Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε πανδημία;FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Παραδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε πανδημία;

19 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ΠΟΤΕ δεν υπήρξε πανδημία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και εντάσσεται στο φάσμα της συνωμοσιολογίας. Η γερμανική κυβέρνηση ουδέποτε έκανε τέτοια δήλωση περί της πανδημίας της COVID-19, ούτε κανένα κυβερνητικό έγγραφο αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Ο ισχυρισμός προήλθε από το συμπέρασμα περιοδικού στη Γερμανία, που έχει χαρακτηριστεί ως συνωμοσιολογικό, το οποίο ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και όχι οι επιστήμονες ήταν αυτοί που ανέβασαν τον δείκτη επικινδυνότητας της πανδημίας από “μέτρια” σε υψηλή”, έπειτα από δημοσιοποίηση εγγράφων του Ινστιτούτου Υγείας Robert Koch (RKI) από την περίοδο της πανδημίας. Ακολούθως, διαβόητη ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων παραποίησε εντελώς την ιστορία.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε ποτέ πανδημία της COVID-19. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: katohika.gr, ksipnistere.com, amazonios.net

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Όπως διαβάζουμε σε γερμανικά Μέσα (εδώ, εδώ κι εδώ), το θέμα ξεκίνησε από το περιοδικό Multipolar και την αγωγή ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, που είχε ασκήσει, για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της ομάδας κρίσης του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) κατά την περίοδο της πανδημίας, το οποίο αποτελεί ομοσπονδιακή Υπηρεσία και ερευνητικό ινστιτούτο της Γερμανίας, επιφορτισμένο με την πρόληψη και αποτροπή μετάδοσης νόσων. Τον Μάιο του 2021, το συγκεκριμένο περιοδικό υπέβαλε αίτημα, βάσει της γερμανικής νομοθεσίας περί ελευθερίας της πληροφόρησης, για να επιθεωρήσει όλα τα σχετικά έγγραφα. Το περιεχόμενό τους φαίνεται πως έχει εγείρει ερωτήματα στη Γερμανία, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα σχετικά έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί επεξεργασμένα, με διάφορα σημεία στα οποία αναγράφονται ονόματα να έχουν “μαυριστεί”. Επί του παρόντος εκκρεμεί αγωγή αναφορικά με την πλήρη δημοσίευση των εν λόγω πρακτικών. 

Ο νυν Γερμανός Υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, δήλωσε με ανάρτησή του στο X πως τα σημεία τα οποία σβήστηκαν περιέχουν ονόματα υπαλλήλων του RKI και κρύφτηκαν ώστε να προστατευτούν από επιθέσεις ή ρητορική μίσους.

Προς το παρόν, το Multipolar έχει δημοσιεύσει τα επεξεργασμένα πρωτόκολλα τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το περιοδικό έχει χαρακτηριστεί (εδώ κι εδώ) ως ένα από τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης των θεωριών συνωμοσίας, ενώ πρόσφατα απάντησε σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. 

Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν πώς λήφθηκε η απόφαση στις 17 Μαρτίου 2020, να αλλάξει η αξιολόγηση κινδύνου όσον αφορά τον κορωνοϊό από “μέτρια” σε “υψηλή”. Μία ημέρα νωρίτερα, στα έγγραφα σημειωνόταν ότι η νέα εκτίμηση κινδύνου είχε ετοιμαστεί και θα έπρεπε πλέον να “αναβαθμιστεί”. “Η εκτίμηση κινδύνου θα δημοσιευθεί μόλις ο (κρυμμένο όνομα) δώσει σήμα”. Το RKI καθιστά τον βασικό παράγοντα άγνωστο με το μαύρισμα του ονόματος.

Το περιοδικό Multipolar συμπεραίνει ότι η ανακοίνωση για την αλλαγή του επιπέδου κινδύνου έγινε κατόπιν εντολής ενός εξωτερικού, πολιτικού παράγοντα. Όπως φαίνεται, αυτή η αναταραχή που προκλήθηκε στη Γερμανία, στάθηκε αφορμή για τη διάδοση συνωμοσιολογικών και ανυπόστατων ισχυρισμών, όπως τον εξεταζόμενο. 

Τι ισχύει

Στις αναρτήσεις του ισχυρισμού, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: 

Τεράστια νέα από τη Γερμανία καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι λεγόμενοι «συνωμοσιολόγοι» είχαν δίκιο για τα πάντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ΠΟΤΕ δεν υπήρξε πανδημία. Αυτά τα απόρρητα έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης, που ελήφθησαν μέσω αιτήματος για την ελευθερία της πληροφόρησης και επακόλουθων μηνύσεων, ξεμπρόστιασαν τα ψέματα της παγκόσμιας ελίτ και είναι ζωτικής σημασίας όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να ενημερωθούν για την αλήθεια.

Αναζητώντας τον ισχυρισμό οδηγούμαστε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, δημοσιευμένο στις 2 Απριλίου 2024, με τίτλο:

“Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν υπήρξε πανδημία”.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι γνωστή για την συστηματική διάδοση ψευδών ειδήσεων, παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία της αναλύονται σε άρθρο του mediabiasfactcheck, ενώ αρκετές παλαιότερες καταρρίψεις μας σχετικά με την εν λόγω ιστοσελίδα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Το κείμενο του ισχυρισμού αναφέρεται στα παραπάνω έγγραφα του Ινστιτούτου Robert Koch που κυκλοφόρησαν, τα οποία υποτίθεται ότι δείχνουν ότι η πανδημία της COVID-19 ήταν “απάτη” και ήταν “μια πολιτική απόφαση”. Όπως, ωστόσο, αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα Tagesschau, σε άρθρο με τίτλο “Οι φάκελοι του RKI και το σκάνδαλο που δεν είναι σκάνδαλο”:

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτά τα σενάρια είναι η απόφαση του RKI στις 17 Μαρτίου 2020 να αξιολογήσει την εκτίμηση κινδύνου της COVID-19 για την υγεία του πληθυσμού στη Γερμανία από μέτρια σε υψηλή. Από τα πρακτικά, προκύπτει επομένως ότι η απόφαση αυτή δεν βασίστηκε στην επαγγελματική εκτίμηση του RKI, αλλά στις πολιτικές οδηγίες ενός εξωτερικού παράγοντα. Ωστόσο, αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά.
Τα πρακτικά της 16ης Μαρτίου 2020 αναφέρουν ότι το Σαββατοκύριακο εκπονήθηκε νέα εκτίμηση κινδύνου. “Θα αναβαθμιστεί αυτή την εβδομάδα”, αναφέρουν. Η εκτίμηση κινδύνου θα δημοσιευθεί μόλις ένα πρόσωπο του οποίου το όνομα έχει κρυφτεί στα έγγραφα, δώσει σήμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, “το όνομα ενός εσωτερικού υπαλλήλου του RKI” βρίσκεται πίσω από το μαύρισμα.
Το RKI είχε ήδη διενεργήσει νέα αξιολόγηση κινδύνου, η οποία, ωστόσο, δεν είχε ακόμη δημοσιευθεί. Ο ισχυρισμός ότι η απόφαση αυτή δεν βασίστηκε σε επαγγελματική κρίση είναι, επομένως, παραπλανητικός. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η συγκατάθεση ενός συγκεκριμένου προσώπου για τη δημοσίευση αυτής της εκτίμησης κινδύνου.

Ο νυν Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Karl Lauterbach, δήλωσε:

«Δεν υπήρχαν πολιτικές οδηγίες. Το Ινστιτούτο Robert Koch δεν δεσμεύεται από οδηγίες, οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στις επιστημονικές εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, ούτε εγώ».

Με άλλα λόγια, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τον κίνδυνο της πανδημίας από μέτριο σε υψηλό, βασίστηκε στην “αναβαθμισμένη” εκτίμηση κινδύνου του RKI, η οποία δεν προκύπτει από τα πρακτικά πως ήταν αποτέλεσμα άνωθεν πολιτικής εντολής αλλά εσωτερικής διαδικασίας συγκατάθεσης από υπάλληλο του ίδιου του επιστημονικού ινστιτούτου. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η πανδημία COVID-19 ήταν “απάτη” και ότι ήταν απλώς “μια πολιτική απόφαση”. 

Σε ανακοίνωση του, το RKI στις 25 Μαρτίου 2024, εξήγησε σχετικά με τα πρωτόκολλα:

Δήλωση σχετικά με την τρέχουσα συζήτηση για τα πρωτόκολλα

“Τα πρακτικά της ομάδας κρίσης είναι περιλήψεις των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της ομάδας κρίσης COVID-19 του RKI. Οι συζητήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τον ανοικτό επιστημονικό διάλογο στον οποίο εξετάζονται και σταθμίζονται διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, οι μεμονωμένες δηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συμφωνημένη θέση του RKI. Τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις και τις αποφάσεις της ομάδας κρίσης κατά την αντίστοιχη χρονική στιγμή και το επίπεδο γνώσης. Ωστόσο, το πλαίσιο και οι βάσεις δεδομένων δεν αναφέρονται πάντα, καθώς αυτά ήταν διαθέσιμα σε άλλα έγγραφα, όπως οι ημερήσιες και εβδομαδιαίες εκθέσεις (που εξακολουθούν να είναι προσβάσιμες στον ιστότοπο του RKI) ή άλλες δημοσιεύσεις. Ως εκ τούτου, τα πρωτόκολλα πρέπει πάντα να εξετάζονται και να ερμηνεύονται στο πλαίσιό τους.
Για την ταξινόμηση του πρωτοκόλλου της 16ης Μαρτίου 2020, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων στη Γερμανία αυξήθηκε πολύ απότομα (βλέπε καθημερινές εκθέσεις κατάστασης και ιδίως τις δύο εκθέσεις της 15ης και 16ης Μαρτίου 2020 – Εικόνα 3 “Επιδημιολογική καμπύλη”), ότι ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία στις 11 Μαρτίου, ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 στο Μπέργκαμο τον Φεβρουάριο/Μάρτιο, ότι πολλές χώρες επέβαλαν απαγόρευση εισόδου λίγο νωρίτερα (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ), ότι πολλές χώρες έκλεισαν τη δημόσια ζωή (Ισπανία, Ιταλία). Διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν εικάσει ότι η αναβάθμιση της εκτίμησης κινδύνου δεν έγινε ανεξάρτητα. Αυτό είναι λάθος. Αντίθετα, είναι αλήθεια ότι ένας υπάλληλος του RKI βρίσκεται πίσω από τη συντακτική ενέργεια στη φράση “Η εκτίμηση κινδύνου θα δημοσιευθεί μόλις ο (όνομα αποσιωπήθηκε) δώσει σήμα”. Η απόκρυψη των ονομάτων όταν τα εσωτερικά πρακτικά δημοσιοποιούνται είναι κοινή πρακτική και εξυπηρετεί την προστασία των εργαζομένων”.

Στην ιστοσελίδα του βρίσκουμε, επίσης, άρθρο με τίτλο: “Αρχείο: COVID-19: RKI: Βασικά στοιχεία για την εκτίμηση κινδύνου RKI”, που επεξηγεί τη διαδικασία εκτίμησης ρίσκου κατά την περίοδο της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Η εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνει

  • το σημερινό επίπεδο των διαθέσιμων γνώσεων σχετικά με τη διεθνή κατάσταση,
  • η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία,
  • η διαθεσιμότητα προστατευτικών και θεραπευτικών μέτρων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίληψη του πληθυσμού για τον κίνδυνο δεν περιλαμβάνεται στην εκτίμηση κινδύνου του RKI. Οι ακόλουθες διαθέσιμες πληροφορίες χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την εκτίμηση του κινδύνου:

  • Μεταδοτικότητα: Αριθμός κρουσμάτων και τάσεις των δηλωθέντων κρουσμάτων σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες (βλ. αριθμούς κρουσμάτων και καθημερινές αναφορές κατάστασης από το RKI, βλ. 3, 4).
  • Προφίλ σοβαρότητας: Ποσοστό σοβαρών, κλινικά κρίσιμων και θανατηφόρων πορειών νόσου, καθώς και πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες (βλ. προφίλ για το COVID-19, Ref. 5).
  • Επιβάρυνση των πόρων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, λαμβανομένων υπόψη των ληφθέντων μέτρων και όλων των επιλογών για την πρόληψη και τον έλεγχο”.

Eπικοινωνήσαμε με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και με το RKI και, σε απόκριση του, ο κ. Sebastian Gülde, Διευθυντής Τύπου στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, μας επισήμανε:

«Όχι, οι ισχυρισμοί στο αναφερόμενο άρθρο είναι σίγουρα λάθος. Η αναβάθμιση του κινδύνου για τον πληθυσμό στη Γερμανία από τον ιό SARS-CoV2 πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) με βάση μια συνεχή, διαφοροποιημένη αξιολόγηση ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων. Το εν λόγω άτομο εδώ είναι άτομο που απασχολείται στο RKI. Τα πρακτικά είναι από τις 16 Μαρτίου 2020 – μια μέρα πριν το RKI κάνει δημόσια PK για αυτήν ακριβώς τη νέα αξιολόγηση κινδύνου. Η εκτίμηση κινδύνου πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της κατάστασης του κορωνοϊού εκείνη την εποχή: Ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία στις 11 Μαρτίου. Στο Μπέργκαμο, 4.500 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 τον Φεβρουάριο/Μάρτιο. Λίγο νωρίτερα, αρκετές χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις εισόδου (ΗΠΑ) και έκλεισαν τη δημόσια ζωή (Ισπανία, Ιταλία)».

Σε δηλώσεις του στην Tagesschau, ο Hajo Zeeb, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, υποστήριξε ότι είναι αμφισβητήσιμο να παρουσιάζεται αυτή η αυξημένη εκτίμηση κινδύνου σαν να μην υπήρχαν στοιχεία γι’ αυτήν τότε, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων από κορωνοϊό αυξήθηκε ραγδαία τον Μάρτιο του 2020. Στις 4 Μαρτίου, μόλις 262 κρούσματα είχαν αναφερθεί στη Γερμανία (εδώ) αλλά στις 16 Μαρτίου, σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, υπήρχαν ήδη 6.012 σωρευτικά κρούσματα (εδώ).

“Εκείνη την εποχή υπήρχαν τα πρώτα σημάδια της κλασικής εκθετικής ανάπτυξης και στη Γερμανία, είπε ο Emanuel Wyler, μοριακός βιολόγος στο Κέντρο Μοριακής Ιατρικής Max Delbrück (MDC). “Ως εκ τούτου, η απόφαση του RKI δεν αποτέλεσε στην πραγματικότητα έκπληξη”.

Επίσης, εάν η γερμανική κυβέρνηση παραδεχόταν πραγματικά ότι δεν υπήρχε πανδημία COVID-19, θα είχε, σαφώς, αναφερθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως και τα γερμανικά. Ωστόσο, έπειτα από αναζήτηση παρατηρείται πως δεν υπήρξε καμία τέτοια αναφορά από κανένα έγκυρο μέσο ενημέρωσης. 

Τέλος, στην κεντρική εικόνα του άρθρου του The People’s Voice, παρατίθεται πλαστή ανάρτηση στο X του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς. Σε αυτή φαίνεται πως ο Σολτς γράφει: 

«Ο κορωνοϊός ήταν μια ψυχολογική επιχείρηση για να ελεγχθεί η συμμόρφωση με το mRNA και τα lockdowns. Δεν υπήρξε πανδημία».

Δεν υπάρχει τέτοια ανάρτηση στο προφίλ του Γερμανού Καγκελαρίου. Στην εικόνα φαίνεται το προφίλ του Σολτς να έχει μπλε σήμα, ωστόσο το αληθινό προφίλ του στο X έχει γκρι σήμα, όπως και σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, επομένως πρόκειται για κατασκευασμένη εικόνα και όχι στιγμιότυπο οθόνης από δημοσίευση του Σολτς.

Όπως βλέπουμε στις πληροφορίες των κανόνων και πολιτικών του X (πρώην Twitter), η μπλε σήμανση στο προφίλ ενός χρήστη δείχνει πως κάποιος χρησιμοποιεί την premium έκδοση της πλατφόρμας, ενώ η γκρι σήμανση υπάρχει στα επίσημα προφίλ κυβερνώντων/πολυμερών οργανισμών ή κυβερνητικών/πολυμερών αξιωματούχων, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στα παρακάτω παραδείγματα. Η ίδια “παράβλεψη” παρατηρήθηκε και σε παλαιότερο άρθρο μας

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και συνωμοσιολογικός. Η όλη παραφιλολογία ξεκίνησε από αναταραχή που προκλήθηκε στη Γερμανία με τη δημοσιοποίηση εγγράφων από του RKI από την περίοδο της πανδημίας. Έπειτα, ιστοσελίδα που διαδίδει συστηματικά ψευδές περιεχόμενο παρουσίασε – χωρίς καμία απόδειξη – τον ισχυρισμό ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε πανδημία, κάτι που δεν ισχύει, βάσει της εξέτασης των παραπάνω δεδομένων. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.