Ποιοι είμαστε
Αρχική Εύβοια: Όχι, αυτά τα αιολικά πάρκα δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά μετά την πυρκαγιά του 2021ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εύβοια: Όχι, αυτά τα αιολικά πάρκα δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά μετά την πυρκαγιά του 2021

11 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στην εικόνα απεικονίζεται έκταση που κατεκάηκε από τη φωτιά του 2021 και σήμερα έχει γεμίσει από ανεμογεννήτριες.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία που ελήφθη κατά τη διάρκεια «Αρχαιολογικής-αγωνιστικής εκδρομής» στα λατομεία του Νημποριού στη Νότια Εύβοια, δεν απεικονίζει αιολικά πάρκα τα οποία εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που έπληξε η καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Τα εικονιζόμενα αιολικά πάρκα έχουν λάβει άδειες 20 χρόνια πριν το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ εντοπίζονται εγκατεστημένα ανάμεσα στο χωριό Ζάρακες και Μεσοχώρια, καθώς επίσης και επί της Επαρχιακής Οδού Λεπούρων-Καρύστου τουλάχιστον από το 2003.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται φωτογραφία, η οποία σύμφωνα με χρήστες και τον ηλεκτρονικό τύπο, απεικονίζει την αποτεφρωμένη Εύβοια που επλήγη από τις φωτιές του 2021 και γεμίζει με ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγματα: primenews.press, etetrapodotypia.gr

Εύβοια 2022.

Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές… Για να μην σας παραμυθιάζουν πως για τις φωτιές φταίει η κλιματική αλλαγή, τα πουλιά, οι εξωγήινοι, ή ο κακός μας ο καιρός…

Θυμάστε πέρυσι τις φωτιές στην Εύβοια ???

Θυμάστε που λέγαμε ότι θα τα κάψουν όλα για να βάλουν “ανεμιστηράκια” ???

Θυμάστε που όταν σας τα λέγαμε, καποιοι μας λέγατε ψεκασμένους και συνωμοσιολογους ???

Τα θυμάστε όλα αυτά ??? Απολαύστε τώρα την Εύβοια από ψηλά !!! Όποιος μπορεί ας μετρήσει τα ανεμιστηράκια … Κοιτάξτε τι ωραία αναδάσωση γίνεται στη μόλις από πέρσι καμμένη Εύβοια!!! Κοιτάξτε τι ωραία δεντράκια!!! Άλλωστε ο πρωθυπουργός σας το είχε διαβεβαιώσει, οτι στις καμένες περιοχές θα γίνει αναδάσωση! Κρανίου τόπος, άλλα στο κρανίο αυτό φύτρωσαν και κέρατα.

Όλη η ελληνική γη έχει πουληθεί για εκμετάλλευση, απλά σε οποιονδήποτε έχει φράγκα! Ξεχάσαμε όμως κάποιοι με την πράσινη αυτήν ενέργεια , είχαν υποσχεθεί μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Μη γκρινιάζετε, όλα για το… “καλό” μας γίνονται! Εντάξει, το βλέπουμε κάθε μέρα, δεν το βλέπουμε??? Τις μειώσεις εννοουμε!!! Τι όχι???

Εύβοια… Η θέα από το αρχαίο λατομείο στο Νημποριό, με το τρίτο σε μέγεθος αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, όπου οι ανεμογεννήτριες είναι 182 μέτρων. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Έτσι ονειρευόμαστε και τη Δαδιά και τη Βάλια Κάλντα???

©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως η εξεταζόμενη φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από τις 10 Απριλίου του 2022. Στα τέλη Ιουλίου, η λήψη εμφανίστηκε σε διάφορες ταξιδιωτικές/ακτιβιστικές σελίδες όπως το Αθηνολόγιο, και λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές του Αυγούστου, πλαισιώθηκε από χρήστες με τον επίμαχο ισχυρισμό, ότι δηλαδή απεικονίζει εκτάσεις στην Εύβοια οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2021, στις οποίες εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες.

Η πρώτη ανάρτηση της φωτογραφίας που εντοπίσαμε στο Facebook, με ημερομηνία δημοσίευσης την 10η Απριλίου του 2022.
[πηγή]
https://twitter.com/Marka2_/status/1554753429964308480

Η επίμαχη φωτογραφία έχει ληφθεί, σύμφωνα με τον αναρτήσαντα, στο αρχαίο λατομείο του Νημποριού, που βρίσκεται στη Νότια Εύβοια. Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο χρήστης είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να παραστεί σε «Αρχαιολογική-αγωνιστική εκδρομή» στα αρχαία λατομεία του Νημποριού της Ν. Εύβοιας, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 10 Απριλίου του 2022.

Σχετική ανακοίνωση για την «αγωνιστική εκδρομή» εντοπίσαμε και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προσδιορίσαμε το σημείο λήψης της υπό εξέταση φωτογραφίας και κατ’ επέκταση τη θέση των εικονιζόμενων αιολικών σταθμών.

Ειδικότερα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως στη φωτογραφία απεικονίζονται συνολικά τρία (3) αιολικά πάρκα.

  • Πάρκο 1: Πρόκειται για το αιολικό πάρκο της ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ (ΑΜ ΑΔ-00024), το οποίο βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Λεπούρων-Καρύστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ως ημερομηνία έκδοσης άδειας του πάρκου ορίζεται η 18η Ιουνίου του 2001. Η παλαιότερη διαθέσιμη δορυφορική λήψη στην οποία εντοπίζεται το εν λόγω αιολικό πάρκο χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2003.
  • Πάρκο 2: Πρόκειται για ένα τμήμα του αιολικού σταθμού της Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ (ΑΜ ΑΔ-00076), ο οποίος εντοπίζεται στη θέση Μαυρομιχάλη – Μυρτιά Μεσοχωρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΑΕ, ως ημερομηνία έκδοσης άδειας του πάρκου ορίζεται η 16η Ιουλίου του 2001. Η παλαιότερη διαθέσιμη δορυφορική λήψη στην οποία εντοπίζεται το εν λόγω αιολικό πάρκο χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2003.
  • Πάρκο 3: Πρόκειται για τμήμα του αιολικού πάρκου της Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ (ΑΜ ΑΔ-00099), το οποίο βρίσκεται στη Μακρυράχη Μεσοχωρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΑΕ, ως ημερομηνία έκδοσης άδειας του πάρκου ορίζεται η 16η Ιουλίου του 2001. Η παλαιότερη διαθέσιμη δορυφορική λήψη στην οποία εντοπίζεται το εν λόγω αιολικό πάρκο χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2003.

Συνοψίζοντας, τα υπό εξέταση αιολικά πάρκα βρίσκονται στις θέσεις τους εδώ και τουλάχιστον 18 έτη πριν να ξεσπάσει στην Εύβοια η καταστροφική πυρκαγιά του 2021, η οποία έπληξε τη Βόρεια Εύβοια.

Η φωτογραφία ανακτήθηκε από τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συστήματος “Copernicus“. Πρόκειται για χαρτογραφική προβολή των πληγεισών από πυρκαγιά εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια από την ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης έκτακτης ανάγκης (EMS) τον Αύγουστο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως στις 10 Ιουλίου του 2021 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στα Νέα Στύρα, με το Νημποριό να εκκενώνεται προληπτικά. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο την 11η Ιουλίου του 2021.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού τύπου, τις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και τα δεδομένα της υπηρεσίας χαρτογράφησης των πυρκαγιών FIRMS της NASA, ούτε αυτή η πυρκαγιά σχετίζεται με τους επίμαχους αιολικούς σταθμούς.

Στιγμιότυπο από την υπηρεσία FRIMS της NASA. Χαρτογραφική απεικόνιση της πυκραγιάς που έπληξε δασική έκταση ανάμεσα στα Νέα Στύρα και το Νημποριό στις 10 Ιουλίου του 2021.

Στο ίδιο πλαίσιο, στο διαδίκτυο αναπαράγεται ένα κολλάζ, το οποίο αποτελείται από την εξεταζόμενη λήψη, αλλά και μια αεροφωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται μια σειρά από αιολικά πάρκα. Η εν λόγω φωτογραφία έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εν ολίγοις, πρόκειται για φωτογραφία η οποία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία στα χρώματά της και το Μάιο του 2021 κυκλοφορούσε με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει βουνά που κάηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Το ίδιο μοτίβο εντοπίσαμε πρόσφατα, όταν χρήστες επεξεργάστηκαν ψηφιακά φωτογραφία του αιολικού πάρκου της ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ – η οποία είχε δημοσιευτεί στο Αθηνολόγιο- και την παρουσίασαν για αιολικό πάρκο που εγκαταστάθηκε πάνω σε καμμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως τα επίμαχα αιολικά πάρκα δεν βρίσκονται σε εκτάσεις που επλήγησαν από τη φωτιά του 2021. Αντιθέτως, οι εν λόγω αιολικοί σταθμοί έλαβαν άδειες μεταξύ Ιουνίου του 2001 και Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ενώ εντοπίζονται εγκατεστημένοι στις παλαιότερες διαθέσιμες δορυφορικές λήψεις, ήδη από τον Οκτώβριο του 2003.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).