Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικές συμβουλές για «αποτοξίνωση» από την ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικές συμβουλές για «αποτοξίνωση» από την ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2

15 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής Joseph Mercola, εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19.

Συμπέρασμα 1:

Ο κ. Mercola δεν είναι καθηγητής σε κανένα αναγνωρισμένο ίδρυμα, αλλά διαβόητος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, ως ένας από τους βασικούς υποκινητές ιατρικής παραπληροφόρησης κατά την τελευταία δεκαετία. Μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης αυτής, αφορά άμεσα και έμμεσα τα προϊόντα που πουλάει, όπως συμπληρώματα διατροφής. Χαρακτηριστικά, έχει δεχθεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις από αρμόδιους θεσμούς για παράνομους ισχυρισμούς, και το 2016, είχε συμβιβαστεί με την επιστροφή 2.6 εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες του. Οι ισχυρισμοί του περί μιας γενικευμένης «αναγκαιότητας αποτοξίνωσης» έχουν πολύχρονο ιστορικό, αλλά καμιά επιστημονική βασιμότητα.

Ισχυρισμός 2:

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας έχει κάνει αρκετές συστάσεις για την αποτοξίνωση ακίδας.

Συμπέρασμα 2:

Το αναφερόμενο «Συμβούλιο» αφορά πρωτοβουλία που υποδύεται επιστημονική αναγνώριση με την ονομασία και διαδικτυακή της εμφάνιση, ενώ στην πραγματικότητα, έρχεται σε σύγκρουση με την ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας. Λειτουργεί μέσω μιας ΜΚΟ που προωθεί μια αναποτελεσματική αγωγή κατά της COVID-19, και εξασφαλίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωρεές.

Ισχυρισμός 3:

Η αποτοξίνωση ακίδας λαμβάνει χώρα με τα εξής συμπληρώματα διατροφής, φυσικά προϊόντα και φάρμακα.

Συμπέρασμα 3:

Η παραμονή πρωτεϊνών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει συνδεθεί με χρόνια προβλήματα υγείας (Long COVID), ωστόσο έχει αποδειχθεί μόνο έπειτα από τη νόσηση, και όχι τον εμβολιασμό, ο οποίος προστατεύει από τα εν λόγω προβλήματα. Τα αποτελέσματα από τις πρώτες ποιοτικές μελέτες χορήγησης αγωγών κατά της Long COVID αναμένονται στο κοντινό μέλλον, και οι προκαταρκτικά συνιστώμενες αγωγές απαιτούν ιατρική διάγνωση και στοχεύουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα, όχι κάποιον κεντρικό παράγοντα. Η απρόσεκτη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων όχι μόνο είναι αβέβαιο να έχει όφελος, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν γνωρίσει μεγάλη απήχηση διαδικτυακές συμβουλές για «αποτοξίνωση» από την ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, κυρίως έπειτα από τον αντίστοιχο εμβολιασμό. Ωστόσο, οι συμβουλές αυτές είναι επιστημονικά αβάσιμες.

Τα σχετικά άρθρα εμφανίστηκαν στα ελληνικά στις αρχές Μαΐου 2022, αρχικά σε ένα άρθρο του blog 0minus.substack.com, και έπειτα στα kanenazori.com, evaggelatos.com, nikolaosanaximandros.gr. Παραθέτουμε κάποια από τα βασικά αποσπάσματα των εν λόγω δημοσιευμάτων:

Από τότε που η πανδημία Covid-19 σάρωσε τον κόσμο πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, περισσότεροι από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Τώρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο σώμα των πρωτεϊνών ακίδας, οι οποίες περιέχονται στα εμβόλια. Είναι πράγματι η πρωτεΐνη ακίδας η αιτία του μακροχρόνιου συνδρόμου Covid;

[…]

8 τρόποι με τους οποίους η πρωτεΐνη ακίδα βλάπτει το σώμα

Κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ετών της πανδημίας Covid-19, πολλές μελέτες έχουν αναλύσει την απειλή που θέτει η πρωτεΐνη ακίδας από διαφορετικές πλευρές και έχουν ανακαλύψει ότι είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως:

1. Καταστροφή των πνευμονικών κυττάρων (συμπεριλαμβανομένων των πνευμονικών κυψελίδων και των πνευμονικών ενδοθηλιακών κυττάρων).
2. Καταστροφή των μιτοχονδρίων και των δομών του DNA.
3. Καταστρέφει τα καρδιαγγειακά κύτταρα.
4. Αύξηση του κινδύνου θρόμβων αίματος.
5. Καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.
6. Προαγωγή της φλεγμονής.
7. Καταστολή της ανοσίας.
8. Αύξηση του κινδύνου καρκίνου

[…]

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases ανακάλυψε ότι οι πρωτεΐνες S1 εμφανίζονταν στους ανθρώπους αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Moderna και ότι ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να έχουν άθικτες πρωτεΐνες ακίδας δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, άλλες πρωτεΐνες στον ιό, όπως η πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου, δεν υπήρχαν, επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στο εμβόλιο.

Το εύρημα ότι ανέπαφες πρωτεΐνες ακίδας εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό ήταν πέρα από τις προσδοκίες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Immunology διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες S2 μπορούσαν ακόμα να ανιχνευθούν τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer.

[…]

Εάν αναπτύξουμε το παρατεταμένο σύνδρομο Covid-19 μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό, ποια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποβολή των πρωτεϊνών ακίδας και τη βελτίωση των συμπτωμάτων; Το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Υγεία (WCH) έχει κάνει αρκετές συστάσεις για θρεπτικά συστατικά και φάρμακα.


[Παρατίθενται επιγραμματικά]

Βιταμίνη C
Βιταμίνη D
Ωμέγα 3
Κερσετίνη
Μελατονίνη
Ψευδάργυρος
Ασπιρίνη
Αντιισταμινικά
Στεροειδή
Κολχικίνη
Σταθεροποιητές μαστοκυττάρων
Ιβερμεκτίνη
Αυτοθεραπευτικό εκχύλισμα
Εκχύλισμα πευκοβελόνας
Εκχύλισμα φύλλων πικραλίδας
Rheum emodin

Παράλληλα, μια άλλη έκδοση των ισχυρισμών κυκλοφόρησε στις ιστοσελίδες choratouaxoritou.gr, kourdistoportocali.com, katohika.gr, vhmavochas.gr:

Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19

Λίγο πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια COVID-19 διακαής πόθος των εμπνευστών του πανδημικού project ήταν να απαξιώσουν ως θεωρητικούς συνωμοσίας δύο πρόσωπα.

Τον πρώην συντάκτη των Τhe New York Times και βραβευμένο συγγραφέα Alex Berenson και τον Εβραικής καταγωγής καθηγητή και γιατρό Joseph Mercola.

Αμφότεροι για μεγάλο διάστημα έφαγαν block από τις μεγάλες πλατφόρμες με τη Google να αναγκάζει τον Mercola να κατεβάσει το site και το Twitter να έχει μπλοκάρει για ένα σχεδόν χρόνο τον Alex Berenson.

Aνάμεσα στα ΜΜΕ που έσπευσαν να επικρίνουν τους δύο ως συνωμοσιολόγους και ενώ μια πραγματική συνωμοσία εναντίον της παγκόσμιας κοινότητας βρίσκεται σε εξέλιξη ήταν και τα συνήθη εγχώρια ΜΜΕ.

Μία αναζήτηση αρκεί. Τόσο ο Βerenson όσο και ο Mercola δύο χρόνια μετά δικαιώθηκαν σε όλα!

Τα εμβόλια COVID-19 όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά για τον COVID-19 αλλά ξεκάθαρα η αποστολή τους είναι η προαναγγελθείσα μείωση του πληθυσμού η οποία και συμβαίνει ήδη.

Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή των παρενεργειών αλλά και στην αρχή της φαρέτρας των ιών που έχουν κατασκευάσει οι εμπνευστές του σχεδίου.


[…]

Από τον Joseph Mercola/The Epoch Times

– Εάν είχατε COVID-19 ή εμβολιαστήκατε κατά της COVID-19, μπορεί να έχετε επικίνδυνες πρωτεΐνες ακίδας που να κυκλοφορούν στο σώμα σας
– Οι πρωτεΐνες ακίδας μπορούν να κυκλοφορούν στο σώμα σας μετά από μόλυνση ή ένεση, προκαλώντας βλάβη σε κύτταρα, ιστούς και όργανα
– Το Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Υγεία κυκλοφόρησε έναν οδηγό αποτοξίνωσης από την πρωτεΐνη ακίδας, ο οποίος παρέχει απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μειώσετε, πιθανώς, τις επιπτώσεις της τοξικής πρωτεΐνης ακίδας στο σώμα σας
– Οι αναστολείς και οι εξουδετερωτές της πρωτεΐνης ακίδας περιλαμβάνουν πευκοβελόνες, ιβερμεκτίνη, neem, N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) και γλουταθειόνη
– Οι κορυφαίες 10 βασικές πρωτεΐνες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν βιταμίνη D, βιταμίνη C, σπόρους nigella, κερκετίνη, ψευδάργυρο, κουρκουμίνη, εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου, NAC, ιβερμεκτίνη και μαγνήσιο

Τους εν λόγω ισχυρισμούς κοινοποίησε και ο νευρολόγος Αλέξανδρος Βασσάρας:

Αντίστοιχους ισχυρισμούς προωθεί και η ομάδα Facebook “SPIKE DETOX”, βασικός διαχειριστής της οποίας εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Παραθέτουμε ενδεικτικές δημοσιεύσεις από την εν λόγω ομάδα:

Τι ισχύει

Εισαγωγή

Στην πραγματικότητα, όλα τα προαναφερόμενα πρόσωπα έχουν μακρύ ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο κ. Πουλάς είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και πρόσφατα είχε επιχειρήσει να αποκρύψει την απόσυρση μιας δημοσίευσής του λόγω αδήλωτης οικονομικής σύγκρουσης συμφερόντων, η οποία ισχυριζόταν λανθασμένα ότι το κάπνισμα προστατεύει από την COVID-19.

Επιπλέον, ένα ειδικό τεύχος του αμφιλεγόμενου επιστημονικού περιοδικού “Toxicology Reports”, όπου ο ίδιος εμφανιζόταν ως πρώτος εκδότης, διαπιστώθηκε ότι περιελάμβανε δύο αβάσιμες αντιεμβολιαστικές δημοσιεύσεις, που άμεσα ανακλήθηκαν. Έπειτα, η εκδοτική εταιρεία Elsevier ανακοίνωσε ότι λάμβανε χώρα εις βάθος έλεγχος όλου του τεύχους από ανεξάρτητους ειδικούς, και σύντομα, ο κ. Πουλάς αφαιρέθηκε από την εκδοτική επιτροπή του περιοδικού.

Όσον αφορά τον κ. Βασσάρα, πρόκειται για νευρολόγο που είχε αντιστρέψει τα επιστημονικά δεδομένα, ισχυριζόμενος ότι για τους ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις, η νόσηση COVID-19 είναι ασφαλέστερη από τον εμβολιασμό. Υποστήριζε επίσης αβάσιμα ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μηδένιζε το ρίσκο της COVID-19, καθιστώντας τον εμβολιασμό αχρείαστο. Έχει προωθήσει σειρά ακόμη διαψευσμένων ισχυρισμών κατά του εμβολιασμού, και από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου εργαζόταν, ως ανεμβολίαστος.

Έπειτα, ο Alex Berenson όντως εργαζόταν στους “The New York Times” πριν το 2010, αλλά πέρασε την επόμενη δεκαετία συγγράφοντας κατασκοπευτικά μυθιστορήματα. Το 2019 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έκανε λόγο για καταστροφικές κοινωνικές επιδράσεις από την χρήση μαριχουάνας, που όμως κατακρίθηκε στην επιστημονική κοινότητα για επιλεκτική χρήση και διαστρέβλωση δεδομένων. Από την αρχή της πανδημίας, έχει τοποθετεί εμφατικά κατά της σχετικής επιστημονικής ομοφωνίας, παρότι ο ίδιος δεν παρουσιάζει καμιά αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση. Στην πορεία, οι πολυάριθμες αποτυχημένες προβλέψεις και διαψεύσεις του, οδήγησαν το ΜΜΕ “The Atlantic”, στην απόδοση του τίτλου «ο πιο λανθασμένος άνθρωπος της πανδημίας».

Ο ρόλος του Joseph Mercola

Παρότι ο Joseph Mercola είναι οστεοπαθητικός ιατρός, σταμάτησε να δέχεται ασθενείς το 2009 για να επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Δεν είναι καθηγητής σε κανένα αναγνωρισμένο ίδρυμα, αλλά διαβόητος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, ως ένας από τους βασικούς υποκινητές ιατρικής παραπληροφόρησης κατά την τελευταία δεκαετία.

Χαρακτηριστικά, το 2021, τοποθετήθηκε στην κορυφή των 12 πιο επιδραστικών ατόμων στην διαδικτυακή προώθηση αντιεμβολιαστικού περιεχομένου, από το «Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους». Έχει επίσης αντιταχθεί στην ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας για μια μεγάλη ποικιλία ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων της εγκυρότητας της ομοιοπαθητικής, της αιτίας πρόκλησης του AIDS και της ασφάλειας της ακτινοβολίας των κινητών συσκευών.

Μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης που προωθεί ο κ. Mercola, αφορά άμεσα και έμμεσα τα προϊόντα που πουλάει, τα οποία αφορούν συμπληρώματα διατροφής και ιατρικές συσκευές. Χαρακτηριστικά, ο θεσμός FDA των ΗΠΑ, μεταξύ 2005 και 2011, τον προειδοποίησε 3 φορές ότι είχε προβεί σε παράνομους ισχυρισμούς για τα προϊόντα του, και τον προειδοποίησε ξανά κατά την πανδημία της COVID-19. Το 2016, ο θεσμός FTC του άσκησε αγωγή για διαφημιστική εξαπάτηση ότι τα σολάριουμ που πουλούσε προστάτευαν από τον καρκίνο, και αυτός συμβιβάστηκε με την επιστροφή 2.6 εκατομμυρίων δολαρίων στους πελάτες του.

Μια από τις βασικές θέσεις που επικαλείται ο κ. Mercola και άλλοι παρόμοιοι επιχειρηματίες για την πώληση των προϊόντων τους, είναι η γενικευμένη ανάγκη «αποτοξίνωσης» από διάφορες βλαβερές ουσίες. Στην πραγματικότητα όμως, στην ιατρική κοινότητα είναι καθιερωμένο ότι αποτοξίνωση λαμβάνει χώρα διαρκώς και αποτελεσματικά σε όσα άτομα διαθέτουν λειτουργικά νεφρά και συκώτι, με εξωτερικές παρεμβάσεις να είναι απαραίτητες μόνο σε ασθενείς με σχετικές αναπηρίες, όπως νεφρικής ανεπάρκειας.

Έτσι, ο τρόπος που χρησιμοποιείται η έννοια της αποτοξίνωσης σε διάφορες εναλλακτικές πρακτικές, δεν παρουσιάζει καμιά επιστημονική βασιμότητα, ενώ αντίθετα, έχει βρεθεί ότι ορισμένες τέτοιες ατεκμηρίωτες πρακτικές, μπορούν να παρουσιάζουν επικίνδυνες παρενέργειες, ή σχετικά προϊόντα να περιέχουν επιβλαβή μικρόβια και ουσίες.

Ο ρόλος του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας»

Στα τέλη του 2021, ο κ. Mercola δημοσίευσε άρθρο του που έκανε λόγο για την «ανάγκη αποτοξίνωσης από την πρωτεΐνη ακίδα που παράγει ο εμβολιασμός κατά της COVID-19». Σε λίγους μήνες ακολούθησε και άλλο αντίστοιχο άρθρο του στο ακροδεξιό και συνωμοσιολογικό ΜΜΕ “The Epoch Times“, το οποίο και παραθέτουν κάποια από τα ελληνικά δημοσιεύματα. Έπειτα, άλλος συντάκτης του ίδιου ΜΜΕ δημοσίευσε ένα ακόμη σχετικό άρθρο, το οποίο παραθέτουν τα υπόλοιπα εγχώρια δημοσιεύματα.

Όλα αυτά τα άρθρα βασίζονται σε ισχυρισμούς του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας». Πρόκειται για πρωτοβουλία που υποδύεται επιστημονική αναγνώριση με την ονομασία και διαδικτυακή της εμφάνιση, ενώ στην πραγματικότητα, έρχεται σε σύγκρουση με την ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν ακτιβιστικές ομάδες με ψευδοεπιστημονικό ιστορικό (π.χ. κατά της τεχνολογίας 5G) και ελάχιστοι περιθωριοποιημένοι επιστήμονες.

Το «Συμβούλιο» δεν παρουσιάζει αυτοτελή νομική μορφή, αλλά λειτουργεί μέσω της ΜΚΟ “EbMCsquared”, η οποία έχει ως βασικό της σκοπό την προώθηση της ιβερμεκτίνης ως δήθεν αποτελεσματικής αγωγής κατά της COVID-19. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αρχικά είχαν δημοσιευτεί πολυάριθμες προβληματικές και πλαστοποιημένες μελέτες που προωθούσαν την χρήση της ιβερμεκτίνης στο εν λόγω πλαίσιο. Πλέον, σειρά έγκυρων μελετών έχει διαψεύσει το οποιοδήποτε ουσιαστικό όφελος από την χορήγησή της κατά της COVID-19, και μαζί με τις γνωστές της παρενέργειες, το ισοζύγιο χρήσης της αναγνωρίζεται ως αρνητικό.

Ανεξαρτήτως, η “EbMCsquared” ακόμη ζητάει εμφατικά χρηματοδότηση για την προώθηση της ιβερμεκτίνης κατά της COVID-19, και μόνο το «Συμβούλιό» της, έχει δηλώσει τη συλλογή πάνω από 200 χιλιάδων δολαρίων σε δωρεές.

Παραπληροφόρηση για την παραμονή της πρωτεΐνης ακίδας

Σε πρόσφατο άρθρο μας εξηγήσαμε ότι ο ίδιος ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει κρυμμένος στο σώμα και έπειτα από ήπιες λοιμώξεις, και να προκαλέσει διάφορα οξεία και χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της ακίδας του. Ωστόσο, τέτοια προβλήματα δεν έχουν τεκμηριωθεί έπειτα από τον εμβολιασμό, καθώς αυτός παράγει μόνο την ακίδα σε μια επεξεργασμένη ασφαλέστερη έκδοση, κυρίως τοπικά στον μυ του μπράτσου, με ιδιαίτερα περιορισμένη κυκλοφορία στο σώμα, σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα επικαλούνται δύο επιστημονικές μελέτες, τις οποίες παρουσιάζουν ως απροσδόκητη παραμονή της εμβολιαστικής ακίδας στο σώμα, κάτι που όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, δεν ισχύει.

Η πρώτη από τις επίμαχες μελέτες, κατέγραψε την ακίδα στο αίμα ορισμένων εθελοντών έπειτα από τον εμβολιασμό mRNA τους. Ωστόσο, η καταγραφή αφορούσε απειροελάχιστες ποσότητες, οι οποίες άρχισαν να εκδημενίζονται εντός ημερών από την χορήγηση της πρώτης δόσης, και σχεδόν κανένας εθελοντής δεν παρουσίαζε ακόμη καταγραφή έπειτα από 2 εβδομάδες. Η εξάλειψη της ακίδας συσχετιζόταν με την δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων, και το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώθηκε με την δεύτερη δόση, όπου οι νέες καταγραφές ήταν ελάχιστες και αυτές μηδενίστηκαν εντός μιας μέρας.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, David Walt, δήλωσε ότι αναφορές για «παραμονή τοξικής ακίδας» παρερμήνευαν απολύτως τα συμπεράσματα της μελέτης τους, και τα εμβόλια είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή έπειτα από την χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων, σε αντίθεση με τους κινδύνους της COVID-19.

Όσον αφορά την δεύτερη μελέτη, αυτή δεν κατέγραψε την κυκλοφορία της ακίδας ανεξέλεγκτα στο σώμα, αλλά την παραμονή της σε συγκεκριμένες περιοχές του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται βλαστικά κέντρα. Τα κέντρα αυτά διατηρούν περιορισμένες ποσότητες διαφόρων αντιγόνων, ώστε να εκπαιδεύουν διαρκώς τα κύτταρα παραγωγής αντισωμάτων, και το ανοσοποιητικό να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τυχόν μεταλλαγμένα παθογόνα που θα συναντήσει στο μέλλον.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πιθανό να λαμβάνει χώρα με διάφορα καθιερωμένα πολυδοσικά εμβόλια, και έχει εντοπιστεί μέχρι και για 9 εβδομάδες έπειτα από τον εποχικό εμβολιασμό γρίπης. Εδώ και πολλά χρόνια, οι σχετικοί επιστήμονες προσπαθούν να το κάνουν διαρκέστερο και αποτελεσματικότερο, και έχουν επικροτήσει την υπεροχή του mRNA στο αναφερόμενο πλαίσιο, χωρίς να αναφέρουν καμιά ανησυχία ασφαλείας. Σε αυτό το φαινόμενο οφείλεται εν μέρει το γεγονός ότι και οι μη ανανεωμένες αναμνηστικές δόσεις κατά της COVID-19, επαναφέρουν σε υψηλά επίπεδα την προστασία βαριάς νόσησης απέναντι σε νέα στελέχη του κορωνοϊού.

Τέλος, εκτός από τις παραπάνω παρανοήσεις, μεμονωμένοι ακαδημαϊκοί που είχαν εξαρχής τοποθετηθεί κατά των εμβολίων της COVID-19, έχουν επικαλεστεί και άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις που υποτίθεται ότι δείχνουν επικίνδυνη παραμονή ακίδας έπειτα από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, πρόκειται για ιδιαίτερα βραχυχρόνιες και προκαταρκτικές μελέτες, που επιπλέον, γενικά δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν την ακίδα που παράγει το εμβόλιο, από αυτήν που παράγει ο κορωνοϊός κατά τη λοίμωξή του.

Χαρακτηριστική είναι μια προδημοσίευση εξ αυτών, που κατέγραψε παραμονή ακίδων σε άτομα που εμφάνιζαν χρόνια προβλήματα υγείας παρόμοια με αυτά της COVID-19, και έπειτα επιχείρησε να ερευνήσει την δομή των ακίδων. Ενώ η καταγραφή των ακίδων παρουσίαζε χαλαρή χρονική σύνδεση και με τον εμβολιασμό των ασθενών, οι ακίδες εμφάνιζαν μια ποικιλία μεταλλάξεων, μερικές εκ των οποίων περιλαμβάνονταν σε στελέχη του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα, και άλλες απαιτούσαν ενεργή αναπαραγωγή του γενετικού υλικού της ακίδας εντός των ασθενών.

Αυτές οι παρατηρήσεις δεν συνάδουν με τις δυνατότητες των χρησιμοποιούμενων εμβολίων mRNA, αλλά είναι απόλυτα συμβατές με αρχικά ήπιες ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις του κορωνοϊού, που όπως πολλές άλλες, μπορεί να μην είχαν γίνει αντιληπτές. Οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει να αποκλείσουν τυχόν προηγούμενη λοίμωξη ελέγχοντας για αντισώματα κατά της πρωτεΐνης Ν του ιού, ωστόσο, η ηπιότητα της λοίμωξης και ο εμβολιασμός περιορίζουν την εν λόγω ένδειξη, και οι ασθενείς ελέγχθηκαν μήνες μετά την πιθανή ενεργή λοίμωξη, όπου η όποια τέτοια ένδειξη, είχε πιθανόν εξαφανιστεί.

«Αποτοξίνωση ακίδας» με συμπληρώματα διατροφής;

Πλέον έχουν δημοσιευτεί προκαταρκτικές οδηγίες διάγνωσης και περίθαλψης ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της COVID-19 (Long COVID) από διάφορες επιστημονικές ομάδες και θεσμούς υγείας, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά στην κατανόηση των σχετικών παθήσεων. Οι μέχρι στιγμής συνιστώμενες αγωγές στοχεύουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα, όχι σε κάποιον κεντρικό παράγοντα πίσω από τα προβλήματα, όπως τυχόν παραμονή του SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Στο κοντινό μέλλον αναμένονται αποτελέσματα από τις πρώτες ποιοτικές μελέτες χορήγησης αγωγών κατά της Long COVID, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε και η πρωτοβουλία LCRI, που θα εστιάσει στον ακριβή ρόλο της χρόνιας παραμονής του ιού, και στο κατά πόσο είναι δυνατή και θεραπευτική η εξάλειψή του. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι ενώ η χρόνια παραμονή του ιού έχει συνδεθεί πειστικά με την Long COVID σε πολλούς ασθενείς, σε άλλους εξεταζόμενους δεν έχει ακόμη αποδειχθεί παραμονή του ιού, αλλά παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες για έναν ενδελεχή έλεγχο στα περισσότερα όργανα.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα παραθέτουν μια σειρά υποτιθέμενων έγκυρων αγωγών για την εξάλειψη της ακίδας του ιού, αλλά όπως είδαμε, το σύνολό των εν λόγω συμβουλών, προέρχεται από αναξιόπιστα πρόσωπα με ψευδοεπιστημονικό ιστορικό.

Η πρώτη κατηγορία των αναφερόμενων αγωγών αφορά συμπληρώματα διατροφής. Ενώ πρόσωπα με σχετικά επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν προωθήσει το αφήγημα ότι τα εν λόγω σκευάσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του ευρύ κοινού, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας εξηγούν ότι πρόκειται για προϊόντα χωρίς ελεγμένη αποτελεσματικότητα, που απαγορεύεται νομικά να προβαίνουν σε ισχυρισμούς αντιμετώπισης συγκεκριμένων παθήσεων. Για άτομα που καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή, δεν παρουσιάζουν έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και δεν ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες (π.χ. έγκυες), οι πιο ποιοτικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει κανένα σαφές όφελος από την κατανάλωση τέτοιων συμπληρωμάτων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Αναφορικά με την COVID-19, μια πρόσφατη ανασκόπηση βιβλιογραφίας από τον θεσμό NIH των ΗΠΑ, έδειξε ότι καμιά από τις συνηθισμένες ουσίες των συμπληρωμάτων διατροφής, δεν παρουσίαζε επαρκή επιστημονικά δεδομένα ώστε να τεθεί σύσταση υπέρ ή κατά της. Ορισμένες μελέτες κατέγραφαν συσχετισμούς μεταξύ της έλλειψης κάποιων συστατικών και χειρότερη πρόγνωση της COVID-19, ωστόσο, άλλες μελέτες έφταναν σε ασυνεπή ευρήματα, και η ριζικότερη αιτία θα μπορούσε να αφορά τρίτους παράγοντες, όπως η ευρύτερη υγεία του εκάστοτε ασθενή.

Ειδικά για την Long COVID, έχουν σημειωθεί προκαταρκτικές υποθέσεις από ορισμένους ειδικούς για πιθανό βοηθητικό ρόλο της διατροφής, ωστόσο, οι ελάχιστες σχετικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, είναι πιλοτικές ή και έχουν διεξαχθεί από σχετικούς επιχειρηματίες. Η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη σχετική μελέτη, εντόπισε ασυνεπή επίδραση των συμπληρωμάτων στην πορεία της Long COVID. Το μοτίβο ασυνεπειών ή και διαψεύσεων προηγούμενων ευρημάτων μετά από ποιοτικότερες μελέτες, είναι συνηθισμένο για τα εν λόγω σκευάσματα.

Εκτός της αβέβαιης αποτελεσματικότητας, οι θεσμοί υγείας προειδοποιούν ότι η υπέρογκη κατανάλωση θρεπτικών συστατικών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη από μόνη της, και κάτι τέτοιο μπορεί να λάβει χώρα σε ανυποψίαστους καταναλωτές, που συνδυάζουν την κατανάλωση ενισχυμένων τροφίμων, με συμπληρώματα υψηλής δοσολογίας. Καθώς τα σκευάσματα αυτά θεωρούνται διατροφικά αντί για φαρμακευτικά, δεν έχουν περάσει ούτε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας. Οι φορείς προειδοποιούν ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να φέρουν μη δηλωμένα συστατικά ή ακόμη και φαρμακευτικές ουσίες. Χαρακτηριστικά, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι από 30 δημοφιλή διαδικτυακά συμπληρώματα, λιγότερο από τα μισά έφεραν ακριβή περιγραφή συστατικών, και μόλις το ένα τρίτο μπορούσε να θεωρηθεί πιθανόν ασφαλές.

Τα δημοσιεύματα κάνουν επίσης λόγο για χρήση ορισμένων «φυσικών προϊόντων» και συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, οι θεσμοί υγείας και πάλι έχουν εξηγήσει ότι «φυσικό» δεν θα πει αποτελεσματικό ή ασφαλές, και αντίστοιχα μη ελεγμένα προϊόντα έχουν αποβεί επικίνδυνα. Όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνεται χρήση τους χωρίς κάποιος θεράποντας ιατρός να αξιολογήσει τα ατομικά ρίσκη και τα οφέλη τους για τον εκάστοτε ασθενή.

Όλα τα φάρμακα που αναφέρουν τα δημοσιεύματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά χωρίς κατάλληλη χορήγηση, και όπως εξηγήσαμε, κανένα εξ αυτών δεν έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί βοηθητικό κατά της Long COVID. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιβερμεκτίνης που περιλαμβάνει η λίστα, η οποία όπως εξηγήσαμε, έχει πλέον αποδειχθεί αναποτελεσματική κατά της COVID-19, αλλά είχε προκαλέσει κύμα δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ το 2021, κατά την μαζική λανθασμένη χορήγησή της στο ίδιο πλαίσιο.

Τελικά, η μόνη προστατευτική πρακτική κατά της Long COVID που μέχρι στιγμής υποστηρίζεται από αρκετά αξιόπιστα δεδομένα, είναι ο εμβολιασμός. Πιο προκαταρκτικά στοιχεία, κάνουν επίσης λόγο για προστασία σε όσους εμβολιάστηκαν μετά την οξεία φάση της COVID-19, ή βελτίωση των συμπτωμάτων όσων ήδη πάσχουν από Long COVID. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ψευδώς ότι παραθέτουν έγκυρες οδηγίες εξάλειψης της ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Επικαλούνται τον Joseph Mercola ως «κορυφαίο καθηγητή», ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθηγητής σε κανένα αναγνωρισμένο ίδρυμα, αλλά διαβόητος στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, ως ένας από τους βασικούς υποκινητές ιατρικής παραπληροφόρησης κατά την τελευταία δεκαετία. Μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης αυτής, αφορά άμεσα και έμμεσα τα προϊόντα που πουλάει, όπως συμπληρώματα διατροφής. Χαρακτηριστικά, έχει δεχθεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις από αρμόδιους θεσμούς για παράνομους ισχυρισμούς, και το 2016, είχε συμβιβαστεί με την επιστροφή 2.6 εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες του. Οι ισχυρισμοί του περί μιας γενικευμένης «αναγκαιότητας αποτοξίνωσης» έχουν πολύχρονο ιστορικό, αλλά καμιά επιστημονική βασιμότητα.

Επικαλούνται επίσης το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας,» αλλά στην πραγματικότητα αφορά πρωτοβουλία που υποδύεται επιστημονική αναγνώριση με την ονομασία και διαδικτυακή της εμφάνιση, ενώ στην πραγματικότητα, έρχεται σε σύγκρουση με την ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας. Λειτουργεί μέσω μιας ΜΚΟ που προωθεί μια αναποτελεσματική αγωγή κατά της COVID-19, και εξασφαλίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωρεές.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό καθαυτόν, η παραμονή πρωτεϊνών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει συνδεθεί με χρόνια προβλήματα υγείας (Long COVID), ωστόσο έχει αποδειχθεί μόνο έπειτα από τη νόσηση, και όχι τον εμβολιασμό, ο οποίος προστατεύει από τα εν λόγω προβλήματα. Τα αποτελέσματα από τις πρώτες ποιοτικές μελέτες χορήγησης αγωγών κατά της Long COVID αναμένονται στο κοντινό μέλλον, και οι προκαταρκτικά συνιστώμενες αγωγές απαιτούν ιατρική διάγνωση και στοχεύουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα, όχι κάποιον κεντρικό παράγοντα. Η απρόσεκτη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων όχι μόνο είναι αβέβαιο να έχει όφελος, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.