Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο δεν δείχνει επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ αλλά ουκρανικό πύραυλο στη ΚριμαίαFAKE NEWS

Βίντεο δεν δείχνει επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ αλλά ουκρανικό πύραυλο στη Κριμαία

19 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν στην πόλη του Τελ Αβίβ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν προέρχεται από το Ισραήλ αλλά από την Κριμαία, όπου ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους ρωσικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Μέχρι τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν έχει εκδηλωθεί επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε να αναπαράγεται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ισχυρισμό πως απεικονίζεται πρόσφατη επίθεση του Ιράν στην πόλη του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει χώρα επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και το βίντεο προέρχεται από διαφορετικό πόλεμο.


Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αφορμή για τον ισχυρισμό, περί επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, είναι το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν, στην Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου 2024, αφήνοντας πίσω του 16 νεκρούς. Το Ιράν δήλωσε πως ορκίζεται να εκδικηθεί την επίθεση, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας του.

Στα μόλις δέκα δευτερόλεπτα που διαρκεί το βίντεο, απεικονίζονται αλλεπάλληλες νυχτερινές εκρήξεις στο βάθος και ακούγεται ένα επιφώνημα έκπληξης πίσω από την κάμερα:

Χρησιμοποιώντας μερικά στιγμιότυπα του βίντεο, πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και εντοπίσαμε μια μεγαλύτερη έκδοσή του στο κανάλι της εφημερίδας The Telegraph, στο YouTube, από τις 24 Μαρτίου 2024. Σε αυτό, αναφέρεται ξεκάθαρα η Σεβαστούπολη της Κριμαίας ως τοποθεσία του βίντεο, τόσο στον τίτλο όσο και μέσα στο βίντεο και στην περιγραφή του.

Στην περιγραφή δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την ουκρανική επίθεση και τον στόχο της:

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι έπληξε δύο μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα.

“Οι Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν με επιτυχία τα αποβατικά πλοία Yamal και Azov, ένα κέντρο επικοινωνιών και διάφορες εγκαταστάσεις υποδομής που ανήκουν στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας”, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Η έκταση των ζημιών δεν μπορούσε να εξακριβωθεί άμεσα, αλλά ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή έκανε λόγο για μεγάλη ουκρανική αεροπορική επίθεση και δήλωσε ότι περισσότεροι από 10 πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.

Η είδηση επιβεβαιώνεται και από άλλα κανάλια στο YouTube, όπως και από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Συνεπώς, το βίντεο δεν δύναται να προέρχεται από το Τελ Αβίβ όπου, μέχρι τουλάχιστον την στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου, δεν έχει πραγματοποιηθεί επίθεση του Ιράν.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν παρουσιάζει ιρανική επίθεση στο Τελ Αβίβ, στις αρχές Απριλίου 2024, αλλά χτύπημα της Ουκρανίας στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ενάντια σε δύο ρωσικά πολεμικά πλοία, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Παρότι μια επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ δεν είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον, αυτό το βίντεο δεν σχετίζεται με τις δύο χώρες.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης