Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, κλινική στη Βιέννη ΔΕΝ διεξήγαγε μελέτη για την σχέση ιβουπροφαίνης και COVID-19HOAXES

Όχι, κλινική στη Βιέννη ΔΕΝ διεξήγαγε μελέτη για την σχέση ιβουπροφαίνης και COVID-19

18 Μαρ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης διεξήγαγε έρευνα που συσχετίζει τους θανάτους από την ασθένεια COVID-19 (λόγω του SARS-Cov-2) με το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη (ibuprofen). Οι περισσότεροι εκ των βαριά νοσησάντων στην Ιταλία είχαν λάβει αυτό το φάρμακο.

Συμπέρασμα:

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης δεν έχει διεξαγάγει οποιαδήποτε τέτοια έρευνα, ούτε υπάρχει άλλη μελέτη που συσχετίζει τα παραπάνω. Δεν επιβεβαιώνεται ότι όσοι στην Ιταλία νόσησαν σοβαρά είχαν λάβει, στην πλειοψηφία τους, φαρμακευτική αγωγή με ιβουπροφαίνη.

Σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ηχητικό, κατά κύριο λόγο, μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο η Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης διεξήγαγε έρευνα που συσχετίζει τους θανάτους από την ασθένεια COVID-19 (λόγω του SARS-Cov-2) με το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη (ibuprofen). Ωστόσο, δεν πρόκειται για αληθινό ισχυρισμό.

Πώς κυκλοφόρησε

Διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ιδιαίτερα μέσω Facebook Messenger) το παρακάτω ηχητικό μήνυμα, το οποίο και απομαγνητοφωνήσαμε:

Καλησπέρα. Μόλις μου έστειλε ο ξάδελφός μου από Ντύσσελντορφ ότι έγινε έρευνα στη Βιέννη – του το έστειλε άλλη Γερμανίδα [ξεκινά απ’ την αρχή:]- έγινε έρευνα στη Βιέννη, στην Πανεπιστημιακή Κλινική, και συσχέτισαν τις περιπτώσεις [αναδιατυπώνει:] μελέτησαν τις περιπτώσεις από τους Ιταλούς που έχουνε πεθάνει. Βέβαια, δεν είναι καμία επίσημη μελέτη ακόμα, αλλά συσχετίζουνε αυτούς που πέθαναν – όλοι αυτοί είχανε πάρει Ibuprofen, δηλαδή Nurofen, πριν καταλήξουν να είναι σοβαρά άρρωστοι. Συσχετίζουνε την επιθετικότητα του ιού με τις δόσεις Ibuprofen, και προτείνουν να μην πάρουμε καθόλου Ibuprofen ή Nurofen ή Algofren, και να παίρνουμε Depon κτλ. Πείτε το σε όσους μπορείτε. Αν ισχύει, τουλάχιστον κάνουμε τα πάντα για να προφυλαχθούμε από έναν πολύ επιθετικό ιό.

(Ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα μέσα Μαρτίου 2020. Ακούγεται να ομιλεί άγνωστο γυναικείο πρόσωπο.)

Σύντομα, μέρος του ηχητικού αυτού έγινε γραπτή ανάρτηση στο Facebook.
Παραδείγματα: Μηχανη Του Χρονου Στην Καστανιανη, Katsespitisou.

Ενδεικτική αναπαραγωγή του ισχυρισμού

Τι ισχύει;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με παρόμοιο περιεχόμενο κυκλοφόρησαν μηνύματα (ηχητικά ως επί το πλείστον, μέσω WhatsApp) στη γερμανική γλώσσα, αναφέροντας ως πηγή έρευνα της “Wiener Uniklinik”. Γι’ αυτό το λόγο, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Medizinische Universität Wien, γνωστό και ως MedUni Wien) ήδη έχει προβεί (14/03/2020) σε επίσημη δήλωση διάψευσης της διαδοθείσας είδησης.

Πηγή: Twitter.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση μεταφράζεται ως εξής:

(Βιέννη, 14 Μαρτίου 2020). Επί του παρόντος διαμοιράζονται μέσω πληθώρας μέσων κοινωνικής δικτύωσης γραπτά και ηχητικά μηνύματα τα οποία αναφέρουν δήθεν ερευνητικά αποτελέσματα από την “Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης” όσον αφορά τη νόσο COVID-19.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ψευδής είδηση που δεν έχει καμία σχέση με το “MedUni Wien”.


(14/03/2020, Medizinische Universität Wienwww.meduniwien.ac.at)

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι δεν διεξήχθη καμία τέτοια έρευνα στη Βιέννη, αλλά ούτε και έχει δημοσιευθεί άλλη επιστημονική μελέτη, τουλάχιστον έως τη συγγραφή του άρθρου, που να καταδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ του φαρμάκου αυτού και της πορείας της νόσου COVID-19 (που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-Cov-2).

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι η ιβουπροφαίνη (ibuprofen) είναι ένα παράγωγο του προπιονικού οξέος μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση. Τη σχετική συζήτηση για την σχέση των ΜΣΑΦ άνοιξε, υπενθυμίζουμε, με δήλωσή του ο Γάλλος υπουργός Υείας Olivier Véran, εκφράζοντας άποψη που, προς το παρόν, δε βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα.

Όπως επισημάνθηκε στο άρθρο μας Όχι, η σελίδα Γαληνός δεν εξέδωσε οδηγίες χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων για συμπτώματα της νόσου COVID-19, ο ισχυρισμός ότι η προαναφερθείσα κατηγορία φαρμάκων επιδεινώνει την ασθένεια που προκαλείται από τον SARS-Cov-2 δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, κάτι που τόνισε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Υγείας καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας (Δελτίο Τύπου 15/03/2020).

Η μόνη μελέτη που παρουσιάζει θεματολογική συνάφεια είναι μία πρόσφατα δημοσιευθείσα στο περιοδικό The Lancet. Σε αυτό το άρθρο, οι γιατροί, μετά από μελέτη της πορείας της νόσου 32 ασθενών στην Κίνα – με υψηλή αρτηριακή πίεση και σακχαρώδη διαβήτη – που έλαβαν φάρμακα (μεταξύ αυτών και ιβουπροφαίνη) τα οποία αναστέλλουν τον κυτταρικό υποδοχέα ACE, επισημαίνουν ότι τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν την πορεία της νόσου COVID-19. Δηλαδή, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η θεραπεία αυτής της κατηγορίας των ασθενών με θειαζολιδινεδιόνες και ιβουπροφαίνη μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της νόσου. Πρόκειται για υπόθεση, την οποία επισημαίνει σαφώς το εξειδικευμένο περιοδικό. Απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί αυτή η υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Christian Lindmeier έχει περιοριστεί στην προσωρινή συμβουλή (17/03/2020):

[Οι ασθενείς] να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιβουπροφαίνη

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ειδικοί του οργανισμού αξιολογούν την προαναφερθείσα μελέτη προτού αποφανθούν για οτιδήποτε.

Εντέλει, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 18 Μαρτίου 2020 εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη που συσχετίζει την ιβουπροφαίνη με την επιδείνωση της COVID-19.[…]
Όταν ξεκινούν τη θεραπευτική αγωγή για πυρετό ή πόνο στην COVID-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπευτικής αγωγής”.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Αμερικανική FDA, σε ανακοίνωσή της την 19η Μαρτίου.


Τέλος, δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποια αναφορά σε επιστημονική μελέτη ή ανακοινωθέν του ιταλικού Υπουργείου Υγείας που να επιβεβαιώνει ότι όσοι στην Ιταλία νόσησαν σοβαρά ή απεβίωσαν είχαν λάβει, στην πλειοψηφία τους, φαρμακευτική αγωγή ιβουπροφαίνης ή άλλων ΜΣΑΦ.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο ανωτέρω ισχυρισμός, στις εκδοχές που κυκλοφόρησε στο ελληνικό διαδίκτυο, δεν αληθεύει. Καμία έρευνα επί των συμπτωμάτων της μεταδοτικής νόσου COVID-19 δεν διεξήγαγε ή διεξάγει η “Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης”, ούτε άλλη μελέτη υποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια της λήψης του φαρμάκου “ιβουπροφαίνη” με επιδείνωση της νόσου αυτής.

Συμβουλευόμαστε μόνον τον ΕΟΔΥ και τον ιατρό μας πριν προβούμε σε λήψη φαρμακευτικής αγωγής εάν έχουμε συμπτώματα της νόσου COVID-19.