Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρεπορτάζ του Fox News ΔΕΝ δείχνει στημένη σύλληψη Παλαιστίνιου από τον IDF στα σύνορα της ΓάζαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ρεπορτάζ του Fox News ΔΕΝ δείχνει στημένη σύλληψη Παλαιστίνιου από τον IDF στα σύνορα της Γάζας

18 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει ανταποκριτή του Fox News να προσποιείται ότι οι στρατιώτες συνέλαβαν με επιτυχία έναν από τους μαχητές της Χαμάς και τον ανάγκασαν να γδυθεί. Ωστόσο, μετά από λίγα δευτερόλεπτα το ίδιο άτομο φαίνεται να επιστρέφει και να ντύνεται.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το καρέ στο οποίο βασίζεται ο ισχυρισμός δεν δείχνει τον Παλαιστίνιο να ντύνεται, αλλά να βγάζει το παντελόνι του πριν συλληφθεί. Η σύλληψη δεν ήταν στημένη, ενώ μεταδόθηκε και από άλλα μεγάλα διεθνή μέσα. Ο ρεπόρτερ του Fox News δημοσίευσε το αυθεντικό, ακατέργαστο βίντεο, στο οποίο βλέπουμε τη στιγμή που ο κρατούμενος βγάζει το παντελόνι του πριν συλληφθεί από τον IDF. Η παραπλανητική ερμηνεία προήλθε από εσφαλμένη επεξεργασία του βίντεο από το Fox News, που διατάραξε τη χρονική ακολουθία των γεγονότων.

Τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται ένα βίντεο στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό πως το αμερικάνικο κανάλι Fox News σκηνοθέτησε σύλληψη Παλαιστίνιου μαχητή της Χαμάς μαζί με τον ισραηλινό στρατό. Ο ισχυρισμός με το επίμαχο βίντεο διαμοιράστηκε από το παλαιστινιακό ενημερωτικό μέσο Quds News Network στο X, συγκεντρώνοντας 2.8 εκατομμύρια προβολές, αλλά και από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, ενώ υπήρξε και βίντεο με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό στο X, που είχε 15.8 εκατομμύρια προβολές τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Εκτός αυτών, το βίντεο με τον εν λόγω ισχυρισμό κοινοποιήθηκε και στο προφίλ του Γενικού Γραμματέα του κινήματος “Πνοή Δημοκρατίας“, Μιχαήλ Πατσίκα, στο Facebook και το X.

Αναπαραγωγές στο διαδίκτυο: megafono.gr

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο του ισχυρισμού:

Τι ισχύει

Αυτό το βίντεο μεταδόθηκε πράγματι στον αέρα του Fox News στις 12 Οκτωβρίου 2023, ενώ αργότερα μεταδόθηκε το ίδιο και στο Sky News Australia, από όπου βλέπουμε πως έχει ληφθεί και το βίντεο του ισχυρισμού. 

Το βασικό “τεκμήριο” του ισχυρισμού έγκειται στο γεγονός ότι, αφότου η κάμερα έχει δείξει γυμνό τον Παλαιστίνιο και με δεμένα μάτια και χέρια απομακρύνεται από το σημείο συνοδεία του ισραηλινού στρατού, στο τέλος του βίντεο εμφανίζεται ένα καρέ στο πλάνο το οποίο δείχνει τον Παλαιστίνιο με βγαλμένο το μισό παντελόνι. Στον ισχυρισμό υποστηρίζεται πως τούτο το καρέ “μαρτυρά” ότι επρόκειτο για στημένο ρεπορτάζ μίας σκηνοθετημένης σύλληψης από τον IDF και πως ο εν λόγω άνδρας είναι ηθοποιός που έβαζε το παντελόνι του μόλις είχε ολοκληρώσει το “ρόλο” του. Μάλιστα, το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία καθώς έχουν τοποθετηθεί κόκκινα βελάκια για να επισημάνουν το εν λόγω καρέ.

Ακολουθούν τα δύο στιγμιότυπα που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη του ισχυρισμού περί σκηνοθεσίας:

Όπως φαίνεται πράγματι, τα πλάνα που προβλήθηκαν στο Fox News (και σε άλλα μέσα ενημέρωσης μετά από αυτό) είχαν μονταριστεί και κοπεί. Στα πλάνα του Fox News, το καρέ στο οποίο άνδρας βγάζει το παντελόνι εμφανίζεται όντως μετά από τα πλάνα με τον ίδιο να μεταφέρεται γυμνός και δεμένος σε μάτια και χέρια από τον IDF. Ως εκ τούτου, φάνηκε ότι αυτό συνέβη αφότου του δέσανε τα μάτια και τα χέρια και τον απομάκρυναν. Επομένως, λόγω αυτής της λανθασμένης επεξεργασίας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως το συμβάν ήταν σκηνοθετημένο.

Στον ισχυρισμό δηλώνεται πως το τελευταίο καρέ δείχνει τον άνδρα να βάζει ξανά το παντελόνι του, κάτι που ωστόσο δεν γίνεται αντιληπτό, καθώς εκείνη τη στιγμή μπαίνει μπροστά του Ισραηλινός στρατιώτης, κάνοντας νεύμα στους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν.

Στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο του ισχυρισμού με Ισραηλινό στρατιώτη να κάνει νεύμα στους δημοσιογράφους

Στο 01:12 του βίντεο, ενώ ο ρεπόρτερ του Fox μεταδίδει τα γεγονότα, εμφανίζεται το καρέ με τον Παλαιστίνιο να γδύνεται, κάτι που προκάλεσε την αμφισβήτηση, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν μετακινήθηκε η κάμερα δείχνοντάς τον, αλλά φαίνεται πως το πλάνο εμφανίζεται ξαφνικά, λόγω λανθασμένου μοντάζ. Επικοινωνήσαμε με το Fox News για την επιβεβαίωση αυτού και μόλις λάβουμε απάντηση θα ενημερώσουμε το άρθρο.

Σε απάντηση εκπροσώπου του Fox στην ιστοσελίδα ελέγχου ειδήσεων Politifact, επιβεβαιώνεται ότι το ακατέργαστο βίντεο δείχνει τον άνδρα να γδύνεται πριν τη σύλληψή του από τον ισραηλινό στρατό και τονίζεται πως το καρέ που φαίνεται με τον Παλαιστίνιο να βγάζει το παντελόνι του αφότου ο ρεπόρτερ ολοκληρώνει τη φράση του “Here near to the Gaza border” (στο 01:12), αποτελεί παράβλεψη που έγινε στο μοντάζ.

Ο ρεπόρτερ που βλέπουμε στο βίντεο του Fox News, ονόματι Trey Yingst, διέψευσε τον ισχυρισμό δημοσιεύοντας στις 22 Νοεμβρίου 2023 το αυθεντικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πλήρες και ακατέργαστο βίντεο που κοινοποίησε, έδειξε ότι ο κρατούμενος γδύθηκε πριν περικυκλωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι έπειτα του έδεσαν τα μάτια και του πέρασαν χειροπέδες. Περιγράφοντας τα μη επεξεργασμένα πλάνα του Fox News, ο Trey Yingst έγραψε στη λεζάντα της δημοσίευσης στο X και το Instagram:

«Υπάρχει μια ανάρτηση σχετικά με το ρεπορτάζ μας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το βίντεο από τις 12 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι ο άνδρας είναι ηθοποιός κρίσεων. Εδώ είναι ολόκληρο το ακατέργαστο βίντεο. Μπορείτε να δείτε τον άνδρα που συνελήφθη να βγάζει τα ρούχα του, πριν τεθεί υπό κράτηση. Η αλήθεια είναι σημαντική».

Παρακάτω παρατίθεται το αυθεντικό βίντεο από τη στιγμή (00:03-00:013) που ο Παλαιστίνιος γδύνεται προτού συλληφθεί. Η συγκεκριμένη στιγμή, όπως λέγεται στον ισχυρισμό, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να δείχνει τον κρατούμενο να ντύνεται ωστόσο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς βγάζει το παντελόνι του.

Μέσω αυτού του βίντεο που δεν έχει επεξεργαστεί ή κοπεί, βλέπουμε πως η αλληλουχία των γεγονότων ήταν ως εξής: Ο κρατούμενος βγάζει το μαύρο του παντελόνι, την ίδια στιγμή Ισραηλινός στρατιώτης κάνει νόημα στους δημοσιογράφους να φύγουν, ο κρατούμενος στέκεται προσωρινά όρθιος και έπειτα εξαναγκάζεται να ξαπλώσει στο έδαφος για να τον συλλάβουν οι Ισραηλινοί. 

Από τα παραπάνω στιγμιότυπα οθόνης, γίνεται αντιληπτό ότι η στιγμή που ο κρατούμενος βγάζει τα ρούχα του είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που στον ισχυρισμό λέγεται ότι ντύνεται. Επομένως, πρόκειται για τοποθέτηση του κλιπ σε λανθασμένο χρονικό σημείο.

Επιπρόσθετα, το ίδιο ρεπορτάζ βλέπουμε και από το CBS News ενώ στο βίντεο που παρατίθεται, εντοπίζουμε τον ίδιο άντρα να βγάζει την μπλούζα του (02:04-02:10). Στο 2:07 και ενώ το πλάνο δείχνει τον άνδρα στο έδαφος έτοιμο να βγάλει την μπλούζα του, η ρεπόρτερ Holly Williams ακούγεται να αναφέρει:

«Οι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει έναν άνδρα που βρίσκεται στο έδαφος».

Ακολούθως, εμφανίζεται στο πλάνο μία υπολοχαγός του ισραηλινού στρατού, ονόματι Masha Michelson, λέγοντας: 

«Υπήρχε ένα άτομο, συνελήφθη. Είχε ένα μαχαίρι. Όλα είναι υπό έλεγχο».

Έπειτα, η ρεπόρτερ συμπλήρωσε:

«Ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα ανακρίνεται».

Στιγμιότυπο οθόνης από το ρεπορτάζ του CBS News

Στο ρεπορτάζ του Sky News που δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023 ο ανταποκριτής Stuart Ramsay ανέφερε στο 01:34:

«Σηκώθηκαν πολυβόλα, ο ύποπτος καλείται να γδυθεί. Ανησυχούν ότι έχει γιλέκο αυτοκτονίας. Είχε βγει με ένα μαχαίρι στο χέρι. Στη συνέχεια, ο άνδρας αναγκάζεται να πέσει στο πάτωμα και του δένουν τα μάτια».

Στιγμιότυπο οθόνης από το ρεπορτάζ του Sky News

Στο αντίστοιχο ρεπορτάζ του NBC, ο ανταποκριτής μετέδιδε τη στιγμή της σύλληψης, λέγοντας στο 01:45:

«Ισραηλινά στρατεύματα τρέχουν προς την άλλη μεριά του φεστιβάλ, ακούστηκαν πυροβολισμοί φαίνεται ότι κάποιος έχει έρθει». Έπειτα ακούγεται ο εκφωνητής να λέει: «Αυτός ο Παλαιστίνιος κρατούσε ένα μαχαίρι σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και εξαναγκάστηκε να ξαπλώσει στο έδαφος. Συνελήφθη άμεσα».

Στιγμιότυπο οθόνης από το ρεπορτάζ του NBC News

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω στοιχεία εξάγουμε το συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Δεν στοιχειοθετείται η σκηνοθεσία της σύλληψης του Παλαιστίνιου σε συνέργεια του IDF και του καναλιού Fox News. 

Στον ισχυρισμό επισημαίνεται “παγωμένο” καρέ που δείχνει τον Παλαιστίνιο να έχει βγάλει το παντελόνι του κατά το ήμισυ. Αυτό το καρέ ωστόσο έχει τοποθετηθεί εξαρχής λανθασμένα σε εκείνο το σημείο του βίντεο. Σε δημοσίευση του ρεπόρτερ του Fox News που κάλυψε το εν λόγω ρεπορτάζ, εντοπίζουμε τη διάψευση του ισχυρισμού, που τεκμηριώνεται με την παράθεση του αυθεντικού, ακατέργαστου βίντεο από το περιστατικό. Σε αυτό φαίνεται ότι ο άνδρας πρώτα βγάζει το παντελόνι του και έπειτα ρίχνεται στο έδαφος για να συλληφθεί. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζεται η ορθή χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Τέλος, την είδηση της σύλληψης του εν λόγω άνδρα μετέδωσαν και άλλα μέσα ενημέρωσης, παραθέτοντας πλάνα από άλλες οπτικές γωνίες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.