Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με δωρεά 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μπαράκ Ομπάμα σε εργαστήριο της WuhanΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Παραπληροφόρηση σχετικά με δωρεά 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μπαράκ Ομπάμα σε εργαστήριο της Wuhan

27 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το 2015, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, χορήγησε επιδότηση 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στη Κίνα.

Συμπέρασμα:

Η χορηγία δόθηκε σε διάφορα εργαστήρια και οργανισμούς ένας εκ των οποίων διέθεσε ένα μέρος του ποσού στο συγκεκριμένο εργαστήριο της Wuhan. Επομένως αυτό το εργαστήριο δεν ήταν ο μοναδικός λήπτης της χορηγίας ενώ η χορηγία δόθηκε εν μέρη επί διοίκησης Ομπάμα καθώς η διοίκηση Τραμπ συνέχισε αυτό το πρόγραμμα.

Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα δόθηκε δωρεά ύψους 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων σε εργαστήριο της Wuhan για πειράματα με χρήση κορωνοϊών. Παρότι ωστόσο η εν λόγω δωρεά ήταν πραγματική δεν δόθηκε μόνο σε εργαστήριο της Wuhan ούτε ήταν ευθύνη μόνο της διοίκησης Ομπάμα.

Παραδείγματα: aristeia.site, thesecretrealtruth.blogspot.com


Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα:

Το 2015, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, χορήγησε επιδότηση 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στη Κίνα. Η αποκάλυψη έγινε σήμερα προκαλώντας σεισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθ’ οδόν για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Η αποκάληψη πως οι Αμερικανοί φορολογούμενοι χρηματοδοτούν ακούσια πειράματα σε ζώα που συνδέονται με τις Κινέζικες “υγρές αγορές” και το Νο1 εργαστήριο βιολογικού πολέμου της Κίνζας συγκλονίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή: όλοι συνειδητοποιούν πως, αν και έχει εκλεγεί ο αγαπητός στις λαϊκές μάζες Πρόεδρομς Ντόναλντ Τράμπ, το κουμάντο στις ΗΠΑ το κάνει ακόμα το “Βαθύ Κράτος της Καμπάλ”.

Η αμερικανική χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για τη πραγματοποίηση πειραμάτων σε ζώα, μερικά από τα οποία ενδέχεται να έχουν πωληθεί μετά τη χρήση σε “υγρές αγορές” για κατανάλωση: τις διαβόητες λαϊκές αγορές της Κίνας, όπου ζωντανά ζώα, μεταξύ των οποίων σκύλοι και γάτες, μαγειρεύονται βασανιστικά μπροστά στον πελάτη.

Η έρευνα τους περιελάμβανε μελέτες κορωνοϊού που αφορούσαν νυχτερίδες, σε συνέχεια της κατασκευής του νέου, πιο επικίνδυνου και φονικοί κορωνοϊού SARS το 2014/2015.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μετά τη κατασκευή του νέου κορωνοϊού, συνδυασμού SARS και κορωνοϊού νυχτερίδων, οι ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσαν τη χρηματοδότηση περαιτέρω έρευνας, αφήνοντας τον κόσμο με έναν νέο βιολογικό κίνδυνο αλλά χωρίς εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πλέον δεσμευτεί να θέσει τέρμα στη χρηματοδότηση του Ομπάμα στους Κινέζους.

Η συγκεκριμένη “είδηση” ξεκίνησε από ερώτηση δημοσιογράφου της σελίδας Newsmax στον νύν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στις 17 Απριλίου του 2020 σε συνέντευξη τύπου. [πηγή]

Η Emerald Robinson, δημοσιογράφος του Newsmax, ρώτησε τον Ντόναλντ Τραπ το εξής:

Emerald Robinson: Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε (που μου δίνετε τον λόγο). Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως ο κορωνοϊός προέκυψε από το εργαστήριο Νο.4 στη Wuhan. Υπάρχει επίσης μια αναφορά η οποία λέει πως το NIH υπό την διοίκηση Ομπάμα το 2015 έδωσε στο εν λόγω εργαστήριο 3.7 εκατομμύριο δολάρια ως δωρεά. Γιατί έδωσαν οι ΗΠΑ τέτοια δωρεά στη Κίνα;

Donald Trump: Η διοίκηση Ομπάμα τους έδωσε 3.7 εκατομμύρια δολάρια. Το άκουσα αυτό. Και δώσαμε οδηγία, αν κάποια δωρεά πηγαίνει προς τη Κίνα να το ερευνήσουμε, το είπαμε πριν μια ώρα περίπου, ώστε αν πηγαίνουν λεφτά προς τη Κίνα να διακόψουμε τη δωρεά γρήγορα. Αλλά τα λεφτά δόθηκαν εδώ και καιρό. Τους έδωσαν αρκετά λεφτά.

Τι ισχύει

Αρχικά ο ισχυρισμός της δημοσιογράφου για “αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για προέλευση του κορωνοϊού από εργαστήριο της Wuhan” ξεκίνησε από δήλωση του Ρεπουμπλικανού πολιτικού Τομ Κόττον ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Κόττον ανέφερε πως είχε ξεκινήσει έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών για εξακρίβωση της προέλευσης του ιού αλλά, δεν υπάρχει κάποια πηγή που να εξακριβώνει την διενέργεια αυτής της έρευνας πόσο μάλλον δημοσιευμένα συμπεράσματα που να τεκμηριώνουν ότι ο ιός ξεκίνησε από οποιοδήποτε εργαστήριο. Ο ίδιος ο Κόττον μάλιστα, μετά από διαμαρτυρίες για προώθηση ανυπόστατων θεωριών συνωμοσίας απέσυρε τους ισχυρισμούς του περί ανθρώπινης προέλευσης του ιού από εργαστήριο. [πηγή]

Επιπρόσθετα η ιδέα ότι ο νέος κορωνοϊός συντέθηκε σε εργαστήριο έχει καταρριφθεί ήδη από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Τον εν λόγω ισχυρισμό έχουμε καλύψει σε άρθρο μας με τίτλο “Γιατί ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα”. [πηγή]

Τη περίοδο 2014-2019 ο μη κυβερνητικός οργανισμός EcoHealth Alliance κέρδισε μια σειρά χορηγιών συνολικού ύψους 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλεργιών και Λοιμώδων Νοσημάτων, ένα τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, για τη μελέτη του κινδύνου εμφάνισης κορωνοϊών οι οποίοι θα μπορούσαν να περάσουν από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους. Ωστόσο μόνο ένα μέρος αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. [πηγή 1][πηγή 2]

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δωρεάς είχε τον κωδικό NIAIDR01AI110964 και μέσω αυτού του προγράμματος χρηματοδοτήθηκαν έρευνες από ιδρύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Το μέρος των χρημάτων που πήγε στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan προέκυψε από διεθνή συνεργασία με τον οργανισμό EcoHealth Alliance ο οποίος έλαβε την χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια δε πρόκειται για 3.7 εκατομμύρια δολάρια τα οποία η διοίκηση Ομπάμα χορήγησε στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan αλλά για 3.7 εκατομμύρια συνολικό ποσό το οποίο δόθηκε στον οργανισμό EcoHealth Alliance, μεταξύ πολλών άλλων που έλαβαν χρηματοδότηση, ο οποίος, στο πλαίσιο της ερευνητικής δουλειάς που κλήθηκε να αναλάβει, αποφάσισε να συνεργαστεί με το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan στο οποίο και έδωσε ένα μέρος των χρημάτων.

Επιπρόσθετα, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προεδρίας Ομπάμα το 2014, το πρόγραμμα συνεχίστηκε μέχρι το 2019 όπου η οργάνωση EcoHealth Alliance, η οποία συνεργαζόταν με το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan έπρεπε να καταθέσει αίτηση για ανανέωση του προγράμματος χρηματοδότησης η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας υπό τη διοίκηση Τράμπ. Το ποσό το οποίο χορηγήθηκε ενώ βρισκόταν στη προεδρία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ήταν περίπου 700,000 δολάρια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτός ο τύπος χρηματοδότησης ήταν κοινή πρακτική και ξεκίνησε μετά την έξαρση της νόσου SARS το 2002 έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η διαδικασία μετάδοσης των κορωνοϊών σε ανθρώπους καθώς και πιθανοί τρόποι αποτροπής μελλοντικών εξάρσεων. [πηγή]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, παρότι οι αναφορές σε δωρεά 3.7 εκατομμυρίων από τις ΗΠΑ για μελέτη κορωνοϊών είναι πραγματικές, αυτή η δωρεά δεν δόθηκε άμεσα στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan ούτε δόθηκε όλο το ποσό σε αυτό το εργαστήριο. Το ποσό μοιράστηκε σε διάφορους οργανισμούς και ένας από αυτούς αποφάσισε να συνεργαστεί με το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan για μελέτη του κινδύνου πιθανών μελλοντικών εξάρσεων από κορωνοϊούς.

Τέλος δε πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου υπό τη προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα καθώς το πρόγραμμα ανανεώθηκε υπό τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.