Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Τζο Μπάιντεν ΔΕΝ χαιρέτησε “αόρατους φίλους του” μετά από ομιλία του στο ΜιλγουόκιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Τζο Μπάιντεν ΔΕΝ χαιρέτησε “αόρατους φίλους του” μετά από ομιλία του στο Μιλγουόκι

31 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να χαιρετάει αόρατους ανθρώπους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Στο διαμοιραζόμενο βίντεο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρετάει το κοινό που καθόταν από πίσω του, εκτός πλάνου, και τον χειροκροτούσε μετά τη λήξη της ομιλίας του.

Τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο Τζο Μπάιντεν μετά από ομιλία του. Στις δημοσιεύσεις υπονοείται πως ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρετάει αόρατους ανθρώπους μόλις τελειώνει την ομιλία του. Παρόμοιους ισχυρισμούς σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν έχουμε καταρρίψει στο παρελθόν (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει 

Το βίντεο του ισχυρισμού απεικονίζει τη λήξη της ομιλίας του Τζο Μπάιντεν, στην πόλη Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, για το Εθνικό Εμπορικό Επιμελητήριο των Αφροαμερικανών (National Black Chamber of Commerce). Στις 20 Δεκεμβρίου 2023 μεταδόθηκε ζωντανά η ομιλία του Αμερικανού προέδρου από το κανάλι CNBC Television στο You Tube. 

Προτού ξεκινήσει η ομιλία του Τζο Μπάιντεν, βλέπουμε πως πίσω από το βήμα, στο οποίο μιλούσε αυτός και οι προηγούμενοι ομιλητές, υπήρχε κοινό που καθόταν σε θέσεις, όπως φαίνεται στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης που τραβήξαμε (χρονικά σημεία στο βίντεο: 26:27, 46:26). 

Στιγμιότυπα οθόνης πριν και κατά την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στην αίθουσα

Σε άλλο στιγμιότυπο οθόνης, τη στιγμή που ο Μπάιντεν χαιρετάει το κοινό και αποχωρεί εμφανίζεται ένα χέρι στην άκρη του πλάνου, προδίδοντας πως υπήρχε κόσμος που απλά δεν έπιανε η κάμερα εκείνη τη στιγμή.

Στιγμιότυπο οθόνης από τη στιγμή της αποχώρησης του Μπάιντεν (χρονικό σημείο: 1:04:24)

Τέλος, αφότου ο Μπάιντεν αποχώρησε από την αίθουσα, το πλάνο άνοιξε και φάνηκε – πάλι – ξεκάθαρα πως υπήρχαν θέσεις και κοινό πίσω από το βήμα των ομιλητών, με τους θεατές να σηκώνονται και να αποχωρούν επίσης.

Στιγμιότυπο οθόνης αφότου ο Μπάιντεν έχει αποχωρήσει και το κοινό ετοιμάζεται να φύγει (χρονικό σημείο: 1:05:06)

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ο Μπάιντεν δεν χαιρετούσε κάποιον αόρατο φίλο του όπως υπονοείται στον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρετούσε το κοινό που τον χειροκροτούσε αποχωρώντας από την αίθουσα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.