Ποιοι είμαστε
Αρχική Κυριάκος Βελόπουλος: επιμένει στο fake news για τα Ilyuishin εμπλέκοντας βραβευμένο Ισραηλινό δημοσιογράφοFAKE NEWS

Κυριάκος Βελόπουλος: επιμένει στο fake news για τα Ilyuishin εμπλέκοντας βραβευμένο Ισραηλινό δημοσιογράφο

29 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο, "ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί αποκάλυψε την είδηση" της προσφορά της Ρωσίας τεσσάρων πυροσβεστικών Iluyshin Il-76, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ύστερα από επικοινωνία που είχαμε με τον δημοσιογράφο Gideon Levy, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό δηλώνοντάς μας τα ακόλουθα: "Δεν το δημοσίευσα ποτέ αυτό, δεν έχω καμία σχέση με αυτό και δεν είναι καθόλου ο τομέας μου".

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προέβη σε νέο ψευδή ισχυρισμό με ανάρτησή του στο Twitter στις 28.7.2023, αναφορικά με την ανύπαρκτη είδηση περί “προσφοράς της Ρωσίας τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών Ilyushin Il-76, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε”. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι “την είδηση αποκάλυψε ο Gideon Levy“, ο γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Haaretz, – κι όχι η χρήστης του Twitter Dana Levi, όπως αρχικά είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής παραθέτοντας αυτούσια τα λόγια της. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει. Ο Gideon Levy, σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα Ελληνικά Hoaxes, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε δημοσίευσε κάτι τέτοιο.

Η επίμαχη ανάρτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στις 28.7.2023:

Αντίστοιχη αναφορά για την ύπαρξη «δημοσιεύματος από τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Γκίντεον Λεβί» (Gideon Levy) επανέλαβε και στις 29.7.2023, στην καθημερινή ραδιοφωνική του εκπομπή στον σταθμό Focus. Δείτε το απόσπασμα από το 02:34′-03:12′ εδώ:

Πηγή

«Ρωτούσα τον υπουργό επίμονα εάν ισχύει η είδηση, όπως πρέπει να κάνουν οι βουλευτές όταν κάνουν αντιπολίτευση, ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία. Επικαλέστηκα δημοσίευμα ενός κορυφαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα του Ισραήλ του κυρίου Λεβί, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε αυτή η πληροφόρηση. Ο υπουργός δεν απαντά. Εγώ επιμένω στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα να ρωτάω γι’ αυτήν την είδηση και αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ μου είναι γιατί πρέπει να πάρω άδεια από τα ανθ(ελληνικά) hoaxes για να ρωτάω;»

Ολόκληρη η ανάρτηση (thread του Twitter) μπορεί να διαβαστεί εδώ και ολόκληρη η ραδιοφωνική εκπομπή είναι διαθέσιμη εδώ.

Τι ισχύει

Αρχικά, ελέγξαμε τους λογαριασμούς του Gideon Levy στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε Twitter και Facebook και δεν εντοπίσαμε τίποτα σχετικό.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz, όπου υπάρχει διαθέσιμη η όλη η αρθρογραφία του Gideon Levy και δεν εντοπίσαμε ούτε εκεί δημοσιευμένη σχετική είδηση. Παραθέτουμε την αρθρογραφία του τελευταίου μήνα:

Η αρθρογραφία του τελευταίου μήνα του Gideon Levy στη Haaretz

Τέλος, απευθυνθήκαμε στον Γκίντεον Λεβί (Gideon Levy), παρουσιάζοντάς του όλα τα στοιχεία και ρωτώντας τον αν δημοσίευσε μια τέτοια είδηση ή οτιδήποτε σχετικό.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν λιτή και ξεκάθαρη:

“I never published this, I have nothing to do with it and this is not at all my field. Gideon Levy

“Δεν το δημοσίευσα ποτέ αυτό, δεν έχω καμία σχέση με αυτό και δεν είναι καθόλου ο τομέας μου. Gideon Levy”

Η απάντηση του Gideon Levy στα Ελληνικά Hoaxes

Ο Gideon Levy είναι μια προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη. Πρόκειται για έναν διακεκριμένο δημοσιογράφο και αρθρογράφο της Haaretz, κάτοχο πολλών βραβείων, τόσο για το δημοσιογραφικό του έργο όσο και για τη συνεισφορά του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Συνεπώς, ο Κυριάκος Βελόπουλος ουδέποτε βασίστηκε στον διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένο δημοσιογράφο του Ισραήλ Gideon Levy, τον οποίο ψευδώς επικαλείται. Ο Gideon Levy δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν έχει δημοσιεύσει κάτι σχετικό, δεν έχει καμία σχέση με όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος και δεν είναι ο τομέας ενδιαφέροντός του.

Αντίθετα, παραμένει γεγονός ότι πηγή του Κυριάκου Βελόπουλου αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η απλή χρήστης του Twitter Dana Levi, η οποία δεν είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστηκε ψευδώς από τον ίδιο ως “μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ” από το βήμα της Βουλής.

Ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου ότι “ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί (Gideon Levy) αποκάλυψε την είδηση” είναι αποδεδειγμένα ψευδής.

Πλαίσιο προηγούμενης κατάρριψης

Στις 24 Ιουλίου 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος απηύθυνε ερώτηση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτσάκη “για ποιον λόγο η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός δεν πήραν ρωσικά αεροσκάφη“. Για να στηρίξει την ερώτησή του παρέθεσε ως “είδηση” της εντελώς ατεκμηρίωτης ανάρτησης ενός προφίλ του Twitter με όνομα “Dana Levi”, την οποία παρουσίασε ψευδώς ως “μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ”.

Παραθέτουμε το βίντεο:

Ακούστε τώρα, η Dana Levi, μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ γράφει αυτούσια και περιμένω διάψευση του πρωθυπουργού: “Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μέσω της διπλωματικής οδού, εξέφρασε την πρόθεση να στείλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Ιλιούσιν στη χώρα μας, στην Ελλάδα για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά“. Σχόλιο της δημοσιογράφου: “Λάθος τεράστιο”.

Πού είναι ο πρωθυπουργός που μιλάει για πατριώτες της φακής να μας πει πόσο πατριώτης είναι αυτός που αφήνει να καίγεται η Ελλάδα και δεν παίρνει ρωσικά αεροσκάφη;

Τα Ελληνικά Hoaxes κατέρριψαν τους αρχικούς ισχυρισμούς στις 24.7.2023 του κ. Βελόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής, ότι “Ο Πούτιν επικοινώνησε με την Ελληνική κυβέρνηση και εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του να βοηθήσει τη χώρα μας στέλνοντας 4 αεροσκάφη Ilyushin Il-76, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε”, αποδεικνύοντας τα ακόλουθα:

1) Η Dana Levi ΔΕΝ είναι “μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ” και ΔΕΝ είναι καν δημοσιογράφος. Στην απόδειξη αυτή καταλήξαμε μέσα από τρεις διαφορετικές οδούς. Αρχικά, ερευνήσαμε το συγκεκριμένο προφίλ με το όνομα “Dana Levi”, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν παρουσίαζε καμία πηγή για τους ισχυρισμούς της. Μάλιστα, ένα γλωσσικό λάθος πρόδωσε το γεγονός ότι η Dana Levi είχε αντιγράψει την είδηση από ελληνικά blogs που διέδιδαν – επίσης χωρίς καμία τεκμηρίωση – τον ισχυρισμό. Δεύτερον, απευθυνθήκαμε σε ελεγκτές ειδήσεων του Ισραήλ. Κανείς από τον αναγνωρισμένο οργανισμό The Whistle δεν γνώριζε την κ. Levi. Τρίτον απευθυνθήκαμε στη μεγάλη οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ Globes. Κανείς από τη δημοσιογραφική ομάδα δεν γνώριζε την κ. Levi. Παραθέτουμε μέρος από την επικοινωνία μας με τον κ. Uria Bar-Meir, ιδρυτή του The Whistle.

“The rest of The Whistle team members also don’t recognize her and as it comes to 2021 she didn’t have a journalist certificate”.

“Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας The Whistle επίσης δεν την αναγνωρίζουν και όπως προκύπτει από το 2021 δεν είχε πιστοποιητικό δημοσιογράφου”.

2) Η “είδηση” της προσφοράς της Ρωσίας τεσσάρων αεροσκαφών Ilyushin Il-76 και η άρνηση της ελληνικής Κυβέρνησης ήταν ένας φανταστικός ισχυρισμός που έγινε από απλούς χρήστες του Facebook – οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε διπλωματικές πηγές και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε από σελίδες παραπλανητικού και συνωμοσιολογικού περιεχομένου, που συστηματικά διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς. Μπορείτε να παρακολουθήσετε της διαδρομής της ψευδούς είδησης εδώ.

3) Την είδηση διέψευσαν με δηλώσεις στα Ελληνικά Hoaxes: ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός. Την είδηση διέψευσε και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ύστερα από 0ερώτηση του ανταποκριτή στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού. Ο κ. Αυγερινός, μάλιστα, τόνισε επανειλημμένα τη διάψευση της κ. Ζαχάροβα σημειώνοντας σε άρθρο του πως “αν υπήρχε όντως παρόμοια πρόταση, δε θα υπήρχε λόγος να μην την επαναλάβει και επισήμως”.

Ύστερα από το άρθρο μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος προέβη σε νέο ψευδή ισχυρισμό, ότι τελικά την “είδηση αποκάλυψε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί“, ισχυρισμό που καταρρίψαμε παραπάνω ως ψευδή.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του Κυριάκου Βελόπουλου ότι ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί (Gideon Levy) αποκάλυψε την είδηση είναι ψευδής.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.