Ποιοι είμαστε
Αρχική Ενάντια στο ακροδεξιό AfD κι όχι υπέρ των αγροτών η διαδήλωση στο ΒερολίνοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ενάντια στο ακροδεξιό AfD κι όχι υπέρ των αγροτών η διαδήλωση στο Βερολίνο

25 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ: Εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί αγρότες «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Βερολίνου και ζητούν την παραίτηση Σολτς! Τα δύο τελευταία χρόνια έχει «στήσει στον τοίχο» τους αγρότες και όχι μόνο...

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δείχνει τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024 στο Βερολίνο, κατά την οποία περισσότεροι από 100.000 Γερμανοί πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στο ακροδεξιό AfD και τα φερόμενα σχέδιά τους για μαζικές απελάσεις πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Πληθώρα χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι βίντεο από μαζική διαδήλωση στο Βερολίνο δείχνει πλήθος που διαδηλώνει ενάντια στην κυβέρνηση, ζητώντας την παραίτηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς για τη στάση του απέναντι στους αγρότες. Στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει τη διαδήλωση του Βερολίνου, που έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο της γενικευμένης αντίδρασης των Γερμανών ενάντια στα σχέδια του ακροδεξιού AfD για μαζικές απελάσεις πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: pronews.gr, iskra.gr, epilekta.com, taxalia.blogspot.com, pulianews.blogspot.com, edopieria.blogspot.com, workenter.gr, s-fotopoulos.gr

Πλαίσιο

Στις 22 Ιανουαρίου 2024, ένα βίντεο που δείχνει μια μαζική διαδήλωση, άρχισε να διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι “εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί αγρότες πλημμύρισαν τους δρόμους του Βερολίνου ζητώντας την παραίτηση του Σολτς“.

Το βίντεο γνώρισε αρχικά μεγάλη διάδοση στο X (πρώην Twitter) από τον λογαριασμό “Concerned Man” και αναπαράχθηκε στα ελληνικά πρώτα από τον λογαριασμό “Καθίκι“, την ανάρτηση του οποίου κοινοποίησε και η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, στον προσωπικό της λογαριασμό στο X.

Μπορείτε να δείτε το εξεταζόμενο βίντεο εδώ:

Τον ψευδή ισχυρισμό αναπαρήγαγαν, επίσης, και ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Focus FM Στέφανος Δαμιανίδης (ο οποίος έχει παραπλανήσει ξανά στο παρελθόν σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Γερμανών αγροτών), καθώς και μέλη της Ελληνικής Λύσης, όπως ο βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής Στέλιος Φωτόπουλος, στην προσωπική του ιστοσελίδα, και ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Πιπεργιάς.

Ο ψευδής ισχυρισμός του Στέφανου Δαμιανίδη, που συνόδευσε το εξεταζόμενο βίντεο, λειτούργησε παραπλανητικά και για μερίδα ελληνικών μέσων, όπως το Pro News και το Iskra, μεταξύ άλλων, τα οποία συμπεριέλαβαν στα δημοσιεύματά τους την ανάρτησή του χρησιμοποιώντας την ως τη μοναδική πηγή πληροφόρησης. Τέλος, εξίσου σημαντική ήταν η διάδοση του ισχυρισμού μεταξύ χρηστών του Facebook. (Παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ).

Τι ισχύει

Με τη χρήση της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας και της χρήσης λέξεων – κλειδιών εντοπίσαμε το εξεταζόμενο βίντεο στη σελίδα του μέσου παραγωγής ντοκιμαντέρ RED στους επίσημους λογαριασμούς του στο Instagram και το X.

Παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο της περιγραφής:

Μετάφραση: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού AfD αυτό το Σαββατοκύριακο. Η μεγαλύτερη διαμαρτυρία συνέβη στο Μόναχο με 250.000 συμμετέχοντες, ακολουθούμενη από την πρωτεύουσα Βερολίνο με πολύ περισσότερους από 100.000. Τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις καταγράφηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, με δεκάδες χιλιάδες να γεμίζουν τους δρόμους των περισσότερων μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Φρανκφούρτης, της Κολωνίας και του Ανόβερου.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν απάντηση στις αποκαλύψεις για τη μυστική συνάντηση του AfD με το φασιστικό Κίνημα των Ταυτοτιστών. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επιδίωξη μιας πολιτικής “επαναπατρισμού”, σύμφωνα με την οποία άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών πολιτών, θα απελαύνονται.

Παραθέτουμε το βίντεο του ενημερωτικού μέσου RED από το Instagram, το οποίο παρουσιάζει τις μαζικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας ενάντια στο AfD, με το επίμαχο απόσπασμα από το Βερολίνο να εντοπίζεται στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα:

Επιπλέον, το εξεταζόμενο βίντεο αναρτήθηκε και από το SPD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Tik Tok, το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2024, με το κείμενο της περιγραφής να αναφέρει: “Ευχαριστούμε όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία αυτό το Σαββατοκύριακο“. Το SPD συμμετείχε στη διαδήλωση από κοινού με πολλές άλλες οργανώσεις. [πηγή]

Το βίντεο διακινήθηκε, τέλος, και στο YouTube, το X και το Reddit, με τους χρήστες να το τοποθετούν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων ενάντια στο ακροδεξιό AfD και δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αναρτημένο πριν τις 21 Ιανουαρίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη διαδήλωση στο Βερολίνο. Ειδικότερα, η διαδήλωση του Βερολίνου έλαβε χώρα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 στον χώρο μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της αστυνομίας είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 άτομα. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Συνεπώς, το εξεταζόμενο βίντεο δεν δείχνει συγκέντρωση υπέρ των αγροτών, αλλά τη μαζική διαδήλωση του Βερολίνου στις 21 Ιανουαρίου 2024, ενάντια στα σχέδια του ακροδεξιού AfD για μαζικές απελάσεις Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. [πηγή]

Το βίντεο δείχνει τη διαδήλωση της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2024 στο Βερολίνο, ενάντια στο ακροδεξιό AfD
Πλαίσιο διαδηλώσεων

Στις 10 Ιανουαρίου 2024, δημοσίευμα του γερμανικού ερευνητικού μέσου διασταύρωσης ψευδών ειδήσεων Correctiv έφερε στο φως ένα φερόμενο σχέδιο νεοναζί εξτρεμιστών και πολιτικών του ακροδεξιού κόμματος AfD για “επαναμετανάστευση” και εκτοπισμό εκατομμυρίων Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε ένα “πρότυπο” κράτος της Βόρειας Αφρικής. Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα του Correctiv στα αγγλικά εδώ.

Το δημοσίευμα του ερευνητικού μέσου Correctiv

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ενώ μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στις μεγάλες γερμανικές πόλεις με συνθήματα κατά του “ναζισμού” και του “φασισμού”, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τα 1.4 εκατομμύρια συμμετεχόντων.

Στιγμιότυπα από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Κολωνία, το Αμβούργο και το Μόναχο

Τις μαζικές διαδηλώσεις στήριξαν με την παρουσία τους τοπικοί και ομοσπονδιακοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους διαδηλωτές.

Μετάφραση: Είμαι ευγνώμων που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία αυτές τις μέρες – κατά του ρατσισμού, της ρητορικής του μίσους και υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας. Αυτό μας δίνει κουράγιο και μας δείχνει: Εμείς οι δημοκράτες είμαστε πολλοί – πολύ περισσότεροι από εκείνους που θέλουν να διχάσουν.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί ότι το εικονιζόμενο βίντεο δείχνει μια λαοθάλασσα από αγρότες ή διαδηλωτές υπέρ των αγροτών που εναντιώνονται στις πολιτικές της κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτηση Σολτς είναι ψευδείς. Το βίντεο δείχνει τη μαζική διαδήλωση του Βερολίνου, όπου 100.000 Γερμανοί πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στο ακροδεξιό AfD και τα φερόμενα σχέδια για μαζικές απελάσεις πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.