Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Πάπας ΔΕΝ εξουσιοδότησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να ξαναγράψει την Αγία ΓραφήHOAXES

Ο Πάπας ΔΕΝ εξουσιοδότησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να ξαναγράψει την Αγία Γραφή

2 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξουσιοδότησε το WEF να ξαναγράψει την Αγία Γραφή σε μια νέα “ελεγμένη” μορφή.

Συμπέρασμα

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζεται ότι έγινε από τον Πάπα Φραγκίσκο είναι ψεύτικη και δεν υπάρχουν στοιχεία για μια τέτοια εξουσιοδότηση προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στον ιστότοπο του Βατικανού, στον ιστότοπο του WEF ή από αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, ενώ εκπρόσωπος του WEF δήλωσε στο USA Today πως το Φόρουμ δεν εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023, ένας ισχυρισμός ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας πως ο Πάπας Φραγκίσκος εξουσιοδότησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να ξαναγράψει την Αγία Γραφή.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: lumi-news.gr, sinomosiologos.blogspot.com, greeknewsondemand.com, apagoreuetai-group.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στον εξεταζόμενο ισχυρισμό διαβάζουμε:

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξουσιοδότησε το WEF να ξαναγράψει την Αγία Γραφή σε μια νέα “ελεγμένη” μορφή.. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έλαβε εξουσιοδότηση από τον Πάπα Φραγκίσκο να ξαναγράψει την Αγία Γραφή, σύμφωνα με ένα μέλος του WEF που αποκαλύπτει ότι ο Πάπας θέλει η νέα «ελεγμένη» έκδοση της Βίβλου να είναι πολύ πιο πολιτική, με κεντρική θέση για την υπεροχή της φύσης, και πολύ λιγότερο για τον Θεό.

Σε αναπαραγωγές του ισχυρισμού, παρατηρείται πως αυτός ξεκίνησε από δημοσίευμα ξένης ιστοσελίδας στις 24 Δεκεμβρίου 2023. Πρόκειται για την αναξιόπιστη ιστοσελίδα The People’s Voice, η οποία έχει διαμοιράσει πολλές φορές ψευδείς ισχυρισμούς στο παρελθόν. Παραδείγματα άρθρων μας με τα οποία καταρρίψαμε στο παρελθόν ισχυρισμούς που προήλθαν από δημοσιεύσεις του εν λόγου ιστότοπου μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Μάλιστα αρκετές είναι οι φορές που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) “χρησιμοποιείται” σε ψευδείς ισχυρισμούς (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Σε αναζήτησή μας δεν βρέθηκε σε κανένα αξιόπιστο μέσο η είδηση ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο 87χρονος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παρείχε ποτέ τέτοιο δικαίωμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκτός από το δημοσίευμα του The People’s Voice και τα αντίγραφά του, δεν υπάρχουν αναφορές σε ειδησεογραφικά δίκτυα ότι δόθηκε εξουσιοδότηση στο WEF ώστε να ξαναγράψει την Αγία Γραφή. Μάλιστα η μόνη πηγή που επικαλείται το People’s Voice είναι ένα υποτιθέμενο “ανώνυμο μέλος” του WEF, για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα, χωρίς να παρουσιάζεται από την εν λόγω αναξιόπιστη σελίδα οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

Στην κεντρική εικόνα του αναφερόμενου άρθρου υπάρχει στιγμιότυπο οθόνης που υποτίθεται πως δείχνει δημοσίευση του Πάπα Φραγκίσκου στον λογαριασμό του στο X, να γράφει:

Η παραπληροφόρηση στην Αγία Γραφή πρέπει να ελεγχθεί και να διαγραφεί.

Στιγμιότυπο οθόνης από το άρθρο του ισχυρισμού

Σε αναζήτηση στο επίσημο προφίλ του Πάπα Φραγκίσκου στο X δεν βρέθηκε καμία τέτοια δημοσίευση, ούτε εντοπίστηκε κάποια αναφορά από έγκυρη πηγή πως ο Πάπας έκανε αυτή την ανάρτηση και την κατέβασε. 

Ενώ η εικόνα της υποτιθέμενης ανάρτησης του Πάπα στο X έχει ομοιότητες με τον πραγματικό λογαριασμό του Πάπα, όπως το όνομα του χρήστη και τη φωτογραφία προφίλ, δεν περιλαμβάνει χρονική σήμανση ή εμφάνιση προβολών, likes και αναδημοσιεύσεων. Συμπληρωματικά, δίπλα στο όνομα του Πάπα φαίνεται ένα μπλε σήμα το οποίο υποτίθεται πως αποδεικνύει την αυθεντικότητα του προφίλ, ωστόσο στο πραγματικό προφίλ του Πάπα Φραγκίσκου διαπιστώνουμε πως το συγκεκριμένο σήμα είναι σε γκρι χρώμα. 

Στιγμιότυπο οθόνης από το άρθρο του ισχυρισμού
Στιγμιότυπο οθόνης από το προφιλ του Πάπα Φραγκίσκου στο X

Όπως βλέπουμε στις πληροφορίες των κανόνων και πολιτικών του X (πρώην Twitter) η μπλε σήμανση στο προφίλ ενός χρήστη δείχνει πως κάποιος χρησιμοποιεί την premium έκδοση της πλατφόρμας, ενώ η γκρι σήμανση υπάρχει στα επίσημα προφίλ κυβερνώντων/πολυμερών οργανισμών ή κυβερνητικών/πολυμερών αξιωματούχων, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στα παρακάτω παραδείγματα.

Στην κατάρριψη του ισχυρισμού από την ιστοσελίδα ελέγχου ειδήσεων USA Today, ο Γιαν Ζοπφ, Υπεύθυνος ΜΜΕ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, απάντησε:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι».

Έπειτα, θα ήταν απίθανο να επιφορτιστεί με κάτι τέτοιο το WEF, καθώς το Βατικανό έχει μια Ποντιφική Βιβλική Επιτροπή, όπως βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αγίας Έδρας, η οποία θα το αναλάμβανε εάν είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον Πάπα. Η Επιτροπή συνεδριάζει ετησίως για να συζητήσει ένα δεδομένο θέμα και καταθέτει εγγράφως τα συμπεράσματά της.

Εξετάζοντας και τα δελτία Τύπου της ιστοσελίδας της Αγίας Έδρας (κυβερνητικό όργανο ή αλλιώς επισκοπική δικαιοδοσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας) αλλά και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δεν βρέθηκε καμία σχετική αναφορά. 

Επιπρόσθετα, κανένα παρόμοιο αποτέλεσμα δεν βρίσκεται σε αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πράγμα που θα ήταν αδύνατον εφόσον είχε συμβεί κάτι τόσο αξιοσημείωτο. Μάλιστα στον ισχυρισμό αναφέρεται πως έχει προκληθεί «θύελλα» στο Βατικανό, υπονοώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι πρόκειται για κάτι που έχει γίνει ευρέως γνωστό, κάτι που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εξουσιοδότησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να ξαναγράψει την Αγία Γραφή. Ο ισχυρισμός προήλθε από έναν ιστότοπο γνωστό για την διάδοση παραπληροφόρησης ενώ ως μόνη πηγή αναφέρεται ένα υποτιθέμενο ανώνυμο μέλος του WEF. Ένας εκπρόσωπος του WEF είπε πως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν εμπλέκεται σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Τέλος, η εικόνα που δείχνει την υποτιθέμενη δημοσίευση του Πάπα στο X, στο άρθρο που αποτελεί πηγή του ισχυρισμού, αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας καθώς η μπλε σήμανση δίπλα στη φωτογραφία του δεν είναι αληθινή. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει σήμανση αυθεντικότητας γκρι χρώματος στο προφίλ του στο X.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.