Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο δείχνει φωτιά σε ουρανοξύστη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι στις ταραχές στη ΓαλλίαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο δείχνει φωτιά σε ουρανοξύστη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όχι στις ταραχές στη Γαλλία

7 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Γαλλία.

Συμπέρασμα

Το βίντεο είναι από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη στα ΗΑΕ στις 27 Ιουνίου 2023 και δεν έχει καμία σχέση με τις ταραχές στη Γαλλία.

Τις τελευταίες μέρες σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ένα βίντεο πυρκαγιάς σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών με τον ισχυρισμό ότι βιντεοσκοπήθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Γαλλία. Το βίντεο κυκλοφόρησε μετά τις ταραχές στη χώρα λόγω του θανάτου ενός 17χρονου, του Nahel M, αλγερινής και μαροκινής καταγωγής, από έναν αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού.  Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί στη Γαλλία. Το βίντεο παράλληλα συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι «ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κλείνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ως μια μορφή λογοκρισίας στο υλικό που διαμοιράζεται σχετικά με τις εξελίξεις. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στις δημοσιεύσεις διαβάζουμε:

Ο Μακρόν κλείνει ολα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή ΔΕΝ θέλει να δείτε τις τελευταίες εξελίξεις: https://rumble.com/v2xr254-macron-is-pulling-social-media… air-to-prevent-you-from-see.html
Πολυκατοικίες καίγονται και άνθρωποι καίγονται μέσα, ασφυκτιούν και οι πυροσβέστες δεν μπορούν να κάνουν βοήθεια, κάηκε και ένας πυροσβέστης.
Εδώ έχετε το βίντεο.
Μετράμε φωτιά που καλύπτει τουλάχιστον 20 καταστήματα στο τετράγωνο!
Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο που δέχεται επίθεση από τις μουσουλμανικές αφρικανικές μπάντες και έχουμε πληροφορίες ότι τους παραδίδουν όπλα από το WEF, τα ιδρύματα του ΠΟΥ, του Μπιλ Γκέιτς, τα ισλαμικά τρομοκρατικά κράτη, τον Μακρόν και τον ίδιο τον γαλλικό στρατό και ένας θεός ξέρει ποιος άλλος.

Το βίντεο είναι το εξής:

[Πηγή]

Τι ισχύει

Η αναπαραγωγή του βίντεο συνοδεύεται από τον ψευδή ισχυρισμό ότι απεικονίζει πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Γαλλία. Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα και δε σχετίζεται με τις γαλλικές ταραχές. Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση από καρέ του βίντεο, βρήκαμε φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό από τον ξένο τύπο που αποδεικνύουν ότι προέρχεται από φωτιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο Ατζμάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 27 Ιουνίου 2023.

Στιγμιότυπο από το άρθρο των Khaleej Times


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η φωτιά σημειώθηκε στον πύργο O2 στο συγκρότημα κατοικιών στο Ajman One Towers. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς και ή θανάτους.

Σύγκριση του πρωτότυπου (αριστερά) με το εξεταζόμενο βίντεο (δεξιά). Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.


Το εξεταζόμενο βίντεο μπορεί να εντοπιστεί σε αναρτήσεις στο TikTok που υποδεικνύουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στον Πύργο Ατζμάν στα ΗΑΕ. (δείτε εδώ και εδώ). Από την παραπάνω σύγκριση, γίνεται αντιληπτό ότι το εξεταζόμενο βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, καθώς στη θέση της περιγραφής (Ατζμάν. 27/06/2023, ώρα 1:00 μμ.) στο αρχικό βίντεο, έχει αφαιρεθεί η περιγραφή και έχει προστεθεί στη θέση αυτής η γαλλική σημαία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρωτότυπο βίντεο παρακάτω:

Πηγή: Tik Tok

Επιβεβαιώνουμε επίσης μέσω της διαδικασίας του γεωεντοπισμού ότι η πυρκαγιά συνέβη στο συγκεκριμένο ουρανοξύστη και το βίντεο έχει ληφθεί στην παραπάνω οδό.

Στιγμιότυπο από tweet της αστυνομίας του Ατζμάν
Στιγμιότυπο από tweet της αστυνομίας του Ατζμάν

Η αστυνομία του Ατζμάν μοιράστηκε επίσης βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης στον ουρανοξύστη την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 που δείχνoυν την κατάσβεση της φωτιάς. Η πυρκαγιά σβήστηκε χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΑΕ.

Τον ισχυρισμό έχουν επίσης διαψεύσει και οι Οργανισμοί Ελέγχου Γεγονότων Reuters Fact Check, Full Fact, BOOM FactCheck και Newsmeter.

Η Γαλλία δεν «κλείνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εν μέσω των διαδηλώσεων

Παράλληλα, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι στη Γαλλία έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρουν οι αναρτήσεις: «ο Μακρόν κλείνει όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή ΔΕΝ θέλει να δείτε τις τελευταίες εξελίξεις». Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε την ιδέα της διακοπής πλατφορμών όπως το Snapchat και το TikTok κατά τη διάρκεια μεγάλων αναταραχών. Σε συνάντηση με περισσότερους από 250 δήμαρχους, των οποίων οι δήμοι επλήγησαν από τη βία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε την Τρίτη 4 Ιουλίου, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ότι μια επιλογή όταν οι ταραχές είναι εκτός ελέγχου θα μπορούσε να είναι η διακοπή της πρόσβασης σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Snapchat και το TikTok, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BFMTV.

Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. […] Σχετικά με τις απαγορεύσεις που πρέπει να επιβληθούν. […] Και όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί να τα ρυθμίσουμε ή να τα σταματήσουμε. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να το πράξουμε εν θερμώ, και χαίρομαι που δε χρειάστηκε να το κάνουμε.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την πυροδότηση των ταραχών που ακολούθησαν τον πυροβολισμό του 17χρονου Nahel Merzouk από την αστυνομία στις 27 Ιουνίου, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν για την οργάνωση και την ενθάρρυνση της βίας και της λεηλασίας.

Όμως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, ο Γάλλος Πρόεδρος δε δήλωσε τη διακοπή της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, είπε ότι δεν επιθυμεί να λάβει απόφαση ενώ οι ταραχές συνεχίζονται:

Αλλά νομίζω ότι είναι μια πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε, με ψυχραιμία. Διότι όταν γίνεται μέσο για συσπείρωση ή για προσπάθεια δολοφονίας, αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα.

Βουλευτές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως η πρόεδρος της ομάδας LFI στην Εθνοσυνέλευση, Mathilde Panot, και ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Olivier Faure, (εδώ και εδώ) σχολίασαν την πρότασή του ως αντιδημοκρατική. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Olivier Marleix, του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έγραψε στο Twitter:

Θα κόψετε τα social media; Όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα; Ακόμα κι αν είναι πρόκληση για να εκτραπεί η προσοχή, είναι πολύ κακόγουστη.

Μιλώντας μετά από υπουργική συνάντηση την Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran είπε ότι θα συσταθεί μια διακομματική επιτροπή για να εξετάσει μια τροποποίηση νόμου για την κυβερνοασφάλεια που βρίσκεται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο.

Απαντώντας στις αντιδράσεις περί «αναστολής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος δεν πρότεινε «γενικευμένο κλείσιμο» των πλατφορμών, αλλά προσωρινή αναστολή λειτουργιών όπως τα εργαλεία γεωεντοπισμού, τα οποία βοηθούν τους χρήστες να συναντώνται σε ακριβείς τοποθεσίες.

Ο αξιωματούχος από την ομάδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, Jean-Noël Barrot, διέψευσε επίσης τη διακοπή των κοινωνικών δικτύων. Όπως δήλωσε, στις 5 Ιουλίου, στο POLITICO:

Ο πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι τεχνικά δυνατό, αλλά όχι ότι εξετάζεται. Τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται επί της αρχής.

Η γαλλική κυβέρνηση δε συζήτησε την επιλογή του κλεισίματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ούτε κατά τη συνάντηση των Υπουργών Jean-Noël Barrot και Gérald Darmanin με εκπροσώπους των κοινωνικών μέσων (Meta, Twitter, Snapchat, TikTok), όπου μίλησαν για την καταπολέμηση του μίσους στο διαδίκτυο και τη συνεργασία με το δικαστικό σύστημα κατά τη διάρκεια των αναταραχών για τον εντοπισμό των χρηστών που εμπλέκονται στη διάπραξη αδικημάτων.

Καθώς οι ταραχές συνεχίζονταν, ο κ. Μακρόν ζήτησε την Παρασκευή, 30 Ιουνίου, από τις πλατφόρμες να διαγράψουν ευαίσθητο περιεχόμενο, κάνοντας έκκληση στο «πνεύμα ευθύνης» των εταιρειών:

«Οι πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις των τελευταίων ημερών. […] Έχουμε δει σε πολλά από αυτά, στο Snapchat, στο TikTok, και τα δύο να διοργανώνουν συγκεντρώσεις, αλλά μια μορφή μίμησης της βίας».

Αξίζει να πούμε ότι την Κυριακή, 2 Ιουλίου, το Υπουργείο Εσωτερικών χρειάστηκε να διαψεύσει φήμες για διακοπή λειτουργίας του διαδικτύου σε ορισμένες περιοχές, μετά από ανάρτηση πλαστού δελτίου τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο.

Στιγμιότυπο από το tweet του υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. 2 Ιουλίου 2023.

Σε προηγούμενο μας άρθρο έχουμε διευκρινίσει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, όσο και το Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών σε δηλώσεις τους (εδώ και εδώ) χαρακτήρισαν το έγγραφο ψευδές προσθέτοντας ότι δεν είχε ληφθεί σχετική απόφαση.

Τέλος, δε βρήκαμε κάποια πληροφορία ή δελτίο τύπου σχετικά με το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον επίσημο ιστότοπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν έχει επιβάλει μέχρι στιγμής διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεν υπάρχει τέτοια προσπάθεια λογοκρισίας εν μέσω των ταραχών στη χώρα.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τις ταραχές στη Γαλλία. Αντίθετα, προέρχεται από πρόσφατη πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ατζμάν που ξέσπασε στις 27 Ιουνίου 2023. Ακόμη, ο ισχυρισμός πως ο Γάλλος Πρόεδρος «κλείνει όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εν μέσω των ταραχών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran, διέψευσε τη διακοπή των κοινωνικών δικτύων στη Γαλλία. Ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.