Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ δείχνει τον Χάρισον Φορντ να επαινεί τους διαδηλωτές υπέρ της ΠαλαιστίνηςHOAXES FAKE NEWS

Βίντεο ΔΕΝ δείχνει τον Χάρισον Φορντ να επαινεί τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

10 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός, Χάρισον Φορντ, έκανε υποστηρικτικές δηλώσεις προς τους φοιτητές που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα υπέρ της Παλαιστίνης.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το διαμοιραζόμενο βίντεο προέρχεται από ομιλία του Χάρισον Φορντ τον Σεπτέμβριο του 2019, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του Ο.Η.Ε. για το κλίμα και ως εκ τούτου, ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες διαδηλώσεις φοιτητών στις ΗΠΑ, σε ένδειξη υποστήριξης . Ο γνωστός ηθοποιός, σε αυτή του την ομιλία αναφερόταν στη σημασία των τροπικών δασών.

Στις αρχές Μαΐου 2024, κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τον ισχυρισμό ότι δείχνει τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό, Χάρισον Φορντ, σε ομιλία του υπέρ των φοιτητών που διαδηλώνουν έντονα το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας την Παλαιστίνη στα πλαίσια της συνεχόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ. Ας δούμε, όμως, τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: kosmodromio.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο

Τι ισχύει

Στο βίντεο που κοινοποιείται, ακούμε τον Χάρισον Φορντ να λέει:

«Υπάρχει μια νέα δύναμη της φύσης που αναστατώνει όλο τον κόσμο. Είναι οι νέοι που, ειλικρινά, έχουμε απογοητεύσει, που είναι θυμωμένοι, που είναι οργανωμένοι, που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά. Είναι ένας ηθικός στρατός. Και το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς είναι να φύγουμε από μπροστά τους».

Σχετική ανάρτηση με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό στο X/πρώην Twitter, σύλλεξε πάνω από 20.000 προβολές. 

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν συνολικά σε τουλάχιστον 40 πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεκρών (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). 

Ωστόσο, το βίντεο δείχνει τον ηθοποιό Χάρισον Φορντ να μιλάει για την κλιματική αλλαγή σε σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών το 2019. Όπως διαπιστώσαμε μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, το βίντεο αποτελεί κομμένο κλιπ από την ομιλία του ηθοποιού το 2019, που υπάρχει δημοσιευμένη από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2019 στο You Tube από το κανάλι του Ο.Η.Ε. Το βίντεο έχει τίτλο: «Ο Χάρισον Φορντ για τη σημασία των τροπικών δασών στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα 2019».

Επομένως, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ομιλίας του ηθοποιού με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες φιλοπαλαιστίνιων στις ΗΠΑ. Το βίντεο δείχνει την ομιλία του Φορντ για τα τροπικά δάση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα του 2019, όπου τόνισε τη σημασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και την επείγουσα ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρησή του. Βίντεο από την ομιλία του είχε δημοσιεύσει και το Reuters στο X την ίδια εποχή.

Πηγαίνοντας στο 05:23 του αυθεντικού βίντεο, βρίσκουμε ακριβώς το σημείο από όπου ξεκινάει το κλιπ που διαμοιράζεται. Στην παρακάτω σύγκριση εικόνων από το αυθεντικό βίντεο (αριστερά) και από το βίντεο που χρησιμοποιείται στον ισχυρισμό (δεξιά), διαπιστώνουμε πως, πράγματι, πρόκειται για το ίδιο βίντεο. 

Παράλληλα, τον ισχυρισμό κατέρριψαν και διεθνείς Μέσα, όπως το Reuters, το AFP, το Snopes και το Logically Facts

Τέλος, ο Φορντ είναι ο τελευταίος Αμερικανός ηθοποιός που στοχοποιείται από παραπληροφόρηση σχετικά με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Τον Μάιο, ένα βίντεο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο κυκλοφόρησε σε αναρτήσεις που ισχυρίζονταν ψευδώς ότι τον έδειχνε να φωνάζει σε φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε άρθρο μας (εδώ). 

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δείχνει τον Χάρισον Φορντ να μιλάει για τους νέους που θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για τη Δράση για το Κλίμα 2019 και όχι πρόσφατη ομιλία του υπέρ των διαδηλώσεων φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης, που διεξάγονται σε μεγάλη κλίμακα στις ΗΠΑ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.