Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτά τα πουλιά ΔΕΝ πέθαναν από δοκιμή κεραίας 5GHOAXES

Όχι, αυτά τα πουλιά ΔΕΝ πέθαναν από δοκιμή κεραίας 5G

31 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Στη Ρώμη χιλιάδες πουλιά πέθαναν έπειτα από δοκιμή κεραίας 5G

Συμπέρασμα

Τα πουλιά σκοτώθηκαν από πτώση δένδρου λόγω ισχυρών ανέμων

Viral έχουν γίνει αναρτήσεις που υποστηρίζουν πως πουλιά πέθαναν έπειτα από δοκιμή κεραίας 5G. Όμως δεν είναι αλήθεια.

Το είδαμε επίσης στο be2news.gr, greeknewsondemand.com κτλ.

Τι έχει συμβεί

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν πολλά δέντρα στη Ρώμη. Το εικονιζόμενο είναι από την κλινική Policlinico Umberto I, όπως αναφέρουν πολλά ιταλικά δημοσιεύματα (παραδείγματα εδώ και εδώ). Η πτώση του δέντρου έλαβε χώρα στις 19:00, δηλαδή ώρα κατά την οποία είχε νυχτώσει, με αποτέλεσμα να υπάρξει τουλάχιστον ένας τραυματισμός και δεκάδες πουλιά νεκρά στο δρόμο. Τα πουλιά που επέζησαν, συλλέχθηκαν και φροντίστηκαν από εθελοντές.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, η Ιταλία χτυπήθηκε από ισχυρούς ανέμους που έφτασαν έως 175 χλμ/ώρα, όπως αναφέρει η La Repubblica. Τις επόμενες ημέρες, θυελλώδεις άνεμοι καταγράφηκαν και στην Ελλάδα.

L’albero caduto in viale del Policlinico che ha causato il ferimento di una persona e la morte di centinaia di uccelli, Roma, 4 febbraio 2020. ANSA/FABIO FRUSTACI

Η θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει πως η τεχνολογία 5G ευθύνεται για μαζικούς θανάτους πουλιών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Ολλανδίας, που είχαμε εξετάσει σε παλιότερο άρθρο μας.

Η τεχνολογία 5G, καταλαμβάνει υψηλότερες συχνότητες επειδή αυτές δεν χρησιμοποιούνται, ενώ έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν πληροφορίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Το πρόβλημα είναι ότι τα σήματα υψηλότερης συχνότητας δεν έχουν την εμβέλεια των σημάτων χαμηλότερων συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πολλαπλών κεραιών για την ενίσχυση του σήματος.

Στην Ευρώπη, η 5G θα χρησιμοποιήσει τρεις περιοχές συχνοτήτων: μια στα 700MHz χαμηλής συχνότητας, μια στα 3.4-3.8GHz που θα είναι και η πιο κοινή στη χρήση και μια υψηλότερη συχνότητα στα 24.25-27.5GHz. Το τελευταίο αυτό εύρος είναι περισσότερο θεωρητικό και δεν είναι αυτό που έχει δοκιμαστεί στην Ολλανδία μέχρι στιγμής, καθώς η μόνη γνωστή δοκιμή του 5G στη Χάγη χρησιμοποίησε τη ζώνη των 3,4-3,8 GHz. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι συχνότητες εμπίπτουν σε ένα εύρος που θεωρείται ασφαλές από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες – ICNIRP (όπως έχει διατυπωθεί για πρώτη φορά το 1998 και πάλι το 2009).

Εν κατακλείδι, τα νεκρά πουλιά στην εικόνα που έγινε viral, δεν προέρχονται από δοκιμή κεραίας 5G, αλλά από πτώση δέντρου λόγω ισχυρών ανέμων.

Διαβάστε επίσης

180 επιστήμονες υπογράφουν επιστολή κατά του 5G – Ψευδοεπιστήμη

Όχι, το 5G ΔΕΝ είναι ένα Τεράστιο Πείραμα πάνω στην Ανθρώπινη Υγεία

Το 5G δεν σχεδιάστηκε για την μείωση του πληθυσμού

Fact-check for the sake of Democracy