Ποιοι είμαστε
Αρχική Email δεν αποκάλυψε «έκρηξη» γέννησης νεκρών μωρών λόγω του εμβολιασμού της COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Email δεν αποκάλυψε «έκρηξη» γέννησης νεκρών μωρών λόγω του εμβολιασμού της COVID-19

10 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Email που διέρρευσε, αποκάλυψε «έκρηξη» στις γεννήσεις νεκρών μωρών, λόγω του εμβολιασμού εγκύων κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα 1:

Το εν λόγω email έχει δεχθεί απόκρυψη στοιχείων, και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία στην οποία αναφέρεται, ή και μόνο η αυθεντικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, το email ανέφερε μόνο απροσδόκητη αύξηση της θνησιγένειας σε ένα νοσοκομείο, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στον εμβολιασμό.

Ισχυρισμός 2:

Περισσότερες από 1,300 μελέτες καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι ο εμβολιασμός για τις έγκυες.

Συμπέρασμα 2:

Πρόκειται για ασυστηματοποίητη παράθεση ατομικών περιστατικών, που δεν μπορούν να εδραιώσουν αιτιότητα. Πλέον έχουν δημοσιευτεί 29 μελέτες που έχουν εξετάσει σε βάθος την ασφάλεια του εμβολιασμού, συνολικά σε εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες, και όλες τους συναινούν ως προς το ότι δεν παρατηρείται καμιά αύξηση ρίσκου για τις έγκυες ή τα μωρά τους. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστες έγκυες βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, από τις οποίες προστατεύει ο εμβολιασμός.

Ισχυρισμός 3:

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 συνιστά μια συνωμοσία με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού.

Συμπέρασμα 3:

Αντίθετα, μόνο κατά το πρώτο έτος του, ο εμβολιασμός εκτιμάται ότι έσωσε πάνω από 10 εκατομμύρια ζωές.

Μεγάλη κυκλοφορία γνώρισαν δημοσιεύματα, που ισχυρίζονται ότι ένα email που διέρρευσε, αποκάλυψε «έκρηξη» στις γεννήσεις νεκρών μωρών, λόγω του εμβολιασμού εγκύων κατά της COVID-19. Ωστόσο, πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: theepochtimes.gr, orthodoxostypos.gr, el.gr, katohika.gr, amazonios.net, vhmavochas.gr, choratouaxoritou.gr, triklopodia.gr

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Ένα email που διέρρευσε και στάλθηκε στο προσωπικό του νοσοκομείου του Φρέσνο της Καλιφόρνιας ανέφερε αύξηση των θνησιγενών τοκετών που αναμένεται να συνεχιστεί, την ώρα που στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συζητάνε την ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ!!!

Το email που διέρρευσε στους The Epoch Times από μια υπάλληλο, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της από φόβο μήπως χάσει τη δουλειά της, λέει ότι η αύξηση συμπίπτει με την κυκλοφορία των πειραματικών εμβολίων Covid.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο, οι θάνατοι των εμβρύων μετά την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν εκτοξευθεί.

Καμία απάντηση από το νοσοκομείο

Μέσα ενημέρωσης επικοινώνησαν με την επικεφαλής νοσοκόμα που έγραψε το email που διέρρευσε για να ζητήσουν επεξηγηματική δήλωση σχετικά με το γιατί υπήρξε αύξηση θανάτων, αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

Ο Δρ Τζέιμς Θορπ στην Φλόριντα, ο οποίος ειδικεύεται στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική, αναφέρει ότι το περιεχόμενο του email είναι συνεπές με περισσότερες από 1300 δημοσιεύσεις που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές σε μόλις 15 μήνες, καταγράφοντας σοβαρές επιπλοκές και θάνατο μετά τα εμβόλια Covid.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;;; ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;;; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ;;;;

Τι ισχύει

Ένα αταυτοποίητο email και μια αυθαίρετη αναγωγή

Το εν λόγω email δημοσιεύτηκε από το ΜΜΕ “The Epoch Times“, το οποίο έχει μακρύ ιστορικό διάδοσης ακροδεξιών θεωριών συνωμοσίας, καθώς και ιατρικής παραπληροφόρησης κατά την πανδημία της COVID-19. Το email αυτό έχει ως εξής:

Το email περιλαμβάνει αναφορές ενός προσώπου που εμφανίζεται ως προϊστάμενος σε κάποιο νοσοκομείο της κομητείας Fresno, στην πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο προϊστάμενος φαίνεται να κάνει λόγο για ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα νεκρών μωρών κατά τη γέννα (θνησιγένεια) από τον Ιούλιο του 2021, στο επίμαχο νοσοκομείο. Το email αναφέρεται επίσης στις διαδικασίες διαχείρισης των περιστατικών αυτών. Ωστόσο, σε κανένα σημείο δεν κάνει αναφορά στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, ούτε αναφέρει αν οι μητέρες ήταν εμβολιασμένες.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι πολλές αναφορές του email, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας, έχουν αποκρυφτεί. Συνεπώς, όχι μόνο δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός του αναφερόμενου νοσοκομείου, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε η αυθεντικότητα του επίμαχου email. Αποστείλαμε μήνυμα στον συντάκτη του εξεταζόμενου άρθρου του “The Epoch Times”, ρωτώντας τον για την ονομασία του νοσοκομείου, αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Ενώ τα ελληνικά δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι “μέσα ενημέρωσης επικοινώνησαν με την επικεφαλής νοσοκόμα” και δεν έλαβαν απάντηση, το αρχικό άρθρο των “The Epoch Times” αναφέρει μόνο δική του επικοινωνία, και η έλλειψη απάντησης μπορεί να αφορά το μακρύ ιστορικό παραπληροφόρησής του συγκεκριμένου ΜΜΕ κατά του εμβολιασμού της COVID-19.

Η σύνδεση της αναφερόμενης αύξησης θνησιγένειας με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, έγινε αυθαίρετα από έναν ανώνυμο υπάλληλο του επίμαχου νοσοκομείου, ο οποίος δεν ανέφερε καν γνώση της εμβολιαστικής κατάστασης των αντίστοιχων λεχώνων γυναικών.

Ελλείψει ατομικών στοιχείων, η ύπαρξη τυχόν συσχετισμού μπορεί να εξεταστεί, πολύ προκαταρκτικά, με τις λεγόμενες οικολογικές μελέτες. Αυτές βασίζονται σε αναγωγή παρατηρήσεων από έναν μεγαλύτερο πληθυσμό για τον οποίον υπάρχουν δεδομένα, προς έναν μικρότερο επίμαχο, εφόσον μπορούν να θεωρηθούν αντίστοιχοι. Ωστόσο, ακόμη και σε αρκετά ιδανικές συνθήκες, τέτοιες μελέτες θεωρούνται χαμηλής αξιοπιστίας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν δημόσια ούτε προσεγγιστικά τα απαραίτητα στοιχεία (διατίθενται δεδομένα εμβολιασμού μόνο για την συνολική ηλικιακή ομάδα των 17-49 ετών).

Τελικά, ο υπάλληλος κάνει λόγο για την πλέον αναξιόπιστη οικολογική αναγωγή, που λαμβάνει αόριστα υπόψη μόνο την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, χωρίς καν στοιχειώδη εξέταση των μηνιαίων εμβολιασμών απέναντι στην αυξομείωση θνησιγένειας.

Διαστρέβλωση επιστημονικών δεδομένων

Τα επίμαχα δημοσιεύματα έπειτα επικαλούνται τον Dr. James Thorp, ο οποίος ισχυρίζεται ότι σειρά μελετών επαληθεύει τους κινδύνους του εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τις έγκυες. Στην πραγματικότητα όμως, ο Dr. Thorp αντιστρέφει τα επιστημονικά δεδομένα, όπως θα δούμε και παρακάτω. Χαρακτηριστικά, και σε προηγούμενη συνέντευξή του με τους “The Epoch Times”, είχε ισχυριστεί ότι ο εμβολιασμός προκαλεί επικίνδυνη συγκέντρωση νανοσωματιδίων στις ωοθήκες, κάτι εντελώς λανθασμένο.

Στο επίμαχο άρθρο, ο Dr. Thorp επικαλείται καταρχάς μία προδημοσίευση, δηλαδή εργασία που δεν έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους ειδικούς ώστε να δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Αυτή η εργασία χρησιμοποίησε δεδομένα από υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης, ώστε να συγκρίνει τις επιπτώσεις στην κύηση μεταξύ του εμβολιασμού της γρίπης σε σχέση με του εμβολιασμού της COVID-19, και έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος είναι πολύ πιο επικίνδυνος.

Όπως έχουμε ξαναγράψει όμως, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι άκυρη. Στο πλαίσιο της πανδημίας, το κοινό δήλωσε μέχρι και τάξεις μεγέθους περισσότερες πιθανές παρενέργειες σε χρονική σύνδεση με τα επίμαχα εμβόλια, συγκριτικά με παλιότερα και πλέον καθιερωμένα εμβόλια, και έτσι, το προφίλ ασφαλείας δεν μπορεί να εξαχθεί από μια απευθείας σύγκριση συχνότητας αναφορών. Χαρακτηριστικά, ενώ αναλογικά έχουν δηλωθεί πολύ περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας έπειτα από τα mRNA εμβόλια σε σχέση με τα παλιότερα, αναλύσεις ιατρικών αρχείων έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα η συχνότητα είναι παρόμοια μεταξύ διαφορετικών εμβολίων και πολύ μικρή.

Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και με την έγκριση του εμβολιασμού του HPV στις ΗΠΑ το 2006. Τα πρώτα χρόνια της χορήγησής του, καταγράφονταν χιλιάδες αναφορές προβλημάτων υγείας σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό, αλλά τα επόμενα έτη, η συχνότητα μειώθηκε κατακόρυφα. Παράλληλα, ενδελεχείς μελέτες επιβεβαίωσαν ότι σχεδόν το σύνολο των σοβαρών εκ των αναφερόμενων προβλημάτων υγείας, δε συνδεόταν αιτιωδώς με τον εμβολιασμό και θα είχε λάβει χώρα ανεξαιρέτως.

Συχνότητα αναφορών φαρμακοεπαγρύπνησης για τον εμβολιασμό HPV ανά έτος. [πηγή]

Είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι στην επίμαχη προδημοσίευση συμμετείχε και ο Dr. Peter McCullough, που είχε δημοσιεύσει μια παρόμοια εργασία η οποία ανακλήθηκε για παρόμοια διαστρέβλωση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης. Καθώς ο ίδιος έχει προωθήσει εκτεταμένα παραπληροφόρηση στο πλαίσιο της πανδημίας, πλέον έχουν κινηθεί διαδικασίες αφαίρεσης των δύο ιατρικών του πιστοποιήσεων.

Έπειτα, ο Dr. Thorp επικαλείται μια δημοσίευσή του στον ιστότοπο “The Gazette of Medical Sciences“. Ενώ ο ιστότοπος αυτός αυτοπροσδιορίζεται ως επιστημονικό περιοδικό, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αναγνωρισμένα ιατρικά περιοδικά, και παρουσιάζει χαρακτηριστικά χαμηλών ποιοτικών στάνταρ έναντι πληρωμής (predatory publishing). Ενδεικτικά, η επίμαχη εργασία δημοσιεύτηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάθεσή της, ταχύτητα που δεν καταγράφηκε σε έγκυρα περιοδικά ούτε στις πιο κρίσιμες στιγμές της πανδημίας, και ειδικά για ζητήματα τόσο ευαίσθητα όσο η ασφάλεια του εμβολιασμού των εγκύων.

Η εργασία αυτή παραπέμπει σε 1,366 επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων της COVID-19, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών, αφορά τις πλέον προκαταρκτικές αναφορές μεμονωμένων περιστατικών, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο αιτιότητας ή συχνότητας. Ενδεικτικά, και μόνο μία ποιοτική μελέτη που μπορεί να συγκρίνει αξιόπιστα τις πορείες πολλών διαφορετικών συμμετεχόντων (για παράδειγμα εμβολιασμένοι και μη), μπορεί να προσφέρει πιο χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα από χιλιάδες ασυστηματοποίητες αναφορές μεμονωμένων περιστατικών.

Η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας

Η πιο ενημερωμένη συλλογή έγκυρων μελετών για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στις εγκυμονούσες, συντηρείται από την εξειδικευμένη Dr. Viki Male, η οποία συνεργάζεται με την Βρετανική Εταιρεία Ανοσολογίας για την σχετική ενημέρωση του κοινού, και έχει βραβευτεί σχετικά.

Η συλλογή δείχνει ότι πλέον έχουν δημοσιευτεί 29 μελέτες που έχουν εξετάσει σε βάθος την ασφάλεια του εμβολιασμού, συνολικά σε εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες, και όλες τους συναινούν ως προς το ότι δεν παρατηρείται καμιά αύξηση ρίσκου ως προς την αποβολή, τον πρόωρο τοκετό, τη γέννηση νεκρού μωρού, τις επιπλοκές κατά την γέννηση, τις συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο ή το προβληματικό μέγεθος του μωρού.

Αντίθετα, σειρά μελετών που έχουν εξετάσει την πορεία της COVID-19 σε ανεμβολίαστες έγκυες, έχουν δείξει ότι αυτές και το μωρό τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, από τις οποίες προστατεύει ο εμβολιασμός.

Σύγκριση συχνότητας επιπτώσεων υγείας σε έγκυες μεταξύ της COVID-19 και του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός συνδέεται μόνο με καθιερωμένες παροδικές παρενέργειες, ενώ η νόσηση μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο της μητέρας ή του μωρού. [πηγή]

Έτσι, η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας πρεσβεύει ότι οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως για την COVID-19 και, αν έχουν περάσει μήνες από την τελευταία τους δόση, να λάβουν και την αναμνηστική τους δόση, το συντομότερο.

Θεωρίες συνωμοσίας για τη μείωση του πληθυσμού

Τέλος, τα επίμαχα δημοσιεύματα παραπέμπουν σε άλλο άρθρο και υπονοούν ότι οι εμβολιασμοί συνιστούν μέρος μιας συνωμοσίας που έχει σκοπό την εξάλειψη του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαστρέβλωση δηλώσεων μεμονωμένων προσώπων, που είτε πιστεύουν ότι μια οικειοθελής μείωση του προγραμματιζόμενου μεγέθους οικογένειας είναι σημαντική για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, είτε θεωρούν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού, χωρίς να υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως εξηγήσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, η καθιερωμένη άποψη θεσμών όπως ο ΟΗΕ, δεν είναι ότι απαιτείται μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά πως, το να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξησή του, θα βοηθήσει να επιτευχθούν ευκολότερα οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τέτοιες διαπιστώσεις δεν αφορούν τα κράτη του δυτικού κόσμου, όπως και η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν έχει οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιθέτως, μόνο κατά το πρώτο έτος του, εκτιμάται ότι έσωσε πάνω από 10 εκατομμύρια ζωές.

Συμπέρασμα

Δεν ισχύει ότι email που διέρρευσε, αποκάλυψε «έκρηξη» στις γεννήσεις νεκρών μωρών, λόγω του εμβολιασμού εγκύων κατά της COVID-19. Το εν λόγω email έχει δεχθεί απόκρυψη στοιχείων, και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία στην οποία αναφέρεται, ή και μόνο η αυθεντικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, το email ανέφερε μόνο απροσδόκητη αύξηση της θνησιγένειας σε ένα νοσοκομείο, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στον εμβολιασμό.

Όσον αφορά τις 1,300 μελέτες που υποτίθεται ότι καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι ο εμβολιασμός, πρόκειται για ασυστηματοποίητη παράθεση ατομικών περιστατικών, που δεν μπορούν να εδραιώσουν αιτιότητα. Πλέον έχουν δημοσιευτεί 29 μελέτες που έχουν εξετάσει σε βάθος την ασφάλεια του εμβολιασμού, συνολικά σε εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες, και όλες τους συναινούν ως προς το ότι δεν παρατηρείται καμιά αύξηση ρίσκου για τις έγκυες ή τα μωρά τους. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστες έγκυες βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, από τις οποίες προστατεύει ο εμβολιασμός.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.