Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο DTP “σκότωσε περισσότερα παιδιά από τις ασθένειες που στοχεύει”ΥΓΕΙΑ

Όχι, δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο DTP “σκότωσε περισσότερα παιδιά από τις ασθένειες που στοχεύει”

28 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το εμβόλιο του Bill Gates, DTP, έχει σκοτώσει περισσότερα παιδιά απ' ότι οι ασθένειες που υποτίθεται πως προλαμβάνει το εμβόλιο.

Συμπέρασμα:

Το DTP δεν είναι εμβόλιο που ανέπτυξε εταιρία του Bill Gates. Από το 1991 και μετά το DTP αποσύρθηκε και χρησιμοποιείται η ακυτταρική μορφή του το DTaP. Καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει πως το DTP ή το DTaP έχει συνδεθεί με σχέση αίτιου αιτιατού με οποιοδήποτε θάνατο ούτε φυσικά πως έχει σκοτώσει περισσότερα παιδιά απ' ότι η διφθερίτιδα ο τέτανος και ο κοκίτης.

Σε ελληνικά δημοσιεύματα βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως το εμβόλιο DTP έχει σκοτώσει περισσότερα παιδιά απ’ ότι οι ασθένειες της διφθερίτιδας του τετάνου και του κοκκύτη τις οποίες στοχεύει. Αυτός ο ισχυρισμός καθώς και οι υπόλοιποι που συνοδεύουν τα εν λόγω άρθρα δεν έχουν καμία βάση.

Παραδείγματα: aristeia.site, attikanea.blogspot.com, konstantinosomegas.blogspot.com

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Οι ερευνητές υποστηρίζουν με στοιχεία ότι το εμβόλιο του Μπιλ Γκέιτς DTP σκοτώνει περισσότερα παιδιά από τις ασθένειες που στοχεύει. Είναι πιθανό ότι εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται δυσμενώς με όρους υγείας, λειτουργικότητας και προσδόκιμου ζωής.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των υπόλοιπων ισχυρισμών που γίνονται μέσα στο άρθρο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εμβόλιο DTP δεν έχει σχέση με τον Bill Gates καθώς η ανάπτυξη δεν έχει σχέση με εταιρία που ανήκει ή εταιρία που χρηματοδότησε ο Gates. Επίσης σε κανένα σημείο των εξεταζόμενων δημοσιευμάτων δεν προσκομίζεται έρευνα, αναφορά επίσημου φορέα ή κράτους η οποία να τεκμηριώνει θανάτους που να συνδέονται με σχέση αίτιου-αιτιατού με το εμβόλιο DTP πόσο μάλλον μελέτη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο DTP σκότωνε περισσότερα παιδιά από τις ασθένειες που στόχευε.

Μάλιστα σε μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics το 2009 δίνονταν δεδομένα τα οποία έδειχναν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα ανεμβολίαστα παιδιά δεν ήταν το εμβόλιο αλλά από την ασθένεια του κοκκύτη καθώς η ανοσία της αγέλης δεν τα προστάτευε επαρκώς. Επίσης, πλην του προσωπικού κινδύνου, η άρνηση του εμβολιασμού οδηγούσε σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είτε λόγω ιατρικού ιστορικού ή λόγω ηλικίας δε μπορούσαν να εμβολιαστούν. [πηγή]

Και τα δημοσιεύματα συνεχίζουν:

Το εμβόλιο DTP διακόπηκε στις ΗΠΑ και στα δυτικά έθνη τη δεκαετία του 1990, μετά από χιλιάδες αναφορές θανάτων και εγκεφαλικής βλάβης.

Αλλά ο Μπιλ Γκειτς και οι χρηματοδοτούμενοι από αυτόν οργανισμοί, GAVI και ΠΟΥ, επέβαλαν το DTP ως υποχρεωτικό στα μωρά-παιδιά στην Αφρική.

Το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη το οποίο περιείχε κύτταρα του βακτηρίου κοκκύτη αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από την ακυτταρική έκδοση του, το DTaP.

Το DTP ήταν ο καταλύτης στη προσπάθεια περιορισμού των περιπτώσεων κοκκύτη καθώς η μαζική χρήση του στις ΗΠΑ μείωσε τις ετήσιες περιπτώσεις από 115,000-270,000 στις 1,200-4,000 και τους θανάτους από 5,000-10,000 στους 5-10 τη δεκαετία του 1980. [πηγή]

Ο λόγος για τον οποίο το εμβόλιο αντικαταστάθηκε ήταν η μειωμένη αποτελεσματικότητα σε κάποιες παρτίδες και κυρίως ο φόβος των γονέων λόγω έντονων αντιδράσεων που σχετίζονταν με το σημείο όπου γινόταν η ένεση, συγκεκριμένα κοκκίνισμα και πρήξιμο καθώς και υψηλός πυρετός. Ωστόσο οι αναφορές περί μαζικών θανάτων και εγκεφαλικής βλάβης δεν έχουν απολύτως καμία τεκμηρίωση. Οι ισχυρισμοί περί εγκεφαλοπαθειών οι οποίες προκαλούνταν από το εμβόλιο εξετάστηκαν από μεταγενέστερες μελέτες και δε βρέθηκε καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτή τη σύνδεση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Παρακάτω διαβάζουμε:

Πριν από το 2017, ούτε το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHS) είχαν διεξαγάγει έρευνα με εμβολιασμένους, μη εμβολιασμένους και λήπτες πλασίμπο – έρευνα που ήταν απαραίτητη για να εξακριβωθεί εάν το εμβόλιο DTP στην πραγματικότητα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, είναι ουδέτερο ή έχει επιβλαβείς συνέπειες.

Αυτό το σημείο του άρθρου είναι ιδιαίτερα παραπλανητικό. Το 2017 το εμβόλιο το διαθέσιμο εμβόλιο ήταν η ακυτταρική μορφή, δηλαδή το DTaP όχι το DTP. Για το DTaP είχαν γίνει εκτεταμένες κλινικές δοκιμές και έρευνες πριν την εισαγωγή του πρώτου εμβολίου το 1991 ενώ το εμβόλιο άργησε να πάρει έγκριση ακριβώς επειδή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είχε αυστηρές απαιτήσεις από τις προαναφερθείσες κλινικές δοκιμές ώστε να δώσει τελικά την άδεια κυκλοφορίας. [πηγή]

Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη DTP πέρασε εξίσου αυστηρούς ελέγχους μέσω κλινικών δοκιμών τη δεκαετία του 1940 και τελικά έλαβε άδεια κυκλοφορίας το 1948. [πηγή]

Τα δημοσιεύματα συνεχίζουν:

Σε έρευνα που διεξήγαγαν οι Σόρεν Μόγκενσεν (Soren Mogensen) και Πίτερ Άμπι (Peter Aaby), δοκίμασαν ισχυρό κλονισμό, όταν εξέτασαν διαχρονικά δεδομένα από το λεγόμενο «φυσικό πείραμα» στη Γουινέα Μπισάου, όπου το 50% των παιδιών πεθαίνουν πριν από την ηλικία των πέντε ετών.

Σε αυτό το έθνος της Δυτικής Αφρικής, τα μισά παιδιά εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο DTP του Μπιλ Γκέιτς: άλλα στους τρεις μήνες και τα άλλα μισά στους έξι μήνες. Ο Δρ. Μόγκενσεν και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο DTP πέθαναν κατά 10 φορές περισσότερο από τα παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν. Όπως αναφέρουν και οι μελετητές: “Το DTP συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα“.

Ενώ τα εμβολιασμένα με DTP παιδιά προστατεύονταν από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη, αποδεικνύονταν πια πολύ πιο ευαίσθητα σε άλλες θανατηφόρες ασθένειες, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους συνομηλίκους τους. Το εμβόλιο προφανώς κλόνισε το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η μελέτη για την οποία γίνεται λόγος δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης EBioMedicine με τίτλο “The Introduction of Diphtheria-Tetanus-Pertussis and Oral Polio Vaccine Among Young Infants in an Urban African Community: A Natural Experiment”. [πηγή]

Οι ερευνητές εξέτασαν το ρυθμό θνητότητας παιιδιών μετά τον εμβολιασμό με DTP τη περίοδο 1984-1987. Τα εξεταζόμενα παιδιά έλαβαν το εμβόλιο στο πλαίσιο τριμηνιαίων εξετάσεων στην Γουινέα της Αφρικής.

Η μελέτη έπασχε από μια σειρά λαθών τα βασικά εκ των οποίων είναι τα εξής:

1. Εξέτασε 1057 παιδιά, ένα δείγμα ιδιαίτερα μικρό για μια επιδημιολογική μελέτη η οποία προσπαθεί να συγκρίνει την επίδραση που έχει ένα δεδομένο φαινόμενο σε δυο ομάδες. Πολλές αντίστοιχες μελέτες οι οποίες εξετάζουν επιδράσεις εμβολίων, είτε στο πλαίσιο αποτελεσματικότητας ή πιθανών παρενεργειών, χρησιμοποιούν δεδομένα από 100,000 μέχρι αρκετά εκατομμύρια ασθενείς.

2. Οι θάνατοι που ανέφεραν δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί επομένως κάποιοι ή όλοι από αυτούς μπορεί κάλλιστα να ήταν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, δολοφονίες και γενικά εντελώς άσχετοι με το εμβόλιο.

Και φυσικά πρόκειται για μια μελέτη, η οποία μάλιστα όπως είδαμε έχει σοβαρούς περιορισμούς.

Η χρήση μεμονωμένων μελετών ελλιπούς ποιότητας για την εξαγωγή των επιθυμητών συμπερασμάτων δεν αποτελεί στέρεα μεθοδολογία στην επιστημονική έρευνα. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πολλές άλλες μελέτες σε έγκριτα περιοδικά με μεγάλα δείγματα ασθενών και κατάλληλη μεθοδολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια Σουηδική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association” το 2005 με τίτλο “Childhood Vaccination and Nontargeted Infectious Disease Hospitalization”. [πηγή]

Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 805,000 παιδιά στο πλαίσιο πιθανών αρνητικών αντιδράσεων από εμβόλια όπως το DTP και το DTaP και το συμπέρασμα τους ήταν το εξής:

Τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν τις υποθέσεις πως τα εμβόλια πολλαπλών αντιγόνων αυξάνουν το ρίσκο νοσηλείας στο νοσοκομείο λόγω ασθενειών πέραν αυτών για των οποίων γίνεται η ανοσοποίηση.

Επίσης έχουμε μια συστηματική ανάλυση 58 κλινικών δοκιμών η οποία περιλάμβανε δεδομένα από 183,000 συμμετέχοντες για την εξέταση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με ακυτταρικά εμβόλια.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν τα εξής:

Τα ακυτταρικά εμβόλια έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια ολόκληρων κυττάρων.

Με απλά λόγια το εμβόλιο DTaP το οποίο χρησιμοποιείται από το 1991 ως αντικαταστάτης του παλιού τριπλού εμβολίου DTP είναι αποδεδειγμένα ακόμα πιο ασφαλές από το DTP.

Τέλος βλέπουμε τα εξής στα υπό εξέταση δημοσιεύματα:

Σε συναφή έρευνα για εμβόλια DTP, οι μελετητές σημειώνουν:

“Περαιτέρω περιπλέκοντας τις αντιλήψεις του κοινού, τα εμβόλια DTP ήταν πολύ αντιγονικά και η ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του DTP αυξήθηκε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Ένα υψηλό ποσοστό βρεφών παρουσίασε σημαντικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης μετά από ανοσοποίηση DTP (ερυθρότητα [37%], πρήξιμο [41%] και πόνο [51%]). Ο πυρετός εμφανίστηκε εντός ωρών μετά το DTP σε πολλά βρέφη: 47% των βρεφών είχαν θερμοκρασίες >38 ° C και 6% είχαν θερμοκρασίες >39 ° C.

Τα εμβόλια DTP συσχετίστηκαν επίσης με σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις, όπως εμπύρετες κρίσεις, υποτονικά επεισόδια υπερευαισθησίας (προσωρινή κατάσταση σαν σοκ), επίμονο κλάμα και οίδημα ολόκληρων άκρων. Αν και κανένα δεν συσχετίστηκε με σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνέβαλαν στην αύξηση των ανησυχιών του κοινού σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Η μελέτη για την οποία γίνεται λόγος σε αυτό το σημείο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Human Vaccines & Immunotherapeutics” το 2014 με τίτλο “Licensed pertussis vaccines in the United States History and current state”. [πηγή]

Η μελέτη αναφέρει όντως πως τα εμβόλια DTP είχαν έντονες αντιδράσεις όπως πρήξιμο ερεθισμός και πυρετός δεν αναφέρει σε κανένα σημείο πως το εμβόλιο DTP ή το DTaP ήταν επικίνδυνα για τη ζωή των παιδιών που τα λάμβαναν. Μάλιστα και αυτή η μελέτη αναφέρει πως οι ισχυρισμοί περί εγκεφαλοπαθειών από το DTP δεν τεκμηριώνονται. Τέλος, στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται ρητά ότι το εμβόλιο DTaP το οποίο χρησιμοποιείται από το 1991 και μετά είναι απόλυτα ασφαλές ενώ εξηγείται πως η απόσυρση του DTP αφορούσε περισσότερο ανησυχίες των γονέων παρά πραγματικά στοιχεία που έδειχναν ρίσκο από το εμβόλιο στα παιδιά που το λάμβαναν.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι ο τίτλος των υπό εξέταση συμπτωμάτων “το εμβόλιο του Μπιλ Γκέιτς DTP σκοτώνει περισσότερα παιδιά από τις ασθένειες που στοχεύει” δεν τεκμηριώνεται σε κανένα σημείο του άρθρου. Το εμβόλιο DTP δεν αναπτύχθηκε από κάποια εταιρία που έχει ο Bill Gates, το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα-τέτανο-κοκίτη που χρησιμοποιείται από το 1991 και μετά είναι το DTaP όχι το DTP ενώ καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει σχέση αίτιου αιτιατού μεταξύ θανάτου και του εμβολίου DTP πόσο μάλλον ότι το εμβόλιο του DTP έχει σκοτώσει περισσότερα παιδιά απ’ ότι οι ασθένειες της διφθερίτιδας του τετάνου και του κοκίτη.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.