Ποιοι είμαστε
Αρχική Επισκόπηση των ψευδών ισχυρισμών σε βίντεο που “αποκαλύπτει” το “μεγάλο σκάνδαλο” του κορωνοϊούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Επισκόπηση των ψευδών ισχυρισμών σε βίντεο που “αποκαλύπτει” το “μεγάλο σκάνδαλο” του κορωνοϊού

17 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1

Γιατροί πιέζονται να γράφουν την COVID-19 στα πιστοποιητικά θανάτου, χωρίς ωστόσο αυτή να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου.

Συμπέρασμα 1

Στο 92% των θανάτων που αναφέρει το CDC από την ασθένεια του κορωνοϊού, η COVID-19 αποτελούσε υποκείμενη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC το υγειονομικό προσωπικό οφείλει να συμπληρώνει στο πιστοποιητικό θανάτου και την υποκείμενη αιτία θανάτου.

Ισχυρισμός 2

Η Medicare δίνει 13 χιλιάδες δολάρια στα νοσοκομεία για κάθε ασθενή θετικό στην COVID-19 ενώ όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί μηχανική υποστήριξη αναπνοής το νοσοκομειακό ίδρυμα στο οποίο νοσηλεύεται παίρνει 40 χιλιάδες δολάρια. Έτσι τα νοσοκομεία "χρεώνουν" περισσότερους ασθενείς θετικούς σε COVID-19 με σκοπό το κέρδος.

Συμπέρασμα 2

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Medicare η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας αφορά αποκλειστικά όσους καλύπτονται από προγράμματα της Medicare. Τα έξοδα διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και δεν είναι προκαθορισμένα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίσαμε ένα συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών ισχυρισμών σε συνωμοσιολογικό βίντεο διάρκειας 14 λεπτών. Το βίντεο συνοψίζει πληθώρα συνωμοσιολογικών ισχυρισμών οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν καταρριφθεί σε προηγούμενα άρθρα από τα Ellinika Hoaxes.

Παραδείγματα: Facebook, skeftomasteellhnika.blogspot.com, katohika.gr


Ισχυρισμοί

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του υπό εξέταση βίντεο, ο dr. Dan Erickson διατείνεται πως συνάδελφοί του, τους οποίους δεν κατονομάζει, δέχονται πιέσεις από τις διευθύνσεις των νοσοκομείων να αναγράφουν στα πιστοποιητικά θανάτων την COVID-19, χωρίς να είναι αυτή η πραγματική αιτία θανάτου.

Η συνέντευξη των δύο Αμερικανών γιατρών που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου είχε σημαντική απήχηση στους συνωμοσιολογικούς κύκλους. [παράδειγμα 1ο] [παράδειγμα 2ο].

Χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, ο Dr. Erickson αναφέρει πως ο ρυθμός θνησιμότητας της COVID-19 είναι πολύ μικρότερος απ’ όσο ισχυρίζονται και όμοιος με εκείνον της γρίπης.

Πέντε ημέρες μετά την δημοσίευση της εν λόγω συνέντευξης τύπου στις 27 Απριλίου, οι οργανισμοί “American College of Emergency Physicians” και “American Academy of Emergency Medicine” δημοσίευσαν ανακοίνωση στηλιτεύοντας τους ισχυρισμούς των Dan Erickson και Artin Massihi. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν πως:

Οι δηλώσεις των γιατρών είναι επικίνδυνες και. Πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες εικασίες οι οποίες αντιτίθενται στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα για την COVID-19.

Το βίντεο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα στην πλατφόρμα του YouTube φτάνοντας μάλιστα τις 5 εκατομμύρια θεάσεις. Ωστόσο, το YouTube αποφάσισε να κατεβάσει το βίντεο της συνέντευξης καθότι αυτό παραβίαζε του κανόνες της κοινότητας.

Πιστοποιητικό Θανάτου και COVID-19

Όπως αναφέραμε παραπάνω, στο υπό εξέταση βίντεο εντοπίζουμε δήλωση του Dr. Erickson αναφορικά με τις πιέσεις που δέχονται συνάδελφοί του να εγγράψουν στα πιστοποιητικά θανάτων την COVID-19 χωρίς ωστόσο να αποτελεί την πραγματική αιτία θανάτου.

Ωστόσο, σε ένα πιστοποιητικό θανάτου δεν αναγράφεται μόνο η άμεση αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC το υγειονομικό προσωπικό οφείλει να συμπεριλαμβάνει επίσης την υποκείμενη αιτία θανάτου (UCOD) εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν τον ασθενή στο θάνατο. Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Στατιστικών Θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου για Στατιστικά Υγείας των ΗΠΑ, Dr Robert Anderson, στο 92% των 153,504 θανάτων που αναφέρει το CDC, η COVID-19 ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου. Κοινώς, συνέβαλε στον θάνατο του ασθενούς.

Ακολουθεί ένα υποθετικό σενάριο ασθενούς και η καταγραφή του πιστοποιητικού θανάτου. Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως μια 34χρονη γυναίκα χωρίς κάποιο ιατρικό ιστορικό, αναφέρει στον ιατρό της πως τις τελευταίες έξι ημέρες έχει πυρετό, βήχα και μυαλγίες. Στην εξέταση του ιατρού βρέθηκε εμπύρετη, υποτασική και υποξική. Έτσι, μεταφέρεται στο νοσοκομείο και υποβάλλεται σε ακτινογραφία θώρακος η οποία δείχνει πως πάσχει από ιογενής πνευμονία.

Δείγματα στάλθηκαν για rRT-PCR τεστ. Η νεαρή γυναίκα είναι θετική στον κορωνοϊό. Τις επόμενες δύο μέρες η κατάστασή της επιδεινώνεται καθότι εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών, η ασθενής κατέληξε την τέταρτη ημέρα στο νοσοκομείο.

Εν προκειμένω, η αιτία θανάτου ήταν το ARDS το οποίο καταγράφεται στη γραμμή a και το οποίο ήταν αποτέλεσμα της πνευμονίας η οποία καταγράφεται στη γραμμή b. Η υποκείμενη αιτία θανάτου, που συνέβαλε στο θάνατο, ήταν η ασθένεια COVID-19 και καταγράφεται επίσης στη γραμμή c.


Καταγραφή κρουσμάτων και Medicare

Ακολουθούν δύο αποσπάσματα στα οποία εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως τα νοσοκομεία καταγράφουν παραπάνω κρούσματα θετικά σε COVID-19 με στόχο την χρηματοδότηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, η Medicare χορηγεί 13 χιλιάδες δολάρια στα νοσοκομεία για κάθε θετικό κρούσμα COVID-19. Μάλιστα, αν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρότερη και η χρήση αναπνευστήρα (vendilator) κριθεί αναγκαία, τότε η Medicare χορηγεί 39 χιλιάδες δολάρια.

Τα αποσπάσματα προέρχονται από το ντοκιμαντέρ Plandemic και την εκπομπή του Fox Channel “Ingraham Angle” με τη δημοσιογράφο Laura Ingraham. Εκφραστές του ισχυρισμού είναι η η Dr. Judy Mikovits και ο Dr. Scott Jensen αντίστοιχα.

Πώς η Medicare πληρώνει τα νοσοκομεία

Η Medicare πληρώνει τις νοσοκομειακές μονάδες μέσω του συστήματος DRG (diagnosis-related group). Αναλυτικά, πρόκειται για σύστημα μέσω του οποίου διάφορες ασθένειες ταξινομούνται βάσει κωδικών, με σκοπό να καθορίζονται ευκολότερα τα κόστη νοσηλειών των ασθενών. Κατόπιν η Medicare πληρώνει στο νοσοκομείο ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό για την παροχή της περίθαλψης. Το ποσό μπορεί να ποικίλλει σε διάφορα μέρη της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα για το DRG εδώ

Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής νοσούσε από πνευμονία οφειλόμενη σε σταφυλόκοκκο, θα λάμβανε τον κωδικό J1529. Έτσι, ανάλογα με το πακέτο κάλυψης της Medicare που έχει επιλέξει, θα κατέβαλε την αντίστοιχη “συμμετοχή” για τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

Αν κανείς εξετάσει την παραπάνω φωτογραφία θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ειδικός κωδικός διάγνωσης για την COVID-19. Χρησιμοποιώντας τα ποσά πληρωμής για παρόμοιες αναπνευστικές παθήσεις, το ίδρυμα της οικογένειας Kaiser υπολόγισε τη μέση οικονομική κάλυψη της Medicare σε νοσοκομεία βάσει δεδομένων του 2017. Έτσι, προέκυψε πως μια, όχι και τόσο σοβαρή, νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει περίπου 13,297 δολάρια στην εν λόγω ασφαλιστική ενώ για μια πιο σοβαρή νοσηλεία όπου γίνεται χρήση αναπνευστήρα για τουλάχιστον 96 ώρες η κάλυψη από την Medicare αγγίζει τα 40,218 δολάρια. Συνεπώς, τα νούμερα που χρησιμοποιούν οι Mikovits και Jensen δεν είναι καινούργια

Βέβαια, αληθεύει πως η Medicare πληρώνει στα νοσοκομεία ένα πρόσθετο 20% ανεξάρτητα από τις καλύψεις του DRG για τους ασθενείς θετικούς σε COVID-19. Αυτό γίνεται χάριν του νόμου “CARES act”, ο οποίος ψηφίστηκε από το 116ο Κογκρέσο των ΗΠΑ και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Μαρτίου του 2020. Επρόκειτο για πακέτο στήριξης ύψους 2.2 τρις δολαρίων για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των πληγέντων από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο η εν λόγω βοήθεια δεν είναι σε καμία περίπτωση αμφιλεγόμενη σύμφωνα με τον καθηγητή Υγειονομικής Περίθαλψης στο American Enterprise Institute, Ζόζεφ Άντος. Όπως δήλωσε στο Politifact, η αύξηση του 20% αποφασίστηκε από το Κογκρέσο διότι αφενός τα έσοδα των νοσοκομείων μειώθηκαν μιας και δεν πραγματοποιούνταν οι προγραμματισμένες θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις και αφετέρου επειδή τα έξοδα για τους ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ήταν αυξημένα. [πηγή]

Επίσης, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Medicare στην ιστοσελίδα διασταύρωσης ειδήσεων Snopes, τα νοσοκομεία πληρώνονται από αυτή για τη νοσηλεία ενός κρούσματος θετικού σε COVID-19, αν ο ασθενής καλύπτεται από την εν λόγω ασφαλιστική. Ο εκπρόσωπος της Medicare ανέφερε ακόμη:

Δεν υπάρχει προκαθορισμένο ποσό που δίνουν στα νοσοκομεία για τη διάγνωση και τη νοσηλεία ασθενών θετικών σε COVID-19. Τα ποσά καθορίζονται από πλήθος παραγόντων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι καλύψεις των εξόδων νοσηλείας διαφέρουν ακόμη, από περιοχή σε περιοχή.

Πηγή: Snopes


Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις δηλώσεις του Dr. Jensen στην εκπομπή Ingraham Angle:

Right now Medicare has determined that if you have a COVID-19 admission to the hospital, you’ll get paid $13,000. If that COVID-19 patient goes on a ventilator, you get $39,000, three times as much. Nobody can tell me after 35 years in the world of medicine that sometimes those kinds of things impact on what we do.

Μετάφραση: Αυτή τη στιγμή η Medicare έχει καθορίσει πως αν έχεις εισαγωγή ενός ασθενή με COVID-19 στο νοσοκομείο θα πληρωθείς 13,000 δολάρια. Αν ο εν λόγω ασθενής με COVID-19 χρειαστεί αναπνευστήρα παίρνεις 39,000 δολάρια, δηλαδή σχεδόν το τριπλάσιο ποσό. Κανείς δε μπορεί να με πείσει μετά από 35 χρόνια που έχω ξοδέψει στον χώρο της υγείας ότι αυτά τα δεδομένα δεν επηρεάζουν το τι κάνουμε.

Εντούτοις, όταν ο δρ. Jensen ρωτήθηκε εκ των υστέρων από την ιστοσελίδα διασταύρωσης ειδήσεων Factcheck.org για τον παραπάνω ισχυρισμό τον οποίο και διατύπωσε στις 8 Απριλίου του 2020, ανέφερε τελικά πως δεν πιστεύει πως τα νοσοκομεία σκόπιμα καταγράφουν περισσότερα κρούσματα, θετικά σε COVID-19 για οικονομικούς λόγους. [πηγή]


Στη συνέχεια, εντοπίζουμε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ “Plandemic” στο οποίο “πρωταγωνίστησε” η Dr. Judy Mikovits. Μάλιστα, το εν λόγω ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου και γνώρισε μεγάλη απήχηση. Μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση των ισχυρισμών που διατύπωσε η Μάικοβιτς στο σχετικό άρθρο μας: Τα ψεύδη της Δρ Μάικοβιτς για το νέο κορωνοϊό.

Εν προκειμένω, συναντήσαμε αποσπάσματα στα οποία η Dr. Mikovits αναφέρεται στον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα κατά 36% σε ασθενείς με COVID-19.

Εντούτοις, δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη πως το εμβόλιο της γρίπης έχει αρνητικές συνέπειες σε ασθενείς με COVID-19. Η έρευνα που επικαλείται η δρ. Μάικοβιτς, χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν δύο χρόνια πριν από την εμφάνιση της COVID-19. Σε αυτήν, εξετάστηκαν 4 είδη εποχιακών κορωνοϊων κανένα από τα οποία δεν ήταν ο νέος SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19.


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως το υπό εξέταση βίντεο, το οποίο δήθεν επιχειρεί να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο του κορωνοϊού, αποτελεί ένα συνονθύλευμα συνωμοσιολογικών θεωριών και αντιεπιστημονικών ισχυρισμών χωρίς καμία βάση.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).