Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η μητρική φιγούρα δεν «επέστρεψε» στις συσκευασίες γάλακτος της ΔΕΛΤΑ: δεν αφαιρέθηκε ποτέΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η μητρική φιγούρα δεν «επέστρεψε» στις συσκευασίες γάλακτος της ΔΕΛΤΑ: δεν αφαιρέθηκε ποτέ

14 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός:

Μετά από πιέσεις καταναλωτών και χρηστών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η μητρική φιγούρα επέστρεψε στις συσκευασίες γάλακτος της ΔΕΛΤΑ.

Συμπέρασμα:

Η μητρική φιγούρα ουδέποτε αφαιρέθηκε από τις συσκευασίες της γαλακτοβιομηχανικής εταιρείας. Σε πρόσφατη αλλαγή των συσκευασιών της σειράς γάλακτος «μμμMILK Οικογενειακό», η ΔΕΛΤΑ κυκλοφόρησε πέντε νέες συσκευασίες, κάθε μια με τη δική της ξεχωριστή εικόνα. Μόνο σε μια εξ αυτών παρουσιάζεται ένας πατέρας με την κόρη του, με τις υπόλοιπες τέσσερις να περιλαμβάνουν τη μητρική φιγούρα. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΔΕΛΤΑ μιλώντας στα Ellinika Hoaxes, σκοπός των εικόνων στις νέες συσκευασίες της εταιρείας είναι να παρουσιάσουν διάφορες στιγμές της οικογένειας μέσα στην μέρα, και όχι να υπονομεύσουν τον ρόλο της μητέρας μέσα σε αυτήν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, ξεκίνησε η αναπαραγωγή νέου ισχυρισμού αναφορικά με τις συσκευασίες προϊόντων της γαλακτοβιομηχανικής εταιρείας ΔΕΛΤΑ, συγκεκριμένα σχετικά την «επιστροφή» της μητρικής φιγούρας σε αυτές. Αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημοσιεύματα σε ιστοτόπους ισχυρίζονται πως οι αντιδράσεις του κόσμου οδήγησαν στην επιστροφή της μητέρας στις εικόνες των συσκευασιών γάλακτος της εταιρείας. Ωστόσο, όπως ήδη εξετάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η μητρική φιγούρα ουδέποτε αφαιρέθηκε από τις συσκευασίες της ΔΕΛΤΑ.

Παραδείγματα: makeleio.gr, triklopodia.gr, indobserver.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Το νέο ισχυρισμό αναπαρήγαγε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ:

Τι ισχύει

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, με τίτλο «Αφαιρείται η μητρική φιγούρα από τις συσκευασίες προϊόντων της ΔΕΛΤΑ;» ο αρχικός ισχυρισμός περί αφαίρεσης της μητέρας από τις συσκευασίες της εταιρείας ήταν ψευδής.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας ΔΕΛΤΑ, όπου παρουσιάζονται όλες οι συσκευασίες της, βλέπουμε οι νέες συσκευασίες γάλακτος της σειράς προϊόντων «μμμMILK Οικογενειακό», κάθε μια με δική της εικόνα:

Πηγή εικόνας: delta.gr

Επιπροσθέτως, στην παρακάτω φωτογραφία, την οποία μας απέστειλε η υπεύθυνη επικοινωνίας της DELTA FOODS SA κ. Παφίλη για τους σκοπούς του προηγούμενου άρθρου μας, διακρίνονται οι νέες συσκευασίες της σειράς, πλήρους και ελαφρού γάλακτος, σε ένα ή ενάμιση λίτρο, με ή χωρίς λακτόζη, με κάθε συσκευασία να έχει διαφορετική εικόνα. H επίμαχη εικόνα, που δείχνει έναν πατέρα με την κόρη του, εμφανίζεται μόνο στη συσκευασία του ενός λίτρου πλήρες γάλακτος της σειράς «μμμMILK Οικογενειακό»:

Όπως είχαμε γράψει, στην εικόνα παρατηρούμε πως κάθε συσκευασία διαφέρει ως προς το σχέδιο που φέρει πάνω της. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, βλέπουμε:

  • μία πυρηνική οικογένεια με πατέρα, μητέρα, γιο και κόρη
  • έναν πατέρα με την κόρη του, στην συσκευασία του ισχυρισμού
  • ξανά μία οικογένεια με πατέρα, μητέρα και δύο παιδιά
  • έναν πατέρα και μια μητέρα με ένα παιδί
  • ένα ζευγάρι μόνο του, χωρίς παιδιά

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις εμπίπτουν στην κατηγορία μιας οικογένειας. Τέσσερις από τις πέντε συσκευασίες περιλαμβάνουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μία μητρική φιγούρα, συνεπώς δεν μπορεί να σταθεί ο ισχυρισμός πως η ΔΕΛΤΑ είχε αποπειραθεί να «εξαφανίσει» τη μητρική φιγούρα από τις συσκευασίες της.

Τα Ellinika Hoaxes, για τους σκοπούς του προηγούμενου άρθρου μας, επικοινώνησαν με εκπρόσωπο Τύπου της ΔΕΛΤΑ, η οποία μας απάντησε πως αυτή η αλλαγή, που έχει τεθεί σε ισχύ για περίπου δύο εβδομάδες, δεν αποτελεί κάποια δήλωση ως προς τα οικογενειακά πρότυπα. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, σκοπός της ανανέωσης ήταν «να απεικονίσουμε όσες περισσότερες στιγμές μιας ελληνικής οικογένειας».

Παρόμοια απάντηση έχει δοθεί από την εταιρεία και σε σχόλια ανάρτησής της στο Facebook:

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως οι ισχυρισμοί, ανάμεσα τους και η ανάρτηση του κ. Βελόπουλου, συνοδεύονται από φωτογραφίες στις οποίες είτε παρουσιάζονται αποκλειστικά, είτε συμπεριλαμβάνονται παλαιότερες συσκευασίες της σειράς «μμμMILK Οικογενειακό» της ΔΕΛΤΑ, οι οποίες στο σύνολο τους έχουν την ίδια εικόνα, μιας οικογένειας με ένα αντρόγυνο και δύο παιδιά:

Στην παρακάτω σύγκριση διακρίνεται η διαφορά ανάμεσα στις παλαιότερες και νέες συσκευασίες:


Αριστερά, σε κόκκινο πλαίσιο: η παλαιά συσκευασία της σειράς «μμμMILK Οικογενειακό»
Δεξιά: οι νέες συσκευασίες της σειράς, με διαφορετική εικόνα ανάλογα με τον τύπο γάλακτος

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός πως η μητέρα «επέστρεψε» στις συσκευασίες της ΔΕΛΤΑ, μετά από πιέσεις χρηστών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την υποτιθέμενη αφαίρεσή της, είναι παραπλανητικός. Η μητρική φιγούρα ουδέποτε αφαιρέθηκε από τις συσκευασίες της γαλακτοβιομηχανικής εταιρείας. Σε πρόσφατη αλλαγή των συσκευασιών της σειράς γάλακτος «μμμMILK Οικογενειακό», η ΔΕΛΤΑ κυκλοφόρησε πέντε νέες συσκευασίες, κάθε μια με τη δική της ξεχωριστή εικόνα. Μόνο σε μια εξ αυτών παρουσιάζεται ένας πατέρας με την κόρη του, με τις υπόλοιπες τέσσερις να περιλαμβάνουν τη μητρική φιγούρα. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΔΕΛΤΑ μιλώντας στα Ellinika Hoaxes, σκοπός των εικόνων στις νέες συσκευασίες της εταιρείας είναι να παρουσιάσουν διάφορες στιγμές της οικογένειας μέσα στην μέρα, και όχι να υπονομεύσουν τον ρόλο της μητέρας μέσα σε αυτήν.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.