Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Εκκλησία της Ελλάδος ΔΕΝ αιτήθηκε να λάβουν το βοήθημα των 800€ οι ιερείςΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Η Εκκλησία της Ελλάδος ΔΕΝ αιτήθηκε να λάβουν το βοήθημα των 800€ οι ιερείς

29 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Η Εκκλησία της Ελλάδος αιτήθηκε την ένταξή της στην Εργάνη ώστε ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόροι να λάβουν το βοήθημα των 800 ευρώ.

Συμπέρασμα

Η αίτηση δεν αφορούσε τους ιερείς, αλλά τους λοιπούς εργαζόμενους της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ιεροψάλτες νεωκόροι και άλλο προσωπικό.

Κυκλοφόρησε ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ζήτησε την ένταξή της στους Κωδικούς Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) εργοδοτών στην Εργάνη, προκειμένου οι εργαζόμενοί της ιερείς, ιεροψάλτες, κ.α να λάβουν το βοήθημα των 800€ από το κράτος. Ωστόσο, τμήμα αυτού του ισχυρισμού, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: documentonews.gr, in.gr, iefimerida.gr, avgi.gr

Τι ισχύει;

Στην επιστολή που εστάλη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 24 Μαρτίου προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση γνωστοποιείται το αίτημα για ένταξη στην Εργάνη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποζημιωθούν από το κράτος καθότι αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλως των Ιερών Ναών και Ιερών Μονών της Ελληνικής επικράτειας. Ακολουθεί η επιστολή:

Ωστόσο, το καθεστώς πληρωμής των ιερέων είναι διαφορετικό από εκείνο λοιπών εργαζομένων της εκκλησίας όπως για παράδειγμα του ιεροψάλτη ή του νεωκόρου. Πιο συγκεκριμένα, οι ιερείς αμείβονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ). Αυτό σημαίνει πως αυτοί πληρώνονται όπως προβλέπεται καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε εντός της επιστολής ρητώς αναφέρονται ως προσωπικό οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι.

Οι τελευταίοι δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων (ΚΕΥ). Το ίδιο ισχύει και για:

  1. Το βοηθητικό ή υπηρεσιακό προσωπικό των ναών, όπως είναι οι γραμματείς ή οι καθαρίστριες.
  2. Το προσωπικό που υπηρετεί στην εκκλησιαστική εκπαίδευση (άρθ. 1 παρ. 2, εδ. γ’ ΚΕΥ).

Δηλαδή, η Εκκλησία της Ελλάδος πράγματι ζήτησε την ένταξή της στην Εργάνη ως εργοδότη, προκειμένου να συμπεριληφθούν υπάλληλοι και εργαζόμενοί της (ΚΑΔ 94.91.10.03 – Υπηρεσίες Ιερών Ναών, 94.91.10.02 – Υπηρεσίες Ιερών Μονών) στις ευεργετικές διατάξεις για τους πληττόμενους από την πανδημία εργαζομένους, που δικαιούνται το βοήθημα των 800 ευρώ. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι ιερείς, αλλά μόνον οι ιεροψάλτες, οι νεωκόροι και το λοιπό προσωπικό, όπως εκτέθηκε παραπάνω. Ως εκ τούτου, αν το αίτημα γίνει δεκτό από τον Υπουργό Εργασίας, τότε οι ιεροψάλτες, οι νεωκόροι, το βοηθητικό/υπηρεσιακό προσωπικό και το προσωπικό που υπηρετεί στην εκκλησιαστική εκπαίδευση θα επωφεληθούν από το επίδομα των οκτακοσίων ευρώ.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αττικής δια μέσου δημοσίευσης στην πλατφόρμα του Facebook επεσήμανε επίσης την προαναφερθείσα παρατήρηση.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως η Εκκλησία της Ελλάδος ζήτησε μεταξύ άλλων να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ και οι ιερείς δεν αληθέυει.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).