Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ταινία “Died Suddenly” αναπαράγει διαψευσμένες θεωρίες συνωμοσίαςΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ταινία “Died Suddenly” αναπαράγει διαψευσμένες θεωρίες συνωμοσίας

17 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Το ντοκιμαντέρ "Died Suddenly" αποδεικνύει ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 συνιστά μια συνωμοσία με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού.

Συμπέρασμα:

Η ταινία ανακυκλώνει μόνο παραποιήσεις στοιχείων και θεωρίες συνωμοσίας που είχαν καταρριφθεί καιρό πριν την κυκλοφορία της. Παρουσιάζονται δήθεν απροσδόκητες θρομβώσεις από θανόντες, ενώ στην πραγματικότητα το τυχόν εμβολιαστικό ιστορικό τους είναι άγνωστο, τέτοιοι θρόμβοι είναι καθιερωμένοι και φαίνεται να σχηματίστηκαν μετά θάνατον και σε εκτενείς μελέτες ο mRNA εμβολιασμός δεν έχει συνδεθεί με δημιουργία θρόμβων, σε αντίθεση με την COVID-19 από την οποία αυτός προστατεύει. Παρουσιάζονται επίσης πλάνα από άτομα που καταρρέουν, χωρίς όμως καμιά τεκμηριωμένη σύνδεση με εμβολιασμό. Αρκετά περιστατικά έλαβαν χώρα πριν τους εμβολιασμούς και αφορούν επιζώντες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μπασκετμπολίστα Keyontae Johnson που επέστρεψε στο επάγγελμά του με επιτυχία. Οι αναφορές σε συνωμοσία μείωσης του πληθυσμού βασίζονται επίσης σε παραποιήσεις, όπως της δήλωσης του Bill Gates ότι οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί στον Τρίτο Κόσμο βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και οδηγούν σε φυσική μείωση του υπεραυξημένου ρυθμού γεννήσεων.

Στις 21 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε η ταινία “Died Suddenly” ή “Πέθανε Ξαφνικά”, εντός της οποίας γίνεται ο ισχυρισμός ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 συνιστά μια συνωμοσία με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού. Σύντομα, η ταινία γνώρισε εκτενή αναπαραγωγή διεθνώς. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται μόνο για παράθεση διαστρεβλωμένων στοιχείων και θεωριών συνωμοσίας που είχαν καταρριφθεί καιρό πριν την κυκλοφορία της ταινίας.

Η ταινία αποτελεί παραγωγή του “Stew Peters Network”, που ανήκει στον ομώνυμο παρουσιαστή ακροδεξιού διαδικτυακού περιεχομένου. Ακολούθησε η μετάφραση στα ελληνικά, μέσω της συνωμοσιολογικής ομάδας Social Media ORM Group, και σύντομα η ταινία διαδόθηκε σε αντίστοιχες ιστοσελίδες του ελληνικού διαδικτύου.

Παραδείγματα: ellas21.com, oparlapipas.gr, globonews.gr, katohika.gr, primenews.press, vhmavochas.gr, voicenews.gr

Η συνοδευτική περιγραφή της ταινίας ξεκινάει ως εξής:

Στο φιλμ καταγράφονται οι πρωτόγνωρες διαφορές που παρατηρούνται στα είδη των “θρόμβων αίματος” των θανόντων από την εισαγωγή των εμβολίων Covid. Ένας ταριχευτής δήλωσε ότι στην αρχή νόμιζε ότι ίσως η Covid ήταν υπεύθυνη, αλλά έγινε καχύποπτος όταν άρχισε να παρατηρεί αυτούς τους ιδιότυπους θρόμβους σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι δεν είχαν πάθει Covid, αλλά είχαν εμβολιαστεί.

Το φιλμ συζητά τη μαλθουσιανή θεωρία και όσους πιστεύουν στην ιδέα ότι πρέπει να περιορίσουμε τις γεννήσεις και να ελέγξουμε και να περιορίσουμε τον ανθρώπινο πληθυσμό- θεωρίες που υποστηρίζονται από άτομα όπως ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής και προωθητής των εμβολίων Bill Gates.

Τι ισχύει

Όπως προαναφέραμε, ο δημιουργός της ταινίας ονομάζεται Stew Peters. Ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως ραδιοφωνικός παραγωγός το 1998, δεν διέθετε διευρυμένη αναγνωρισιμότητα πριν την πανδημία COVID-19. Πιο χαρακτηριστική ήταν η καριέρα του ως κυνηγός επικηρυγμένων, η οποία είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Μετά την έναρξη της πανδημίας, η επιμονή του κ. Peters κατά των καθιερωμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, και έπειτα κατά των εγκεκριμένων εμβολίων, οδήγησε στις αρχές του 2022 στην αποπομπή του προγράμματός του από το Spotify που την φιλοξενούσε. Λίγους μήνες μετά, ο κ. Peters δημοσίευσε το πρώτο συνωμοσιολογικό ψευδο-ντοκιμαντέρ του για την πανδημία, το οποίο ισχυριζόταν αβάσιμα ότι τα εμβόλια της COVID-19 περιείχαν “δηλητήριο φιδιού”, που υποτίθεται ότι θα μετέτρεπε το κοινό σε “σατανικά υβρίδια”. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι έπειτα, ο πρώην χειροπρακτικός Bryan Ardis, στις δηλώσεις του οποίου βασίστηκε ο παραπάνω ισχυρισμός, ανακάλεσε και ισχυρίστηκε ότι ο κ. Peters είχε διαστρεβλώσει τα λόγια του.

Το ψευδο-ντοκιμαντέρ που θα εξετάσουμε στο παρόν άρθρο είναι το δεύτερο του κ. Peters και προβαίνει σε αντίστοιχα αβάσιμους ισχυρισμούς με το πρώτο του καθώς και σε εκτεταμένη διαστρέβλωση στοιχείων. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν φτάσει πολυάριθμοι ειδικοί και ελεγκτές γεγονότων διεθνώς, που έχουν εξετάσει το σύνολο της ταινίας ή ορισμένους επιμέρους ισχυρισμούς της. Μεταξύ άλλων και εμείς ελέγξαμε πρόσφατα κάποιους από τους βασικούς ισχυρισμούς της ταινίας έπειτα από παλιότερα δημοσιεύματα που παρέθεταν το trailer της. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8]

Επίσης, μια οπτική εξέταση και διάψευση των βασικών αναφορών της ταινίας είναι διαθέσιμη στο εξής βίντεο της Dr. Susan Oliver:

Οι ισχυρισμοί της ταινίας δε βασίζονται σε τεκμηρίωση μέσα από έγκριτα επιστημονικά δεδομένα, αλλά κυρίως στην πρόκληση εντυπώσεων με σοκαριστικά πλάνα και ανεκδοτολογικές αναφορές. Τα εν λόγω πλάνα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία τέτοιων πλάνων, απεικονίζει θρόμβους που λέγεται ότι αφαιρέθηκαν από πτώματα εμβολιασμένων κατά της COVID-19, ισχυρισμοί που αποδίδονται στον ταριχευτή Richard Hirschman. Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι τέτοιοι θρόμβοι προκλήθηκαν λόγω του εμβολιασμού· εκτενείς μελέτες δεν έχουν βρει αύξηση του εν λόγω ρίσκου μετά τον mRNA εμβολιασμό, σε αντίθεση με τη νόσηση COVID-19 από την οποία αυτός προστατεύει. Επίσης, όπως εξήγησαν ειδικοί ιατροί, η υφή των εικονιζόμενων θρόμβων (π.χ. ελαστικότητα) παραπέμπει σε μεταθανάτιο σχηματισμό (μηχανισμός που για παράδειγμα ευνοείται με την κατάψυξη του πτώματος), όχι σε συμμετοχή των θρόμβων αυτών στην πρόκληση θανάτου.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Κηδειών των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά ότι είχαν παρατηρήσει αυξημένες θρομβώσεις σε εμβολιασμένους και μη νεκρούς από την ίδια την COVID-19 αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι ταριχευτές δεν ήταν με κανέναν τρόπο πιστοποιημένοι στην αναγνώριση θρομβώσεων και την αιτιώδη απόδοσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, η Ένωση παρέπεμψε στον ειδικό Benjamin Schmidt, ο οποίος έχει δημοσιεύσει μια ενδελεχή ανάλυση των σχετικών πλάνων της ταινίας. Στην ανάλυσή του, ο κ. Schmidt έδειξε ότι ο κ. Hirschman χρησιμοποίησε εν μέρει προβληματικές πρακτικές εξαγωγής θρόμβων και ότι, αντίθετα με τις αναφορές του στην ταινία, οι θρόμβοι που εντόπισε δεν ήταν απροσδόκητοι αλλά πληρούσαν τυπικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται στα εγχειρίδια της πρακτικής. Επίσης, ο κ. Schmidt εξήγησε ότι ταριχευτές στη θέση του κ. Hirschman ήταν απίθανο να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό κάθε θανόντος, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιαστικού ιστορικού του.

Είναι σκόπιμο επίσης να σημειωθεί ότι τουλάχιστον ένα πλάνο με θρομβώσεις, που η ταινία συνέδεσε με τον εμβολιασμό της COVID-19, στην πραγματικότητα είχε ληφθεί το 2019 σε άσχετη επέμβαση. Όπως θα δούμε και παρακάτω, αυτή η πρακτική είναι συνηθισμένη για τους παραγωγούς της ταινίας.

Η δεύτερη κατηγορία πλάνων, με την οποία η ταινία επιχειρεί να συνδέσει τους ξαφνικούς θανάτους με τον εμβολιασμό, απεικονίζει διάφορα άτομα να καταρρέουν ξαφνικά. Ωστόσο, ελεγκτές γεγονότων έχουν δείξει ότι για κανέναν από τους εικονιζόμενους δεν έχει επιβεβαιωθεί σύνδεση του περιστατικού του με τυχόν εμβολιασμό του, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, το περιστατικό αυτό είχε λάβει χώρα πριν τους εμβολιασμούς. Επίσης, αρκετά από τα πρόσωπα δεν πέθαναν αλλά μόνο λιποθύμησαν ή έχασαν την ισορροπία τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μπασκετμπολίστα Keyontae Johnson, που κατέρρευσε στις 14-12-2020, πριν τους διευρυμένους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, και ο οποίος, 2 χρόνια μετά, επέστρεψε στο επάγγελμά του με επιτυχία.

Όπως έχουμε δείξει και στο παρελθόν, η πρακτική παράθεσης σοκαριστικών ιατρικών περιστατικών που στην πραγματικότητα είναι άσχετα με τον εμβολιασμό, είναι συνηθισμένη στην αντιεμβολιαστική παραπληροφόρηση. Την πρακτική αυτή έχει συνεχίσει ο λογαριασμός της ταινίας στο Twitter, με αξιοσημείωτο παράδειγμα διαστρέβλωσης το περιστατικό της 15χρονης Jorja Halliday, που στην πραγματικότητα πέθανε από την ίδια την COVID-19 λίγο πριν προλάβει να εμβολιαστεί:

Η ταινία προβαίνει σε πολλούς ακόμη αβάσιμους ισχυρισμούς κατά των εμβολίων. Σε μία περίπτωση, ισχυρίζεται ότι το φύλλο πληροφοριών του εμβολίου της Johnson & Johnson έμεινε κενό ώστε να αποκρυφθεί η σύστασή του· στην πραγματικότητα, το φύλλο παραπέμπει διαδικτυακά σε επικαιροποιημένες ιατρικές πληροφορίες, και ο αρμόδιος θεσμός EMA είχε εξαρχής δημοσιεύσει ένα έγγραφο 120 σελίδων που ανέλυε ενδελεχώς κάθε σκέλος του εν λόγω εμβολιασμού.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα διαστρέβλωσης στοιχείων συνιστούν η απόδοση της αυξημένης θνησιμότητας της COVID-19 στον εμβολιασμό, ο οποίος αντιθέτως μετρίασε τη θνησιμότητα, και οι αδόκιμες συγκρίσεις ετήσιων ιατρικών δεδομένων του στρατιωτικού ιατρικού αρχείου DMED. Πριν το 2021, το αρχείο αυτό κατέγραφε ελλειμματικά ιατρικά αρχεία, οπότε το 2021 εμφανίστηκε προσωρινά μια επίπλαστη αύξηση σε σχέση με τα περασμένα έτη, προτού προστεθούν τα πλήρη στοιχεία σε βάθος χρόνου.

H ταινία επίσης ισχυρίζεται με παραπλανητικά δεδομένα, ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αύξηση στη μητρική θνησιμότητα και μείωση στη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός δεν συνδέεται με τέτοιες αρνητικές επιδράσεις αλλά, αντίθετα, προστατεύει από αντίστοιχες επιπλοκές της COVID-19.

Η ταινία, εν τέλει, ισχυρίζεται ότι ο μαζικός εμβολιασμός συνιστούσε μια συνωμοσία με σκοπό τον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού, αλλά χρησιμοποιεί παραποιήσεις δηλώσεων, γεγονότων και εγγράφων. Συνοπτικά:

  • Η έρευνα NSSM200, που συντάχθηκε το 1974 έπειτα από οδηγία του Χένρι Κίσινγκερ, δεν περιέγραφε κάποια συνωμοσία μείωσης πληθυσμού αλλά πρακτικές υποστήριξης των κρατών του Τρίτου Κόσμου ώστε να αναπτυχθούν κοινωνικο-οικονομικά. Η ανάπτυξη αυτή έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι οδηγεί και σε οικειοθελή μείωση του ρυθμού γεννήσεων.
  • Παρομοίως, ο Bill Gates δεν υποστήριξε ότι τα καθιερωμένα προγράμματα εμβολιασμού θα μείωναν τον πληθυσμό με κακόβουλο τρόπο αλλά ότι θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής, οδηγώντας σε φυσική εξισορρόπηση του δημογραφικού προβλήματος.
  • Έτσι και αλλιώς, μια συνωμοσία θανάτωσης πληθυσμού θα ήταν πιθανότατα αναποτελεσματική, όπως δείχνει το ιστορικό του 20ού αιώνα. Η καθιερωμένη στάση θεσμών και ειδικών διεθνώς, πρεσβεύει πως η αποτροπή της ανεξέλεγκτης αύξησης πληθυσμού θα επιτευχθεί φυσικά καθώς επιδιώκονται οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της γενικής εκπαίδευσης και της ελεύθερης πρόσβασης στην αντισύλληψη.
  • Οι ασκήσεις ετοιμότητας για πανδημίες δεν υποδεικνύουν κάποιο προσχεδιασμό πρόκλησής τους αλλά συνιστούν αναγνώριση του επιστημονικού δεδομένου ότι οι φυσικές πανδημίες είναι αναπόφευκτες και ότι το ρίσκο εμφάνισής τους έχει αυξηθεί ιδιαίτερα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η επίμαχη ταινία επικαλείται τόσα πολλά εύκολα διαψεύσιμα στοιχεία ώστε μέχρι και πρόσωπα του αντιεμβολιαστικού χώρου της άσκησαν κριτική, ενώ μερικοί έφτασαν να κάνουν λόγο για συνωμοσία στιγματισμού του κινήματός τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Η ταινία “Died Suddenly” δεν αποδεικνύει ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 συνιστά μια συνωμοσία με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού. Η ταινία ανακυκλώνει μόνο παραποιήσεις στοιχείων και θεωρίες συνωμοσίας που είχαν καταρριφθεί καιρό πριν την κυκλοφορία της.

Παρουσιάζονται δήθεν απροσδόκητες θρομβώσεις από θανόντες, ενώ στην πραγματικότητα το τυχόν εμβολιαστικό ιστορικό τους είναι άγνωστο, τέτοιοι θρόμβοι είναι καθιερωμένοι και φαίνεται να σχηματίστηκαν μετά θάνατον και σε εκτενείς μελέτες ο mRNA εμβολιασμός δεν έχει συνδεθεί με δημιουργία θρόμβων, σε αντίθεση με την COVID-19 από την οποία αυτός προστατεύει.

Παρουσιάζονται επίσης πλάνα από άτομα που καταρρέουν, χωρίς όμως καμιά τεκμηριωμένη σύνδεση με εμβολιασμό. Αρκετά περιστατικά έλαβαν χώρα πριν τους εμβολιασμούς και αφορούν επιζώντες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον μπασκετμπολίστα Keyontae Johnson που επέστρεψε στο επάγγελμά του με επιτυχία.

Οι αναφορές σε συνωμοσία μείωσης του πληθυσμού βασίζονται επίσης σε παραποιήσεις, όπως της δήλωσης του Bill Gates ότι οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί στον Τρίτο Κόσμο βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και οδηγούν σε φυσική μείωση του υπεραυξημένου ρυθμού γεννήσεων.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.