Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με φωτογραφία διαδηλώσεων στην ΟλλανδίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με φωτογραφία διαδηλώσεων στην Ολλανδία

12 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Η φωτογραφία απεικονίζει κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ολλανδία παράλληλα με τα επεισόδια στη Γαλλία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας έλαβε εντολή να εξαγοράσει τρεις χιλιάδες ιδιωτικές φάρμες και να εκδιώξει τους αγρότες από τα σπίτια τους ώστε να φιλοξενηθούν μετανάστες.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής και η εικόνα παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου. Πρόκειται για διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Ολλανδίας για την εισαγωγή μέτρου που θα μείωνε τις εκπομπές αζώτου, πράγμα που θα έθετε σε κίνδυνο αγροτικές επιχειρήσεις.

Από τις αρχές Ιουλίου 2023 παρατηρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εμφάνιση και διάδοση μιας φωτογραφίας που υποτίθεται ότι απεικονίζει κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ολλανδία, παράλληλα με τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, με τον ισχυρισμό πως ο πρωθυπουργός της χώρας έλαβε εντολή να εκδιώξει τους αγρότες εξαγοράζοντας τρεις χιλιάδες φάρμες για να φιλοξενήσει μετανάστες. Διερευνώντας τη φωτογραφία, διαπιστώνουμε πως πλαισιώνεται εσφαλμένα και ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που διαμοιράζεται:

Ερευνώντας την υπό εξέταση φωτογραφία σε μηχανές αναζήτησης με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, διαπιστώνουμε πως είναι προγενέστερη των αναταραχών της Γαλλίας, οι οποίες ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου 2023, καθώς την εντοπίζουμε δημοσιευμένη σε διαδικτυακά αποθετήρια ήδη από τις 29 Ιουνίου 2022, πέρυσι.

Πηγή

Απεικονίζει διαδηλώσεις στο Oldenzaal της Ολλανδίας και πιο συγκεκριμένα στον αυτοκινητόδρομο Α1 ανάμεσα στις περιοχές Hengelo και Deventer, ενώ σύμφωνα με τη φωτορεπόρτερ Dominique Molle, της οποίας έργο αποτελεί η υπό εξέταση φωτογραφία, οι διαδηλώσεις δεν αφορούν την εξαγορά και φιλοξενία μεταναστών σε φάρμες αλλά αντίδραση απέναντι στα μέτρα που εξέταζε η κυβέρνηση για μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50% έως το 2030 (εδώ, εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ολλανδικής κυβέρνησης,  η υπερβολική συσσώρευση αζώτου και αμμωνίας αποτελεί πρόβλημα στην Ολλανδία εδώ και πολλά χρόνια, πράγμα που, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, απειλεί τόσο τη φύση όσο και τη δημόσια υγεία.

Ήδη από το 2019, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIMV) είχε προειδοποιήσει για τα ανησυχητικά επίπεδα αζώτου στη χώρα, γι’ αυτό σε τομείς όπως η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές, εισήχθησαν μέτρα για τη μείωση των ρύπων που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη χημική ουσία. Ο λόγος που ήταν αναγκαίο να κατασταλεί η συσσώρευση του αζώτου ήταν λόγω του προγράμματος Natura 2000 που είχε θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο απέβλεπε στην προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα οικοσυστημάτων που φιλοξενούσαν είδη υπό εξαφάνιση. Τα μέτρα αυτά, όμως, προκάλεσαν την αντίδραση των αγροτών που υποστήριζαν ότι με αυτό τον τρόπο πολλά αγροκτήματα όδευαν σε κλείσιμο και σε μειωμένη παραγωγή λόγω του περιορισμού στη χρήση λιπασμάτων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα βασικό μέρος της ολλανδικής στρατηγικής περιλάμβανε την εξαγορά και τη διακοπή εργασιών σε αγροκτήματα που είναι υπεύθυνα για μεγάλης κλίμακας εκπομπές αζώτου. 

Αγροτικές οργανώσεις, όπως η LTO, δήλωσαν πως οι εξαγορές αυτές πρέπει να είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο που να προσφέρουν στους αγρότες, που σταματούν οικειοθελώς, την ευκαιρία να κλείσουν σωστά την επιχείρησή τους. Έτσι, η κυβέρνηση της Ολλανδίας, σε συνεργασία και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήγαγε τα προγράμματα LVB και LVB plus (εδώ, εδώ), παρέχοντας την ευκαιρία στους αγρότες, που θέλουν οικειοθελώς να απαλλοτριώσουν την επιχείρησή τους, να αποζημιωθούν υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τις 6 Απριλίου 2024.

Όπως βλέπουμε σε δημοσιεύματα στον διεθνή ηλεκτρονικό Τύπο (εδώ, εδώ, εδώ), αντιδρώντας οι αγρότες κατέβηκαν σε διαμαρτυρία κλείνοντας τους δρόμους τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Βέλγιο. Τέλος, στις 22 Ιουνίου 2022, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση της εν λόγω φωτογραφίας, παρατηρούμε ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλο ύψος του αυτοκινητόδρομου Α1 που συνδέεται με το Oldenzaal, συγκεκριμένα στην περιοχή Stroe. Μάλιστα, ο δήμος του Barneveld είχε κάνει έκκληση στους πολίτες να μη συναθροιστούν στις διαδηλώσεις λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης που είχε δημιουργηθεί.

Συμπέρασμα

Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, κρίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Η εικόνα παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου και είναι προγενέστερη των επεισοδίων στη Γαλλία. Επιπλέον, δεν αφορά διαμαρτυρίες για την εξαγορά και στέγαση μεταναστών σε ιδιωτικές φάρμες, αλλά κινητοποιήσεις αγροτών για τα μέτρα που ήθελε να εισάγει η ολλανδική κυβέρνηση για τη μείωση των εκπομπών αζώτου, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.