Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ πέθανε η πρώτη εθελόντρια που έκανε δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊούHOAXES

Όχι, ΔΕΝ πέθανε η πρώτη εθελόντρια που έκανε δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού

26 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Πέθανε η πρώτη εθελόντρια που έκανε δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Οι καθηγητές που ηγούνται της μελέτης διαψεύδουν τον ισχυρισμό. Επίσης, η ίδια η εθελόντρια δηλώνει ότι είναι καλά.

Viral έγινε ο ισχυρισμός ότι η Dr. Elisa Granato, η πρώτη εθελόντρια εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είχε επιπλοκές λίγες ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου και πέθανε κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το είδαμε στο sinomosiologos.blogspot.com, diodotos-k-t.blogspot.com, kalliroi600.blogspot.com, spoilers.gr, skoupanews.com, amazonios.net και σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους στην Ευρώπη ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Dr. Elisa Granato, ερευνήτρια
στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές που έλαβαν την ένεση.
Είπε στο BBC “Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ”

Η Elisa είχε επιπλοκές λίγες ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου και πέθανε κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την αιτία του θανάτου της.

Ως ατιολογια(δικαιολογια φανταζομαστε εμεις,αν ισχυει ολο αυτο) απο τους ερευνητές που περιμένουν να διεξαχθεί η αυτοψία πιστεύουν ότι η Elisa είχε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που δεν αποκαλύφθηκε στους υπαλλήλους υγείας.


Εμεις ειμαστε υπερ της αποψης κι αυτο που εν τελει εχει την μεγαλυτερη σημασια ειναι οτι πρώτοι εθελοντές πρέπει να είναι οι κατασκευαστές των εμβολίων και οι διάφοροι “ειδικοί” που τα συνιστούν.

Ο ισχυρισμός ανέβηκε αρχικά στην ιστοσελίδα N5TI.com, η οποία παρουσιάζει ιστορικό παραπληροφόρησης.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια Sarah Gilbert που ηγήθηκε της προ-κλινικής έρευνας για το εμβόλιο, και αυτή μας παρέπεμψε σε σχετικό δημοσίευμα του ρεπόρτερ Fergus Walsh του BBC.

Ο κύριος Walsh αναφέρει ότι συνομίλησε με τη Dr Granato που ήταν «απόλυτα καλά». Το ίδιο επιβεβαίωσε και η ίδια με ανάρτησή της στο Twitter, πριν κλειδώσει τον λογαριασμό της.

Πηγή

Λίγες ώρες αργότερα η Dr. Granato εμφανίστηκε στο BBC για να δηλώσει πως είναι ζωντανή.

Ο καθηγητής Andrew Pollard που ηγείται της κλινικής φάσης του εμβολίου, δήλωσε ότι «Αυτού του είδους οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να βλάψουν την ικανότητά μας να διαχειριστούμε την πανδημία. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε να συμβεί αυτό».

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η πρώτη εθελόντρια που έκανε δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι νεκρή, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.