Ποιοι είμαστε
Αρχική Επενδυτική απάτη χρησιμοποιεί τη διάταξη του kathimerini.gr και «δηλώσεις» επωνύμωνSCAMS

Επενδυτική απάτη χρησιμοποιεί τη διάταξη του kathimerini.gr και «δηλώσεις» επωνύμων

3 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Νίκος Βέρτης αποκάλυψε μυστική επένδυση, η οποία μπορεί να κάνει οποιονδήποτε εκατομμυριούχο μέσα σε 3-4 μήνες.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για διαδικτυακή απάτη πλαστής ιστοσελίδας με υποτιθέμενες δηλώσεις διάσημων προσώπων που αποσκοπεί στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και χρημάτων.

Άνθρωποι του θεάματος, τραγουδιστές, πολιτικοί και δισεκατομμυριούχοι έχουν ένα κοινό σε περιπτώσεις όπως αυτή που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο. Όλοι τους μιλάνε ανοιχτά για το πώς δημιουργούν εύκολα και γρήγορα πλούτο παρά την υφιστάμενη δυσπραγία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με καλοστημένες απάτες που υπόσχονται άμεσες οικονομικές λύσεις σε δύσκολους καιρούς. Παρακάτω θα δούμε πώς έχει στηθεί η επίμαχη απάτη και τους τρόπους για να προφυλαχθούμε από αντίστοιχες.


Δομή

Προκειμένου να υπάρχει αληθοφάνεια, επιτήδειοι αντιγράφουν το στυλ και τη διάταξη γνωστών, ενημερωτικών ιστοσελίδων με σκοπό να προσεγγίσουν και να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους χρήστες που βρίσκονται σε ανάγκη. Χρησιμοποιούν τη μέθοδο “fake celebrity endorsement”, δηλαδή υποτιθέμενες δηλώσεις διασήμων σχετικά με επενδύσεις, που υποτίθεται πως τους απέφεραν χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, δημιουργούν κείμενα που μοιάζουν με τυπικές συνεντεύξεις με σκοπό την εξαπάτηση.

Εν προκειμένω χρησιμοποιείται ένα αντίγραφο του ενημερωτικού ιστοτόπου kathimerini.gr και συμβουλές που αποδίδονται στον τραγουδιστή, Νίκο Βέρτη.

Ελέγχοντας τον σύνδεσμο των εξεταζόμενων άρθρων μπορούμε να δούμε ότι διαφέρει πλήρως από τον κανονικό σύνδεσμο της σελίδας που υποτίθεται πως παρουσιάζουν.

Κάναμε μια σύντομη αναδρομή στην αρθρογραφία των Ellinika Hoaxes και βρήκαμε παραδείγματα απατών που χρησιμοποιούσαν τη δομή ενημερωτικών ιστοσελίδων όπως το in.gr, athensvoice.gr, news247.gr, forbes.com

Ενδεικτικά:


Ανάλυση

Το απατηλό δημοσίευμα αφορά μια συνέντευξη που υποτίθεται πως έδωσε ο Ν. Βέρτης σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία παρουσίασε «ένα παραθυράκι πλούτου που μπορεί να κάνει τον οποιονδήποτε εκατομμυριούχο μέσα σε 3-4 μήνες».

Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το κλίμα της «μοναδικής ευκαιρίας», οι συντελεστές της απάτης ισχυρίζονται πως μετά τη λήξη της συνέντευξης γνωστή τράπεζα άσκησε πιέσεις ώστε η συνέντευξη του κ. Βέρτη να μην ανέβει στον αέρα.

Ωστόσο αυτό δεν συνάδει με τις πληροφορίες στο ίδιο κείμενο καθώς από τα συμφραζόμενα του άρθρου προκύπτει πως η συνέντευξη ήταν σε απευθείας μετάδοση.

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος ήταν δύσπιστος καθώς ο Νίκος έβγαλε το τηλέφωνό του και έδειξε στους θεατές πόσα χρήματα βγάζει […]

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη, είναι εύλογο το ερώτημα πώς το περιεχόμενό της έγινε γνωστό σε αρμόδιους της Τράπεζας «λίγα λεπτά μετά τη λήξη της».


Πώς δουλεύει;

Ο χρήστης αρχικά καλείται να φτιάξει έναν λογαριασμό, παραθέτοντας τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, email και τηλέφωνο).

Ύστερα, ζητούνται τα στοιχεία των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για την πρώτη κατάθεση, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 250€.

Ψευδή τεκμήρια

Ανάμεσα στα τεκμήρια της επιτυχίας της μυστικής επένδυσης παρουσιάζεται στο κείμενο μια εικόνα, που υποτίθεται πως απεικονίζει δύο αδέλφια και μια Ferrari 488 pista, απόκτημα του μεγάλου αδελφού και δώρο προς τον μικρότερο.

Στην πραγματικότητα, η λήψη των αδερφών κυκλοφορεί δημοσιευμένη σε ηλεκτρονικά αποθετήρια, όπως το shutterstock. Στο παρασκήνιο της περικομμένης φωτογραφίας εντοπίζεται μια Ferrari Portofino.

Μια ακόμη συνήθης πρακτική, είναι η παράθεση ψεύτικων μαρτυριών από χρήστες που υποτίθεται πως επωφελήθηκαν από το «μυστικό».

Καταγγελία Ν. Βέρτη πριν 2 έτη

Αξίζει να επισημανθεί πως η εξεταζόμενη απάτη κυκλοφόρησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 και προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βέρτη, ο οποίος σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο instagram επέστησε την προσοχή.

Το στιγμιότυπο από την ανακοίνωση του Ν. Βέρτη εντοπίσαμε δημοσιευμένο σε ρεπορτάζ ενημερωτικής σελίδας.
Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες;

Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μας, συνηθισμένες ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα αφορά απάτη είναι οι εξής:

  • Η διεύθυνσή της (URL) είναι άσχετη με τα όσα παρουσιάζει.
  • Τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή είναι φανταστικά ή οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζει μια συνέντευξη με κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της.
  • Τα σχόλια που περιέχει είναι πλαστά.
  • Δεν έχει κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Δεν υπάρχει τηλέφωνο ή διεύθυνση της εταιρείας (συχνά αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό).
  • Υπόσχεται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους διαπιστώνετε πως είναι διατυπωμένοι ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ να επιστρέψουν τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Τα εξεταζόμενα άρθρα αποτελούν περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, οι οποίες χρησιμοποιούν υποτιθέμενες δηλώσεις διάσημων προσώπων και τη διάταξη ενημερωτικών ιστοσελίδων με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών και οικονομικών στοιχείων.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).