Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για τον εμβολιασμό βοοειδών με mRNA εμβόλιαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση για τον εμβολιασμό βοοειδών με mRNA εμβόλια

14 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Oι αγελάδες που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια παράγουν δηλητηριασμένο με mRNA γάλα.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία, από το πλήθος των εγκεκριμένων εμβολίων στην κτηνοτροφία δεν υπάρχει κανένα τεχνολογίας mRNA. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αν τα βοοειδή εμβολιάζονταν με mRNA, αυτό δεν θα εμφάνιζε καμιά ουσιαστική παρουσία στο γάλα των βοοειδών και δεν θα μπορούσε να έχει καμιά επίδραση στο ανθρώπινο σώμα.

Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι οι αγελάδες που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια παράγουν δηλητηριασμένο με mRNA γάλα. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έρχεται να πλαισιώσει ένα βίντεο από την εκπομπή του Stew Peters, γνωστού για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, με καλεσμένο τον Dr. Ben Marble, ακτιβιστή γιατρό που προωθεί την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, με θέμα συζήτησης μια πρόσφατη κινεζική μελέτη, η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα ενός από του στόματος εμβολίου mRNA βασισμένου σε εξωσώματα αγελαδινού γάλακτος. Οι συνομιλητές ισχυρίστηκαν, με αφορμή τη μελέτη, πως οι κτηνοτρόφοι εμβολιάζουν τα ζώα με mRNA εμβόλια και πως μέσω της αλυσίδας κατανάλωσης οι άνθρωποι θα καταναλώνουν “μολυσμένο με mRNA” γάλα. Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο mRNA εμβόλιο που χορηγείται στα βοοειδή, αλλά – ακόμα και να υπήρχε – τα mRNA εμβόλια είναι αφενός ασφαλή και αφετέρου τα συστατικά τους εξαφανίζονται το πολύ μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί πως “οι αγελάδες που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια παράγουν δηλητηριασμένο με mRNA γάλα” πλαισιώνουν συνέντευξη που έδωσε ο Dr. Ben Marble, γνωστός για τον αντιεμβολιαστικό ακτιβισμό του στη διαδικτυακή εκπομπή του Stew Peters, η οποία προωθεί κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας.

Η εκπομπή του Stew Peters παίρνει ως αφορμή σχετική ανάρτηση που έκανε στις 7 Απριλίου 2023 στο Twitter ο Dr. Peter A. McCullough, παρερμηνεύοντας μια πρόσφατη κινεζική μελέτη. Πρόκειται για τον γνωστό καρδιολόγο που έχει υποστηρίξει σειρά διαψευσμένων ισχυρισμών στο πλαίσιο της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε ιατρικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα στη διακοπή κάθε συνεργασίας μαζί του, ενώ το American Board Of Internal Medicine (ABIM) έχει κινήσει νομικές διαδικασίες για την αφαίρεση της ιατρικής του άδειας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Peter A. McCullough στο Twitter:

Οι Κινέζοι φόρτωσαν με επιτυχία αγελαδινό γάλα με mRNA και αυτό απορροφήθηκε στον γαστρεντερικό σωλήνα των αποδεκτών. Οι ανησυχίες σχετικά με την κρυφή εισαγωγή mRNA στα τρόφιμα είναι βάσιμες! Πρέπει να σταματήσουν!

Χρειάζεται να σημειωθεί πως ο Peter A. McCullough παρουσιάζει σύγκρουση συμφερόντων στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς προωθεί εναλλακτικά σκευάσματα που υπόσχονται αποτοξίνωση από την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού της εταιρείας The Wellness Company, της οποίας είναι μέλος. Αναφορά στην προώθηση της ιδέας της αποτοξίνωσης από την πρωτεΐνη ακίδα έχουμε κάνει σε παλαιότερο άρθρο μας, αναδεικνύοντας την έλλειψη επιστημονικού υποβάθρου. Στη σελίδα της εν λόγω εταιρείας, επίσης, υπάρχουν ιδιαίτερα εκπτωτικά προνόμια για τους ακολούθους του Stew Peters, ο οποίος με τη σειρά του διαφημίζει κάτω από τα βίντεο των εκπομπών του την εν λόγω εταιρεία.

H συνέντευξη του Ben Marlbe δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Stew Peters, με άγνωστη ημερομηνία δημοσίευσης. Προχωρήσαμε σε ανάλυση του κώδικα της ιστοσελίδας, όπου διαπιστώθηκε πως η ακριβής ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου 2023, λίγες ημέρες αργότερα από την αντίστοιχη ανάρτηση του Peter A. McCullough.

Στο βίντεο της εκπομπής του Stew Peters, η συζήτηση με τον Dr. Ben Marble, περιστρέφεται γύρω από την συγκεκριμένη έρευνα με τους ακόλουθους ισχυρισμούς να διατυπώνονται από πλευράς του Stew Peters:

Αγελάδες στις οποίες γίνεται ένεση με mRNA παράγουν δηλητηριασμένο με mRNA γάλα, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται στα σουπερμάρκετ, στα εστιατόρια, στις σχολικές καντίνες. […]
Το σύστημα κάνει ό,τι μπορεί για να εκθέσει τους πάντες στο βιολογικό mRNA όπλο. […]

Από την πλευρά του ο Dr. Ben Marble ισχυρίστηκε τα ακόλουθα:

Περίπου το 25% του πληθυσμού αρνήθηκε να κάνει το ψεύτικο εμβόλιο.
Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ότι σχεδίαζαν να το βάλουν στο φαγητό και αυτή η έρευνα δείχνει ότι είναι ένα εφικτός τρόπος για να το εισάγουν στα τρόφιμα.
Πίστευαν ότι μπορεί να καταστραφεί από τα γαστρικά οξέα, αλλά βρήκαν έναν τρόπο να το παρακάμψουν αυτό. Το ενθυλάκωσαν σε εξωσώματα, τα οποία του επιτρέπουν να απορροφηθεί από το σώμα.
Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, τα ποντίκια παρήγαγαν αντισώματα, έτσι δείχνει ότι λειτουργεί για τη διανομή της τεχνολογίας mRNA στον πληθυσμό.
Είναι σκέτο δηλητήριο και το ξέρουμε! Προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν με κάθε δυνατό τρόπο. […]
Ξέρουμε ότι η πρωτεϊνική ακίδα/mRNA είναι δηλητήριο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας δηλητηριάσουν.
Το κάνουν με τα ψεύτικα εμβόλια. Θα τα βάλουν στα τρόφιμα.

Τι ισχύει

Η νέα κινεζική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccines τον Μάρτιο του 2023, διερευνά και αξιολογεί προκαταρκτικά ένα νέο εμβόλιο, που οι ερευνητές έχουν την προσδοκία να μπορέσει τελικά να χρησιμοποιηθεί και από του στόματος. Αυτό το εμβόλιο περιέχει μικροσκοπικές «φούσκες» (εξωσώματα) που έχουν εμπλουτιστεί με mRNA, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η δοκιμή έγινε σε ποντίκια, μέσα από ένεση στην περιοχή του εντέρου, με τα εμβολιασμένα ποντίκια να εμφανίζουν εξουδετερωτικά αντισώματα.

Στην κινεζική έρευνα, δεν εμπλουτίστηκε με mRNA το αγελαδινό γάλα. Στην πραγματικότητα, το αγελαδινό γάλα χρησιμοποιήθηκε απλώς ως πηγή για να απομονωθούν με ειδικές εργαστηριακές τεχνικές τα εξωσώματα του γάλακτος. Το αποτέλεσμα του εμπλουτισμού χορηγήθηκε στην περιοχή του εντέρου και δεν απορροφήθηκε από τον γαστρεντερικό σωλήνα των αποδεκτών. Σύμφωνα με την έρευνα:

Στην παρούσα μελέτη, το περιβάλλον εργασίας του από του στόματος εμβολίου ήταν το έντερο, το οποίο είναι πιο βιοσυμβατό ως στρατηγική εφαρμογής.

Συνεπώς, ο Dr. Peter A. McCullough προβαίνει σε παρερμηνεία της έρευνας, διατυπώνοντας ψευδείς και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς. Οι ισχυρισμοί του έχουν επίσης καταρριφθεί από τη σελίδα ελέγχου ειδήσεων PolitiFact.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια mRNA στην κτηνοτροφία

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι αγελάδες εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει. Η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται η πλειοψηφία των διαθέσιμων εμβολίων είναι η συμβατική των live-attenuated (ζωντανών αδρανοποιημένων) και των inactivated (απενεργοποιημένων) εμβολίων. Από την πληθώρα των εγκεκριμένων εμβολίων για την κτηνοτροφία, δεν υπάρχει κανένα τεχνολογίας mRNA. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για mRNA εμβόλια στην κτηνοτροφία, τα μόνα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι DNA εμβόλια. Τα DNA και τα mRNA εμβόλια αποτελούν νέα τεχνολογία, που λειτουργεί παρέχοντας οδηγίες για τη σύνθεση συγκεκριμένων ουσιών στα κύτταρα του οργανισμού όπου χορηγείται, χωρίς όμως να αλλοιώνει το γενετικό υλικό του οργανισμού αυτού.

Η Εθνική Ένωση Βοοειδών (NCBA) της Αμερικής προέβη στις 8 Απριλίου 2023 σε επίσημη ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας πως κανένα από τα αδειοδοτημένα εμβόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνει την τεχνολογία mRNA εμβόλια στην κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εμβόλια mRNA που να έχουν λάβει άδεια για χρήση σε βοοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι βοοτρόφοι και οι κτηνοτρόφοι εμβολιάζουν τα βοοειδή για τη θεραπεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών, αλλά επί του παρόντος κανένα από αυτά τα εμβόλια δεν περιλαμβάνει την τεχνολογία mRNA.

Τα mRNA εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για πρώτη φορά στους ανθρώπους για την καταπολέμηση της COVID-19.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές

Με βάση τους ισχυρισμούς, οι αγελάδες που εμβολιάζονται με mRNA – ισχυρισμό που ήδη καταρρίψαμε – παράγουν μολυσμένο με mRNA γάλα. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Η Dr. Penny Riggs, αναπληρώτρια καθηγήτρια λειτουργικής γονιδιωματικής στο τμήμα Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου του Texas θα ξεκαθαρίσει με εκτενή της δήλωση στο Drovers, μία από τις μεγαλύτερες ενημερωτικές σελίδες σε ζητήματα γεωργίας:

ΟΧΙ, τα εμβόλια COVID-19 mRNA που περιέχουν ένα μέρος της πρωτεϊνικής ακίδας Sars-CoV2 δεν θα παραδώσουν mRNA στους καταναλωτές που πίνουν γάλα, εάν εγχυθούν σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Ναι, υπάρχουν τρόποι γενετικής τροποποίησης των ζώων ώστε να παραδίδουν πρωτεϊνικά προϊόντα στο γάλα – αυτό έγινε στις γαλακτοπαραγωγές κατσίκες πριν από πολλά χρόνια, αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιτευχθεί με ένα εμβόλιο mRNA.

Αντίστοιχα, σε δήλωσή του στο PolitiFact, o καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ, John Moore επισημαίνει πως:

[Τα εμβόλια mRNA] εξαφανίζονται γρήγορα μετά την ένεση και τα συστατικά θα εξαφανιστούν το πολύ μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του ινστιτούτου ILSI Europe, η κατανάλωση μορίων DNA και RNA δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Τα συγκεκριμένα μόρια αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής υγιεινής διατροφής, καθώς προσλαμβάνονται καθημερινά από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από το κρέας, τα λαχανικά και τα τρόφιμα.

Παρομοίως, ο Eric Weaver, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας της Νεμπράσκα στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, θα δηλώσει στο LeadStories στις 11 Απριλίου:

Κάθε ζωντανό πράγμα που τρώμε περιέχει mRNA. Το mRNA είτε καταστρέφεται κατά την επεξεργασία/μαγείρεμα είτε κατά την πέψη και δεν εκδηλώνεται.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πρόσφατη κινεζική έρευνα η οποία είχε σαν τελικό σκοπό της την ανάπτυξη από του στόματος εμβολίου δεν προσθέτει εν τέλει κάτι διαφορετικό στην ήδη υπάρχουσα γνώση για την ανθεκτικότητα των mRNA, καθώς το μέχρι στιγμής καθιερωμένο δεδομένο είναι ότι το RNA δεν επιβιώνει σε λειτουργική μορφή από την πέψη.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, πως οι ισχυρισμοί γύρω από τη νέα κινεζική έρευνα δεν επαληθεύονται. Αντίθετα, εντάσσονται στο σύνολο των παραπλανητικών ισχυρισμών, οι οποίοι έχουν συνδεθεί το τελευταίο διάστημα με τα mRNA εμβόλια και έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερο άρθρο μας. Παρεμφερείς ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί και για την κατανάλωση κρέατος από βοοειδή. Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν καταρριφθεί από αντίστοιχες σελίδες ελέγχου γεγονότων, όπως το Lead Stories και το AFP.

Συμπέρασμα

Πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε πως οι αγελάδες που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια παράγουν δηλητηριασμένο με mRNA γάλα. Ο ισχυρισμός βασίστηκε σε βίντεο της εκπομπής του Stew Peters, με καλεσμένο τον Dr. Ben Marble, με τους συνομιλητές να υιοθετούν τις απόψεις του Peter A. McCullough σχετικά με μια νέα κινεζική έρευνα, η οποία δοκίμασε ένα από του στόματος εμβόλιο mRNA βασιζόμενο σε εξωσώματα που προέρχονται από αγελαδινό γάλα. Οι ισχυρισμοί τους πως το αγελαδινό γάλα εμπλουτίστηκε με mRNA δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα, καθώς οι μελετητές χρησιμοποίησαν το γάλα ως πηγή, για να απομονωθούν με ειδικές εργαστηριακές τεχνικές τα εξωσώματα του γάλακτος. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί τους πως οι αγελάδες εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια κρίνονται ψευδείς, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς από το πλήθος των εγκεκριμένων εμβολίων στην κτηνοτροφία δεν υπάρχει κανένα τεχνολογίας mRNA. Τέλος, σε προέκταση του προηγούμενου ψευδούς ισχυρισμού, η άποψη πως το mRNA απορροφάται στα τρόφιμα, κρίνεται αντιεπιστημονική. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.