Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ ανακοίνωσε ότι θα δίνει 10.000 ευρώ σε κάθε μετανάστηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ ανακοίνωσε ότι θα δίνει 10.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη

30 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο σε κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα θα δίνονται δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ετησίως, επιπλέον άλλων οικονομικών ενισχύσεων.

Συνμπέρασμα 1:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέου Κανονισμού σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση. Στο πλαίσιο του προς διαβούλευση Κανονισμού, αναφέρονται ποσά 10.000 ευρώ που προτείνονται να δίνονται σε κράτη-μέλη της ΕΕ ανά/για κάθε αιτούντα μετανάστη που θα μετεγκαθίσταται από χώρα υποδοχής προς άλλη χώρα της Ένωσης.

Ισχυρισμός 2:

Η ΕΕ «χρηματίζει» την Ελλάδα με 10.000 ευρώ για κάθε μετανάστη, προκειμένου να τους κρατά στην επικράτειά της.

Συμπέρασμα 2:

Τα ποσά προτείνεται να δοθούν για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες υποδοχής, ως κίνητρο για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη ώστε να επωμιστούν βάρη διαχείρισης της μετανάστευσης.

Μεγάλη διάδοση εμφανίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 ένα βίντεο – απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής στο οποίο γίνεται λόγος για νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο σε κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα θα δίνονται δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ετησίως, επιπλέον άλλων οικονομικών ενισχύσεων. Επιπλέον, βάσει άλλου αποσπάσματος τηλεοπτικής εκπομπής, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ «χρηματίζει» την Ελλάδα με 10.000 ευρώ για κάθε μετανάστη προκειμένου να τους κρατά στην επικράτειά της. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Δέκα χιλιάδες ευρώ σε κάθε μετανάστη από την ΕΕ

Το είδαμε σε βίντεο στη σελίδα Facebook Στέργιος Καλόγηρος, και στο κανάλι YouTube Στέργιος Καλόγηρος -Δημοσιογράφος Βεργίνα tv.

Στιγμιότυπο ανάρτησης του βίντεο στο Facebook που έχει ληφθεί την 1η Οκτωβρίου 2020.

Πώς παρουσιάστηκε το θέμα;

Το υπό εξέταση απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής, που γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Facebook, προέρχεται από την εκπομπή του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου “Σχολιάζοντας Την Επικαιρότητα” στη “Βεργίνα Τηλεόραση”, που μεταδόθηκε στις 24/09/2020. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο τμήμα της εκμπομπής μετά το [14:08] του παρακάτω βίντεο:

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος αναφέρει τα εξής [επισημαίνονται τα προς εξέταση σημεία]:

Βγήκε τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίες και κύριοι, και στο νέο πρόγραμμα της μεταναστευτικής πολιτικής έβγαλε προχθές μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία – προσέξτε να δείτε πόσο μπροστά είναι οι Ευρωπαίοι σε στιλ Μισέλ – με το νέο πρόγραμμα, λοιπόν, θα δίνει δέκα χιλιάδες ευρώ έξτρα μπόνους σε κάθε μετανάστη! Προσέξτε, όχι σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μετανάστη – η κυρία Ούρσουλα [δείχνει φωτογραφία της Ούρσουλα φον ντερ Λάυν] υπό της κυρία Μέρκελ, Γερμανίδα κι αυτή. Θα δίνει, λοιπόν, 10.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη για να μπορέσει να μένει στην Ελλάδα (ή στην κάθε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), και πλέον αυτών των χρημάτων που δίνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Άρα, λοιπόν, αντί να δίνει 10.000 σε κάθε μετανάστη – και μια οικογένεια, που δαύτοι έχουν πέντε, έξι, εφτά παιδιά, θα παίρνουν 70 χιλιάρικα το χρόνο, έτσι; Προσέξτε, μια οικογένεια λαθρομεταναστών – ακούστε το αυτό που σας λέω – έχει κάθε επιπλέον λόγο […] να γεννάνε ένα παιδάκι κάθε χρόνο, και με δέκα χιλιάρικα στην τσέπη – έξτρα μπόνους: χώρια αυτά που παίρνουνε από τις ΜΚΟ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Θα παίρνει δέκα χιλιάδες.

Ένας, λοιπόν, μετανάστης, [με] μια οικογένεια που έχει πέντε – έξι παιδιά, θα παίρνει 60.000 το χρόνο στην τσέπη του! Καταλαβαίνετε; Καταλαβαίνετε για τι χρήματα μιλάμε;

Με αυτά τα χρήματα, λοιπόν, που δίνει η κυρία Ούρσουλα […] αλλοιώνεται η υπόθεση του πληθυσμού της Ευρώπης.

Στέργιος Καλόγηρος στο Vergina TV, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τι ισχύει;

Κατόπιν αναζήτησης του σχετικού ύψους χρηματοδότησης που φέρεται να ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέο της πρόγραμμα, εντοπίζουμε ποσό 10.000 ευρώ να αναφέρεται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 23 Σεπτεμβρίου 2020 για τον καταρτισμό νέου Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. [πηγή] [υλικό τύπου για το νέο Σχέδιο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπέβαλε, μεταξύ άλλων νομοθετικών προτάσεων, πρόταση για Κανονισμό σχετικό με το άσυλο και τη διαχείριση της μετανάστευσης [“Κονδύλια Ασύλου και Μετανάστευσης”].

Στο κεφάλαιο “5.1.Setting out a common framework based on the comprehensive approach to migration management” (Θέσπιση κοινού πλαισίου βασισμένου στην ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης), και συγκεκριμένα στο πεδίο “Financial support” (Οικονομική υποστήριξη), αναφέρονται τα εξής:

Απόσπασμα από το κείμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: eur-lex.europa.eu

Σε μετάφραση:

Η πρόταση προβλέπει οικονομικά κίνητρα για μετεγκατάσταση. Θα δοθεί οικονομική συνδρομή 10.000 ευρώ ανά άτομο που μετεγκαταστάθηκε (συμπεριλαμβανομένης αναδοχής επιστροφών εάν η επιστροφή δεν ήταν επιτυχής). Η οικονομική συνδρομή θα είναι 12.000 ευρώ όταν το μετεγκατεστημένο άτομο είναι ασυνόδευτος ανήλικος. Επιπλέον, θα δοθεί χρηματοδοτική συνεισφορά 500 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς προσώπων όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και με τις διαδικασίες που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση Κανονισμού σχετικού με θέματα ασύλου και μετανάστευσης, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Από την ανάγνωση του ανωτέρω επίμαχου αποσπάσματος, αλλά και το συνολικό πλαίσιο αναφοράς και τα συμφραζόμενα του σημείου της πρότασης, το ποσό αυτό προτείνεται να χορηγείται ανά (δηλ. για, όχι σε) πρόσωπο που μετεγκαθίσταται από κράτος-μέλος υποδοχής προς άλλο κράτος-μέλος της Ένωσης, να δίνεται, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς κράτη-μέλη. Ως πρόταση νομοθετήματος, δεν προσδιορίζει επακριβώς τη διαδικασία χρηματοδότησης, είναι προφανές, ωστόσο, ότι δικαιούχοι της εν λόγω προτεινόμενης επιχορήγησης αναμένεται να είναι οι χώρες που αναλαμβάνουν τη μετεγκατάσταση, ως κίνητρο για την ανάληψή της. Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ για την κατατεθείσα πρόταση, προτείνεται ένας «νέος μηχανισμός σταθερής αλληλεγγύης», που δύναται να ενεργοποιείται με αίτημα κράτους-μέλους το οποίο βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες (πίεση ή και απειλή πίεσης αυξημένων ροών στα σύνορά του, διασώσεις στη θάλασσα κλπ) και μπορεί να αναστέλλει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου για μικρό χρονικό διάστημα, οπότε τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να συνδράμουν, εκτός των άλλων, με τη μετεγκατάσταση αφιχθέντων αιτούντων άσυλο. Η χρηματοδότηση των 10.000 ευρώ ανά πρόσωπο που θα μετεγκαθίσταται, προτείνεται να χορηγείται σε κράτη μέλη υπό το παραπάνω πλαίσιο αναφοράς, και δεν εντοπίζουμε αυτόν τον αριθμό σε κανένα άλλο πρόσφατο ανακοινωθέν ή θεσμικό κείμενο της ΕΕ.

Τα της διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation) ορίζουν, επί του παρόντος, κυρίως οι Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπ΄ αριθμόν 2015/1523 και 2015/1601 που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, σε συνδυασμό με τον Κανονισμό υπ’ αριθ. 604/2013 (γνωστό ως Δουβλίνο III).

Μάλιστα, η ιδέα της επιχορήγησης των κρατών μελών από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστασης της Ένωσης με ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ ανά πρόσωπο που θα μετεγκαθίσταται σε άλλη χώρα της ΕΕ δεν είναι καινούρια, αλλά είχε προταθεί ήδη από το 2016. [πηγή: “Προώθηση νόμιμων διαύλων: η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την επανεγκατάσταση”]


Με λίγα λόγια, με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε άμεσα διαθέσιμη, προγραμματισμένη και εγκεκριμένη ή έστω προτεινόμενη, απευθείας χρηματοδότηση μεταναστών “με 10.000 ετησίως”, αφού τα κονδύλια προτείνεται να δοθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς κράτη μέλη – με σκοπό την κάλυψη εξόδων και ενθάρρυνση της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από τις χώρες εισόδου αυτών.

Για τα πραγματικά ποσά που δικαιούνται οι αιτούντες άσυλο, πέραν όσων εξειδικευμένων ή πιλοτικών ενισχύσεων ισχύουν, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο μας με τίτλο Όχι, ΔΕΝ παίρνει 400 ευρώ επίδομα κάθε “λαθρομετανάστης”, ενώ για τον ψευδή ισχυρισμό ότι τα χρήματα αυτά δίνονται “από ΜΚΟ” μπορείτε να διαβάσετε, συμπληρωματικά, το άρθρο μας Εκδίδει ο ΟΗΕ κάρτα με την οποία ο Σόρος χρηματοδοτεί με 500€ τον μήνα κάθε μετανάστη;.


Λεφτά με τα οποία η ΕΕ χρηματίζει την Ελλάδα «για να μείνουν εδώ οι μετανάστες»;

Σε διαφορετική εκδοχή, το ποσό των 10.000 ευρώ παρουσιάζεται ως χρηματοδότηση των χωρών υποδοχής αιτούντων άσυλο (δηλαδή και της Ελλάδας), προκειμένου “οι μετανάστες να μείνουν σε αυτές”.

Παραδείγματα: Στέργιος Καλόγηρος -Δημοσιογράφος Βεργίνα tv, katohika.gr, oxafies.com, ksipnistere.com, lefteria.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com

Αρχική εμφάνιση του ισχυρισμού γίνεται επίσης στην τηλεόραση “Βεργίνα”, σε απόσπασμα της ίδιας σειράς εκπομπών, αλλά στην εκπομπή της 23/09/2020, που παρουσιάζεται παρακάτω [δείτε μετά το 16:30]:

Ο ομιλητής, δημοσιογράφος Γ. Βλάχος, αναφέρει τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση […] θα δώσει 10.000 για κάθε μετανάστη που θα παραμένει σε μια χώρα χωρίς να το δικαιούται αλλά θα παραμένει, – δηλαδή η χώρα που θα τον κρατάει, δηλαδή η Ελλάδα.

Άρα, χρηματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα λεφτά μας την Ελλάδα, προκειμένου να κρατήσει τους μετανάστες εδώ. Αυτά.

Γιώργος Βλάχος, Vergina TV, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, τα χρήματα που αναφέρονται αποτελούν μέρος της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για επικείμενο Κανονισμό που θα ρυθμίζει τα ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης, και όχι κάποιο εγκεκριμένο χρηματικό ποσό, προϋπολογισμένο για άμεση διάθεση.

Μάλιστα, αυτά τα ποσά αφορούν την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, δηλαδή αλλοδαπών προσώπων που κατ’ αρχήν νομίμως, για όσο καιρό εξετάζεται το αίτημά τους για παροχή διεθνούς προστασίας, διαμένουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό προϋποθέσεις. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μας.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώθηκε προηγουμένως, τα χρήματα αυτά προτείνονται να δοθούν σε κράτη – μέλη της ΕΕ για την μετεγκατάσταση (relocation) αιτούντων άσυλο, άρα δεν αφορά χώρες που κυρίως υποδέχονται αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, αλλά πρωτίστως χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που μπορεί να αναλάβουν μετεγκατάσταση, δηλαδή μεταφορά των προσώπων αυτών από χώρες – πύλες εισόδου προς τις ίδιες, π.χ. από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Όπως σχολιάζεται από διεθνείς ειδησεογραφικές σελίδες [παράδειγμα], η εν λόγω πρόταση απευθύνεται εμμέσως σε χώρες όπως Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία κλπ, και σε κάθε περίπτωση προκειμένου όλα τα μέλη της ΕΕ να αναλάβουν ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Ρεπορτάζ από άλλα ελληνικά μέσα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ κι εδώ [σ.σ. αναφέρεται σε ορισμένα μέσα ως ποσό για επανεγκατάσταση, που δεν είναι ακριβής όρος, καθώς αφορά την μεταφορά αναγνωρισμένων προσφύγων σε τρίτη χώρα από την πρώτη χώρα όπου κατέφυγαν – αγγλιστί resettlement, π.χ. Σύριοι από την Τουρκία προς τη Φιλανδία].

Με λίγα λόγια, η υπό συζήτηση συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης, καθότι αφορά κατά κύριο λόγο μέλη της ΕΕ που θα αναλαμβάνουν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από χώρες υποδοχής, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι αποτελεί “χρηματισμό” εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα για να κρατά στην επικράτειά της μετανάστες, αλλά αποσκοπεί στην μετακύλιση μέρους των βαρών του προσφυγικού σε άλλες χώρες-μέλη.


Ανακεφαλαιώνοντας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δίνει σε κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ετησίως, επιπλέον άλλων οικονομικών ενισχύσεων. Επίσης, ούτε ο ισχυρισμός ότι «η ΕΕ χρηματίζει την Ελλάδα με 10.000 ευρώ για κάθε μετανάστη προκειμένου να τους κρατά στην επικράτειά της», αληθεύει. Το ποσό αυτό περιέχεται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση νέου Κανονισμού σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης, και αφορά χρηματική υποστήριξη κρατών-μελών ανά αιτούντα άσυλο που θα μετεγκαθίσταται από χώρα υποδοχής σε άλλη χώρα της Ένωσης.