Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός αναφορικά με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ΝταβόςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής ισχυρισμός αναφορικά με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Νταβός

19 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο WEF του 2024 πως: «Πρέπει να αποκτήσουμε τον έλεγχο όλων των πληροφοριών στο διαδίκτυο».

Συμπέρασμα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο πρόσφατο WEF, ουδέποτε ανέφερε πως πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των πληροφοριών που κυκλοφορούν στον διαδικτυακό ιστό, παρά στάθηκε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ένας ισχυρισμός άρχισε να διαδίδεται στις αρχές του 2024 αναφορικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός. 

Μετά την πρόσφατη ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι ψευδείς ισχυρισμοί και συνωμοσιολογίες. Μερικά παραδείγματα μπορείτε να δείτε σε πρόσφατα άρθρα μας εδώ κι εδώ

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: anazitiseis.gr, molwnlave.net

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις εξεταζόμενες δημοσιεύσεις διαβάζουμε: 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο WEF: «Πρέπει να αποκτήσουμε τον έλεγχο όλων των πληροφοριών στο Διαδίκτυο».

Το βίντεο της ομιλίας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διάρκειας 29 λεπτών, βρίσκεται αναρτημένο στο κανάλι του WEF στο YouTube από τις 16 Ιανουαρίου 2024, ενώ η απομαγνητοφώνησή της, υπάρχει στην ιστοσελίδα του WEF. Μετά από εξέταση αυτής, δεν προκύπτει πουθενά πως η φον ντερ Λάιεν έκανε τη δήλωση που της αποδίδεται στον ισχυρισμό.

Το βίντεο:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στάθηκε σε διάφορους θεματικούς άξονες, μεταξύ άλλων αναφερόμενη στους κινδύνους που υπάρχουν και θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια την επιχειρηματική κοινότητα και τον πλανήτη γενικότερα, με αφορμή την έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους (Global Risks Report, αρχειοθετημένη εδώ). Όπως επεσήμανε, ο βασικός κίνδυνος των επόμενων ετών δεν είναι οι συγκρούσεις ή η κλιματική αλλαγή αλλά η παραπληροφόρηση. Πιο συγκεκριμένα, στο 01:46 είπε:

«Για την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, η κορυφαία ανησυχία για τα επόμενα δύο χρόνια δεν είναι οι συγκρούσεις ή το κλίμα, αλλά η παραπληροφόρηση, ακολουθούμενη στενά από την πόλωση στις κοινωνίες μας».

Έπειτα, στο 16:10, ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Κλάους, επιτρέψτε μου να επανέλθω στην υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία της Παγκόσμιας Έκθεσης Κινδύνου. Η παραπληροφόρηση ήταν το επίκεντρό μας από την αρχή της θητείας μου. Με τον νόμο μας για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ορίσαμε την ευθύνη των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών για το περιεχόμενο που προωθούν και διαδίδουν Ευθύνη απέναντι στα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες που αποτελούν στόχο της ρητορικής μίσους, αλλά και ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες μας στο σύνολό τους. Επειδή τα όρια μεταξύ διαδικτυακού και μη διαδικτυακού χώρου γίνονται όλο και πιο λεπτά, και οι αξίες που αγαπάμε εκτός διαδικτύου θα πρέπει να προστατεύονται και στο διαδίκτυο. Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε αυτή τη νέα εποχή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, η Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τοποθετεί την Τεχνητή Νοημοσύνη ως έναν από τους κορυφαίους πιθανούς κινδύνους για την επόμενη δεκαετία».

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει σε κανένα σημείο πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για “έλεγχο όλων των πληροφοριών του διαδικτύου”.

Επικοινωνήσαμε με εκπροσώπους του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε απάντησή τους μας παρέπεμψαν στην απομαγνητοφωνημένη ομιλία της φον ντερ Λάιεν στο Νταβός (εδώ κι εδώ). Τέλος, αναζήτηση στο διαδίκτυο με λέξεις – κλειδιά για δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν που αφορούν “έλεγχο όλων των πληροφοριών στο διαδίκτυο” δεν φέρνει πίσω σχετικό αποτέλεσμα, διότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Μετά από εξέταση της ομιλίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρόσφατη συνάντηση του WEF στο Νταβός και αναζήτηση σχετικών δημοσιευμάτων, διαπιστώνεται ότι ουδέποτε έγινε τέτοια δήλωση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για παραποίηση των λεγομένων της περί ανάγκης για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.