Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για παιδιά στην Ουκρανία που μεγαλώνουν σε φάρμες και πωλούνται ως σκλάβοι του σεξ ή για συλλογή οργάνωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για παιδιά στην Ουκρανία που μεγαλώνουν σε φάρμες και πωλούνται ως σκλάβοι του σεξ ή για συλλογή οργάνων

30 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός:

Στο Κίεβο μεγαλώνουν σε φάρμες παιδιά για να τα πουλάνε ως σκλάβοι του σεξ σε ελίτ παιδεραστές και να συλλέγουν τα όργανά τους

Συμπέρασμα:

Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ανυπόστατος και ανήκει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας. Αρχικά προβλήθηκε μέσω ενός βίντεο όπου άνδρας φερόμενος ως Ρώσος στρατιώτης περιγράφει τα όσα ισχυρίζεται πως έχει δει, χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση τους. Πρόσφατα, ο ίδιος ισχυρισμός επικαλείται τη συνωμοσιολογία της εξαγωγής αδενοχρωμίου από παιδιά, την οποία έχουμε καταρρίψει στο παρελθόν, καθώς και διαδικτυακή εκπομπή στην οποία προβάλλεται απόσπασμα ενός βίντεο της BioTexCom, μιας νόμιμης εμπορικής εταιρείας παρένθετης μητρότητας. Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου, παραπληροφορώντας τον θεατή για το πραγματικό περιεχόμενο του, ενώ στη συνέχεια της εκπομπής γίνεται συζήτηση σχετικά με την εμπορία παιδιών και τη μαύρη αγορά οργάνων, υπονοώντας συσχέτιση αυτών με τις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο της BioTexCom

Από την άνοιξη του 2023, δημοσιεύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξεκίνησαν να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως στο Κίεβο υπάρχουν «φάρμες παιδιών» με τις υπό εξέταση αναρτήσεις και δημοσιεύματα να υποστηρίζουν πως αυτά τα παιδιά πωλούνται ως σκλάβοι του σεξ σε ελίτ παιδεραστές, και πως τα όργανά τους πωλούνται για μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα: luminews.gr, hellenicrevenge.blogspot.com, greeknewsondemand.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στα social media:

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα και αναρτήσεις αναφέρουν τα εξής:

Συγκλονιστικό: Φάρμες Παιδιών!!! Στο Κίεβο μεγαλώνουν σε φάρμες παιδιά για να τα πουλάνε στην ελίτ

Συγκλονιστικό: Φάρμες Παιδιών!!! Στο Κίεβο μεγαλώνουν σε φάρμες παιδιά για να τα πουλάνε στην ελίτ.. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το καθεστώς του Ζελένσκι στο Κίεβο κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως μεγαλώνοντας παιδιά σε εξευτελιστικές συνθήκες, ουσιαστικά σε εργοστάσια ανθρώπινης φάρμας και πουλώντας τα στον πλειοδότη στη διεθνή αγορά – χωρίς ερωτήσεις.

Είναι κατανοητό ότι οι περισσότεροι από τους αγοραστές είναι VIP παιδόφιλοι και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο πιο συνδεδεμένος με αυτόν τον κόσμο από την ίδια την Spirit Cooker, Marina Abramovic.

Όπως ανέφερε το The People’s Voice τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, Ρώσοι στρατιώτες έκαναν μια σειρά από φρικτές ανακαλύψεις εντός της Ουκρανίας, όπου παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 7 ετών μεγαλώνουν σε συνθήκες φάρμας εργοστασίων.

Σύμφωνα με εκείνους που βρίσκονται στο έδαφος στην Ουκρανία, αυτά τα παιδιά πωλούνται ως σκλάβοι του σεξ σε ελίτ παιδεραστές και όσοι δεν βρίσκουν αγοραστές «χαράζονται σαν πεταμένα απόβλητα» και τα όργανά τους συλλέγονται και πωλούνται για χρήση σε ευρωπαϊκή και ισραηλινή μεταμόσχευση. κέντρα.

Η Vera Vayiman , μια πληροφοριοδότης που συνεργάστηκε με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, μοιράστηκε τη μαρτυρία της για όσα είδε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Vayiman, τα παιδιά αποστέλλονται εκτός χώρας με κωδικό εξαγωγής σιτηρών. Προειδοποίηση: πρόκειται για πολύ ανησυχητικές πληροφορίες.

Οι Ρώσοι στρατιώτες ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει μια σειρά από φρικτές ανακαλύψεις εντός της Ουκρανίας, όπου παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 7 ετών μεγαλώνουν σε συνθήκες φάρμας εργοστασίων για τη σατανική παγκοσμιοποιητική ελίτ.

Είναι πραγματικά περίεργο που ο Ζελένσκι διόρισε την Αμπράμοβιτς να συνεργαστεί με τα παιδιά; Σατανισμός και Αντίχριστος κάνουν πάρτι στην Ουκρανία…

Έχουμε δει τι παίζεται στην Ουκρανία, πως ξεπλένονται εκεί δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, πως γίνεται διακίνηση παιδιών τα οποία εξαφανίζονται στο εξωτερικό ενώ πρώτα τα απαγάγουν από τους γονείς τους, πως καλλιεργούνται θανατηφόροι ιοί σε βιολογικά εργαστήρια, τι τέρατα εξολοθρεύθηκαν σε τούνελ χιλιάδες μέτρα κάτω από τη γη και άλλα πολλά….

Όμως τώρα έρχεται να δέσει το γλυκό, με τον Ζελένσκι να προσθέτει και το κερασάκι στην τούρτα.. Και το όνομα αυτής(το κερασάκι που λέγαμε) Μαρίνα Αμπράμοβιτς… Η διαβόητη Σέρβα «καλλιτέχνης» που συνδέεται με τον σατανισμό. Της αρέσει να ζωγραφίζει με αίμα και συμμετέχει σε « performances » που μόνο διαστροφές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία, τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ήταν συνένοχοι στη σιωπή τους για τις φάρμες παιδικών εργοστασίων στην Ουκρανία, προσπαθώντας ακόμη και να απορρίψουν τα στοιχεία ως την τελευταία «ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται περισσότερο να προωθήσουν τα προϊόντα Big Pharma και να ενεργούν ως τμήμα δημοσίων σχέσεων της ελίτ της παγκοσμιοποίησης… Και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να προωθήσουν χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου και φάρμακα που εμποδίζουν την εφηβεία παρά να αναφέρουν την εγκληματική συμπεριφορά των παιδεραστών της σούπερ VIP ελίτ.

Αν θέλετε να ζήσετε σε έναν κόσμο που να είναι ασφαλής για τα παιδιά μας, ήρθε η ώρα να κάνετε αντίσταση.

Τι ισχύει

Η πρώτη εμφάνιση του υπό εξέταση ισχυρισμού στα ελληνικά Μέσα έγινε στις 24 Μαρτίου 2023 σε δημοσίευμα του Prime News (το οποίο έχει πια διαγραφεί) και λίγο αργότερα, στις 28 Μαρτίου του 2023 στο Facebook:

Tο εν λόγω βίντεο παρουσιάζει έναν Ρώσο στρατιώτη να αναφέρεται στην ανακάλυψη μιας «φάρμας παιδιών» στην περιοχή του Ιζιούμ:

«Το γκρούπ τους, όπως φαίνεται, μάζευε παιδιά γύρω από το Ιζιούμ, μικρά, από 2 έως 6-7 ετών, και τα έφερνε στο συγκεκριμένο μέρος. Εκεί τα έγδυναν στον πρώτο όροφο, και στον δεύτερο όροφο, στον δεύτερο όροφο… χαραζόντουσαν. Σαν απόβλητα προς απόρριψη είτε τα κρατούσαν σε λάκκους, είτε τα πήγαιναν κάπου. Και αυτοί οι τύποι, ξέρετε, μιλούσαν για αυτά (τα παιδιά) σαν να, σαν να έσφαζαν ζώα, σαν ένα χοιρίδιο ή ένα κουνέλι. Ήταν σαν «ναι, τα φέραμε» λες και ήταν κάποια φάρμα, καταλαβαίνετε; Αυτά τα εμφυτέυανε, έπαιρναν όργανα, το είχα ακούσει αλλά δεν το πίστευα. Μέχρι να τα δει κάποιος αυτά με τα ίδια του τα μάτια, δε μπορεί να τα κατανοήσει. Αλλά όταν τα δεις, δε συγχωρείς».

Το βίντεο φέρει τη διεύθυνση του “Putinger’s Cat”, ενός καναλιού στο Telegram, στο οποίο όμως δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο βίντεο. Το κανάλι έχει φτιαχτεί για να αναρτά χιουμοριστικά και μη βίντεο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και memes.

Επιπροσθέτως, κατά την αναζήτηση μας δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την αρχική πηγή του βίντεο με τον Ρώσο στρατιώτη ούτε του υπό εξέταση ισχυρισμού στο διαδίκτυο, ενώ πέρα από την προσωπική του μαρτυρία δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τον ιστότοπο επαλήθευσης ειδήσεων και πιστοποιημένο μέλος του IFCN, mythdetector.ge, καθώς και τον ιστότοπο επαλήθευσης ειδήσεων polygraph.info, παρατηρείται επαναλαμβανόμενη παραπληροφόρηση σχετικά με υποτιθέμενη εκμετάλλευση παιδιών και συλλογή οργάνων στην Ουκρανία, ακόμα και πριν την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Στον αντίποδα, όπως δημοσίευσε ο ιστότοπος του περιοδικού Time τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με έκθεση ομάδας ερευνητών του πανεπιστημίου του Yale, πάνω από 6.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν βρεθεί υπό κράτηση σε καταυλισμούς και εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ρωσία και την κατεχόμενη Κριμαία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Ρωσία έδινε άσκοπα τα παιδιά για υιοθεσία και ανάδοχη φροντίδα, κάτι που θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Άρθρο 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου:

ΑΡΘΡΟ 49 – Ατομικές ή μαζικές αναγκαστικές εκτοπίσεις, καθώς και απελάσεις προστατευόμενων προσώπων από την κατεχόμενη επικράτεια στο έδαφος της Κατοχικής Δύναμης ή σε αυτό οποιασδήποτε άλλης χώρας, κατεχόμενη ή όχι, απαγορεύονται, ανεξάρτητα από το κίνητρό τους.

Παρά ταύτα, η Δύναμη Κατοχής μπορεί να αναλάβει συνολική ή μερική εκκένωση μιας δεδομένης περιοχής εάν η ασφάλεια του πληθυσμού ή επιτακτικοί στρατιωτικοί λόγοι το απαιτούν. Τέτοιες εκκενώσεις δεν επιτρέπεται να αφορούν τη μετακίνηση προστατευόμενων προσώπων εκτός των ορίων της κατεχόμενης επικράτειας εκτός αν για πρακτικούς λόγους είναι αδύνατο να αποφευχθεί μια τέτοια μετατόπιση. Τα άτομα που εκκενώθηκαν με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω στα σπίτια τους μόλις οι εχθροπραξίες στην εν λόγω περιοχή παύσουν.

Η Κατοχική Δύναμη που αναλαμβάνει τέτοιες μεταφορές ή εκκενώσεις διασφαλίζει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ότι θα παρέχεται κατάλυμα για την υποδοχή των προστατευόμενων προσώπων, πως τα άτομα που εκτοπίζονται θα έχουν ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, για την υγεία, την ασφάλεια και τη διατροφή και ότι τα μέλη της ίδιας οικογένειας δεν χωρίζονται.

Ωστόσο στη Ρωσία η ίδια έκθεση πλαισιώθηκε διαφορετικά, καθώς σε συνομιλία με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον κρατικά ελεγχόμενο σταθμό Channel One, η Maria Lvova-Belova, Προεδρική Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν διέψευσε την έκθεση αλλά ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έσωσε τα παιδιά, αναφέροντας μάλιστα πως η ίδια είχε υιοθετήσει μια 15χρονη από το Donbas.

Ανακύκλωση του ισχυρισμού με διαφορετικό πλαίσιο

Τον Αύγουστο του 2023, ανάλογος ισχυρισμός έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε δημοσιεύματα και σε αναρτήσεις στο Facebook. Οι ανακυκλωμένοι ισχυρισμοί επικαλούνται δύο δημοσιεύματα της ιστοσελίδας thepeoplesvoice.tv (πρώην Newspunch) [δημοσίευμα 1][δημοσίευμα 2] καθώς και απόσπασμα εκπομπής του διαδικτυακού καναλιού “REDACTED“.

Παράδειγμα διάδοσης του ανανεωμένου ισχυρισμού στο Facebook

Στην ανωτέρω ανάρτηση, την οποία χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα, η περιγραφή της «υπογράφεται» με το λατινικό χαρακτήρα “Q”. Πρόκειται για χαρακτήρα που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της ομάδας QAnon, μιας ομάδα ακροδεξιών που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μια παγκόσμια σέχτα Σατανιστών παιδόφιλων, η οποία αποτελείται από μια ελίτ Δημοκρατικών, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Σύμφωνα με τη θεωρία των QAnon, η εν λόγω ελίτ σκοπό έχει να υπονομεύσει την εξουσία του Donald Trump, ο οποίος μάχεται εναντίον τους. Η ομάδα αυτή τα τελευταία χρόνια έχει βρει υποστηρικτές και στη χώρα μας.

Ως προς τη στήριξη του υπό εξέταση ισχυρισμού, τα δύο δημοσιεύματα της ιστοσελίδας thepeoplesvoice.tv προβάλλουν το βίντεο με το στρατιώτη που εξετάσαμε προηγουμένως, καθώς και τον ισχυρισμό πως στην Ουκρανία συλλέγουν αδενοχρώμιο από τα παιδιά για να εξυπηρετήσουν την ελίτ. Η διαδικτυακή εκπομπή, αντιθέτως, στηρίζεται σε βίντεο από εταιρεία παρένθετης μητρότητας, το οποίο θα εξετάσουμε στη συνέχεια του άρθρου. Σχετικά με τη γενικότερη συνωμοσιολογία για συλλογή αδενοχρώμιου από νέα παιδιά για όφελος της ελίτ έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Όσον αφορά την εκπομπή του REDACTED, οι παρουσιαστές προβάλουν απόσπασμα από ενημερωτικό βίντεο της εταιρείας BioTexCom από το επίσημο κανάλι της εταιρείας στο YouTube. Αν και ορθώς αναφέρουν πως η BioTexCom πρόκειται για εταιρεία παρένθετης μητρότητας, και δεν αναφέρονται ευθέως σε εμπόριο παιδικών οργάνων, όπως θα δούμε στη συνέχεια χρησιμοποιούν απόσπασμα του βίντεο και τα παραθέτουν εκτός πλαισίου.

Επιπροσθέτως, μετά την παρουσίαση του αποσπάσματος και της συζήτησης σχετικά με αυτό, η θεματολογία αλλάζει προς την εμπορία παιδιών και μαύρη αγορά οργάνων, υπονοώντας συσχέτιση αυτών με τις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο της BioTexCom.

Σύμφωνα με το mediabiasfactcheck.com, έναν ιστότοπο που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη μεροληψία και την εγκυρότητα ενημερωτικών ιστοσελίδων, τόσο το thepeoplesvoice.tv όσο και το REDACTED διατηρούν μηδενική και χαμηλή αξιοπιστία αντίστοιχα, δεδομένου πως προβάλλουν συχνά θεωρίες συνωμοσίας, ψευδοεπιστήμη, και ψευδείς ειδήσεις.

Τι είναι η παρένθετη μητρότητα

Προτού εξετάσουμε το βίντεο, είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και στις μορφές που αυτή έχει. Όπως εξηγεί σε παλαιότερο άρθρο της η «Καθημερινή», η επ’ αμοιβή (ή αλλιώς εμπορική) παρένθετη μητρότητα αναφέρεται σε μια συμφωνία όπου μια γυναίκα πληρώνεται για να κυοφορήσει το μωρό ενός άλλου ατόμου ή ζευγαριού. Η παρένθετη μητρότητα αφορά μόνο την κύηση, που σημαίνει πως η παρένθετη μητέρα, δηλαδή η γυναίκα που κυοφορεί, δε συνδέεται γενετικά με το παιδί που κυοφορεί.

Διαφέρει από την αλτρουιστική εκδοχή της παρένθετης μητρότητας, όπου όπου μια γυναίκα διαθέτει εθελοντικά τις αναπαραγωγικές της λειτουργίες χωρίς να αμειφθεί.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η νομοθεσία σχετικά με την εμπορική ή αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ενώ κάποιες χώρες (όπως στη Γεωργία, στην Ουκρανία, και στη Ρωσία) επιτρέπουν και τις δύο μορφές, ενώ σε άλλες (όπως στις ΗΠΑ, ανάλογα με την πολιτεία, στον Καναδά, και στο Ηνωμένο Βασίλειο) απαγορεύεται η εμπορική μορφή της και επιτρέπεται μόνο η αλτρουιστική.

Και οι δύο μορφές απευθύνονται σε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, ενώ το υψηλό κόστος της διαδικασίας ή η νομοθεσία κάθε χώρας στρέφει πολλά ζευγάρια να αναζητήσουν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία, όπου η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη και ελέγχεται από το κράτος από το 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συγκεκριμένα η εμπορική παρένθετη μητρότητα βρίσκεται σε άνοδο, καθώς το 2022 η συνολική αξία της εν λόγω βιομηχανίας υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ το 2023 αναμένεται να εκτοξευτεί στα 129 δισεκατομμύρια δολάρια. Τονίζεται επίσης πως ενώ η εμπορική παρένθετη μητρότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για γυναίκες, είναι υπαρκτοί οι ηθικοί προβληματισμοί και ο κίνδυνος εκμετάλλευσης τους, καθώς και η διαφθορά στον εν λόγω χώρο. 

Εξέταση του βίντεο που τροφοδότησε την εκ νέου αναπαραγωγή του ισχυρισμού

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, μια από τις πηγές που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για την υποστήριξη του ισχυρισμού πως στην Ουκρανία έχουν βρεθεί «φάρμες» παιδιών με απώτερο σκοπό την εμπορία τους ή την εμπορία οργάνων, είναι το παρακάτω βίντεο της εκπομπής του REDACTED:

Όπως εξηγεί σε σχετικό άρθρο ο ιστότοπος επαλήθευσης γεγονότων, και πιστοποιημένο μέλος του IFCN, truthmeter.mk, στην εκπομπή χρησιμοποιούν απόσπασμα από ενημερωτικό βίντεο της εταιρείας BioTexCom και τα παραθέτουν εκτός πλαισίου.

Αρχικά, στο χρονικό σημείο 00:04 οι παρουσιαστές αναφέρουν πως:

«γυναίκες που κρατούνται σε υπόγεια καταφύγια από εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια δολλάρια από τη βιομηχανία της παιδικής εκτροφής»

Επιπροσθέτως, στο χρονικό σημείο 00:26 αναφέρουν πως το βίντεο της εταιρείας:

«Εξηγεί πως οι απελπισμένες γυναίκες της Ουκρανίας μπορούν να έρθουν στις αποθήκες τους και να μετατρέψουν τις μήτρες τους σε μηχανές παραγωγής μωρών».

Ενώ στο χρονικό σημείο 03:16 του βίντεο, αναφέρουν πως:

«Οι παρένθετες μητέρες πρέπει να είναι από φτωχότερα μέρη από ό,τι οι πελάτες τους, εξηγεί ο ιατρικός διευθυντής του μεγαλύτερου εργοστασίου βρεφών του Κιέβου, φυσικά αυτό βγάζει νόημα […]»

Θα πρέπει να τονίσουμε πως το ενημερωτικό βίντεο της BioTexCom δημοσιεύτηκε στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube στις 21 Φεβρουαρίου 2022, τρείς ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022:

Το ενημερωτικό βίντεο της BioTexCom είναι το παρακάτω:

Όπως βλέπουμε στο πλήρες βίντεο, η εταιρεία εξηγεί πως το καταφύγιο έχει ως σκοπό να προστατεύσει τις παρένθετες μητέρες, τα νεογνά, και τους πελάτες της εταιρείας σε συνθήκες πολέμου, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας του σε περίπτωση που υπάρξουν εχθροπραξίες στο Κίεβο.

Δεδομένου πως το βίντεο δημοσιεύτηκε τρεις ημέρες πριν από τη Ρωσική εισβολή, ο Νομικός Σύμβουλος της BioTexCom Denis Herman, στο χρονικό σημείο 00:25 του βίντεο, εξηγεί πως:

Η κλινική BioTexCom είναι έτοιμη να προστατεύσει τις παρένθετες μητέρες, τους πελάτες της, και τα νεογνά τους, ακόμα και αν η ένοπλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ξεκινήσει αύριο. Η Ουκρανία βρίσκεται πραγματικά υπό την απειλή εχθρικών πράξεων. Η κατάσταση αυτή επηρέασε τη λειτουργία της κλινικής μας και προκάλεσε άγχος στους πελάτες μας. Γι’αυτό αποφασίσαμε να δράσουμε προληπτικά.

Λίγο αργότερα, στο χρονικό σημείο 01:18, παρουσιάζεται μια γυναίκα μπροστά από την πόρτα του καταφυγίου, η οποία αναφέρει τα εξής:

Τώρα θα σας δείξω το καταφύγιο μας όπου θα μεταφέρουμε τους πελάτες μας και τα νεογνά τους σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών στο Κίεβο.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της εκπομπής για απελπισμένες μητέρες, οι οποίες θα πρέπει να είναι «από φτωχότερα μέρη από ό,τι οι πελάτες τους», οι παρουσιαστές της εκπομπής παρέφρασαν παλαιότερη δήλωση του ιατρικού διευθυντή της εταιρείας, Ihor Pechenoha, χωρίς όμως να μεταφέρουν το σκεπτικό της εν λόγω δήλωσης. Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας worldcrunch.com, το οποίο αφορούσε το γεγονός πως οι υποψήφιες παρένθετες μητέρες έφυγαν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, ενώ η ζήτηση για την παρένθετη μητρότητα αυξάνεται, ο Ihor Pechenoha απάντησε πως:

Αναζητούμε γυναίκες στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες γιατί, όπως είναι λογικό, πρέπει να προέρχονται από φτωχότερα μέρη από τις πελάτισσές μας. Δεν έχω γνωρίσει ούτε μια γυναίκα με καλή οικονομική κατάσταση που αποφάσισε να περάσει αυτή τη διαδικασία από καλοσύνη, γιατί πιστεύει ότι έχει αρκετά παιδιά και θέλει να βοηθήσει κάποιον άλλον που τα θέλει. […] Το κάνουν γιατί χρειάζονται τα χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι, για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Αν έχεις μια καλή ζωή στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να το κάνεις.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ihor Pechenoha ανέφερε και κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με ισχυρισμούς πως οι γυναίκες αυτές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, καθώς τις συνθήκες υπό τις οποίες προχωρούν στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας:

Κανείς δεν αναγκάζει αυτές τις γυναίκες να το κάνουν. Το κάνουν ελεύθερα και με ενημερωμένη συναίνεση. Και δεν δίνουμε μωρά σε γυναίκες που δεν τα έχουν οι ίδιες γιατί, για παράδειγμα, δεν θέλουν να καταστρέψουν το σώμα τους. Τα δίνουμε μόνο σε εκείνα τα ζευγάρια που αποτελούνται από έναν άνδρα και μια γυναίκα, παντρεμένους, που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός για «φάρμες παιδιών» στην Ουκρανία στις οποίες μεγαλώνουν παιδιά που πωλούνται ως σκλάβοι του σεξ σε ελίτ ή χρησιμοποιούνται για πώληση οργάνων είναι ανυπόστατοι και ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας. Ο ισχυρισμός, όπως εκφράστηκε αρχικά την άνοιξη του 2023, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Προβάλλεται μέσω ενός βίντεο, όπου άνδρας φερόμενος ως Ρώσος στρατιώτης περιγράφει τα όσα ισχυρίζεται πως έχει δει, χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση τους.

Νεότερος, παραπλήσιος ισχυρισμός που ξεκίνησε να διδαίδεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από το καλοκαίρι του 2023 είναι παραπλανητικός. Ο ισχυρισμός επικαλείται τη συνωμοσιολογία της εξαγωγής αδενοχρωμίου από παιδιά, την οποία έχουμε καταρρίψει στο παρελθόν, καθώς και διαδικτυακή εκπομπή στην οποία προβάλλεται απόσπασμα ενός βίντεο της BioTexCom, μιας νόμιμης εμπορικής εταιρείας παρένθετης μητρότητας. Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου, παραπληροφορώντας τον θεατή για το πραγματικό περιεχόμενο του, ενώ στη συνέχεια της εκπομπής γίνεται συζήτηση σχετικά με την εμπορία παιδιών και τη μαύρη αγορά οργάνων, υπονοώντας συσχέτιση αυτών με τις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο της BioTexCom.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.