Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει πλημμυρισμένο σούπερ μάρκετ στη Νέα ΥόρκηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει πλημμυρισμένο σούπερ μάρκετ στη Νέα Υόρκη

9 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει πλημμυρισμένο σούπερ μάρκετ στη Νέα Υόρκη

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η πλαισίωση του βίντεο είναι παραπλανητική, αφού η λήψη του χρονολογικά είναι προγενέστερη των γεγονότων της Νέας Υόρκης, ενώ η τοποθεσία λήψης του είναι το Wairau της Νέας Ζηλανδίας.

Με αφορμή τις ακραίες βροχοπτώσεις και τη μετέπειτα πλημμύρα που προκλήθηκε σε πολλές περιοχές της Νεάς Υόρκης, διαμοιράζεται από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς στο βίντεο απεικονίζεται ένα πλημμυρισμένο σούπερ μάρκετ στη Νέα Υόρκη. Όπως προέκυψε μετά από έρευνα, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού και χρονολογικά το περιστατικό είναι προγενέστερο των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αμερική, και γεωγραφικά η πλαισίωση είναι εσφαλμένη, εφόσον η τοποθεσία λήψης του οπτικοακουστικού υλικού δεν είναι η Νέα Υόρκη. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, μετά από μία βδομάδα έντονων βροχοπτώσεων, κηρύχθηκε στη Νέα Υόρκη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε η Κυβερνήτης της Πολιτείας, Kathy Hochul. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον πιο βροχερό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί στην πόλη της Νέας Υόρκης τα τελευταία 140 χρόνια. Τα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε πολλά προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες, αφού τόσο κεντρικοί δρόμοι, όσο και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν και τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Οι ζημιές ήταν μόνο υλικές, καθώς δε σημειώθηκαν νεκροί ή τραυματίες, όπως αναφέρει η Guardian.

Επιστήμονες συνδέουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που γίνονται όλο και εντονότερα, με την κλιματική κρίση και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Έχοντας πει τα παραπάνω, συναντούμε ένα βίντεο να αναπαράγεται μεταξύ χρηστών στο Facebook, συνοδευόμενο με τον ισχυρισμό ότι τα πλάνα εκτυλίσσονται σε ένα σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης.

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Απίστευτο video από πλημμυρισμένο super market στη Νέα Υόρκη.

Απομονώσαμε καρέ από το βίντεο και τα χρησιμοποιήσαμε για εντοπισμό προηγούμενων αναπαραγωγών μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, η οποία μας παρέπεμψε σε άρθρο όπου εντοπίζεται ένα καρέ του επίμαχου βίντεο.

Παρατηρούμε ότι το εν λόγω άρθρο έχει ημερομηνία δημοσίευσης την 28η Ιανουαρίου 2023, άρα δεν μπορεί να σχετίζεται με τα γεγονότα της Νέας Υόρκης. Επιπρόσθετα, αναφέρεται σε πλημμύρες που έλαβαν χώρα στο Ώκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Ερευνώντας την ειδησεογραφία εντοπίζουμε πως από τις 25 Ιανουαρίου 2023, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει για έντονες βροχοπτώσεις και επαυξημένο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες στην περιοχή του Ώκλαντ. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου 2023, ξέσπασε δυνατή βροχή, η οποία μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας προκάλεσε πλημμύρα, αναγκάζοντας τον δήμαρχο της πόλης, Wayne Brown, να κηρύξει το Ώκλαντ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (εδώ, εδώ).

Καλησπέρα σε όλους.  Έχω να κάνω μια σύντομη δήλωση.
Απόψε, περίπου στις 9.30 μ.μ., κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Όκλαντ.
Το έκανα αμέσως μετά τη λήψη συμβουλής από τον Ελεγκτή Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Όκλαντ ότι θα έπρεπε να γίνει αυτό το βήμα, μετά από αίτημα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης και του κέντρου ιατρικών υπηρεσιών St. Johns.

Τις επόμενες ημέρες, η κακοκαιρία επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές του νησιωτικού συμπλέγματος, όπως το Waikato και ο κόλπος Plenty, πριν επιστρέψει για τελευταία φορά στο Ώκλαντ, στις 31 Ιανουαρίου 2023.

Όπως επισημαίνεται στην ειδική για τη διαχείριση πλημμυρικών κρίσεων ιστοσελίδα JBA-The Flood People:

H έντονη βροχόπτωση ήταν το αποτέλεσμα ενός “ατμοσφαιρικού ποταμού” από τη βόρεια θάλασσα της Τασμανίας. Η καταιγίδα δεσμεύτηκε από έναν μεγάλο αντικυκλώνα στα νότια που την εμπόδισε να κινηθεί γρήγορα στη χώρα. Ο ασταθής αέρας πάνω από το Όκλαντ επέτρεψε την ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων που έφεραν τις πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν πίνακα των πιο έντονων πλημμυρών των τελευταίων χρόνων στη Νέα Ζηλανδία:

Πηγή

Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, μετά από διαβούλευση με την υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Άμυνας και το σχετικό υπόμνημα που του προσκόμισαν, ο Wayne Brown αποφάσισε την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για μία επιπλέον εβδομάδα. 

Με τον ίδιο τρόπο εντοπίζουμε το υπό εξέταση βίντεο τόσο σε κανάλια στο TikTok, όσο και στο YouTube, όπου επισημαίνεται ότι η τοποθεσία λήψης του είναι ένα κατάστημα PAK’nSAVE στην περιοχή Wairau

Πηγή

Πράγματι, ψάχνοντας με λέξεις κλειδιά, εντοπίζουμε ένα άρθρο της New Zealand Herald που πραγματεύεται την καταστροφή του συγκεκριμένου καταστήματος, ενώ μέσα στο άρθρο βρίσκουμε αυτούσιο το διαμοιραζόμενο οπτικοακουστικό υλικό. Συμπληρωματικά, στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχει αναρτημένο Δελτίο Τύπου σχετικά με το περιστατικό.

Τα Ellinika Hoaxes εντόπισαν τόσο το κατάστημα, όσο και το ακριβές σημείο λήψης του βίντεο.

Τοποθεσία λήψης του βίντεο

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η πλαισίωση του βίντεο είναι παραπλανητική, αφού χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2023 και η τοποθεσία λήψης του δεν είναι η Νέα Υόρκη, αλλά η Νέα Ζηλανδία. Εντός αυτού απεικονίζεται η πλημμύρα ενός καταστήματος PAK’nSAVE στην περιοχή Wairau. Τέλος, τα Ellinika Hoaxes με τη βοήθεια της υπηρεσίας χαρτών της Google εντόπισαν το ακριβές σημείο που τραβήχτηκε το οπτικοακουστικό υλικό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.