Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλιό βίντεο σύλληψης νεαρής Παλαιστίνιας στην Ιερουσαλήμ παρουσιάζεται ως πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παλιό βίντεο σύλληψης νεαρής Παλαιστίνιας στην Ιερουσαλήμ παρουσιάζεται ως πρόσφατο

5 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Πλάνα που τραβήχτηκαν χθες δείχνουν μια ομάδα βαριά οπλισμένων ισραηλινών αστυνομικών να επιτίθεται βάναυσα σε ένα 12χρονο κορίτσι στην πλατεία Bab Al Amud στην Ιερουσαλήμ

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ανακριβής. Το βίντεο, αν και πραγματικό, με τον τρόπο που πλαισιώνεται λειτουργεί παραπλανητικά. Μέσω έρευνας βρήκαμε ότι δεν είναι πρόσφατο, αφού χρονολογείται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Από τις αρχές Νοεμβρίου 2023 διαμοιράζεται ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποτίθεται ότι γυρίστηκε πρόσφατα και δείχνει μια ομάδα ισραηλινών αστυνομικών να επιτίθεται βάναυσα σε ένα 12χρονο κορίτσι στην Ιερουσαλήμ. Όπως φαίνεται παρακάτω, αν και το περιστατικό είναι πραγματικό, η πλαισίωση λειτουργεί παραπλανητικά. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Πλάνα που τραβήχτηκαν χθες δείχνουν μια ομάδα βαριά οπλισμένων ισραηλινών αστυνομικών να επιτίθεται βάναυσα σε ένα 12χρονο κορίτσι στην πλατεία Bab Al Amud στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Ξεχωρίσαμε πλάνα από το βίντεο και με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας βρήκαμε δημοσιεύματα (εδώ) και αναρτήσεις (εδώ) στο Χ (πρώην Twitter) με το οπτικοακουστικό υλικό, προερχόμενα από τα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου 2022. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι το υπό εξέταση βίντεο δεν είναι πρόσφατο, ούτε σχετίζεται με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, αναζητήσαμε τη λεζάντα μιας εκ των αναρτήσεων με αποτέλεσμα να μεταφερθούμε σε ένα ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού σταθμού Al Jazeera. Επισημαίνεται ότι το γεγονός έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ, και πιο συγκεκριμένα στην Πύλη της Δαμασκού κατά τη διάρκεια μιας μουσουλμανικής εορτής, εξ ου και το πλήθος κόσμου που διακρίνουμε στο βάθος.

Έχοντας πλέον περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες για αναζήτηση, εντοπίζουμε ένα άρθρο των Times of Israel, σύμφωνα με το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, ενώ η αστυνομία απέφυγε να σχολιάσει το περιστατικό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εικονιζόμενη κοπέλα κατονομάζεται ως “Iman Kiswani”, ηλικίας 15 ετών, ενώ αναφέρεται ότι συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη υπό τον όρο της απέλασής της από την Πύλη της Δαμασκού και την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για 30 ημέρες και με εγγύηση 500 NIS (121,9€).

Η ίδια, μιλώντας στην ενημερωτική σελίδα eye.on.palestine, δήλωσε:

Δεν έχω ιδέα πώς μου επιτέθηκαν τη στιγμή που μπήκα στην Πύλη της Δαμασκού, πολλοί από αυτούς μου επιτέθηκαν και με χτύπησαν.

Παρακάτω παραθέτουμε από διαφορετική λήψη την στιγμή της σύλληψής της από την ισραηλινή αστυνομία:

Πηγή

Συγκρίνοντας την παραπάνω εικόνα με καρέ που απομονώσαμε από το βίντεο, παρατηρούμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, καθώς η κοπέλα φέρει ένα μαύρο ένδυμα με μια λευκή γραμμή στο ύψος του ώμου.

Τέλος, μέσω γεωεντοπισμού βρήκαμε το ακριβές σημείο που έλαβαν χώρα τα επεισόδια, όπως φαίνεται παρακάτω:

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ανακριβής. Το βίντεο, αν και πραγματικό, με τον τρόπο που πλαισιώνεται λειτουργεί παραπλανητικά. Μέσω έρευνας βρήκαμε ότι δεν είναι πρόσφατο, αφού χρονολογείται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας μουσουλμανικής εορτής στην Πύλη της Δαμασκού στην Ιερουσαλήμ και η εικονιζόμενη κοπέλα, ονόματι Iman Kiswani, 15 ετών, συνελήφθη από την ισραηλινή αστυνομία πριν αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.