Ποιοι είμαστε
Αρχική Συνωμοσιολογία για προειδοποίηση του Bill Gates για το “Turbo-AIDS που πρόκειται να σκοτώσει δισεκατομμύρια”FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Συνωμοσιολογία για προειδοποίηση του Bill Gates για το “Turbo-AIDS που πρόκειται να σκοτώσει δισεκατομμύρια”

5 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Το Turbo-AIDS πρόκειται να σκοτώσει δισεκατομμύρια μετά την κυκλοφορία της νόσου X, προειδοποιεί ο Bill Gates.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί και εντάσσεται στην κατηγορία της συνωμοσιολογίας. Ο Bill Gates ουδέποτε δήλωσε κάτι τέτοιο και οι αναφερόμενες ασθένειες (νόσος X και Turbo-AIDS) δεν υπάρχουν. Η όλη παραφιλολογία ξεκίνησε από εξαιρετικά αναξιόπιστη ιστοσελίδα διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Προσφάτως κυκλοφόρησαν δημοσιεύσεις στα social media που αναφέρουν πως ο Bill Gates προειδοποίησε ότι μία ασθένεια ονόματι “Turbo-AIDS” θα σκοτώσει δισεκατομμύρια κόσμου. Ας δούμε όμως τι ισχύει. 

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στον εξεταζόμενο ισχυρισμό αναφέρεται: 

“Το Turbo-AIDS πρόκειται να σκοτώσει δισεκατομμύρια μετά την κυκλοφορία του Disease X, προειδοποιεί ο Gates Η παγκόσμια ελίτ χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να καυχηθεί για μια σειρά από νέα εμβόλια που ισχυρίζονται ότι θα της επιτρέψουν να αλλάξουν τον κόσμο.‼️ Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ύποπτο, με τη λεγόμενη νόσο Χ να καταδιώκει τον πλανήτη, ενώ η ελίτ εργάζεται σε ένα νέο εμβόλιο για μια ασθένεια που προφανώς δεν υπάρχει.

Αν η πανδημία του Covid μας δίδαξε κάτι, είναι ότι τα νέα εμβόλια πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και η παγκόσμια ελίτ είναι αποφασισμένη να ερημώσει τον κόσμο‼️ Το νέο εμβόλιο του Μπιλ Γκέιτς για τον HIV έχει το AIDS ως πιθανή παρενέργεια που εγείρει το ερώτημα – είναι η νόσος X απλώς VAIDS ντυμένη με φανταχτερά νέα ρούχα;”.

Η νόσος X, είναι μια ονομασία που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Φεβρουάριο του 2018 για να αντιπροσωπεύει ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μελλοντική επιδημία. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί πραγματική νόσο ή ιό αλλά είναι απλώς ορολογία αναφοράς, που χρησιμεύει στον σχεδιασμό υγειονομικών μέτρων και την προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε μια νέα πανδημία που μπορεί να εμφανιστεί μελλοντικά. Σχετικά με την υποτιθέμενη νόσο X, μπορείτε να διαβάσετε πρόσφατο άρθρο μας. 

Αναζητώντας πληροφορίες με λέξεις – κλειδιά για τον εν λόγω ισχυρισμό, εντοπίζεται άρθρο από το The People’s Voice δημοσιευμένο στις 23 Ιανουαρίου 2024. Σε αυτό αναφέρεται ότι “η παγκόσμια ελίτ χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να περηφανευτεί για μια σειρά από νέα εμβόλια που ισχυρίζεται ότι θα της επιτρέψουν να αλλάξει τον κόσμο”. Επίσης, υποστηρίζεται πως “ο Bill Gates σχεδιάζει να σκοτώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους χρησιμοποιώντας το Turbo AIDS από το νέο του εμβόλιο για τον HIV”.

Η ιστοσελίδα The People’s Voice, παλαιότερα γνωστή ως “News Punch“ και ακόμα παλαιότερα ως Your News Wire, είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές συστηματικής διασποράς ψευδών ειδήσεων παγκοσμίως. Παραδείγματα άρθρων μας με τα οποία καταρρίψαμε στο παρελθόν ισχυρισμούς που προήλθαν από δημοσιεύσεις του εν λόγου ιστότοπου μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία ασθένεια με το όνομα “Turbo AIDS”. Όπως και το “Turbo Cancer” (Τούρμπο καρκίνοι), το “Turbo AIDS” δεν υφίσταται ως ιατρικός όρος ή ασθένεια, παρά χρησιμοποιείται κινδυνολογικά, κατά κόρον από ιστοσελίδες συνωμοσιολογικού περιεχομένου, για να χαρακτηρίσει μια κατάσταση νόσησης από Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας – AIDS, καλπάζουσας μορφής. Παλαιότερα έχουμε καταρρίψει ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό που ανέφερε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προκαλεί “τούρμπο καρκίνους”. Το People’s Voice δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της σχετικά με το “Turbo AIDS”. 

Επιπροσθέτως, ο Bill Gates συμμετείχε σε πάνελ στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας στις 17 Ιανουαρίου 2024. Μίλησε επίσης στο CNBC για την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη, όπως εντοπίζουμε σε βίντεο που ανέβασε το αμερικανικό κανάλι στο You Tube στις 16 Ιανουαρίου 2024. 

Ψάχνοντας τις δηλώσεις του, ο Bill Gates δεν ανέφερε τίποτα για εμβόλιο κατά του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS, ή για το “Turbo AIDS”, στο WEF 2024. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος χρηματοδότησε την έρευνα για εμβόλια κατά του AIDS πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Το 1998, έδωσε στη Διεθνή Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά του AIDS (IAVI) 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το 1999 έδωσε άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates (Bill & Melinda Gates Foundation). 

Σε αναζήτησή μας, δεν βρέθηκε πουθενά αναφορά του Gates σε εμβόλια για το AIDS στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5).

Καταληκτικά, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο κατά του HIV, όπως αναφέρει ρητώς το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ενώ έχουν δοκιμαστεί δύο πιθανά εμβόλια κατά του HIV, διαπιστώθηκε ότι προστατεύουν μόνο λίγα άτομα και ότι η προστασία δεν ήταν μακράς διάρκειας. Η έρευνα για το εμβόλιο HIV βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα εμβόλια για τον HIV μοιάζει απίθανο να εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η πηγή του ισχυρισμού αποτελεί μία ιστοσελίδα διαβόητη για τη διασπορά παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας, ενώ έπειτα από έρευνα δεν βρίσκονται δηλώσεις του Bill Gates που να αναφέρουν τα όσα του αποδίδονται. Τέλος, οι αναφορές σε Turbo-AIDS κρίνονται συνωμοσιολογικές, καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη τέτοια ασθένεια.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.