Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο για σύλληψη ιερέα στις ΗΠΑ «επειδή μιλούσε εναντίον των αμβλώσεων»ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση από τον Κ. Βελόπουλο για σύλληψη ιερέα στις ΗΠΑ «επειδή μιλούσε εναντίον των αμβλώσεων»

13 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει ιερέα να συλλαμβάνεται στη Ν. Υόρκη επειδή μιλούσε κατά των αμβλώσεων

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί στην Ουάσιγκτον τον Μάιο του 2020 και παρουσιάζει τη σύλληψη ενός ιερομόναχου για παράνομη είσοδο σε ιδιωτική κλινική υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας. Η σύλληψη του ιερομόναχου Fidelis Moscinski και ενός ακόμη άνδρα έγινε μετά από πολλές παροτρύνσεις, από το προσωπικό και στη συνέχεια από την αστυνομία, των δύο ατόμων να εγκαταλείψουν την κλινική.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), παρουσίασε βίντεο ισχυριζόμενος πως αφορά σύλληψη ιερέα στη Νέα Υόρκη ο οποίος «μιλούσε εναντίον των αμβλώσεων». Παρότι το βίντεο είναι πραγματικό, ο λόγος της σύλληψης είναι διαφορετικός από τον αναφερόμενο ενώ, ακόμη, η τοποθεσία λήψης εντοπίζεται σε άλλη περιοχή. Ας εξετάσουμε τα στοιχεία που παραθέτουμε παρακάτω.

Το βίντεο που εξετάζουμε:

Τι ισχύει

Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε το InVID-WeVerify και, μέσα από τη διεξαγωγή αντίστροφης αναζήτησης εικόνων από καρέ του υλικού, εντοπίσαμε το βίντεο που κοινοποίησε ο Κ. Βελόπουλος και επαληθεύσαμε την ημερομηνία λήψης του. Όπως προκύπτει, το υπό εξέταση βίντεο έχει ληφθεί το πρωί της Πέμπτης 14 Μαΐου του 2020 έξω από κτίριο κλινικής που παρέχει υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, και όχι στη Νέα Υόρκη.

Το περιστατικό αφορούσε πράγματι την σύλληψη ενός ιερομόναχου της καθολικής θρησκευτικής κοινότητας των Φραγκισκανών Μοναχών της Ανανέωσης και μέλος της Red Rose Rescue (οργάνωση κατά των αμβλώσεων) έξω από την κλινική Capital Women’s Services, που στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Ιατρικό Κέντρο επί της Λεωφόρου Georgia στον αριθμό 6323 στην Ουάσιγκτον, κτίριο το οποίο μισθώνεται μέσω της εταιρείας Capital Investment LLC.

Στιγμιότυπο οθόνης από το Google Maps. Οι συντεταγμένες εδώ

Όπως διαβάσαμε στην επίσημη αναφορά του συμβάντος που λάβαμε, έπειτα από επικοινωνία μας με το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα (MPD) της Ουάσιγκτον, αστυνομικοί υπηρεσίας ανταποκρίθηκαν σε κλήση για ανεπιθύμητους επισκέπτες στην παραπάνω τοποθεσία. «Κατά την άφιξή τους στο σημείο, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, S-1 και S-2, ότι έπρεπε να εξέλθουν από το κτίριο (σ.σ., S =suspect=ύποπτος). Οι S-1 και S-2 αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την τοποθεσία, η οποία είναι ιδιωτικό ιατρείο, και έτσι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο».

Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν αναγράφονται στην επίσημη αναφορά της Αστυνομίας ως S-1 και S-2. Όπως μας ενημέρωσε η Αστυνομία, η αναφορά που μας απέστειλε είναι από το εξεταζόμενο συμβάν, ωστόσο δεν εναπόκειται στη δικαιοδοσία τους να επιβεβαιώνουν ατομικό ιστορικό σύλληψης προσώπων.

Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσιγκτον και λάβαμε το αντίγραφο της σύνοψης της υπόθεσης. Στην περιγραφή του περιστατικού αναγράφεται πως κατά την άφιξη της Αστυνομίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη ομάδας περίπου 8 ατόμων εξωτερικά του κτιρίου να διαμαρτύρονται κατά της κλινικής. Εντός της ιδιωτικής κλινικής, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν από την υπάλληλο υποδοχής ότι είχε ζητηθεί επανειλημμένως στους κατηγορούμενους, Christopher Moscinski (σ.σ. ο ιερομόναχος που εμφανίζεται στο βίντεο) και Will Goodman, να εγκαταλείψουν την τοποθεσία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, κ. Reza Sabaii. Εφόσον οι αστυνομικοί έδωσαν επίσημες προειδοποιήσεις, τις οποίες οι κατηγορούμενοι αγνόησαν, προχώρησαν σε συλλήψεις για παράνομη είσοδο (καταπάτηση) και τους μετέφεραν στις αρμόδιες εγκαταστάσεις.

Μαζί τους εντός της κλινικής βρισκόταν και ένα ακόμη μέλος της Red Rose Rescue, η Joan McKee, η οποία δεν συνελήφθη. Βίντεο που εντοπίσαμε στην πλατφόρμα του YouTube κατέγραψε τις διαμαρτυρίες έξω από το Μητροπολιτικό Ιατρικό Κέντρο και στη συνέχεια τις δύο συλλήψεις. Ακόμη, σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της κοινότητας των Φραγκισκανών Μοναχών της Ανανέωσης στο Facebook, έχει δημοσιευθεί το βίντεο που διαμοίρασε ο Κ. Βελόπουλος και συνοδεύεται από δήλωση του ιδίου του ιερομόναχου Fidelis Moscinski (ή Christopher Moscinski) σχετικά με την «επιχείρηση διάσωσης» στην κλινική. Ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες για καταπάτηση και παρεμπόδιση εισόδου σε κλινικές αναπαραγωγικής υγείας σε παρόμοιες «παρεμβάσεις» της Red Rose Rescue σε διάφορες πολιτείες, όπως και ο Will Goodman, επίσης γνωστός για τον ακτιβισμό του κατά των αμβλώσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James άσκησε τον Ιούνιο του 2023 ποινική δίωξη κατά των μελών της Red Rose Rescue για «εισβολή σε κλινικές αναπαραγωγικής υγείας, απειλές κατά του προσωπικού και των κλινικών ιατρών και τρομοκράτηση των ασθενών. Η Red Rose Rescue και τα μέλη της – μεταξύ των οποίων οι Christopher “Fidelis” Moscinski, Matthew Connolly, William Goodman, Laura Gies και John Hinshaw – έχουν επανειλημμένα εισβάλει σε κλινικές αμβλώσεων και έχουν εμποδίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας». Μάλιστα, η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε κλινικές αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών αμβλώσεων, είναι παράνομη σύμφωνα με τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ελεύθερη πρόσβαση στις εισόδους των κλινικών (FACE Act).

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί στην Ουάσιγκτον τον Μάιο του 2020 και παρουσιάζει τη σύλληψη ενός ιερομόναχου για παράνομη είσοδο σε ιδιωτική κλινική υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας. Η σύλληψη του ιερομόναχου Fidelis Moscinski και ενός ακόμη άνδρα έγινε μετά από πολλές παροτρύνσεις, από το προσωπικό και στη συνέχεια από την αστυνομία, των δύο ατόμων να εγκαταλείψουν την κλινική.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.