Ποιοι είμαστε
Αρχική Απατηλοί διαγωνισμοί για τη δωρεάν απόκτηση προϊόντων από γνωστές εταιρίεςSCAMS

Απατηλοί διαγωνισμοί για τη δωρεάν απόκτηση προϊόντων από γνωστές εταιρίες

27 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι εταιρίες Lidl και BEKO, χαρίζουν πλούσια δώρα μέσω διαγωνισμών.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για απατηλούς διαγωνισμούς, που δεν σχετίζονται με τις εταιρίες Lidl και BEKO, αλλά αποσκοπούν στην υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των θυμάτων τους.

Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορούν μέσω του Facebook μια σειρά απατηλών διαγωνισμών, που δήθεν προσφέρουν πλούσια δώρα από το Lidl και την BEKO. Οι αναρτήσεις των ψεύτικων διαγωνισμών, έχουν χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Facebook.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Με το θέμα των ψεύτικων διαγωνισμών που επικαλούνται γνωστές εταιρίες, έχουμε ασχοληθεί πολλάκις στο παρελθόν. Παραδείγματα εδώ και εδώ. Οι συγκεκριμένες σελίδες που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο Facebook με την επωνυμία και το λογότυπο της Lidl και της BEKO, αποτελούν μία ακόμη περίπτωση απάτης και παραπλάνησης καταναλωτών. Δεν συνδέονται με τις εν λόγω εταιρίες, ούτε παραπέμπουν σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, αν ακολουθήσουμε τους συνδέσμους που παραθέτουν, θα διαπιστώσουμε πως ανακατευθυνόμαστε σε άσχετες ιστοσελίδες (δείτε εδώ, εδώ και εδώ).

Επισκεπτόμενοι τις εν λόγω σελίδες σε ασφαλές περιβάλλον, σε ένα από τα παραδείγματα, πατάμε στο κουμπί εγγραφής. Ανακατευθυνόμαστε σε μια διαφορετική ιστοσελίδα, η οποία με τη σειρά της, μας καλεί να εγκαταστήσουμε έναν νέο περιηγητή (Opera GX):

Σε άλλα παραδείγματα, ανακατευθυνόμαστε σε μια ιστοσελίδα συνδρομητικής υπηρεσίας:

Ή σε μια ιστοσελίδα που παραπέμπει στην αρχική σελίδα της Google, αλλά από διαδρομή που έχει χαρακτηριστεί ανασφαλής από λογισμικά προστασίας:

Οι εν λόγω παραπομπές γίνονται μέσω ενδιάμεσων ιστοτόπων, όπως ο smrturl.co. Έχουμε καταγράψει την χρήση του εν λόγω ιστοτόπου σε σχετικές απάτες και σε προηγούμενα άρθρα μας. Φαίνεται πως οι απάτες αυτές παραπέμπουν τους χρήστες σε μια ποικιλία διαφορετικών συνδέσμων, έναντι παροχής αντιτίμου από τρίτα πρόσωπα. Αυτό συμβαίνει είτε σε διαφημιστικό πλαίσιο, είτε στο πλαίσιο μόλυνσης των συσκευών των χρηστών με κακόβουλα λογισμικά.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Παρέμβαση για τις χρεώσεις μηνυμάτων από 5ψηφια νούμερα είχε κάνει και Συνήγορος του Καταναλωτή με επιστολή που είχε στείλει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω ζήτημα, η ΕΕΤΤ δημιούργησε το ακόλουθο βίντεο.

Συμπέρασμα

Οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε σελίδες που τους υπόσχονται εύκολες υλικές ή χρηματικές παροχές. Τέτοιες σελίδες είναι συνηθισμένο να υποδύονται γνωστές εταιρείες, αλλά με μια προσεκτική ματιά, η απομίμηση συχνά είναι εύκολα εμφανής. Οι χρήστες δεν πρέπει να ανοίγουν συνδέσμους τέτοιων σελίδων, αλλά να υποβάλλουν αναφορά κατά τους.

Fact-check for the sake of Democracy