Ποιοι είμαστε
Αρχική Εξέταση σε Θεία Κοινωνία δεν έδειξε ότι πρόκειται για αίμα από άντρα τριάντα τριών ετώνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εξέταση σε Θεία Κοινωνία δεν έδειξε ότι πρόκειται για αίμα από άντρα τριάντα τριών ετών

13 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Γιατρός έκανε εξέταση σε Θεία Κοινωνία και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για αίμα άντρα τριαντατριών ετών.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στον ισχυρισμό ότι η Θεία Κοινωνία μετουσιώνεται σε πραγματική Σάρκα και Αίμα. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει κανένα ιατρικό τεστ το οποίο μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος.


Σε δημοσίευμα που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως γιατρός έκανε εξέταση σε Θεία Κοινωνία και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για αίμα άντρα τριάντα τριών ετών. Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: (Σελίδες στο facebook): Κελλιώτικα Εργόχειρα Μοναχών Αγίου Όρους, Φίλοι Ιεράς Μονής Παναγίας Αμασγούς, Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Επισκοπής Λεμεσού, Ακουσε με “, Το Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου, Eκκλησια Αγιων Παντων – Παναγιας Δερυνειας, Αγία Τριάδα Ελληνικού

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν είναι καινούργια καθώς η εν λόγω ιστορία κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο διαδίκτυο με διαφορετικές μορφές. Ο ισχυρισμός αφορά τη θρησκευτική πεποίθηση κάποιας μερίδας του πληθυσμού ότι η Θεία Κοινωνία μεταβάλλεται σε πραγματικό Σώμα και Αίμα του Ιησού Χριστού, το οποίο ωστόσο δεν ισχύει στην κυριολεξία.

Τι ισχύει

Αρχικά, όσον αφορά το θέμα με τον “γιατρό” ο οποίος “έγινε μοναχός”, που συνοδεύει τον κύριο ισχυρισμό, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κάποιο επίσημο κείμενο της Εκκλησίας.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω πρέπει να τονίσουμε ότι αν ένα τέτοιο τεστ έδινε τα αναφερόμενα αποτελέσματα, αυτά θα συνιστούσαν ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη η οποία θα δημοσιευόταν άμεσα σε επιστημονικό περιοδικό μετά τη διεξαγωγή επαναληπτικών πειραμάτων. Τέτοια μελέτη όμως δεν υπάρχει σε κανένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Ωστόσο ακόμα και αν κάνουμε τη παραδοχή, χάριν συζήτησης, ότι η Θεία Κοινωνία μπορούσε με κάποιο τρόπο να μεταβληθεί σε πραγματικό αίμα υπάρχει πρόβλημα με τον ισχυρισμό ότι κάποιος γιατρός χρησιμοποίησε τη Θεία Κοινωνία για να διεξάγει αιματολογική εξέταση και βρήκε ότι ανήκει σε άντρα τριάντα τριών ετών. Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη ιατρική εξέταση η οποία μπορεί να μας δώσει την ακριβή βιολογική ηλικία κάποιου.

Υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να προσεγγίσουμε την ηλικία ενός ανθρώπου όπως η εξέταση της οδοντοστοιχίας, εξέταση επιγενετικών δεικτών και ούτω καθεξής, ωστόσο ακόμα και τα πιο εξειδικευμένα τεστ μπορούν να δώσουν, μέχρι στιγμής, μια εκτίμηση με σχετικά μικρή ακρίβεια. Δεδομένου του ότι παράγοντες όπως η διατροφή ή συγκεκριμένες καταχρήσεις ουσιών μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων είναι προφανές ότι η εξακρίβωση της ηλικίας δεν είναι ιδιαίτερα απλή διαδικασία. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Στην εν λόγω λίστα συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες μελέτες οι οποίες αξιοποιούν πρωτεΐνες που λαμβάνονται από το αίμα για να εξετάσουν τις αλλαγές στα διάφορα στάδια της ηλικίας. Ωστόσο όλες αυτές οι μελέτες αποτελούν καθαρά ερευνητική δουλειά, κυρίως σε πειραματόζωα, όχι εδραιωμένο τεστ που χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε μια πρόσφατη μελέτη αυτού του είδους η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Medicine” το 2019 με τίτλο Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan:

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες πρωτεομικής ανάλυσης πλάσματος για να εδραιωθεί η εγκυρότητα και η χρησιμότητα της εν λόγω μεθόδου καθώς και για να βρεθεί αν συγκεκριμένες υποκατηγορίες πρωτεϊνών είναι καταλληλότερες για την ανάλυση συγκεκριμένων κλινικών και λειτουργικών παραμέτρων.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει τεστ το οποίο θα μπορούσε να μας πει ότι ένα βιολογικό δείγμα ανήκει σε άνθρωπο ακριβώς 33 ετών, πόσο μάλλον ένα απλό τεστ αίματος.

Εν κατακλείδι είναι σαφές πως ο ισχυρισμός ότι η Θεία Κοινωνία αναλύθηκε από γιατρό με εξέταση αίματος και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για άντρα τριαντατριών ετών δεν έχει επιστημονική βάση και καταρρίπτεται.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.