Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα Ελληνικά Hoaxes υιοθετούν τις καινοτόμες εφαρμογές της ATCΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Ελληνικά Hoaxes υιοθετούν τις καινοτόμες εφαρμογές της ATC

10 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Όπως αναφέραμε στις 20-3-2018, στο πρώτο εργαστήριο του Κοινωνικού Παρατηρητηρίου για τη Παραπληροφόρηση και Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (SOMA), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήρθαμε σε επαφή με τον Νίκο Σαρρή, συντονιστή του έργου και επικεφαλής του ATC Innovation Lab.

Ο κος Σαρρής μας είχε παρουσιάσει καινοτόμα εργαλεία αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης που είχε αναπτύξει η εταιρία ATC, μεταφέροντας την πρόθεσή της να τα κάνει διαθέσιμα σε fact checkers το επόμενο διάστημα. Έτσι, μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα συναντηθήκαμε εκ νέου με στελέχη της ATC, και πλέον εγκαινιάζουμε την συνεργασία μας με την εταιρία.

Συγκεκριμένα, μας δόθηκε πρόσβαση στα εργαλεία TruthNest και Truly Media, τη λειτουργικότητα των οποίων συνοψίζουμε παρακάτω.


Το TruthNest αποτελεί ένα σύστημα εκτενούς ανάλυσης Twitter λογαριασμών.

Στη περιληπτική αναφορά του παρέχει μια γενική εικόνα του λογαριασμού, με πιο χρήσιμη την εκτίμηση της πιθανότητας να είναι αυτοματοποιημένος (bot).


Έπειτα, παρέχει αναλυτικές πληροφορίες χωρισμένες στις ενότητες Activity, Network και Influence.

Στην ενότητα Activity μπορούμε να δούμε στοιχεία όπως τις ώρες χρήσης του λογαριασμού, τις δημοφιλείς δημοσιεύσεις της, τα hashtags που χρησιμοποιεί, τους χρήστες που αναφέρει ή κάνει retweet, τις ιστοσελίδες που παραθέτει.

Στην ενότητα Network μπορούμε να δούμε σημαντικούς ακολούθους του λογαριασμού, το μέγεθος του κοινού του και τον ρυθμό αύξησής του, καθώς και την κινητικότητά του.

Στην ενότητα Influence μπορούμε να δούμε τις λίστες στις οποίες έχει συμπεριληφθεί ο λογαριασμός καθώς και στατιστικά της απήχησής του.


Το Truly Media είναι ένα σύστημα συνεργασίας ερευνητών με σκοπό την επαλήθευση πληροφοριών, που συνδημιουργήθηκε με την καθοδήγηση της Deutsche Welle.

Αρχικά, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα Aggregation: την λήψη και το φιλτράρισμα πληροφοριών από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως τα κοινωνικά δίκτυα.

Όταν προκύψει κάποιο ζήτημα προς διερεύνηση, δίνεται η δυνατότητα Collection: η ομαδοποίηση των παραπάνω πληροφοριών σε καρτέλες. Δίνεται η δυνατότητα πρόσκλησης συνεργασίας όχι μόνο στα μέλη του εκάστοτε οργανισμού, αλλά και σε μέλη τρίτων οργανισμών.

Τέλος, έχουμε το Verification: για την κάθε μια καρτέλα-στοιχείο, δίνεται η δυνατότητα καταγραφής όλων των σχετικών πληροφοριών, με την καθοδήγηση ενός checklist και την υποστήριξη γρήγορης πρόσβασης σε μια ευρεία γκάμα εργαλείων (όπως μετάφραση, αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, απεικόνιση σε χάρτη).

Σχετική εικόνα

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας όχι μόνο με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αλλά και με θεσμικούς αντιπροσώπους (όπως του τμήματος της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης).


Κλείνοντας, θα θέλαμε να δηλώσουμε την χαρά μας για την έναρξη της νέας συνεργασίας, και την πεποίθηση μας ότι η παραπληροφόρηση μπορεί να ηττηθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από διευρυμένες συνέργειες.

Συντακτική ομάδα