Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής η είδηση για 100 νεκρούς στο Βλοχό ΚαρδίτσαςHOAXES ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής η είδηση για 100 νεκρούς στο Βλοχό Καρδίτσας

10 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Στο Βλοχό Καρδίτσας έχουν εντοπιστεί 100 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, το Σεπτέμβριο του 2023.

Συμπέρασμα:

Η μόνη αναφορά έχει γίνει από γυναίκα από τα Ιωάννινα που φέρεται να μετέβη εθελοντικά προς τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία, και η οποία δεν παρείχε καμία τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό της. Ουδέποτε μετέβη στον Βλοχό, και, όπως η ίδια ανέφερε, άκουσε την πληροφορία αυτή να μεταφέρεται τηλεφωνικά σε άνδρα που βρισκόταν κοντά της, όταν είχε βρεθεί στην περιοχή της Καρδίτσας. Κανένα στοιχείο από την εγχώρια ειδησεογραφία, ούτε από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ούτε από τις αρμόδιες αρχές πολιτικής προστασίας, δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται ένα βίντεο στο οποίο μεταφέρεται η είδηση ότι στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας, που πλημμύρισε εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel το Σεπτέμβριο του 2023, έχουν εντοπιστεί 100 νεκροί. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις για τέτοιο γεγονός.

Το βίντεο είχε αναρτηθεί από προφίλ στο Facebook με όνομα “Andy Nika”, ωστόσο δεν είναι πλέον δημόσια διαθέσιμο. Έχει, όμως, αναδημοσιευθεί στο Facebook και στο Twitter (νυν X), έχοντας γνωρίσει μεγάλη διάδοση με εκατοντάδες αλληλεπιδράσεις σε κάθε ανάρτηση. Μπορείτε παρακάτω να δείτε στιγμιότυπα οθόνης που ελήφθησαν στις 10/09/2023 από τις εν λόγω πλατφόρμες.

Το συγκεκριμένο βίντεο μπορείτε να δείτε παρακάτω και σε αυτό ακούγεται μια γυναίκα να αναφέρει τα εξής:

«Ζώα, γαμώ το σπίτι σας, να φεύγεις από το σπίτι σου για να πας να βοηθήσεις και να βγαίνουν μόνο νεκροί, άλλοι 100 απ’ το Βλοχό! Πόσες θυσίες θα κάνετε ακόμα;»

Σύμφωνα με στιγμιότυπο οθόνης από την αρχική ανάρτηση (σ.σ. έχει διαγραφεί), η εν λόγω χρήστης του Facebook συνόδευε το σύντομο βίντεο με τη λεζάντα «Στον βλοχο άλλα 100 άτομα νεκρά μέσα σε λίγες ώρες».

Τι ισχύει

Με αφορμή την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και προκάλεσε εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα στον θεσσαλικό κάμπο, έχουν ήδη κυκλοφορήσει ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί, όπως έχουν επισημάνει τα Ελληνικά Hoaxes.

Μέχρι και την ώρα σύνταξης του παρόντος άρθρου, έχουν καταγραφεί 14 νεκροί και οι αγνοούμενοι επισήμως είναι 3 – ένας 42χρονος, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Βόλου, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, και ένα ζευγάρι Αυστριακών που παραθέριζαν στα Ποτιστικά του Πηλίου. Καμία πληροφορία για 100 νεκρούς στο Βλοχό δεν έχει προκύψει από καμία επίσημη αρχή, δημοσιογραφική έρευνα ή άλλα τεκμήρια οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο.

Αρμόδιες αρχές έχουν διαψεύσει στα Ellinika Hoaxes την είδηση για «28 νεκρούς» που δήθεν εντόπισαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Καθημερινή», που προέβη σε ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών για αγνοουμένους και νεκρούς, ρωτώντας σχετικά στελέχη των αρμοδίων αρχών, δεν περιέχει πληροφορίες ή έστω εκτιμήσεις για εκατοντάδες νεκρούς.

«Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των απωλειών θα αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά. Αρμόδιος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε χθες στην «Κ[αθημερινή]» ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν έχουν φτάσει αναφορές από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ύπαρξη αγνοουμένων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν ελέγξει σχεδόν το σύνολο των πλημμυρισμένων περιοχών, με την προσοχή των σωστικών συνεργείων να επικεντρώνεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στους οικισμούς Μεταμόρφωση και Μαραθέα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και όσα δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων.

«Εάν υπήρχε μεγάλος αριθμός αγνοουμένων, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί τους θα βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, ζητώντας μας να επιχειρήσουμε στο τάδε ή το δείνα σημείο σε αναζήτηση των οικείων τους. Δεν έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους σ’ αυτές τις περιοχές. Εάν τα ίχνη κάποιου είχαν χαθεί θα το είχαν αναφέρει στις αρχές», συμπλήρωσε.

Τα παραπάνω επανέλαβε στην «Κ» και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού και να ελέγξουμε το κάθε σπίτι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι».

Αυτό πάντως που ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα είναι ο αριθμός των μεταναστών εργατών γης, που απασχολούνταν σε γεωργικές εργασίες στον θεσσαλικό κάμπο, διέμεναν σε καλύβες και πρόχειρα καταλύματα και πιθανό να παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Ειδικά για τον Βλοχό Καρδίτσας, έχουν δημοσιοποιηθεί εκκλήσεις για απεγκλωβισμό και παροχή βοήθειας σε 100-200 ανθρώπους και πληροφορίες για απεγκλωβισμό, όχι όμως επώνυμες αναφορές ή πρωτογενείς μαρτυρίες για 100 νεκρούς.

Εάν αλήθευε κάτι τέτοιο, θα ήταν αναμενόμενο να ενεργοποιηθεί π.χ. η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (DVI) της Ελληνικής Αστυνομίας, που λειτούργησε στις περιπτώσεις των θυμάτων των πυρκαγιών στον Έβρο τον Αύγουστο και των νεκρών του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο, σε μαζικές δηλαδή απώλειες ζωών που απαιτούν οργανωμένη διαδικασία αναγνώρισης των σορών, στο πλαίσιο καταστροφών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επιπροσθέτως, ότι η Δημοτική Κοινότητα Βλοχού του Δ. Παλαμά, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, αριθμεί μόλις 464 κατοίκους. Εάν το βίντεο περιείχε αληθινή μαρτυρία θα έπρεπε να συναντήσουμε κι άλλες, δεκάδες μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων για το 1/4 περίπου του χωριού που απεβίωσε ή έστω αγνοείται. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, η χρήστης που ανάρτησε το βίντεο συνελήφθη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων (άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα).

«Συνελήφθη χθες (09-09-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ημεδαπή, κατηγορούμενη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η κατηγορούμενη είχε αναρτήσει βίντεο σε λογαριασμό της που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας πλήθος νεκρών σε περιοχή της Θεσσαλίας, συνεπεία της πρόσφατης κακοκαιρίας “Daniel”, γεγονός μη επιβεβαιωμένο από τις επίσημες Αρχές.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εις βάρος της γυναίκας σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερη και πρόκειται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Σε μια πιο πρόσφατη δημόσια ανάρτησή της (09 Σεπτεμβρίου 2023), η “Andy Nika” σχολίασε ότι ουδέποτε είπε ότι βρέθηκε στο χωριό Βλοχός. Δεν είναι, δηλαδή, δυνατόν να υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εντοπισμού νεκρών στο συγκεκριμένο τόπο.

Περαιτέρω, στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, ανέβασε ένα νέο βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι είχε ξεκινήσει οδικώς, μαζί με ένα ακόμη άτομο, από τα Ιωάννινα προς χωριά της Καρδίτσας για να προσφέρουν βοήθεια αυτοβούλως. Σε συνδυασμό με την προηγούμενη ανάρτηση, καθώς και την πληροφορία ότι συνελήφθη στα Ιωάννινα, καθίσταται σαφές ότι η εν λόγω γυναίκα δεν είναι κάτοικος της πληγείσας περιοχής, όπως ανακριβώς διαδίδεται σε ορισμένες αναρτήσεις.

Δεν προέβη σε καμία τεκμηρίωση του εντυπωσιακού ισχυρισμού για 100 νεκρούς, για τον οποίο καμία άλλη πηγή δεν υπάρχει. Η μόνη αναφορά ήταν η εξής:

«Έφαγα καταγγελία για ψευδείς -υποτίθεται- ειδήσεις […]. Εγώ έκλαιγα εκείνη την ώρα γιατί άκουσα την ημέρα εκείνη το μεσημέρι, βρέθηκε κάποιος – δεν θα πω ποιος – και μίλαγε στο τηλέφωνο, και ενημερωνότανε για 100 νεκρούς στο Βλοχό. Εγώ φταίω; Το μόνο που έκανα είναι να πονέσω. Θα τα φάμε κι από πάνω κιόλας;»

Συνεπώς, η μεταφορά από τη συγκεκριμένη γυναίκα του ισχυρισμού για 100 νεκρούς στο Βλοχό, σαν να ήταν πραγματική είδηση, βασίστηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αποκλειστικά σε υποτιθέμενο τηλεφώνημα μη προσδιορισθείσας προέλευσης και άγνωστης αξιοπιστίας, που δέχτηκε κάποιος μη κατονομαζόμενος άνδρας στην περιοχή της Καρδίτσας. Στη συνέχεια, με το βίντεο που η ίδια ανάρτησε στο facebook, δημοσίευσε τον ισχυρισμό χωρίς να τον έχει διασταυρώσει και χωρίς η ίδια να έχει φτάσει ποτέ ως την περιοχή του Βλοχού.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι στο Βλοχό Καρδίτσας έχουν εντοπιστεί 100 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, το Σεπτέμβριο του 2023. Η μόνη τέτοια αναφορά έχει γίνει από μια γυναίκα από τα Ιωάννινα που φέρεται να μετέβη εθελοντικά προς τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία και η οποία δεν παρείχε καμία τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό της.

Ουδέποτε έφτασε μέχρι τον Βλοχό και, όπως η ίδια ανέφερε, άκουσε την πληροφορία αυτή να μεταφέρεται από αόριστη πηγή τηλεφωνικά σε άνδρα που βρισκόταν κοντά της, όταν είχε βρεθεί στην περιοχή της Καρδίτσας. Κανένα στοιχείο από την εγχώρια ειδησεογραφία, ούτε από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ούτε από τις αρμόδιες αρχές πολιτικής προστασίας, δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Η γυναίκα που ανάρτησε αρχικά το βίντεο συνελήφθη για διασπορά ψευδών ειδήσεων στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα και έχει σχηματιστεί σχετική ποινική δικογραφία εις βάρος της.