM το 2020 γίνεται εκτός θεματικού πλαισίου. Ο CEO της Pfizer δεν υπονόησε πως όταν έγινε η σύνθεση του πρώτου mRNA εμβολίου της εταιρίας δεν είχε απομονωθεί ή δεν ήταν γνωστός ο ιός SARS-CoV-2. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν χρησιμοποιήθηκε ο φυσικός ιός αλλά αρχείο υπολογιστή με τις γενετικές πληροφορίες του ιού ως καλούπι για να συντεθεί το mRNA των εμβολίων στο εργαστήριο για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και υλικών πόρων.