Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη χρησιμοποιεί τα ονόματα πολιτικών προσώπωνSCAMS

Απάτη χρησιμοποιεί τα ονόματα πολιτικών προσώπων

9 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Σειρά χορηγούμενων δημοσιεύσεων χρησιμοποιεί ονόματα όπως του Νίκου Ανδρουλάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Συμπέρασμα

Η περίπτωση αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις απάτης στις οποίες επιτήδειοι οικειοποιούνται ονόματα δημοσίων προσώπων με κακόβουλους σκοπούς.

Μια νέα απάτη ξεκίνησε να κυκλοφορεί με χορηγούμενες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας στο κοινό πολιτικά πρόσωπα με υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε αλλόγλωσση ιστοσελίδα με άσχετο περιεχόμενο και δήθεν επενδυτική ευκαιρία.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο Facebook:

Τι ισχύει

Εντύπωση προκαλεί πως ενώ οι δύο διαφημίσεις στα παραδείγματα προέρχονται από διαφορετικές σελίδες, οι λεζάντες είναι πανομοιότυπες (“Αυτά τα νέα θα σας αφήσουν άφωνους!”). Οι σελίδες αυτές δεν έχουν καθόλου κοινό, με το πολύ έναν λογαριασμό να τις ακολουθεί (εδώ και εδώ).

Αμφότερες οι διαφημίσεις ανακατευθύνουν στην ίδια ιστοσελίδα, γραμμένη στα πορτογαλικά και με ακατανόητο url. Η εμφάνισή της φαίνεται να είναι αντιγραφή της πορτογαλικής ιστοσελίδας οικονομικών ειδήσεων eco.sapo.pt, με τον ίδιο τρόπο που άλλες απάτες χρησιμοποιούν την εμφάνιση της ιστοσελίδας του Πρώτου Θέματος, όπως εδώ και εδώ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της ιστοσελίδας (όπως το μενού) είτε δεν πατιέται, είτε οδηγεί στην φόρμα εγγραφής της απάτης.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας εμφανίζεται ως να αφορά τον Pedro Andersson, Πορτογάλο δημοσιογράφο, και μια δήθεν μήνυση που του έκανε η Τράπεζα της Πορτογαλίας για κάτι που είπε στον τηλεοπτικό αέρα. Το στιγμιότυπο έχει καταρριφθεί στο παρελθόν από πορτογαλικά μέσα ελέγχου γεγονότων όπως το μέλος του IFCN, Observador.

Το κύριο κομμάτι του άρθρου αφορά την δήθεν “διαγραμμένη” συνέντευξη του Andersson, που “οι τράπεζες φοβούνται”. Το άρθρο καταλήγει, όπως και πολλές παρόμοιες απάτες, σε δήθεν επενδυτική ευκαιρία με αρχικό κεφάλαιο τα 250€. Φυσικά, σε κανένα σημείο μέσα στην ιστοσελίδα δεν γίνεται αναφορά στους Έλληνες πολιτικούς που χρησιμοποιήθηκαν στις χορηγούμενες αναρτήσεις του Facebook.

Στο επόμενο βήμα ωστόσο, κι αφού χρησιμοποιήσαμε ψευδή στοιχεία στην “εγγραφή”, η σελίδα εμφανίζει σφάλμα, με την συμβουλή ο χρήστης να επικοινωνήσει με την υποστήριξη πελατών, η οποία φυσικά δεν υπάρχει.

Πραγματοποιώντας έλεγχο της διεύθυνσης της απατηλής ιστοσελίδας με το εργαλείο whois.domaintools.com, διαπιστώνουμε πως η εν λόγω σελίδα δημιουργήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023. Η υπηρεσία παρουσιάζει επίσης τη διεύθυνση του δημιουργού της απατηλής ιστοσελίδας, η οποία φαίνεται να βρίσκεται στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Ωστόσο, απουσιάζουν άλλα στοιχεία, όπως το όνομα του δημιουργού της, “για λόγους ιδιωτικότητας” όπως αναφέρει ο πάροχος του διακομιστή στον οποίο η ιστοσελίδα φιλοξενείται.

Δεδομένου πως η απάτη ζητάει το κινητό τηλέφωνο των χρηστών, πιθανολογούμε πως σκοπός της απάτης είναι η εγγραφή των χρηστών εν αγνοία τους σε κοστοβόρες υπηρεσίες SMS. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό το “σφάλμα” είναι μέλος της απάτης κι αν αυτή θα προσπαθήσει να χρεώσει τον ψεύτικο αριθμό.

Συμπέρασμα

Οι αναρτήσεις στο Facebook με τα ονόματα Ελλήνων πολιτικών και υπερσυνδέσμους σε ψεύτικη, ξένη ενημερωτική ιστοσελίδα, αποτελούν απάτη, με πιθανότερο στόχο τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των χρηστών. Η περίπτωση περιλαμβάνει αρκετά από τα συνήθη χαρακτηριστικά τέτοιων απατών, όπως την ιστοσελίδα με το άσχετο url και την αναγκαιότητα του τηλεφώνου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως τα ελληνικά πρόσωπα αποτελούν απλά τον πρώτο “κράχτη”, σε μια προσπάθεια να συγχωνευτεί μια απάτη στην Πορτογαλία με το ελληνικό κοινό.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης