Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο απεικονίζει επίθεση των Χούθι σε πλοία του ΝΑΤΟ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο απεικονίζει επίθεση των Χούθι σε πλοία του ΝΑΤΟ;

12 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει επίθεση των Χούθι σε πλοία του ΝΑΤΟ

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το εν λόγω βίντεο είναι ψεύτικο, καθώς δημιουργήθηκε με τη χρήση περιεχομένου της Bohemia Interactive a.s., μια τσέχικης εταιρείας προγραμματισμού και ανάπτυξης παιχνιδιών. Όπως επισημαίνει ο διαχειριστής του καναλιού στο YouTube, όπου δημοσιεύθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, τα πλάνα δεν είναι πραγματικά, αλλά προέρχονται από το παιχνίδι προσομοίωσης μάχης "Arma 3".

Τον Φεβρουάριο του 2024, μετά τις πολυάριθμες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, άρχισε να αναπαράγεται ένα βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει επιθέσεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης σε αμερικανικά και αγγλικά πλοία. Επιπλέον, διαδίδεται ότι ανάμεσα στα πλοία που επλήγησαν ήταν το αμερικανικό “USS Laboon” και το αγγλικό “HMS Diamond”. Εξετάζοντας τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι, αν και πράγματι σημειώθηκαν απόπειρες επίθεσης κατά των προαναφερθέντων πολεμικών πλοίων, το διαμοιραζόμενο βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τα περιστατικά. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: dimpenews.com, katohika.gr, iskra.gr, romiotispolis.gr, gegonotstomikroskopio.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Laboon, επλήγη από πύραυλο των Χούθι. Σε διεθνή μέσα (εδώ, εδώ) διαβάζουμε ότι, στις 14 Ιανουαρίου 2024, οι Χούθι πραγματοποίησαν απόπειρα χτυπήματος κατά του USS Laboon, το οποίο επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο αντιπλοϊκός πύραυλος, που στόχευε το πλοίο, καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος χωρίς να σημειωθούν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. 

Πηγή

Μετάφραση: Στις 14 Ιανουαρίου, περίπου στις 4:45 μ.μ. (ώρα Σαναά), ένας αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ εκτοξεύθηκε από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν περιοχές της Υεμένης των μαχητών Χούθι προς το USS Laboon (DDG 58), το οποίο επιχειρούσε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Ο πύραυλος καταρρίφθηκε κοντά στις ακτές της Χουντάιντα από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Σε ό,τι αφορά το πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, HMS Diamond, με απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέδωσε τη σκυτάλη στο έτερο πλοίο του στόλου, HMS Richmond. Το HMS Diamond, που συμμετείχε στην επιχείρηση “Φύλακας της Ευημερίας” για την προστασία του διεθνούς εμπορίου από τον Δεκέμβριο του 2023, δέχτηκε πυρά σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις των Χούθι, καταστρέφοντας εννιά drones. 

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps είχε δηλώσει

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Επισκέφθηκα το HMS Diamond τον Ιανουάριο και ευχαρίστησα το προσωπικό του πλοίου για το απίστευτο έργο που επιτελούν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σώζοντας αθώες ζωές και διασφαλίζοντας την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας από τις παράνομες επιθέσεις των Χούθι. Είμαι βέβαιος ότι το HMS Richmond θα συνεχίσει το εντυπωσιακό του έργο.

Η απόφαση αντικατάστασης του πλοίου επήλθε για λόγους συντήρησης και ανεφοδιασμού, χωρίς να διευκρινίζεται αν και σε τι έκταση υπήρχαν υλικές ζημιές. 

Ο Διοικητής του πλοίου, Peter Evans, υποστήριξε:

Τώρα επικεντρωνόμαστε σε μια σύντομη περίοδο συντήρησης και ανεφοδιασμού πυρομαχικών πριν επιστρέψουμε στην αποστολή μας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το βίντεο του ισχυρισμού που εξετάζουμε:

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας μεταφερόμαστε σε ένα βίντεο στο YouTube από τον λογαριασμό USMC. Στις πληροφορίες του καναλιού αναγράφεται ότι το κανάλι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας περιεχόμενο από την Bohemia Interactive a.s., μια τσέχικη εταιρεία προγραμματισμού και ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών.

Πηγή

Για το βίντεο καθαυτό, επισημαίνεται ότι τα πλάνα δεν είναι αληθινά, αλλά προέρχονται από το παιχνίδι προσομοίωσης μάχης “Arma 3”. Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, ο κάτοχος του λογαριασμού τονίζει ότι το βίντεο  δημιουργήθηκε με χρήση περιεχομένου της Bohemia Interactive a.s..

Πηγή

Ψάχνοντας πληροφορίες για το προαναφερθέν παιχνίδι, επαληθεύουμε ότι όντως αποτελεί πόνημα της Bohemia Interactive a.s., αφού δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε από την τσέχικη εταιρεία. 

Πηγή

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το εν λόγω βίντεο είναι ψεύτικο, καθώς δημιουργήθηκε με τη χρήση περιεχομένου της Bohemia Interactive a.s., μια τσέχικης εταιρείας προγραμματισμού και ανάπτυξης παιχνιδιών. Όπως επισημαίνει ο διαχειριστής του καναλιού στο YouTube, όπου δημοσιεύθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, τα πλάνα δεν είναι πραγματικά, αλλά προέρχονται από το παιχνίδι προσομοίωσης μάχης “Arma 3”.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.