Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από το καλοκαίρι του 2023 παρουσιάζεται ως πρόσφατο από την επίθεση του Ιράν στο ΙσραήλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο από το καλοκαίρι του 2023 παρουσιάζεται ως πρόσφατο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

29 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν προς το Ισραήλ τον Απρίλιο του 2024.

Συμπέρασμα

Ενώ το βίντεο τραβήχτηκε όντως στο Ισραήλ, προέρχεται από εχθροπραξίες μεταξύ Παλαιστινίων της Γάζας και Ισραηλινών τον Ιούλιο του 2023. Κατά συνέπεια, δεν έχει σχέση με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε να αναπαράγεται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο με τον ισχυρισμό πως σε αυτό απεικονίζεται η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη). Στην πραγματικότητα, όμως, τα πλάνα είναι αρκετούς μήνες παλαιότερα.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: eleftherostypos.gr, tromaktiko.gr, dimitrisgatsiopoulosvintagemag.blogspot.com

Τι ισχύει

Αρχικά, το βίντεο του ισχυρισμού, στο οποίο απεικονίζονται άνθρωποι να προσπαθούν να καλυφθούν υπό τους ήχους βομβαρδισμών, είναι το εξής:

Αφορμή για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με πυραύλους και drones, η οποία έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου 2024, υπήρξε το χτύπημα κατά του κτιρίου του προξενικού γραφείου της πρεσβείας του Ιράν στην Δαμασκό της Συρίας, την 1η Απριλίου 2024, το οποίο άφησε πίσω του 16 νεκρούς. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση και δήλωσε πως ορκίζεται να εκδικηθεί την επίθεση, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας του. Το Ισραήλ δεν παραδέχθηκε αλλά ούτε και διέψευσε πως η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία ήταν δική του ενέργεια.

Χρησιμοποιώντας μερικά στιγμιότυπα του βίντεο προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε την αρχική πηγή του, μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, και εντοπίσαμε αυτήν τη δημοσίευση στο TikTok με ακριβώς το ίδιο βίντεο 18 δευτερολέπτων και ημερομηνία δημοσίευσης την 5η Ιουλίου 2023. Στη λεζάντα αναφέρεται η πόλη Σντερότ του Ισραήλ, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη Γάζα και η οποία έχει υπάρξει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων με ρουκέτες από την παλαιστινιακή πλευρά.

Με στοχευμένη αναζήτηση εχθροπραξιών εκείνων των ημερών, βρίσκουμε όντως αναφορά για ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, με μνεία στην Σντερότ.

Άλλες καταρρίψεις για ισχυρισμούς αναφορικά με την πρόσφατη εμπλοκή του Ιράν με το Ισραήλ μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο αυτό δεν σχετίζεται με το Ιράν, καθότι η προέλευσή του είναι από τον Ιούλιο του 2023 και απεικονίζει εχθροπραξίες εκείνων των ημερών, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης