Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με βίντεο του 2009 για εμβόλια που «προκαλούν μόνιμη στειρότητα και μείωση του πληθυσμού»ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση με βίντεο του 2009 για εμβόλια που «προκαλούν μόνιμη στειρότητα και μείωση του πληθυσμού»

18 Ιου
2023

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός 1

Ο ΠΟΥ σχεδίαζε εμβόλια από το 1974 για να δημιουργήσει μόνιμη στειρότητα, ως σχέδιο μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συμπέρασμα 1

Στην πραγματικότητα, στο εξεταζόμενο βίντεο, η Δρ. Laibow παρερμηνεύει και παρουσιάζει λανθασμένα τις έρευνες του ΠΟΥ για τον έλεγχο της γονιμότητας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων οικογενειακού προγραμματισμού, οι οποίες ξεκίνησαν το 1972. Μια ομάδα εργασίας του ΠΟΥ ερεύνησε αντισυλληπτικά εμβόλια και βοήθησε στη δημιουργία ενός αντι-HCG εμβολίου, σχεδιασμένου να αποτρέπει προσωρινά την παραγωγή μιας ορμόνης που υποστηρίζει την εγκυμοσύνη. Ο ΠΟΥ ανέφερε ρητά ότι τα εμβόλια δεν θα πρέπει να έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αδειοδοτηθεί κανένα τέτοιο εμβόλιο για ανθρώπους, και αντίστοιχα εμβόλια δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των αντισυλληπτικών μεθόδων που προτείνει ο ΠΟΥ.

Ισχυρισμός 2

Το σκουαλένιο στα εμβόλια προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και εξασθενεί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπέρασμα 2

Οι αναφορές που έκανε η Δρ. Laibow βασίζονταν σε διαστρέβλωση προκαταρκτικών επιστημονικών αναφορών από τις αρχές της χιλιετίας, που πλέον έχουν βρεθεί αβάσιμες. Μέχρι σήμερα, ανοσοενισχυτικά με βάση το σκουαλένιο για αύξηση αποτελεσματικότητας έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς, που έχουν καταδείξει τη γενικευμένη ασφάλεια της ουσίας. Η ανοσοενίσχυση οδηγεί και σε αύξηση των συνηθισμένων ακίνδυνων παρενεργειών, ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί σύνδεση με σοβαρότερες παρενέργειες, η οποία αν υφίσταται, αφορά πολύ σπάνια περιστατικά.

Από τα τέλη Μαΐου 2023, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν συνέντευξη της ψυχιάτρου Δρ. Rima Laibow από το 2009, στην οποία η ίδια ισχυρίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδίαζε από το 1974 εμβόλια που προκαλούν μόνιμη στείρωση, ως μια πολιτική «μείωσης του πληθυσμού». Επιπλέον, η ψυχίατρος διατείνεται ότι η ουσία «σκουαλένιο» στα εμβόλια προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: el.gr, choratouaxoritou.gr.

Παραδείγματα στο Facebook:

Σε υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Βίντεο του 2009, οι ισχυρισμοί παρατίθενται δημοσιογραφικά χωρίς να λαμβάνεται η παραμικρή θέση υπέρ ή κατά αυτών…

Τα παρακάτω Βίντεο είναι από μια συνέντευξη της γιατρού Dr.Rima Laibow!

Μετά την αποφοίτησή της από το Albert Einstein College of Medicine (Νέα Υόρκη) το 1970, η Rima πήρε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχιατρική Κοινότητα Ενηλίκων, Παιδιών και Εφήβων, καθώς και ψυχαναλυτική εκπαίδευση. Εντρύφησε τόσο σε νέες όσο και σε αρχαίες πρακτικές για την πρόληψη, την διόρθωση και την αποκατάσταση ασθενών. Αυτά περιλαμβάνουν την ιατρική συχνότητας, την ενεργειακή θεραπεία, την ανθρώπινη βιοακουστική, την διατροφή και πολλά άλλα.

Το 2009 είχε αναφερθεί στην πολιτική αποσυμφόρησης του ανθρώπινου πληθυσμού, κάτι που πλέον συζητιέται ανοιχτά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Ελβετίας (WEF).

Είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, υπό τον λανθασμένο όρο: “εθελοντικός” εμβολιασμός.

Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει αποφασίσει, πως ο πλανήτης έχει 90% παραπάνω πληθυσμό από τον απαραίτητο. Ο Π.Ο.Υ. δουλεύει από το 1974, επάνω στα εμβόλια για να επιτύχει την μόνιμη στειρότητα.

Τους έδειξα όλα τα έγγραφα! Αυτό είναι αρκετά σοκαριστικό! Όλη η διαδικασία είναι εν εξελίξει. Ξέρουμε πως τα εμβόλια που παρανόμως αδειοδοτήθηκαν  περιέχουν μία ουσία που λέγεται “Squalene”. Εάν σου εγχύσω squalene στο σώμα σου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί σε όλα τα μέρη του σώματός σου».
Από τότε λοιπόν υπήρχαν επιστημονικές ενστάσεις για συγκεκριμένα εμβόλια;;;

Το “επίμαχο” βίντεο δημοσιεύτηκε αρχικά από την ιστοσελίδα EL στις 31 Ιουλίου 2022.

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Στο βίντεο η Δρ. Laibow απαντά στις ερωτήσεις του παρουσιαστή, Τζέσε Βεντούρα:

Δρ. Laibow: Θα επαναλάβω, γιατί. Διότι σε λίγο χρονικό διάστημα, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, υπό τον λανθασμένο όρο: “εθελοντικός” εμβολιασμός.

Τζέσε Βεντούρα: Τι συμβαίνει με αυτά τα εμβόλια; Πιστεύετε ότι είναι κακά;

Δρ. Laibow: Κατ’αρχάς ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφασίσει πως ο πλανήτης έχει 90% παραπάνω πληθυσμό από τον απαραίτητο. Ο Π.Ο.Υ. δουλεύει από το 1974, επάνω στα εμβόλια για να επιτύχει τη μόνιμη στειρότητα.

Τζέσε Βεντούρα: Δόκτωρ, η αντίδραση θα είναι: είστε τρελή. Πώς μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα;

Δρ. Laibow: Τους έδειξα όλα τα έγγραφα!

Τζέσε Βεντούρα: Αυτό είναι αρκετά σοκαριστικό.

Δρ. Laibow: Όλη η διαδικασία είναι εν εξελίξει για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Ξέρουμε πως τα εμβόλια που παρανόμως αδειοδοτήθηκαν από τον FDA περιέχουν μία ουσία που λέγεται “σκουαλένιο”. Εάν σου εγχύσω σκουαλένιο στο σώμα σου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί σε όλα τα μέρη του σώματός σου. Και πώς φαίνεται ένα άτομο που έχει υποβληθεί σε όλα αυτά; Φαίνεται σαν το σύνδρομο του Κόλπου. Κάθε άρθρωση του σώματος πρήζεται και είναι ανυπόφορα επίπονο και ακινητοποιείται.

Τζέσε Βεντούρα: Και όλα αυτά περιλαμβάνονται στις δόσεις που θα μας χορηγήσουν;

Δρ. Laibow: Θα είναι σε μερικά από αυτά, αλλά η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει έναν άσσο στο μανίκι της. Θα προκαλέσουν μια πανδημία χρησιμοποιώντας τα ρινικά σπρέι- εμβόλια που περιέχουν ένα ζωντανό ιό. Αυτό σημαίνει ότι εάν το πάρω, θα το μεταδώσω σε εσένα. Θα κολλήσεις τη γρίπη και στη συνέχεια όλοι οι γύρω μας θα μολυνθούν από τη γρίπη. Μετά η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, βασισμένη στις δηλώσεις που ήδη θα έχουν γίνει, θα πουν, ω, έχουμε μια πανδημία. Ω, θεέ μου, δεν έχουμε αρκετά εμβόλια. Οπότε θα διανείμουν την ουσία squalene, στα 90.000 εμβολιαστικά κέντρα που ανήκουν στο τμήμα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών και στα οποία θα στείλουν αυτά τα εμβόλια.

Τι ισχύει

Εισαγωγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δρ. Rima Laibow, που άσκησε το επάγγελμα της ψυχιατρικής και ιατρικής χωρίς φάρμακα, έχει προωθήσει σειρά ανακριβών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών για τα εμβόλια σε διάφορες περιόδους. Χαρακτηριστικά, οργανισμοί ελέγχου ψευδών ειδήσεων έχουν καταρρίψει διάφορες συνωμοσιολογικές θέσεις της γιατρού.

Η Laibow, η οποία διευθύνει μια εταιρεία με την επωνυμία «Natural Solutions Foundation», έλαβε προειδοποιητικές επιστολές από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την προώθηση μιας μη αποδεδειγμένης θεραπείας νανοαργύρου («nano silver»), η οποία φέρεται να περιείχε σωματίδια αργύρου σε ένα διάλυμα, για ασθένειες που κυμαίνονται από την Έμπολα έως την COVID-19. Στις αρχές του 2020, η εταιρία άρχισε να διανέμει το «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μετά από αίτημα του FDA, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν καταγγελία στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϋ κατά της “Natural Solutions Foundation”, αιτούμενες να σταματήσει η διανομή του σκευάσματος “Nano Silver 10PPM” που η Δρ. Rima παρουσίαζε ως κατάλληλο για πρόληψη ή θεραπεία για την COVID-19 και άλλες ασθένειες. 

[πηγή]

Σύμφωνα με την καταγγελία, «ο νανοάργυρος δεν αναγνωρίζεται γενικά από ειδικευμένους ειδικούς ως ασφαλής και αποτελεσματικός για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19 και οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων δεν υποστηρίχθηκαν από αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία ή μελέτες», όπως ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Φωτογραφία του προϊόντος “DR. RIMA RECOMMENDS NANO SILVER 10 PPM”

Τον Μάρτιο του 2023 το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής, για το οποίο ο FDA είχε προειδοποιήσει ότι κυκλοφορούσε στο εμπόριο ψευδώς ως θεραπεία για την COVID-19, ανακαλείται σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε από τον FDA.

Το 2021 σε αρκετά δημοσιεύματα (pronews.gr, triklopodia.gr, aetos-apokalypsis.com, parosnews.net, attikanea.info) κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί της Δρ. Rima Laibow η οποία, σε συνέντευξη της το 2009 σε εκπομπή συνωμοσιολογικού περιεχομένου, είχε πει ότι «σύντομα ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με μαζικούς αναγκαστικούς εμβολιασμούς». Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πρόβλεψη της γιατρού σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Ωστόσο, η γιατρός αναφερόταν στα εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων (H1N1), που αναπτύσσονταν ενόψει της πανδημίας γρίπης του 2009, που είχε ξεσπάσει την ίδια χρονιά, και τα οποία δεν ήταν υποχρεωτικά για τον πληθυσμό.

Ο ισχυρισμός ότι “ο ΠΟΥ εργαζόταν στην ανάπτυξη εμβολίου που θα προκαλεί μόνιμη στειρότητα από το 1974, με στόχο τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού”

Καταρχάς, το εξεταζόμενο βίντεο προέρχεται από τη σειρά ψευδοντοκιμαντέρ «Θεωρίες Συνωμοσίας με τον Τζέσε Βεντούρα», που προβλήθηκε το 2009-2012 για το TruTV, βασισμένη σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Στη 1η σεζόν, στο πέμπτο επεισόδιο με τίτλο “Secret Societies“, ο Τζέσε Βεντούρα, πρώην κυβερνήτης της Μινεσότα και Αμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής, πήρε συνέντευξη από τη γιατρό Rima Laibow η οποία μίλησε για «μια πανδημία στον ορίζοντα που θα προκαλούσε αναγκαστικούς εμβολιασμούς με στόχο τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού».

Στη σύνοψη του επεισοδίου αναγράφεται: «Θεωρείται ότι είναι μια ομάδα ατόμων της παγκόσμιας ελίτ που συναντιούνται μια φορά το χρόνο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για να αποφασίσουν πώς θα διοικήσουν τον κόσμο. Πιστεύεται ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τον πληθυσμό μέσω ασθενειών – και εμβολίων. Ο Τζέσε Βεντούρα διεισδύει στον Όμιλο Μπίλντερμπεργκ».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Δρ Laibow λέει:

Κατ’αρχάς ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφασίσει, πως ο πλανήτης έχει 90% παραπάνω πληθυσμό από τον απαραίτητο. Ο Π.Ο.Υ. δουλεύει από το 1974, επάνω στα εμβόλια για να επιτύχει την μόνιμη στειρότητα».

Ο ισχυρισμός της Laibow αποτελεί μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας για τα εμβόλια ως μέσο μείωσης του πληθυσμού που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς. Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι θεωρίες συνωμοσίας μείωσης του πληθυσμού αφενός διαστρεβλώνουν τη θέση του ΟΗΕ αφετέρου θα ήταν τεχνικά αβάσιμες. Η καθιερωμένη θέση, διεθνώς, εστιάζει στην εκπαίδευση και στον οικειοθελή οικογενειακό προγραμματισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας το 1972, το πρόγραμμα HRP (Human Reproductive Programme), με στόχο την έρευνα για τη βελτίωση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Μεταξύ των στόχων της ομάδας ήταν να υποστηρίξει την έρευνα και ανάπτυξη «εμβολίων που ρυθμίζουν τη γονιμότητα» (fertility regulating vaccines ή FRVs) και να βελτιώσει τις μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού.

Το 1974, στο περιοδικό “World Health”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε τα οφέλη του οικογενειακού προγραμματισμού, αναφορικά με την αύξηση του πληθυσμού και τις συνακόλουθες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, ενώ συνιστούσε πως τα ζευγάρια σε όλα τα έθνη πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες οικογενειακού προγραμματισμού, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τις αναφορές του ΠΟΥ, οι μέθοδοι οικογενειακού προγραμματισμού αποτρέπουν πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως την αυξημένη ευαισθησία σε απώλεια εμβρύου, την περιγεννητική θνησιμότητα, την πρόωρη κύηση και συσχετίζονται με την ποιότητα ζωής:

Οι αποστάσεις μεταξύ των παιδιών μέσω του οικογενειακού προγραμματισμού είναι επομένως ένα πραγματικά προληπτικό μέτρο που μειώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία στην οικογένεια και την κοινότητα. Περιλαμβάνει την πρόληψη και τη θεραπεία της υπογονιμότητας, ιδίως εάν η υπογονιμότητα εμφανίζεται ακούσια πριν από την επίτευξη του επιθυμητού μεγέθους της οικογένειας.

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε μια συνάντηση το 1974 «για να επιλέξει κριτήρια για ιστούς και μόρια ικανά να επιφέρουν (σωματικές) αντιδράσεις κατά της γονιμότητας», ώστε «μια εντελώς νέα μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού να μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας».

Σε έκθεση από την συνάντηση μεταξύ επιστημόνων για την ανασκόπηση της κατάστασης της ανάπτυξης εμβολίων ρύθμισης της γονιμότητας, το 1992, περιγράφηκαν αναλυτικά οι στόχοι των συγκεκριμένων εμβολίων. Ωστόσο, αυτά δεν σχεδιάστηκαν για να δημιουργήσουν μόνιμη στειρότητα, όπως ισχυρίζεται η Δρ. Laibow, αλλά για να διευκολύνουν τη χορήγηση και τη χρήση αντισύλληψης σε άτομα που θέλουν να αποτρέψουν, προσωρινά, μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.

Η πιο προηγμένη έρευνα για τα αντισυλληπτικά εμβόλια, αφορά εμβόλια που στρέφονται κατά της HCG. Η HCG (human chorionic gonadotropin), ή ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, παράγεται από τα κύτταρα που περιβάλλουν το πρώιμο έμβρυο (και αργότερα από τον πλακούντα) και είναι αναγκαία για την έναρξη και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Η HCG εμπλέκεται στη διασφάλιση της συνεχούς παραγωγής προγεστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για την εμφύτευση ενός εμβρύου.

Αναλυτικότερα, ο ΠΟΥ ήθελε να διερευνήσει «την προοπτική ότι μια εντελώς νέα μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας», μεταξύ των οποίων ήταν «ένα πρωτότυπο εμβόλιο κατά της HCG».

Στιγμιότυπο από την έκθεση της συνάντησης μεταξύ επιστημόνων για την ανασκόπηση της κατάστασης της ανάπτυξης εμβολίων ρύθμισης της γονιμότητας, 1992.

Το σκεπτικό του HRP για την ανάπτυξη των εμβολίων που ρυθμίζουν τη γονιμότητα ήταν (σελ. 13):

  • να είναι κατάλληλα για χρήση σε όλα τα στάδια της αναπαραγωγικής ζωής (δηλαδή για την καθυστέρηση της πρώτης εγκυμοσύνης, για τη διατήρηση χρονικής απόστασης μεταξύ γεννήσεων και για την πρόληψη της εγκυμοσύνης όταν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό μέγεθος της οικογένειας)
  • να παρέχουν μακροπρόθεσμη (αλλά όχι μόνιμη) προστασία από απρογραμμάτιστες
    εγκυμοσύνες μετά από μία μόνο χορήγηση του εμβολίου
  • να μην προκαλούν διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου και μεταβολικές παρενέργειες που συνδέονται με ορισμένες άλλες πρακτικές διαχείρισης γονιμότητας
  • να μην απαιτούν συνεχή προσοχή, όπως συμβαίνει με ένα καθημερινό χάπι
  • να είναι εύκολα στη χορήγηση, δηλαδή να μην απαιτούν την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή συσκευής, χειρουργική επέμβαση ή ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
  • να είναι σχετικά φθηνά για την παραγωγή και την παροχή τους
  • να είναι αφανή και να μην παρεμβαίνουν στις σεξουαλικές σχέσεις

Έτσι, ο ΠΟΥ ανέφερε ρητά στις προϋποθέσεις του ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Επομένως, οι ισχυρισμοί της Δρ. Laibow περί στειρότητας του πληθυσμού από τα εμβόλια που ερευνούσε ο ΠΟΥ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα, αντίστοιχα εμβόλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί για ανθρώπους, παρά μόνο χρησιμοποιούνται στοχευμένα για τον περιορισμό ορισμένων πληθυσμών άγριων ζώων. Το μόνο σχετικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε για ανθρώπους, με την υποστήριξη του ΠΟΥ, παρουσίασε απροσδόκητες παρενέργειες σε ορισμένους εθελοντές και η δοκιμή του τερματίστηκε το 1995 (σελ. 7-8). Τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται υπό ανάπτυξη μόνο ένα άλλο τέτοιο εμβόλιο για ανθρώπινη χρήση, που επίσης έχει αντιμετωπίσει κάποιες προκλήσεις, και η τρίτη του έκδοση ακόμη βρίσκεται στις αρχικές κλινικές δοκιμές.

Έτσι, μέχρι σήμερα, τέτοια εμβόλια δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των αντισυλληπτικών μεθόδων που προτείνει ο ΠΟΥ. Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει και κάποιες αντισυλληπτικές αγωγές που λειτουργούν με τακτική έγχυση αλλά, αφενός, αυτές δεν θεωρούνται εμβόλια, καθώς δεν λειτουργούν παράγοντας ανοσολογική απόκριση, αφετέρου είχαν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται ήδη από την δεκαετία του 1960.

Ο ισχυρισμός ότι “το σκουαλένιο στα εμβόλια προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Στη συνέχεια του βίντεο, η Δρ. Laibow συνδέει το σκουαλένιο (squalene) στα εμβόλια με ανεπιθύμητες ενέργειες στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, ισχυριζόμενη ότι είναι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στο λεγόμενο Σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου. Χαρακτηριστικά λέει:

… ξέρουμε πως τα εμβόλια που παρανόμως αδειοδοτήθηκαν από τον FDA περιέχουν μία ουσία που λέγεται “σκουαλένιο”. Εάν σου εγχύσω σκουαλένιο στο σώμα σου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί σε όλα τα μέρη του σώματός σου. Και πώς φαίνεται ένα άτομο που έχει υποβληθεί σε όλα αυτά; Φαίνεται σαν το σύνδρομο του Κόλπου. Κάθε άρθρωση του σώματος πρήζεται, πράγμα ανυπόφορα επίπονο, και ακινητοποιείται.

Το αναφερόμενο Σύνδρομο αφορά τη χρόνια εμφάνιση ποικιλίας συμπτωμάτων, από κούραση μέχρι γαστρεντερικά προβλήματα, σε παραπάνω από το 20% των στρατιωτών των ΗΠΑ που υπηρέτησαν στον πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991. Οι υποθέσεις για τα αιτία του συνδρόμου είναι πολυάριθμες, με τις επικρατέστερες να κάνουν λόγο για την έκθεση των στρατιωτών σε διάφορα χημικά.

Σε δύο προκαταρκτικές μελέτες του 2001 και 2002, έγινε λόγος και για πιθανή συσχέτιση των συμπτωμάτων με εμβολιασμούς των στρατιωτών, ωστόσο τα στοιχεία βρέθηκαν ασυνεπή τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, το 2009, μήνες πριν τη δημοσίευση του επεισοδίου της επίμαχης δήλωσης, μελέτη σε εκατοντάδες στρατιώτες έδειξε ότι δεν υπήρχε συσχετισμός μεταξύ της εμφάνισης του Συνδρόμου και της καταγραφής αντισωμάτων απέναντι στο σκουαλένιο.

Το σκουαλένιο είναι μια ουσία που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα και δρα με διάφορους τρόπους στο δέρμα και τα μαλλιά. Υπάρχει επίσης σε πολλά φυτά που καταναλώνουμε. Οι καρχαρίες παράγουν μεγάλες ποσότητες στο συκώτι τους και αποτελούν σημαντική πηγή σκουαλενίου που χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα.

Το σκουαλένιο χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια ως ανοσοενισχυτικό, δηλαδή εντείνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι στο αντιγόνο του εμβολίου, με σκοπό να αυξήσει την εμβολιαστική προστασία.

Για παράδειγμα, σε ορισμένα εμβόλια για την πρόληψη της εποχικής γρίπης περιέχεται το ανοσοενισχυτικό MF59, που χρησιμοποιεί ως βάση το σκουαλένιο. Το MF59 χρησιμοποιείται σε εμβόλια γρίπης στην Ευρώπη από το 1997 και στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016, έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους και το ιστορικό ασφαλείας του αναφέρεται ως εξαιρετικό από τον FDA.

[πηγή]

Συστηματική ανασκόπηση του 2022 έδειξε ότι, παρά τα περιορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα αυξημένης αποτελεσματικότητας, η MF59 αύξανε την ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό. Ενώ παράλληλα φάνηκε να αυξάνει και την συχνότητα των συνηθισμένων ακίνδυνων παρενεργειών, δεν στοιχειοθετήθηκε αύξηση καμιάς επικίνδυνης παρενέργειας σε 5 διαθέσιμες μελέτες.

Ένα άλλο αναγνωρισμένο ανοσοενισχυτικό, με βάση το σκουαλένιο, ονομάζεται AS03, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα εμβόλια για την πανδημία γρίπης του 2009. Η μόνη ασυνήθιστη παρενέργεια που συνδέθηκε με τον εν λόγω εμβολιασμό αφορούσε την εμφάνιση ναρκοληψίας, αλλά πολύ σπάνια, ανά μερικές δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς.

Το γεγονός ότι και η λοίμωξη με το εν λόγω στέλεχος γρίπης συνδέθηκε με αύξηση ναρκοληψίας, καθώς και μετέπειτα εξειδικευμένες μελέτες κατέδειξαν ως πλέον πιθανό ότι κατά βάση ευθύνονταν ορισμένες πρωτεΐνες του ιού, ο μόνος θεωρητικός πιθανός ρόλος του ενισχυτικού αφορούσε την σχετική αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης, παραμένοντας πάντως, όπως είπαμε, σε πολύ σπάνιο επίπεδο.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι και άλλοι οργανισμοί ελέγχου ψευδών ειδήσεων, όπως οι Fullfact.org, HealthFeedback, Politifact και Μythdetector, έχουν κρίνει τους επίμαχους ισχυρισμούς αβάσιμους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέπτυξε «εμβόλια για τη δημιουργία μόνιμης στειρότητας», με στόχο τη μείωση του πληθυσμού, είναι ψευδής.

Στην πραγματικότητα, στο εξεταζόμενο βίντεο, η Δρ. Laibow παρερμηνεύει και παρουσιάζει λανθασμένα τις έρευνες του ΠΟΥ για τον έλεγχο της γονιμότητας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων οικογενειακού προγραμματισμού, οι οποίες ξεκίνησαν το 1972. Μια ομάδα εργασίας του ΠΟΥ ερεύνησε αντισυλληπτικά εμβόλια και βοήθησε στη δημιουργία ενός αντι-HCG εμβολίου, σχεδιασμένου να αποτρέπει προσωρινά την παραγωγή μιας ορμόνης που υποστηρίζει την εγκυμοσύνη. Ο ΠΟΥ ανέφερε ρητά ότι τα εμβόλια δεν θα πρέπει να έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αδειοδοτηθεί κανένα τέτοιο εμβόλιο για ανθρώπους, και αντίστοιχα εμβόλια δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των αντισυλληπτικών μεθόδων που προτείνει ο ΠΟΥ.

Η Δρ. Laibow ισχυρίζεται επίσης ότι το συστατικό σκουαλένιο στα εμβόλια προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο, διαστρέβλωσε προκαταρκτικές αναφορές από τις αρχές της χιλιετίας, που πλέον έχουν βρεθεί αβάσιμες. Μέχρι σήμερα, ανοσοενισχυτικά με βάση το σκουαλένιο για αύξηση αποτελεσματικότητας έχουν χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς, που έχουν καταδείξει τη γενικευμένη ασφάλεια της ουσίας. Η ανοσοενίσχυση οδηγεί και σε αύξηση των συνηθισμένων ακίνδυνων παρενεργειών, ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί σύνδεση με σοβαρότερες παρενέργειες, η οποία αν υφίσταται, αφορά πολύ σπάνια περιστατικά.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.