Ποιοι είμαστε
Αρχική Πλαστό εξώφυλλο γαλλικού περιοδικού με τον Μακρόν διαμοιράζεται ως αληθινόΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ HOAXES

Πλαστό εξώφυλλο γαλλικού περιοδικού με τον Μακρόν διαμοιράζεται ως αληθινό

5 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού L'Hémicycle παρουσιάζει τον Μακρόν σε σώμα ενός ξεπουπουλιασμένου κοτόπουλου. Το εξώφυλλο συζητήθηκε και σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης.

Συμπέρασμα

Το εξώφυλλο με τον Μακρόν σε σώμα κοτόπουλου είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας από άγνωστο πρόσωπο. Ενώ το εξώφυλλο του περιοδικού όντως εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, αυτή ήταν στην αυθεντική εκδοχή του, χωρίς την παρουσία του Μακρόν.

Στα μέσα Μαρτίου του 2024 κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα υποτιθέμενο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού L’Hémicycle (Το Ημικύκλιο), που υποτίθεται πως δείχνει σκίτσο του Γάλλου Προέδρου σε σώμα ενός κοτόπουλου χωρίς πούπουλα. Το πραγματικό εξώφυλλο του περιοδικού όμως είναι διαφορετικό.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το L’Hémicycle είναι ανεξάρτητο, γαλλικό περιοδικό πολιτικού ενδιαφέροντος με τριμηνιαία κυκλοφορία.

Εξετάζοντας το εξώφυλλο πιο προσεκτικά για στοιχεία, παρατηρούμε πως στο πάνω αριστερά και πάνω δεξιά άκρο αναφέρονται λεπτομέρειες όπως “Hiver 2023” (Χειμώνας 2023) και αριθμός τεύχους το 514.

Μια απλή αναζήτηση στο Google είναι αρκετή για να φανερώσει το πραγματικό εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού, όπου εμφανίζεται ένας “κανονικός” κόκορας. Επισημαίνεται πως ο “γαλατικός κόκορας” (“Le coq Gaulois”) αποτελεί ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας.

Παρατηρούμε πως εκτός της κεντρικής φιγούρας του εξωφύλλου που άλλαξε, πολλές άλλες λεπτομέρειες είναι πανομοιότυπες στις δύο εκδοχές του εξωφύλλου. Εκτός των ενδείξεων της χρονολογίας και αριθμού τεύχους, οι υπότιτλοι κάτω από τον τίτλο του περιοδικού, αλλά και στις τρεις στήλες στο κάτω μέρος του εξωφύλλου, είναι ολόιδιοι.

Αριστερά το ψεύτικο εξώφυλλο, δεξιά το πραγματικό.

Ακόμη, μερικές από τις αναπαραγωγές περιλαμβάνουν και βίντεο από εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης στην υποτίθεται πως συζητήθηκε το εξώφυλλο με τον Μακρόν:

Τα πλάνα είναι από την εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή Face à Face του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου France 24. Με αναζήτηση στο αρχείο των πρόσφατων εκπομπών του προγράμματος, εντοπίζουμε την πραγματική μετάδοση του βίντεο, η οποία προέρχεται από τις 13 Μαρτίου 2024. Παρότι το βίντεο αποτελείται από 16 λεπτά, σχεδόν αμέσως προκύπτει το κομμάτι με τα 39 δευτερόλεπτα από το βίντεο του ισχυρισμού. Η διαφορά το αυθεντικού βίντεο με αυτό των αναπαραγωγών είναι στην λεζάντα: στο δεύτερο έχει προστεθεί τόσο ένα κείμενο με πληροφορίες για τον πόλεμο στη Γάζα, όσο και ένα λογότυπο της εκπομπής που δεν υπάρχει στο αυθεντικό.

Αριστερά η αυθεντική εκδοχή της μετάδοσης, δεξιά η επεξεργασμένη

Ακόμη, και πιο σημαντικά, η αυθεντική εκπομπή παρουσιάζει το εξώφυλλο με τον κόκορα, και όχι με τον Μακρόν, όπως φαίνεται στο ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία μόνο από σειρά ψεύτικων εξωφύλλων που παρουσιάζουν κριτική ή/και διασυρμό σε πολιτικά πρόσωπα. Άλλα πρόσφατα παραδείγματα μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Το εξώφυλλο με τον Μακρόν σε σώμα κοτόπουλου είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας από άγνωστο πρόσωπο. Το περιοδικό L’Hémicycle τοποθέτησε στο εξώφυλλο του 514ου τεύχους του έναν κόκορα, χωρίς καμία αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο. Το εξώφυλλο αναφέρθηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή Face à Face, υλικό της οποίας επίσης επεξεργάστηκε ώστε να φαίνεται πως συζητείται η πειραγμένη εκδοχή του εξωφύλλου.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης